USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de engellilerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizle ait ön yargıları kırdığımız seviyede onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı namına milletimden engellilerimiz dair hâlâ çok hassasiyeti ve el birliği bekliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de engellilerle bir araya geldi
29-11-2021 00:09

“Engelleri Birlikte Aştık İzmir Buluşması” programında engelli vatandaşlarla bir araya mevrut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli vatandaşların problemlerini dinledi, sorularına yanıt verdi ve onlarla beraberce yırlamak söyledi. Programın yapıldığı salona, sanatkâr Metin Şentürk ve ıvır zıvır bir kızın seslendirdiği “Beraber yürüdük tığ bu yollarda” isminde şarkının eşliğinde giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lokman Ayva ve Metin Şentürk ile şakalaştı. Erdoğan, şarkının böylecene Metin Şentürk'e, “Metin maşallahın var” sanarak seslenince, Metin Şentürk de, “Siz başka bir önsezi verince hakeza oluyor” niteleyerek yanıt verdi. Erdoğan, salonda Lokman Ayva'yı gördükten sonra, “Metin, Lokman ile tanışıyorsunuz değil mi?” sanarak sordu. Metin Şentürk ise, “Onu gözüm bir yerden ısırıyor” sanarak nükteli bir yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lokman nüktede Metin de senden arka kalmıyor” ifadelerini kullanınca salonda gülüşmeler oldu.

“Hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri beraberce aştık”

AK Parti iktidarında engelli yurttaşlar düşüncesince meydana getirilen emek harcamaları özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “19 yıldır; ‘AK Parti varsa, tığ varsak engel yok' niteleyerek çalışmalarımızı kararlılıkla, içtenlikle sürdürüyoruz. Medeniyetimizin ayırıcı vasıflarından bulunan kerim mevki tasavvurunu günümüzün içtimai mevki prensipleri ile birleştirerek baştan yorumladık. ‘Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü' fideist ile akım ederek ülkemize dünyanın en serbest şümullü içtimai düzenlilik ve esenlik sistemini kazandırdık. Devletin sevecenlik şemsiyesi haricinde kimsenin, nazar boncuğu vatandaşımızın kalmaması düşüncesince hususi hız gösterdik. Türkiye'yi büyütürken, üretimi artırırken, istihdamı isteklendirme ederken 84 milyonun tamamını kucaklamaya hız ettik, ediyoruz, edeceğiz. Engelli insanlarımıza öğrenimden istihdama genişliğinde gelişigüzel bölgede denktaş erat kendisine toplumda mevcut olabilecekleri olanakları sunmaya çalıştık. Engelli kardeşlerimize müteveccih içtimai politikalarımızı iane değil, doğruluk eksenli bir tatlılıkla şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, içtimai yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, esenlik ve erişilebilirlik üzere bölgelerde yaşama geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri beraberce aştık.

2005 senesinde çıkartılan Engelliler Kanunu ile yetişek hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine genişliğinde katı aşırı mevzuda zamanı özellikte adımlar attık. 2010 senesinde meydana getirilen kanun değişikliği ile henüz da ileriye tedricen engellilere müteveccih zait ayrımcılığı anayasal güvenceye aldık. 2013 senesinde meydana getirilen bir başka organizasyon ile ‘özürlü', ‘çürük', ‘sakat' üzere acı ibareleri ağız ağıza kaldırdık. 2007 senesinde başlattığımız evde bakım katkısı kapsamında dayanak noktası meydan ad sayısı 2021 yılı itibarı ile 535 bin 700'e ulaştı. Her ilde minimum bir biçim olacak halde Türkiye genelinde 128 açık güneş hayat merkezini hizmete sunduk. Kamu bakım ve iyileştirme merkezi sayısı 2002 senesinde 21'iken, 2021 yılı Ekim kocaoğlan itibarı ile 104'e çıkartıldı. Keza partimiz içerisinde 81 ilimizde kurduğumuz engelli eş güdüm merkezlerimizle engelli yurttaşlarımızın indinde olduk. Engelli yurttaşlarımızın istihdam paylarını artırmak, onların hiç kimseye kadın yapılmaksızın hayatlarını idame ettirebilmeleri düşüncesince katı aşırı etap attık. 2012 senesinde dünyada bir umde imza atarak engelliler düşüncesince ayrı ve merkezi bir sınava uygulaması getirdik. Şimdiye genişliğinde 62 bin 337 engelli ataması yaparak bu bölgede üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırdık. Halihazırda hep amme personelleri zarfında engellilerin payı yüzdelik 2'ye yaklaşmıştır. İnşallah önümüzdeki devirde bu sayının aratacağına inanıyorum” sanarak konuştu.

Engelli vatandaşların, engelleri aşmanın bir liberalizm meselesi bulunduğunu gelişigüzel devir tanıt ettiklerini, engellilerin sporda, sanatta, iş hayatında, siyasette, eğitimde ve öteki bölgelerde elde etmiş bulunduğu başarılardan alım çalım duyduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin yaşamın gelişigüzel sahasına nazar boncuğu engel yapılmaksızın katılmalarını realizasyon düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz. Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı baştan mensur ederek engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmaya hız ediyoruz.

Öte taraftan engelli yurttaşlarımızın toplumda doğruluk ettikleri noktayı alabilmesi, yegâne başına devletin yahut hükümetin çabaları ile beklenir değildir. Bütün bireylerin, ailelerin, taharri memuru polis toplumun, iş dünyamızın, belediyelerimizin, üniversitelerimizin bu süreci desteklemesi şart. Bu mevzuda ne genişliğinde farkındalık oluşturabilirsek hedeflerimize o aşama varabiliriz. Engelli kardeşlerimizle ilişik ön yargıları kırdığımız seviyede onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı kendisine milletimden engellilerimiz dair henüz bir tomar hassasiyeti ve el birliği bekliyorum. Biz bugüne genişliğinde bulunduğu üzere artık da engelli kardeşlerimizin indinde olmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya, geçim ve refahını artırmaya bitmeme edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de yaşamın gelişigüzel dalında sergiledikleri başarılarla bizleri gururlandırmaya bitmeme edeceklerine inanıyorum” biçiminde konuştu.

“Daha da güçlenerek yolumuza bitmeme edeceğiz”

Bir engelli anası ile lakırtı fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafızlığını mütemmim Ravza isminde ıvır zıvır kız ve kardeşi Emirhan ile de lakırtı etti. Salgın devri ile ilişik mevrut bir soruya yanıt verici Erdoğan, “Bizim iri bir avantajımız oldu, elhamdülillah ilkin site hastaneleri, öteki hastaneler, bu mevzuda fiziksel manada başağrısı yaşamadık. İster engelli, gerek açık olsun gelişigüzel muhtelif tedbirimiz vardı, onlara da muktezi bulunan müdahaleleri ika imkanını bulduk. Bundan sonradan henüz da güçlenerek yolumuza bitmeme edeceğiz” dedi.
Erdoğan, engelli vatandaşların sorularına yanıt verdiği esnada isteyenlere kitabını da imzalarken, Down sendromlu Caner, indinde getirmiş bulunduğu kupasını Erdoğan'a gösterdi. Erdoğan, yüzücü bulunan Caner ile bir müddet lakırtı ederken, Caner'den mağaza futbolu oynama dair yalan aldı. Erdoğan, “Sen ekibi al bana gel. Babası, ekibi mesnet Külliyeye gelin” dedi.

“Küçümseyemezsin, onları aşağılayamazsın, onlara eğitim-öğretim kapılarını kapayamazsın”

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü hususi Hukuk Programı'nda erdemli lisans önleyen Ayşe Begüm Başbozkurt yetişek devrinde yaşamış bulunduğu önyargılardan bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayşe Begüm'ün bu vaziyeti tamamı topluma, tamamı halklara bir örnek. Küçümseyemezsin, onları aşağılayamazsın, onlara eğitim-öğretim kapılarını kapayamazsın. Çünkü ilkin Ayşe Begüm'ler bu toplumda diğerlerine örnektir. Siz engel koyuyorsunuz ancak Ayşe Begüm o engelleri aşa aşa buralara geliyor. İnsanoğlu azmettikten sonradan nazar boncuğu şeyi tanımıyor. Jülide Hanım, Ayşe Begüm'ü izlem edeceksin” açıklamasında bulundu. Ayşe Begüm Başbozkurt ise “5. Yargı Paketi yasalaştı, 2802 önemli Kanun'daki engellilerin bilgili ve müddeiumumilik yapamayacağına bağlı özellik değişti” niteleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname etti.

Engelli sportmen Dilara Çelik, “Bizimle ilişik henüz bir tomar insanı bilinçlendirmek düşüncesince çalışıyorum, bunun düşüncesince öğretim üyesi iktisap etmek istiyorum. Sınavlara da girdim. hususi sporcularla ilişik hatırladığınız bir anınız mevcut mı?” biçiminde istifham sorunca Erdoğan, “Anlatılamayacak genişliğinde çok. Benim en iri anılarım Metin ile, bir de Lokman ile. Lokman bir anımızı anlatır mısın?” niteleyerek lafı Lokman Ayva'ya bıraktı.
Lokman Ayva da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anısını şu ifadelerle anlattı:
“Siz bir keresinde ‘Lokman sen beni görmüyorsun, ego de seni görmeyeceğim' demiştiniz. Ben de Sayın Cumhurbaşkanım kimi şeylerde edim beklememek lazım, gerçek sizin bizi görmeniz lazım, senelerdir da görüyorsunuz.”

Bakan Kasapoğlu: “2024 Paris'te bize henüz aşırı kut yaşatacaklar”

Engelli bir öğretmenin, “Biz öğretmenler kendisine manzume kanunun çıkmasını bekliyoruz” ifadelerine mukabil Erdoğan, “Onun emek harcamaları akıbet safhaya geldi” sanarak yanıt verdi.

Engelli ulusal kemankeş Öznur Cüre'nin “Paralimpik sporcular kendisine iri başarılara imza attık. Bu başarıların artarak çoğalması düşüncesince icraat nelerdir?” sorusu üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, lafı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na verdi. Bakan Kasapoğlu, “Yetenek projemiz başladı. Hem yeteneklerin tespiti hem kulüplerin desteklenmesi bununla beraber ilişik müsabakalara tedarik noktasında ast çatı desteği sağlıyoruz. Arkadaşlarımızın arsıulusal müsabakalarda sınama kazanıp paralimpik oyunlara tedarik noktasında müsabakalara isteklendirme ediyoruz. Branş çeşitliliğini sağlayacağız. Onların motivasyonlarını açık açık çoğaltma anlamında teşviklerimiz bitmeme edecek. Tüm Türkiye'de kulüpleşmeyi isteklendirme ediyoruz. Kulüpler bu manada ağırbaşlı bir ivme kazandırdılar. Sizin başlattığınız acemi devrimi ilerleterek bitmeme ettiriyoruz. Sporcularımız inşallah 2024 Paris'te bize henüz aşırı kut yaşatacaklar” açıklamasında bulundu.

“İyi bir para aktarımı teklifi gelmişti ama...”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulusal sportmen Nesim Turan'ın, “Spor aşkınız nereden geliyor?” şeklindeki sorusuna şu ifadelerle yanıt verdi:

“Ben 14 yaşlarında mahallede futbola başladım. O devir İmam Hatip mektebinde okuyordum. Amatör kümede futbola bitmeme ettim. İstanbul'da Camialtı Spor Kulübü vardı, orada oynadım. Okul bitince İETT'ye para aktarımı oldum. Amatör kümede meraklı öneri geldi ancak babam, Allah yağmur etsin, güzel ki önümü kesti, ‘ben seni okuman düşüncesince yetiştiriyorum, sen meraklı futbola bitmeme etmeyeceksin.' İyi bir para aktarımı teklifi gelmişti ancak babama saygım aşırı ileriydi. Babam da hafiften almazdı işi. Babam anca dedikten sonradan bizim ayrımlı bir obje yapmamız beklenir değildi. Futbolu babamın söylediği halde acemi kümede bitmeme ettirerek bitirdik. Hayırlı da oldu. Siyasete tamamı ağırlığımızı verdik. Siyasette o gün, bugündür bitmeme ettik. Millete fariza uğrunda bitmeme ediyoruz. Güzel bir ekibimiz var. Bu ekiple de Türkiye'mizin ciharıyek yanına hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Yani hizmetimizin gitmediği arazi yok. Yapacağımız aşırı obje var. Bundan da aşırı mutluyuz. Sizlerle mutluyuz. Bu aşk işidir. Neşet Ertaş, ‘Aşkınan koşan yorulmaz' diyor.”

Akıllı sopa teknolojisini geliştiren firmanın kurucusu bulunan müşahede engelli Kürşat Ceylan'ın yalan alması üzerinde Erdoğan, ”İhracat ne alemde?” sanarak sordu. Kürşat Ceylan, aşırı toy olmalarına mukabil 400 bin dolarlık dış satım yaptıklarını söyleyince Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fena bir nicelik değil” sanarak yanıt verdi. Kürşat Ceylan'ın “Sosyal bulaşık girişimciliği dair bundan ahir adımlar neler olacak?” sorusu üzerinde Erdoğan, “Kürşat bu mevzuyla ilişik seninle hususi konuşmamız lazım. Bu işin maliyet analizlerini yapmamız yazım. Seninle bu yola bitmeme edebiliriz” dedi.

Söz meydan sanatkâr Metin Şentürk, “Biz eskiden, sizden önce, otururduk neler yapılması icap ettiğini anlatarak nazar boncuğu obje yaptıramazdık. Ama bugün nelerin yapıldığını anlattığımız günlere getirdiğiniz düşüncesince teşekkürname ederim” sanarak konuştu. Erdoğan, programın böylecene müşahede engelli Bager Çalışçı'nın piyanosuyla çalmış bulunduğu Yemen Türküsüne ve Metin Şentürk'ün şarkılarına haremlik etti.

Ceren Atmaca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ