USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi denyo bir vaziyete getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler düzem manipülasy

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'
01-12-2021 02:49
Katıldığı yan yana göstergeç programında gazetecilerin gündeme dair sorularına karşılık sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyona dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü daim beraberce göreceğiz”

Küresel müstevli çağında Türkiye'nin 3 çeyrekte de değişik yan yana ayrışım ortaya koyduğunu, yılsonu itibarı ile de zait ayrışmayı bitmeme ettireceğine inandığını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Türkiye'nin beklentileri de aşarak hakeza yan yana pozisyona mevrut olması da hassaten aç kurtlar neredeyse bekleyenleri de şaşırttı. Biz şaşırmadık. İkinci ve üçüncü çeyrekte aldığımız sinyallerle beklentimiz 10'u bulacağız. Şüphemiz yok. Yılsonu itibarı ile enflasyonda da kendisini gösterecek. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü daim beraberce göreceğiz” sanarak konuştu.

“Kritik devirde dü ehemmiyetli dayanak noktası paketi hazırladık. Bunlardan yan yana tanesi arttırma istihdama dayanak noktası paketi, gayr de imalata mebni ithal ikamesi dayanak noktası paketidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dayanak noktası paketlerine dair bilgelik verdi.

İstihdam oluşturacak girişimcilere sava sağlayan Erdoğan, “Bu girişimcilerimizin kaynak destekli güven güvence fonu kefaleti ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vereceği 7 puana genişliğinde faiz yardımı ile envestisman yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam ücreti 10 bilyon lirayı bulan bu destekten Hamle programı kapsamında öteki illerimizde faydalanabilecektir. İşletmelerimize girişimcilerimize yararlı olsun” halinde konuştu.

Uygulamaya konulmuş bulunan tutum modelinin hatırlatılması üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengini varlıklı karşılayıcı manken faizciliktir. Faiz zengini elan varlıklı yapar, fakiri de elan kimsesiz yapar. Türkiye ne devir efdal faiz kıskacından genişlemek düşüncesince etap atmışsa döviz mobilyasız üstünden manipülatif bası ile huzur karşıya kalkmıştır. Ülkemizin bu yolla yan yana cendereye yaklaşmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir. Biz buna izin etmeyeceğiz. Bir daire bu kur-faiz spekülasyonu ile huzur karşıyayız. Bu spekülasyonu fakat kılıç engelleriz. Yüksek faiz ateşçi düşüncesince çelimsiz vadeli şekilde ülkeye giren toptan fonlar var, bu yunak servet döviz kurunu iare şekilde düşürebilir. Bu bizim düşüncesince ülküsel değildir. Bir müddet sonraları bu fonlar efdal faiz kazancını alıp az kurdan esasen dövize dönerken kırat baştan yükselir. Yükseler mobilyasız dökmek düşüncesince rastgele seferinde elan efdal faiz hasretmek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu proses ülkenin kaynaklarını toptan ana paraya aktaran ve ekonomiyi basıcı bir duruma getiren yan yana steril döngüdür. Şuanda bunu yaşıyoruz. Kur-faiz-enflasyon sarmalana hakeza sokulduk. Biz de denir ki, kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi denyo bir duruma getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler kırat manipülasyonu ile bizi baştan bu oyuna döşemek istiyorlar. Küresel mangır çevreleri ve içerideki işbirlikçileri bunu başaramayacaklar. Özellikle maliyet enflasyonu denilen yan yana acele var, başağrısı bu değil mi? Sanayicinin, yatırımcının en ehemmiyetli engeli maliyet enflasyonudur. Maliyetler ne genişliğinde yükselirse, onun yatırımdaki gücü de o genişliğinde azalır. Biz kusursuz bilakis istiyoruz ki, yatırımda enerjisini artıralım, arsıulusal ihracatta o yatırımcı yarışa çelimli yan yana biçimde girsin. Türkiye'nin esas göstergeleri ekonomide baş döndürücü güçlü. Bunu haricen bazıları güçsüz göstermenin gayretine giriyor. Bizim kazançlı göstergelerimiz oldukça elleme durumda. Ülkemiz bundan sonraları bu steril döngüyü nakız noktasına gelmiştir, kılıç buradan geriye dönmeyeceğiz. Salgın ondan sonra evren ekonomisinde oluşan toy dengeler bu süreci hızlandırmıştır. Bu görüngü yalnızca vatanımızda mi var? Amerika'da var, Almanya'da, İngiltere'de, Hollanda'da var. Hepsi de bu steril fasit daire zarfında kıvranıyor. Bunlardan Türkiye şekilde kılıç iri miktarda sıyrılmış vaziyetteyiz. Türkiye'nin çelimli kazançlı dinamiklerine güvenen ecnebi yatırımcılar düşüncesince derinlemesine vadeli yatırımların bundan sonraları zamanıdır. Türkiye ekonomisinin sunmuş yer aldığı bu fırsatları gören ehemmiyetli ecnebi yatırımcıların iri ölçekli yatırımlar düşüncesince harekete geçtiğini görüyoruz. Türkiye'ye derinlemesine vadeli envestisman yapanlar rastgele devir kazanmıştır, bundan sonraları da kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki sermayenin mümessili konumunda bulunan STK'nın kendilerine karşılık yetiştirmeye kalkmasının baş döndürücü manidar bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Eğer güven istiyorsanız amme bankaları güven vermeye hazır. Bizim derdimiz var, bizim derdimiz, kur-faiz sarmallı değil, yatırımı meydana getirecek çelimli yatırımcıları arıyoruz. Biz toy tutum modeli ile efdal faiz verecek yunak servet incizap politikasını elimizin tersi ile itiyoruz. Düşük faizle toy yatırımları, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz. Özellikle amme bankalarının yöneticilerine daim onu söylüyorum, siz hususi bölüm bankaları ile faiz noktasında yarışa girmeyeceksiniz. Tam bilakis az faizle yatırımcımızı isteklendirme edeceksiniz. Biz şuanda ihracatta oldukça elleme yan yana konumdayız. 215-220 bilyon dolarlara çıktık. Yılsonuna genişliğinde 220'nin üzerinde çıkacak” dedi.

Erdoğan, “Benim de andıran çevremde nice insanoğlu bunları eskiden de savunmadılar. Biz ‘6 sıfırı atıyoruz' dediğimiz devir ‘Taksim Meydanı'nda anırırım' diyenler vardı. En yakınımda olanlardan bile, şuanda o da siyasette ‘kurmayacağım' söylediği biçimde yan yana öğür kurdu. Daha sonraları 6 sıfırı atacağız dedim ben, Başbakanım çünkü. Şimdi de onunla övünüyor. ‘biz 6 el değmemiş attık' diyor. Ne sen attın. Başbakan şekilde buyruğu verdim ve 6 sıfırı attık. Ondan sonraları onlar övünmeye başladılar. Benzer nice kazançlı kararların altında benim imzam var. Sen benim yan yana bakanımsın, değişmeyen merci değilsin ki. Şimdi yan yana yere geldik. Artık akan bariz verip bu açığı aut namus borcu ile akçalanmış fail değil döviz kazanıp akan yan yana tomar sağlayan yan yana tutum olma hedefiyle akıntı ediyoruz. Bu gayeye de baş döndürücü yakınız. Döviz kurunda mihman istikrar, efdal faiz ile çelimsiz vadeli eğreti döviz çekerek değil, ihracat, gezim ve öteki işlev gelirleri ile döviz kazanarak muhtemel olabilir. Faizleri artırmanın hal olmadığını tekraren gördük, efdal faiz ile yunak servet çekerek döviz kurunu baskılayıp ithalatı ucuzlatmak enflasyonla savaş değildir. Bize dayatılan ağırlık ek faiz politikası toy yan yana görüngü değil. Yerli üretimi bulunmayan eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu mihman bir duruma getiren yan yana modeldir. Bu manken yunak servet rastgele çıktığında kırat artışı ile enflasyonun baştan tetiklendiği ve toy faiz artırımlarının gündeme getirmiş yer aldığı sonu kötü yan yana sarmaldır. Biz bu sarmala ürün veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımızın, bu nicelik önemli, ithalatımızı gelecek oranları yüzdelik 90'lara ulaştı. Turizmde toparlanma süreci içindeyiz. Yıllık akan açığımızı aydan aya azaltıyoruz. Önümüzdeki sene salname bazda akan fazlaya geçeceğimiz anlaşılıyor ve buna da inanıyorum” sanarak konuştu.

“Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin yan yana parçasıdır”

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazançlı gelişmelerin MGK'da görüşülmesine gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin yan yana parçasıdır. Türkiye ekonomisi güçlüdür. Makro göstergelerimiz ve ürün dönemdeki kazançlı performansımız oldukça iyidir. Döviz kurunda gördüğümüz ürün hareketliliğin kazançlı temeli bulunmadığı açıktır. Üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı ve amma velakin gelişen politikalarla ülkemizin değişik güçlü olması ve özgür politikalar izleyecek pozisyona gelmesi kimilerini huzursuz ediyor. Ana muhalefetin başındaki erkek bundan ağırbaşlı açıdan huzursuz oluyor. MGK bu konuların görüşüldüğü arsa olamazmış. Bu erkek siyaseti anlamış değil, siyaseti bilmiyor, hala ayrımsız yerde. SSK'yı batıran o bellek hala ayrımsız yerde. Sen elhak SSK'yı batırdın. Sen değil misin SSK hastanelerinde şahısların morglarda öldüğü zamanın sorumlusu? Hiç umurunda değil. Sorumlusu sensin. MGK'da bunları görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz? MGK bu işlerin en kırılan noktada görüşüldüğü ve görüşüleceği yerdir. Türkiye emektar Türkiye değildir. Türkiye mangır piyasaları üzerinden, kazançlı tehditlere ayakkabı bırakmaz, geçti onlar. Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkartacak kuvvet ve kabiliyettedir. Bu tehditlere huzur ferah ferah durabiliyoruz. Algı operasyonları ile bizi eritmek ve engel iktisap geçirmek bundan sonraları muhtemel değildir. Bu tehditlerin bilincinde olduğumuzu, tehditler karşısında gereğini meydana getirecek güçte ve kararlılıkta olduğumuzu MGK'da gerçekleme etmiş olduk” sanarak konuştu.

“Yanındaki sözcü bulunan öz da elleme yan yana faizcidir”

“Kur baskısı ne devir ve kesinlikle kırılır?” sorusuna karşılık sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim alışılagelen vatandaşım faiz sarmalı altında inim inim inler. Ana muhalefetin başındaki öz ‘indirin bire, kılıç destekleriz' diyor. Ben aksini söylemiyorum. Benim yegâne başıma bu çeşit sonucu almaya yetkim yok. Ben nazarıitibar edilirse aslında buyana ait mercilere, ayrıca kendileri ‘merkez Bankası özgür değil' diyor. Merkez Bankası özgür değil de sen özgür kötü Merkez Bankası'ndan termin arzu ettiğinde Tayyip Erdoğan bunu engelledi mi? Gidip Merkez Bankası'nı görüşme ettikten sonraları yaptığın izahat belli, işin ahlaki boyutu da yok. İnsan hakeza yan yana ziyareti yaptıktan sonraları dışarıda kusursuz aksi, Merkez Bankasını yıpratacak izahat yapar mı? Bunları yaptı. 2016'dan bu yana bunları esasen tekrardan söyledi. Yanındaki sözcü bulunan öz da elleme yan yana faizcidir. Kendisi bu işlerden elhak anlamaz. Biz inşallah intihap öncesine genişliğinde ağırbaşlı açıdan faizin düştüğünü, mobilyasız tetikleyen efdal faizin düşüşü sayesinde düzeyde müspet iyileşmenin bulunduğunu daim beraberce göreceğiz, buna enflasyon da dahil. Tabi ki takvim veremem ama muhalefetin faiz indirimi mevzusundaki itirazları bizim akla yatkın yolda olduğumuzun teyididir. Demek ki bu noktaya geldiler. Hemen çark ederler mi onu bilemem. Ben tezimin savunucusuyum” halinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerden faiz oranları ve enflasyon sayıları kendisince örnekler sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim derdimiz yatırımları ve yerel üretimleri beslemek ve artırmaktır” açıklamasında bulundu.

“Stokçuluk yan yana nevi hırsızlıktır”

Stokçuluk yapanlara dair mütekellim Erdoğan, “Stokçuluğun cezai müeyyidesi yan yana puan. Bunu baştan düzenleyip cezai müeyyidesi artarak çoğalması yazım. Stokçuluk dinimizde noktayı kötü yan yana konudur. Stokçuluk yan yana nevi, ‘spekülatif hareketler' deniyor ama hırsızlıktır. Fahiş fiyatlarla savaş noktasında ait bakanlarımıza dedik ki, bu adımları atacaksınız, bununla ait icabında yan yana yasan kombinezon yapmış olup bu fahiş değer artışına gidenleri belirleme edelim, stoklama gerçekleştirmek aracılığıyla malı piyasadan çekenleri yakaladığımızda bunlara lüzumlu müeyyideleri uygulayalım” dedi.

Erdoğan, “Biz amme maliyesindeki imkanlarımızı kullanarak ilkin erke iktisap geçirmek neredeyse toptan fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyor. Bugün gelinen noktada iare olabileceği öngörülen toptan kaynaklı yan yana enflasyon artışı uydurma konusu, yılsonu itibarı ile fırsatçıları da defederek müspet sonuçlar alacağız” sanarak konuştu.

Özellikle enerjide ve tabii kavara da Avrupa ile karşılaştırma edilemeyecek basamak fiyatların ehven bulunduğunu kail Erdoğan, “Bu hakikatı ihtilaf kıymetlendirmek istemiyor. Avrupa'da fiyatlar bizimle karşılaştırma edilemeyecek derecede pahalı. Biz ise bu genişliğinde ehven fiyatla tabii gazı verirken, enerjiyi verirken aykırı kusur rastgele muhtelif olup bitenleri uyduruyorlar. Biz hileci ile nereye genişliğinde bu biçimde yarışacağız? Biz hanelere tabii gazi dörtte bir, elektriği ise nısıf fiyatına veriyor. Sen ne dersen de onlar buna inanmıyorlar. Biz vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” halinde konuştu.

“Babayiğitlik bizlere yakışır”

Asgari ecir ile ait mebni bakanlar ve öğür yönetimi ile müzakereleri yaptıklarını tamlayan Erdoğan, “Asgari ecir dair 2002 yılından itibaren memleketimiz yerine ehemmiyetli kazanımlar elde edildi. 2002 yılı böylecene bekar ve çocuksuz yan yana işçinin eline sabık kupkuru minimal ecir 184 lirayken, 2021 senesinde bu ücreti 2 bin 825 liraya kılıç çıkarttık. Asgari ecir 2002'den bu güne genişliğinde yazılı şekilde 15,3 büküm arttı. Asgari ücretin gerçek payı yüzdelik 131 şekilde gerçekleşti. Asgari ücretin gerçek değerinin artarak çoğalması işçilerimizin satın ikrar ika gücünün arttığının yan yana göstergesidir. Uluslararası verilere layıkıyla minimal ücretin işçiye bulunmuş yer aldığı ülkede sağlamış yer aldığı satın ikrar ika gücüne bakılınca Avrupa devletleri ve Amerika'nın arsa almış yer aldığı endekste 2002 senesinde 14. kâmil bulunan ülkemiz, 2021 senesinde 10. sıraya ilerledi. İşçilerimizin satın ikrar ika güçlerini yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, “Bu minimal ecir çalışmasında işçimizi enflasyondan, değer artışlarının aksi etkilerinden koruyacağız. Babayiğitlik bizlere yakışır. Biz de babayiğitliğimizi inşallah lüzum ait bakanım, gerekse heyeti, gerekse düzentileme dostlarım daim beraberce enli yan yana danışma gerçekleştirmek aracılığıyla yan yana tomar uzatmadan kararımızı vereceğiz” sanarak konuştu.

Emekliler düşüncesince bu vakte genişliğinde yapılanları özetleyen Erdoğan, “Emekliler bizim önceliklerimiz ortada arsa aldı, bundan sonraları da ayrımsız biçimde olacak” ifadelerini kullandı.

“Üretimi yaptıkça tabii gazı milletimizle paylayacağız”

Türkiye'nin tabii kavara kontrol çalışmalarına dair bilgelik sağlayan Erdoğan, “Biz iktidara geldiğimizde isticar yöntemi ile bu işi yürütüyorduk ama servet vermiyorduk. ‘Bulursanız tabii gazı bunu yüzdelik 50, yüzdelik 50 paylaşırız' diyorduk. Sondaj çalışmaları, sismik emekleri yapılıyordu ama yan yana ürün alınamıyordu. Biz kendimiz bu adımı attık. Berat Bey'in Enerji Bakanı yer aldığı devirde 2 parça sismik araştırı gemisi ve tetebbu gemileri aldık. Gemilerimizin sayısı 5'e çıktı. Şimdi 6. gemimize tetebbu gemisi şekilde kavuştuk. Bunlarla Karadeniz, Akdeniz'de çalışmalarımızı derin ve özgüvenli yapmış olacağız. Bu birilerini huzursuz ediyor. 2022 yılı zarfında bütün kuyularda istihsal önceleri bitirme operasyonlarının bitmesini planlıyoruz. Hedef bu. Bir yandan da derya tabanı istihsal sistemleri ile esmer tesislerinin materyal temini ve yapım emekleri çabucak bitmeme ediyor. Dağıtım hattının derya tabanına yerleştirilmesi düşüncesince bütün emekleri 2022 yılının önceki yarısında başlatmayı öngörüyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla 2023 yılı Ocak kocaoğlan itibarı ile Sakarya Gaz Sahası'nda önceki kavara üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası'nda önceki fazda 10 kuyudan günce 10 milyon metreküp istihsal yapmayı planlıyoruz. İkinci fazın tamamlanmasının arkası sıra açılacak kuyu sayısına dair şekilde bu numara 40 milyon metreküpe çıkacak. Yeni müjdeler düşüncesince ekiplerimiz hem kontrol bununla birlikte tetebbu faaliyetleri ile bölgede derin yan yana düzentileme yürütüyor. Olumlu meal aldıkça müjdeleri milletimizle paylayacağız. Üretimi yaptıkça tabii gazı milletimizle paylayacağız” dedi.

“Söz verdiğimiz neredeyse yurttaşlarımızın indinde olduk”

İzmir depreminin arkası sıra meydana getirilen konutların hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Devlet şekilde uydurma verdiğimiz neredeyse yurttaşlarımızın indinde olduk. Bu dobra binaları nesir ettik. Depremzedelerin yarasını kavuşturmak düşüncesince Elazığ, Malatya ve İzmir'de toplamda 35 bin 28 konut, 4 bin 104 karye evi ve 353 ofis nesir ediyoruz. Elazığ'da 23 bin 677 hane ve 2 bin 515 karye evi, Malatya'da 6 bin 287 hane ve bin 555 karye evi yapıyoruz. Bir sene geçmeden konutları konfirmasyon etmeye başladık. İzmir depreminin arkası sıra Bayraklı'da durumunda bin 391 hane ve 302 ofis ve ihtiyat bölgede 3 bin 649 hane ve 511 ofis bina geçirmek düşüncesince harekete geçti. Bornova Eğridere'deki 34 karye evi ile beraberce İzmir depreminin arkası sıra yekûn 5 bin 74 hane ve 353 ofis suni sonucu aldık. Bu evleri de yan yana sene zarfında konfirmasyon ika sözünü verdik” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun “Bir Kızılay çadırı çetin yok” lafının hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Maalesef içerisine girmiş yer aldığı cilt Kızılay çadırı. Bu görecek gözü de yok” sanarak konuştu.

“Gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona yöntem yaptıklarını sanıyorlar”

Erken intihap söylemlerine dair mütekellim Erdoğan, “Kaç daire söyledik bilemiyorum ama elan müteaddit benzer söyleyeceğiz. Söyleyecek rastgele yan yana lafları olmayınca bununla oyalanıyorlar. Sayın Bahçeli'nin bugün konuşmasında tabir etmiş yer aldığı neredeyse bu ödünsüz değişmeyen ve dilek beyanına sevse de sevmese de alışmalarını ve uyma etmelerini kendilerine haber mektubu ediyorum. Millete hayrı, faydası olmayanlar gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona yöntem yaptıklarını sanıyorlar. Küresel gelişmelere dair şekilde bütün bu yaşanmış bulunan döviz hareketliliğini mazeret ederek intihap çağrısında bulunanlar ürün şekilde halkı sokağa çıkartmaya çağırdılar. Bunların geçmişten buyana alışkanlığı budur. Birkaç bitmiş birim grubun çağrısına aklı selim bulunan halkımız haysiyet etmediği neredeyse düzenlilik güçlerimiz de halkı kışkırtanlara huzur lüzumlu işlemleri başlattı. Ben milletime verdiğim lafı markajcı yan yana siyasetçiyim. AK Parti lafında duran kadrolardan müteşekkil yan yana parti, Cumhur İttifakı da sözün erlerinin kurduğu yan yana ittifaktır. İnşallah yurttaşlarımız Haziran 2023'te kasa başına gidecek ve tercihini gine AK Parti ve Cumhur İttifakı'ndan yana kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkenin yüzdelik 52'sine gayri ulusal diyeceksin, sonraları da helalleşmeye çıkacaksın”

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına dair gösterilen videonun arkası sıra Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Ülkenin vatandaşlarına, ‘AK Parti'ye oy verdiler', ‘Erdoğan'ı desteklediler' sanarak geçer oylarda gayri ulusal ifadesini içmek aymazlıktır, gafilliktir. Bu ülkenin yüzdelik 52'sine ‘gayri milli' diyeceksin, sonraları da helalleşmeye çıkacaksın. Bu gidişat çetin Bay Kemal'in ne genişliğinde içtenliksiz bulunduğunu gösterir. Bunların helalleşmesi müstelzim dosya o genişliğinde şiş ki. Tehdit ettikleri, kıygın ettikleri ile helalleşmeye başlasa çetin hepsinden helallik almaya ömürlerinin yeteceğini sanmıyorum. CHP zihniyeti peşinde o genişliğinde baş döndürücü kıygın bıraktı ki, onlarla helalleşmesi bu dünyada bitmez. Başörtülülerden helallik dilemesi lazım. Boraltan faciasında katledilmesine vesile oldukları 146 Azerbaycanlı kardeşlerimizden helallik dilemeleri yazım. 1944'de 146 Azerbaycanlı kardeşimiz Rus zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınmıştı, zamanın CHP yönetimi ne eyvah ki 146 kardeşimizi Stalin'in askerlerine konfirmasyon etti. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Boraltan Köprüsü'nden huzur geçti ve askerlerimizin gözleri uğrunda katledildiler. Karşıya geçerken, ‘bizi onlara bırakmayın, bizi siz öldürün' dediler. Hani yan yana ırlamak mevcut ya, ‘düşman bekler karşıda önüne kattı beni, dirilik tahsil edilen çarşıda gardaşım sattı beni.' CHP bu. Varsayalım memleketimizdeki vatandaşlarımızla, kıygın etmiş yer aldığı kesimlerle helalleştiler, ya mazlum Suriyelilerle, Filistinlilerle, Libyalılarla, Afrikalılarla kesinlikle helalleşecekler. Biz anahtar coğrafyamıza ulaştıkça, mazlumlara dayanak noktası çıktıkça, kimsesiz halklara besin ve tıbbi yardımda bulundukça demedikleri kalmadı. Bay Kemal ‘Adalet Bakanlığı kadrolarını öğür örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim' diyen emektar CHP'li bakanların kıygın etmiş yer aldığı kişilerden helalliği kesinlikle ilişki bunu hiçbir düşündü mü? Bay Kemal SSK Genel Müdürlüğü çağında âciz yönetimi dolayısıyla sayrılarevi köşelerinde yaşamını kaybeden, otama borcu dolayısıyla evladının cenazesini alamayan vatandaşlarla evvela yan yana helalleşsin. Her darbenin, antidemokratik eylemin peşinde duran CHP zihniyeti helallik ikrar geçirmek düşüncesince baş döndürücü ama baş döndürücü geç kaldı. Her intihap önceleri CHP'liler tutucu seçmene tatlı gelmek düşüncesince daim cumbalak atmaya başlarlar. Bu helalleşme hücumu ayrımsız minvalde yan yana harekat ama bu az buçuk er he sanki. Çünkü Bay Kemal intihabat Haziran 2023'te” açıklamasında bulundu.

“Fransız çimento devi Lafarge'ın yıldırı örgütlerini desteklemesi”

Fransız şeriklik Lafarge'ın yıldırı örgütlerine dayanak noktası vermesi ile ait Macron ile görüştüğünü tamlayan ve Macron'un işten sıyrılmaya çalıştığını kail Erdoğan, “Suriye ihtilafının aksi neticelerinden en yan yana tomar dokunca gören diyar biziz. Suriye halkını, ülkenin arsa bütünlüğünü ve ulusal güvenliğimizi yıldırma fail yıldırı bu neticelerden ihtimal de en önemlisidir. Suriye'deki yıldırı problemininin gerekçelerinin başlangıcında yıldırı örgütlerine maruz aut dayanak noktası geliyor. DEAŞ ile savaş bahanesiyle birtakımı devletler kabilinden yıldırı örgütü PKK-YPG'ye maruz dayanak noktası ikrar edilemez. PKK-YPG'nin yıldırıcı kimliği başka esame atfedilerek değiştirilemez. DEAŞ ile savaş etmiş yer aldığı iddiasıyla PKK-YPG'ye dayanak noktası verenlere ülkemizin DEAŞ ile sahada döş göğse çarpışan yegane kuma yönetim ve NATO üyesi olduğunu, 4 bin 500'den yan yana tomar DEAŞ teröristini ruhsuz bir duruma getirdiğimizi, DEAŞ terörüne minimum onlar genişliğinde sunulan kaldığımızı anımsatmak isteriz. Zaman devir ülkemize müteveccih DEAŞ bağlamında temelsiz iddialar dile getirenler var. Evvelemirde kendi tutumlarını bunlar gözden geçirmelidir. Lafarge firmasının DEAŞ ile irtibatlı faaliyetleri bu çerçevede Fransız yargısı kabilinden ortaya konulmuş ve Fransız yargısı bunu hükme bağlamıştır. Bundan elan başka kanıt kabil mi? Bunu Mocron'un namına de söyledim. Lafarge'ı nereye koyacaksın? Hiç bilgisi yokmuş, haberi bulunmayan muş neredeyse ayaklara giriyor, işi sıyırmaya çalışıyor. Bunlar maatteessüf ikiyüzlü. Mehmetçiğimiz orada verdiği savaş ile onları oraya gömdü” dedi.

“Hepsi ile münasebetlerimizi baş döndürücü elan elleme bölgelere getireceğiz”

Birleşik Arap Emirlikleri ile hesaplı ilişkilerin baştan nesir edilmesi, aut politikadaki gelişmeler ve CHP'nin eleştirilerinin sorulması üzerinde Erdoğan, “Önce Katar ile başladılar, o tutmadı, kılıç Katar'a BMC'yi satmadık. Sadece Katar BMC'ye kuma oldu. Yüzde 49 onlar, yüzdelik 51 biz. Ürettiklerimizin muhtemelen bölgelere satışında onların da müspet gayretleriyle Arifiye'deki tırtıl fabrikasının restorasyonu ve doğrudan geçirilmesine bu ortaklığın baş döndürücü iri faydası oldu. Şimdi ise Abu Dabi yönetimi ele attığımız bu etap zamanı yan yana adım. 11 bilyon dolarlık yan yana ön barışma yapıldı. Yaptığımız düet toplantıda de Şubat kocaoğlan neredeyse benim yan yana ziyaretim olacak. BAE ile bulunan proses değişik yan yana pozisyona erişecek. Biz dargın, dargın olduğumuz devir ondan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor CHP, bu arada etap attığımız sürede da ‘niye bunlar barıştılar' deyip oradan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor. Çatlasanız da patlasanız da bütünü ile münasebetlerimizi baş döndürücü elan elleme bölgelere getireceğiz. Bahreyn'in bizlere hulul vaziyeti var, onlarla görüşmelerimizi yapacağız. Suud ile bulunan münasebetleri elan elleme pozisyona getirmenin gayreti zarfında olacağız. Mısır'da da baş döndürücü değişik gelişmeler olanaksız demiyorum, olabilir. Tüm bu bölgenin insanlarının yekdiğeri ile münasebetleri farklı. Kadim zamanı kılıç bu arada nesir ettik, paylaşıyoruz. Bizim Körfez devletleri ile aramızda baş döndürücü ağırbaşlı yan yana ortaklaşa iş potansiyeli mevcut. Karşılıklı faydaya mebni toy ortaklaşa iş projelerini kuma yatırımlar düşüncesince yan yana vesile şekilde görüyoruz” sanarak konuştu.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ