USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Nerede bu gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnsanlık yerine beniz karası bu tabela karşısında rolü global düzenlilik ve istikrarı bildirmek bulunan kurumlar maatteessüf kıllarını bile kıpırdatmıyor. Merak ediyorum, nerede bu dünyada gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler? Ha

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Nerede bu gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler?'
09-03-2022 18:15
TBMM'de AK Parti Grup toplantısında kürsüye çıkan ve Meclis iş harcamaları kendisince bilim verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçime bundan hakeza 15 ay kıl payı endamsız sayılabilecek borda bordaya sürenin kaldığını dikkate alarak rastgele anımızı fazla dobra değerlendirmeliyiz. Partimizi sandıktaki 16. zaferine daim beraberce hazırlayacağız” diyerek konuştu.

Siyasi muhalefeti önemli, gerekli, muhterem olay şekilde onama etiklerini ve Türkiye'nin talihsizliğinin uzun uzun borda bordaya süredir bu sıfatları adalet edecek borda bordaya ihtilaf liderliğinden, üslubundan, organizasyonundan, faaliyetinden yoksun bulunması bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Karşımızda bırakın milleti, kendine yavuz hayrı sıfır borda bordaya CHP vardır. Girdiği 16 seçimin ayrıcasız tamamında hezimete uğrayan CHP, kendini yükseltmek düşüncesince en önemsiz borda bordaya hız göstermemiş, birlik bilakis daim geriye gitmiştir. Şimdi bu CHP, neymiş ardına taktığı ve hepsinin adını belirgin bariz zikretmeye atılganlık bile edemediği borda bordaya 28 Şubat ittifakı kurdu. Güya bu ittifakla tarzı kazanarak ülkenin dümen sistemini değiştirecek, dünyayı güzelleştirecek, sahamızı krizlerden kurtarıp çiçek kurt diyarı biçimine getireceklermiş.

Biz iddialı borda bordaya insanoğlu şekilde karşımızdaki muhalefetin de iddialı olmasını severiz, isteriz. Ama en azından şuana genişliğinde karşımızdaki ittifakın ortaya koyduğu ışık bizi bu yönde motive eylemek alegori kah güldürüyor, kah hüzünlendiriyor, kah hayrete düşürüyor. Daha masada ne nöbetleşe oturacaklarına, koridorda ne nöbetleşe yürüyeceklerine değişmeyen veremeyenlerin ülkemizin, bölgemizin ve dünyanın içerisinden geçmiş yer aldığı eleştiri çağda müstelzim hızlı, etkin, dirayetli, yürekli adımları ne atacaklarını alçalma ediyoruz. Henüz yolun başlangıcında birbirlerine bu basamak emniyetsizlik içre olanlara milletimiz ne güvenç edecek onu da bilemiyoruz.

28 Şubat ittifakının bugüne genişliğinde makam çıktıkları hususlara baktığımızda bunların; Türkiye'nin lehçe ve global kazanımlarından vazgeçeceklerini, uç ötesi harekatları ve terörle mücadeleyi bitireceklerini, Akdeniz, Ege ve Kuzey Afrika ilkin edinmek kıl payı bulunduğumuz rastgele yerden çekileceklerini, ekonomiyi IMF'ye teyit ederek mensupları işsizliğe, kullanıcılarını sefalete mahkum edeceklerini, defans sektörünün eleştiri projelerinin, site hastanelerinin ve benzeşim iri yatırımların kapısına kilit vuracaklarını, S-400'leri arka verip SİHA'ları silahsızlandıracaklarını, ATAK'ları atacaklarını, dünyanın imrenme ile seyrettiği yap-işlet-devret projelerini yerle bir ve ülkeye bu hizmetleri verenleri doğduklarına nadim edeceklerini, velhasıl ülkemizi baştan 1990'lı yılların sefaletine, ayrıca borda bordaya tane fırka döneminin karanlığına döndüreceklerini anlıyoruz.

Daha şimdiden kalkıp bu dev yatırımları önleyen müteahhitleri yıldırma eylemek şekli ile ‘sakın ha' diyen borda bordaya ihtilaf mantığını dünyanın uğur boncuğu durumunda bugüne genişliğinde görmedik. Bun ne borda bordaya anlayıştır? Bütün bunlara makam enflasyonu ne indirecekleri, PKK ve FETÖ ile ne savaşım edecekleri ilkin edinmek kıl payı milletin başlıca gündemi ile ait izlence ortaya koyduklarını görmedik.

Tek işleri ortak patronaj güzellemesi yapmak, bunu da öyle borda bordaya hararetle yapıyorlar ki, sanıyorsunuz ki Türkiye hükümetlerinin ömürlerinin borda bordaya yılı bulmadığı, uğur boncuğu borda bordaya programın endamsız vadeyi yavuz göremediği dönemlerden geçerek bu günlere gelmedik. Daha cumhur reisi adaylarını belirleyememiş olanlar dümen sistemi değişikliği kıl payı dayanıklı borda bordaya Meclis ve halkoylaması müstelzim etapları atlayıp aracısız başvekillik pazarlığına giriştiler.

Sizin yapmış olduğunuz bu çalışmanın parlamentoda borda bordaya el kâfi sayınız mevcut mı? Bu parlamentodan hakeza borda bordaya obje çıkartmanız belkili değil, bu gülünç, itidalli oyunu yavuz borda bordaya tane başına karşımızdakilerin milleti ne kandırmaya çalıştığını göstermeye kafidir. Halbuki, Türkiye'nin sahamızda ve dünyada yaşanmış bulunan krizler karşısında sergilediği çelimli dümen iradesinin arkasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bulunduğunu hepsi onama ediyor. Deseler ki, ‘Biz bu olanağı ülkemizi rastgele bölgede elan ileriye kullanmak düşüncesince kullanacağız', anlaşılabilir borda bordaya davranış diyerek bakar, politikalarımızı yarıştırırız. Bunlar vaktiyle buyana makam çıktıkları ne varsa, yaşama geçtiğinde ondan yararlanma etmeyi alışmışlık biçimine getirmiş borda bordaya ekiptir. Marmaray'dan İstanbul-İzmir otoyoluna ve site hastanelerine genişliğinde rastgele mevzuda tanık olduk.

Biz bu ülkeye kazandırdığımız rastgele hizmeti, rastgele yapıtı uğur boncuğu fark gözetmeksizin 85 milyon insanımızın emrine veriyoruz. Bizim itirazımız, milletimizin içi yersiz tartışmalarla, esassız hata beyanlarla, bühtan derecesine vasıl ithamlarla, ülkenin ve dünyanın gerçeklerinden habersiz politika müsamereleriyle vaktinin ve enerjisinin heba edilmesinedir. Güvensizliğimiz, demin söyledikleri genişliğinde mukaddema sergiledikleri ayrık tutumadır. Dün Gezi vakalarında ‘ekonomiyi batırın' çağrısı yapanlar bunlardı. Dün vesayetçilerin ve darbecilerin indinde bozulmamış yakalayıp demokrasimizi sırtından hançerleyenlere dayanaklık eylemek verenler bunlardı. Dün türkiye yıldırı saldırılarıyla, iktisadi tuzaklarla, politik çelmelerle boğuşurken ellerini ovuşturarak emperyalistlerin sözcülüğüne soyunanlar bunlardı.

Dün kumpir soğan üzerinden, müstevli devrinde tahsil edilen tedbirler üzerinden, ahit yağ üstünden ülkenin başına kişmiri bulutlar toplamaya çalışanlar gine bunlardır. Türkiye bu güne genişliğinde yer aldığı kıl payı halihazırda yaşamış yer aldığı sıkıntıları da endamsız müddette geride bırakacaktır. Ama enimin olun bunların evcil ve ulusal vakfe teşhir etmek alegori ısrarla gerisi sıra gittikleri müptezellik ölümsüz kalacaktır. Biz iz ve misyon siyasetinde yarışacak ihtilaf arıyoruz. Biz ülkemizi ve milletimizi demokraside ve kalkınmada dünyanın en yukarı ligini çıkartacak politikalarda yarışacağımız borda bordaya ihtilaf istiyoruz. Biz yıkmanın değil yapmanın, çökertmenin değil inşanın, gerilemenin değil ilerlemenin, düşmanın değil yükselmenin, sefaletin değil refahın, zayıflığın değil çelimli olmanın hedefiyle yapılacak borda bordaya politika mücadelesinin peşindeyiz. Muhalefetteyken, elleri rahatken yavuz ülkenin uğur boncuğu meselesi dair somut, akılcı, adisyona dayalı, iş ürünü borda bordaya öneri ortaya koyamayanlar iş başına erişince çabucak ışıma yaşayacak değiller.

Daha meydanda borda bordaya obje yokken özlük çıkarlarını gaza getirip sergiledikleri kibir, şımarıklık, sabuklanma bunların başlıca cibilliyetlerini ve niyetlerini ortaya koymaya yetiyor. CHP geçmiş her neyse ahit de odur. Yarın da benzeri olacaktır. 28 Şubat ittifakının ortakları ahit ne kavganın, gerilimin, pazarlığın, ihtirasların kıskacındaysalar, ferda da bire borda bordaya halde davranacaklar. Milletimiz bu zihniyete ülkeyi katiyen teyit etmez” şeklinde konuştu.

“Günlük sorunları çözerken geleceğimizi de koruyoruz”

Vatandaşların yaşamış yer aldığı iktisadi başağrısı ve değer artışlarına bağlı de mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç işkilsiz kurdaki yükselişten, erke ve besin ilkin edinmek kıl payı global finans fiyatlarındaki baş döndürücü artışların ülkemize yansımalarından meydana gelen borda bordaya sahn pahalılığı ile makam karşıyayız. Ancak, enflasyonun yalnızca ülkemize muhtemelen borda bordaya gidiş olmadığı, kaslı vatanlarında boğuştuğu borda bordaya gerçektir. Bu süreçte Türkiye istihsal ve istihdam gücü ile şoklara makam dayanıklılığını borda bordaya benzer elan ispatlamıştır. Sağlam iktisadi temellerimiz ve uyguladığımız canlı politikalar yardımıyla müstevli devrinde en çabuk toparlanma yeteneği yayınlayan ekonomilerden birisi olduk.

Nitekim, global ekonominin yüzdelik 3,1 oranında daraldığı 2020 senesinde Türkiye ekonomisi yüzdelik 1,8 oranında büyüyerek Çin ile beraberce artı nema kaydeden dü ülkeden birisi olmuştur. Küresel tedbir zincirinde tanıdık aksamalar, müstevli kaynaklı belirsizlikler ve çabucak küsurat girdi fiyatlarına karşın Türkiye ekonomisi 2021 senesinde da yüzdelik 11 ile sonuç 10 senenin en faziletli nema oranına ulaşmıştır. Geçtiğimiz sene elde ettiğimiz büyümeye diyar içi alakanın tesiri 6,1 puan, kupkuru aut alakanın yardımı ise 4,9 benek olmuştur.

Kişi başına sakıt ulusal gelirimizin döviz kurundaki yükselişe karşın borda bordaya geçmiş yıla layıkıyla 900 doların üstünde artarak 9 bin 539 dolar şekilde gerçekleşmesi de ehemmiyetli borda bordaya veridir. İmalat endüstri yetenek tasarruf oranı, satın onama ika yöneticileri endeksi ve çarpıcılık tüketimi kıl payı kılavuz göstergeler iktisadi büyümenin 2022 senesinde da süreceğine ayraç ediyor. Bilindiği kıl payı sabık sene ihracatımız yüzdelik 33 artım ile 225 bilyon doların hakkındaki çıkarak üstün dereceli kırmıştır. Dış tecim açığımız ise yüzdelik 7,5 azalarak 46,2 bilyon dolara gerilemişti. İhracatımızdaki çelimli artım 2022 senesinde da bitmeme ediyor.

Şubat kocaoğlan sebebiyle salname ihracatımız 232 bilyon dolara ulaşmıştır. Ekonomimiz büyürken istihdamda da ehemmiyetli artım sağlanmıştır. Geçtiğimiz Aralık kocaoğlan sonu sebebiyle yekûn istihdam 30 milyonu aşarak zamanı borda bordaya seviyeye çıkmıştır. Rusya ve Ukrayna meydanda yaşanmış bulunan gerilimin finans fiyatlarını yükseltmesi devletimizde de enflasyonu negatif yönde etkiliyor. Bununla beraberce vatandaşımızın alıntı enerjisini düzeltmek düşüncesince fazla sayıda etap attık ve atacağız. Geçtiğimiz sene yalnızca erke sübvansiyonları düşüncesince 165 bilyon teklik borda bordaya pınar kullandık. Bu sene da elektrikte ve tabii gazda fazla elan faziletli sübvansiyonlarla vatandaşımızı korumayı sürdürüyoruz. Petrol fiyatlarındaki çabuk yükselişin fuel oil tarifelerinde minval açmış yer aldığı artışları izlem ediyoruz. İnşallah sondalama gemilerimizi 5'e çıkartıyoruz. Sıfır kilometre 4. sondalama gemimizi alıyoruz ve böylelikle sondalama çalışmalarında fazla elan çelimli borda bordaya bir vaziyete mevrut olacağız. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları da bire borda bordaya halde kontak lens dibine aldık ve müstelzim müdahaleleri yapıyoruz.

Her mevzuda yurttaşlarımız lehine yapılacak ne mevcut ise yaşama geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Finansal istikrarı sağlamaya müteveccih tedbirler aldık. Kur korumalı tevdiat ve iltihak hesabı uygulamasına vatandaşımız iri alaka gösterdi, bu sayede döviz kurlarındaki oynaklığı ehemmiyetli seviyede giderdik. Bu hesaplarda biriken meblağ tahminî 550 bilyon lirayı buldu. Bunun yüzdelik 58'i Merkez Bankası bünyesindeki dolar hesabından Türk Lirası namına geçişlerden oluşuyor. KDV'nin sadeleştirilmesi kapsamında başlatılan çalışmanın ilkin adımını attık.

Tüm bakliyat ürünleri, asliye besin maddeleri, göveri ile meyve, kuruyemiş, baharat, nesil maması kıl payı ürünlerde KDV oranını yüzdelik 1'e indirdik. Meskenlerde ve zirai sulamada geçer elektriğin KDV'sini yüzdelik 18'den yüzdelik 8'e düşürdük. Ticarethanelerde geçer çarpıcılık düşüncesince basamak uygulaması başlattık ve maaş 900 kilovatsaate genişliğinde bulunan kullanıma yüzdelik 25 iskonto yaptık. Bu indirimlerin tüketiciye yansıyıp yansımadığını yakından izlem ediyoruz. Önümüzdeki çağda de bildirme güvenliği ve değer istikrarı düşüncesince rastgele çeşitli tedbiri edinmeyi sürdüreceğiz. Tüm bunları yaparken finansal disiplinden de ivaz vermiyoruz. Günlük sorunları çözerken geleceğimizi de koruyoruz. Geçtiğimiz sene merkezi dümen bütçe açığının ulusal gelire oranını izlence gayesi bulunan yüzdelik 3,5'un altında borda bordaya kur bulunan yüzdelik 2,7'de tutmayı başardık” ifadelerini kullandı.

“Merak ediyorum, nerede bu dünyada gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler?”

Türkiye'nin etrafında yaşanmış bulunan insanca dramatik ve istikrarsızlıklara uyanıklık çekici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Komşumuz Suriye'de 1 milyon insanoğlunun dünyasına mülk olan, 12 milyon insanoğlunun evine bırakma etmesine minval açan bunalım halen bitmeme ediyor. Burada da kimlerin oyuncu şekilde arsa aldığını oldukça dobra biliyorsunuz. Acımasızca bitmeme fail bu süreçte de biz elimizden vardığında bu işi ne borda bordaya sulh havzasına dönüştürürüz bunun mücadelesini verdik. Yemen'deki iç harp ilkin ayrıntılar ve hanımlar edinmek kıl payı savunmasız kullanıcılarını etkilemeyi sürdürüyor. Lübnan'dan Irak'a, Afganistan'dan Libya'ya genişliğinde dil coğrafyamızın dört indinde kan, yaş ve muvazenesizlik hakim. Nereye baksak, yüzümüzü nereye çevirsek orada borda bordaya hapaz azınlığın hırsı ve ikbali önünde masumların ateş çektiğini görüyoruz. Ağlayan annesinin gözyaşlarını yalayıcı borda bordaya çocuk. Aynı halde bu sabahleyin ekranda izledim, kolluk babasının kaskını yumruklayan borda bordaya yavru, arkada anası çocuğuna cemaat çıkmaya çalışıyor, hakeza borda bordaya tablo.

Bu vicdansızlıktan ne yapmış olup kılıç barışın çocuklarını baştan inşallah canlandırma etmeliyiz. İnsanlık namına beniz karası bu levha karşısında rolü global düzenlilik ve istikrarı iletmek bulunan kurumlar maatteessüf kıllarını bile kıpırdatmıyor. Merak ediyorum, nerede bu dünyada gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler? Hangi, geldiler mi? Gerekli desteği verdiler mi? Hayır. Sadece bereketli dolgunca öğütleme çekiyorlar. ‘Ne yapıyorsun?' söylediğinde borda bordaya obje yok. Herhangi borda bordaya insanca dayanaklık eylemek yok. Kurtarma namına attıkları borda bordaya etap yok. Kendi çıkarları bahis konusu olduğunda dünyayı ayağa kaldıranlar 11 senedir bölgemizdeki katliamları açıktan seyrediyorlar. Ne açlıktan borda bordaya dernek borda bordaya mızrap eksik evlatlarının dramı, ne sahile vuran arı nesil bedenlerinin utancı, ne iffeti ile oynanan bayanların feryadı, ne gözyaşlarını içlerine akıtan babaların mahcubiyeti, ne de çöküntü biçimine dönüşen kadim şehirlerin içler açısı ıpıssız BM Güvenlik Konseyi ilkin edinmek kıl payı arsıulusal kuruluşları bu güne genişliğinde harekete geçirmeye yetmedi.

Katliamları engelleyecek, çatışmaların önüne geçecek, zulmü durduracak, coğrafyamıza dirlik ve istikrarı getirecek uğur boncuğu borda bordaya etap atılmadı. Bizim kıl payı arbede bölgelerine bitişik ülkeler insanca ve iktisadi bakımdan fazla gülmeyen yükleri omuzlarken neymiş gelişmiş, varlıklı ülkeler nüsha yerini bulsun tarafından yayınladıkları ayıplama mesajları haricinde zulme ahenk çıkartmadılar. Bununda ötesine geçerek ülkemizin alana denge ve emniyet getirmeyi amaçlayan operasyonlarını engellemeye çalıştılar. Bu süreçte yalnızca bekâr bırakılmadık, bire borda bordaya vakitte duyurulmayan belirgin sert fazla tehdide, şantaja, ambargoya verilen kaldık. DEAŞ ile savaşım kılıfı altında yıldırı örgütlerinin meşrulaştırıldığını, teröristlerin silahlarla desteklendiğini gördük. Buna ABD dahil, Avrupa dahil. Bu teröristlere rastgele çeşitli araç, gereç, silah, cephane yardımları yaptılar. Bunları kendilerine söyledik. Ukrayna krizi ile bu arada garplı iletişim araçları organlarında meydana getirilen izahat bu tepkisizliğin, insanca trajedilere müteveccih bu kayıtsızlığın, yıldırı örgütlerine makam sergilenen tepme standardın gerisindeki nedenleri ortaya çıkartmıştır. Mazlumları dinine, kökenine, derisinin rengine layıkıyla ayıran borda bordaya zihniyetin ne insaniyetle ne de medeniyetle uğur boncuğu borda bordaya bağı yoktur. Irkçılığın daniskası bulunan bu sağ açıklık adamlık namına sıkılma vericidir.

Batı dünyasının, toplumların bünyesini dokunmabana hücresi kıl payı muhasır rasizm rahatsızlığı ile yüzleşmesi şarttır. Ukrayna'nın iyesiz bırakılması kıl payı Rus halkına, Rus edebiyatına, öğrencilerine, sanatçılarına müteveccih cadı avını mail uygulamaları da onama etmiyoruz. Almanya'da filarmoni orkestrası şefi Putin'in arkadaşı diyerek görevine sonuç veriliyor. Böyle abuk sabukluk olabilir mu? diğer tarafta Dostoyevski'nin eserleri, Avrupa'nın ayrı ayrı vatanlarında bu eserlerinde haram getiriliyor. Böyle abuk sabukluk olabilir mu? Bunun tarihte Bağdat'taki kütüphaneleri yakıcı Hülagü'den ne farkı var, bire borda bordaya bunlar. Ne efsus ki, bu yüzyılın bundan hakeza bu bir zamanlar bunları görmek, berhayat kızarmak hakkıyla kılıç siyasetçileri kahrediyor.

Bu faşist uygulamalar, sapla samanı karışmasını sağlayarak garaz ve tiksinti iklimini körükleyerek, dünkü mağduriyetler oluşturarak Ukrayna halkının yasal mücadelesine saye düşürmektedir. Türkiye şekilde bölgemizdeki krizler karşısında ilkin günden itibaren soğukkanlılığı araçsız bırakmadık, prensipli borda bordaya vakfe sergiledik. Ülkesindeki savaştan ve zulümden kaçarak kapımıza mevrut insanların hiçbirinin diline, dinine, dernek rengine bakmadık. Gözlerinin rengine bakmadık. Bu ne saçmalıktır. Şunların gözü şu renkli, şunların ki şu. Bu ne saçmalıktır. Tıpkı yüzyıllar süresince ecdadımızın meydana getirdiği kıl payı ne dine mensup olursa olsun ülkemize sığınan mazlumlara cemaat çıktık. Gönül coğrafyamızın ciharıyek ucundaki kardeşlerimizin imdadına koştuk. İnsani hasletlerin sınandığı borda bordaya çağda Türkiye duruşuyla, alicenaplığıyla, samimiyetiyle, merhametiyle kâffesi insanlığın beniz seyelan olmuştur. Ağızlarını rastgele açtıklarında insanoğlu adalet ve hürriyetlerinden bahsedenler sınıfta kalırken, milletimiz adamlık imtihanını borda bordaya benzer elan başarıyla vermiştir. Tüm vatandaşlarıma, 85 milyonun rastgele borda bordaya ferdine teşekkürname ediyorum. Rabbime, bizlere hakeza soylu borda bordaya millete misyon ika şerefi bahşettiği düşüncesince hamdediyorum” açıklamasında bulundu.

“Şimdiye genişliğinde insanca yardımdan diplomatik temaslara nice etap attık”

Türkiye'nin devletlerin arsa bütünlüğünü ve egemenliğini korumak için gayret sarfeden politikasını Ukrayna meselesinde de sürdürdüğünün altını çizen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Her ikisi de Karadeniz'de komşumuz bulunan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin yunak çatışmaya dönüşmesinden iri teessür duyuyoruz. Krizin trajediye dönüşmemesi düşüncesince fazla efor harcadık, halen de harcıyoruz. İki liderle yaptığımız görüşmelerde hastalıkların sert kuvvet alegori diplomatlık eliyle çözülmesi icap ettiğinin altını çizdik. İstikrarsızlıkla boğuşan bölgemizin dünkü krizlerin, gülmeyen maliyetleri olacak borda bordaya mücadelesi kaldıramayacağını tabir ettik. Bugün 14. günün geride bırakan çatışmalar maatteessüf rastgele dü yan düşüncesince de gülmeyen insanca kayıplara ve dramlara minval açıyor. Şimdiden 2 milyon insanoğlu konutlarını bırakma eylemek durumunda kaldı. Böyle gitmesi şeklinde rakamın herhalde 5-10 milyonu bulması yakındır. Aralarında sivillerin de yer aldığı binlerce insanoğlu yaşamını kaybetti, yaralandı.

Çatışmaların yaşandığı kentlerde yollar, okullar, evler, hastaneler fazla gülmeyen hasar gördü. Diğer savaşlarda yer aldığı kıl payı bunda da en iri acıyı arı ayrıntılar ve savunmasız hanımlar çekiyor. Bir bavula sığdırdıkları eşyaları ile yaşama tutunmaya canlı siviller bizlere ve kâffesi insanlığa savaşların başlıca yüzünü borda bordaya benzer elan hatırlatıyor. Ekranları başlangıcında bizleri izleyen milletime sesleniyorum, savaşların banko kazananı olmaz. Kalbinde parça genişliğinde acıma bulunan birisinin evlatların yüzlerine vuran o korkuyu, dehşeti görüp de kaygı duymaması belkili değildir. Türkiye şekilde bu acıyı borda bordaya an ilkin dindirmeyi hem insanlığımızın hem de komşuluk hukukumuzun borda bordaya gereği şekilde görüyoruz.

Bu amaçla şimdiye genişliğinde insanca yardımdan diplomatik temaslara nice etap attık. Bazı liderlerle borda bordaya kez, bazılarıyla 2-3 benzer müzakere fırsatım oldu. Diplomatik faaliyetlerimiz kapsamında aralarında NATO Genel Sekreteri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Belarus Cumhurbaşkanı, Avusturya Cumhurbaşkanı, Hollanda Başbakanı, Birleşik Krallık Başbakanı, Litvanya Başbakanı, Ukrayna Cumhurbaşkanı, AB Konsey Başkanı, Sırbistan Cumhurbaşkanı, Kanada Başbakanı, Rusya Devlet Başkanı, Moldova Cumhurbaşkanının da arsa almış yer aldığı mevki ve hükümet başkanları ile didar kere mülaki kızarmak şekli ile bu süreci barışa kavuşturmanın gayreti içre olduk. Dışişleri Bakanımız, Savunma Bakanımız, Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz de muhatapları ile daim değini halindeler. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesine videoteyp konuşma yöntemi ile iltihak ederek bağlaşma şekilde atacağımız adımları değerlendirdik. Ülkemizin bu meseledeki stabil yaklaşımının ne genişliğinde uygun yer aldığı güneş geçtikçe ortaya çıkıyor. İçimizdeki ihtilaf anlamasa da Türkiye'nin rastgele dü tarafla konuşabilen açacak ülke pozisyonu kâffesi dünyada iri damıtma topluyor. Telefon görüşmesi yaptığımız yalnızca rastgele şef ülkemizin kararlı, dürüst, sulh ve istikrarı önceleyen tavrından sitayişle bahsediyor.

Diplomasi trafiğimizi 11-13 Mart tarihleri meydanda düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nda da sürdüreceğiz. Yarın Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının ilkin benzer borda bordaya araya geleceği görüşmenin temelli ateşkese bap aralamasını beklenti ediyorum. Ülkemizin ev sahipliği yapacağı bu eleştiri müzakere öncesinde sivillerin tahliyesi düşüncesince duyuru edilen ateşkesi de kıvançla karşılıyoruz. Diplomatik arenada kâffesi adımları atarken krizin hem yurttaşlarımız hem de Ukrayna halkı açısından minval açmış yer aldığı sıkıntıları delik gerisi etmiyoruz. Bugüne genişliğinde yekûn 13 bin vatandaşımızın tahliyesini yahut sınırdan geçişini realizasyon ettik.

Ayrıca Kırım Tatarı, Ahıska Türkü, Azerbaycan Türkü, Özbek, Türkmen kardeşlerimizle başka ülke vatandaşlarının tahliyesine araştırma görevlisi olduk. Bu çerçevede ülkemize antre önleyen ecnebi sayısı 20 bine yaklaştı. Türk Kızılayı ve AFAT şekli ile Ukrayna'ya 23 tır iane materyali gönderdik, bu nicelik 39 tıra yükselecek. UMKE kıl payı kurumlarımız şekli ile yerlerinden edilen insanların gereksinimlerini karşılamaya çalışıyoruz. Mültecilerin koyu şekilde bulunmuş yer aldığı Polonya ve Moldova kıl payı devletlere iane malzemelerini ulaştırıyoruz. Ülkemizin beniz seyelan STK'larımız rastgele çeşitli riski hücre alarak insanca iane faaliyetlerini sürdürüyor. Temennimiz Ukrayna'da borda bordaya an ilkin çatışmaların durması, barışın sağlanması, istikrarın baştan bünye edilmesidir. Türkiye şekilde bu doğrultuda rastgele çeşitli gayreti göstermeye bitmeme edeceğiz.”

Sıkıntıların iare olduğunu, yarınların müjdelerle beraberce Türk halkını beklediğini tamlayan Erdoğan, “Milletimden götürümlü olmalarını, sağduyuyu araçsız bırakmamalarını, bizlere güvenmeye bitmeme etmelerini istiyorum” dedi.

Erdoğan, laflarını İnşirah Suresi'ni ilkin Arapça, arkası sıra da Türkçe mealini okuyarak bitirdi.

Derya Yetim - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ