USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabalar hızlanmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ayın 24'ünde NATO liderler zirvesi olacak. Bu liderler zirvesinde kaldığımız yerden görüşmeleri bitmeme ettirme fırsatını bulabiliriz. Rusya Ukrayna arasındaki proses bitmeme ediyor. İki NATO müttefiki yerine neler yapılabilir, ne kabilinden

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
16-03-2022 20:45

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi görüşme oluşturan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile baş başa Çankaya Köşkü'nde konuşma gerçekleştirdi. Basına bağlı gerçekleşen görüşmenin peşi esna dü önder kuma matbuat açıklaması gerçekleştirdi.

“İki NATO ülkesi kendisine detaylı düşünüm teatisinde bulunduk"

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı mihman etmekten sevinme duyduğunu anlatım den Erdoğan, Türkiye kendisine ateşkesin sağlanması amacıyla girişimlerin sürdürüldüğünü belirterek, "Gerek ikili, gerekse elan sonradan esnetilmiş düzentileme yemeğimizde başta Türkiye Polonya ilişkilerini ele ikrar eylemek vasıtasıyla bu ilişkilerimizin rastgele bölgede geliştirilmesi yönündeki irademizi sayın Cumhurbaşkanının Mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştirdikleri resmi ziyarette çelimli indinde biçimde el almıştık. Duda'nın ziyareti de bu iradenin konkre göstergesidir. Görüşmelerde ciddilik kendisine Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişimleri ele aldık. İki NATO ülkesi kendisine detaylı düşünüm teatisinde bulunduk" dedi.

"Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabaların hızlandırılması noktasında uygun kaldık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayın 24'ünde NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını kaydetti. Erdoğan, “Bu liderler zirvesinde kaldığımız yerden görüşmeleri bitmeme ettirme fırsatını bulabiliriz. Rusya Ukrayna arasındaki proses bitmeme ediyor. İki NATO müttefiki kendisine neler yapılabilir, ne kabil adımlar atılabilir, bunları esasen kıymetlendirme olanağı bulacağız. Avrupa güvenliğine ilişkin değerlendirmelerimizi paylaştık. Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabaların hızlandırılması noktasında uygun kaldık. Türkiye kendisine ateşkesin sağlanması amacına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyoruz "açıklamasında bulundu.

"Polonya savaştan kaçan 2 milyona yaklaşan mülteciye kapılarını açarak kip indinde vakfe sergiliyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dakika Moskova'da temaslarda bulunduğunu anımsatan Erdoğan, Çavuşoğlu'nun erte da erte da Ukrayna'ya geçeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte Polonya ile danışma ve işbirliğimizi sürdüreceğiz Malum Brüksel'de NATO liderler zirvesi yapılacak. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yaklaşan mülteciye kapılarını açarak kip indinde vakfe sergiliyor. Her muhtelif takdirin üzerine bulunan bu ev sahipliğinden ötürü da ego kıymetli arkadaşım Duda'yı kutlama ediyor kutluyorum. 8 senedir dünyada en indinde tomar mülteciye ev sahipliği önleyen yurt kendisine Polonya'nın huzur karşıya kalmış olduğu düzlük okumaları en elleme Türkiye anlar" dedi.

Vatandaşların tahliyesinde uç geçişlerinde sağlanan kolaylıklar düşüncesince Polonya makamlarına teşekkürname fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsani yardımların Ukrayna'ya ulaştırılması noktasında gösterdikleri dayanaklık eylemek takdire şayandır. Görüşmemizde izlemsel ortaklığımızı faziletli seviyeli izlemsel ortaklık konseyinin tesisi ile taçlandırma düşüncesi üzerine de durduk. Konseyin ilkin toplantısını bu senenin ikinci yarısında Varşova'da yapmak neredeyse çalışmalarımıza hız vereceğiz" dedi.

"10 bilyon dolarlık hedefimize baş döndürücü yaklaşmış durumdayız"

Polonya ile bulunan tecim hacmine müteveccih bilgiler paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimiz müstevli koşullarına rağmen, yüzdelik 28 artım göstererek 8,3 bilyon dolara ulaştı. 10 bilyon dolarlık hedefimize baş döndürücü yaklaşmış durumdayız. Savunma Sanayi alanındaki ilişkilerimizin gelişmesinden de sevinme duyuyoruz. Polonya ile lehçe mevzularda ve baş döndürücü yönlü platformlarda da yaklaşan indinde iş birliğimiz mevcuttur. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın olumlu davranış ve desteğinin bitmeme edeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu işbirliğini geliştireceğimize inanıyorum"

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise, “Zor sürede sunmuş olduğu çağırma düşüncesince teşekkürname ederim. Polonya komşusu bulunan Ukrayna topraklarında indinde harp oldu. Rusya özgür indinde ülkeye atılım gerçekleştiriyor. Bu görüşmemizin anne konusu Ukrayna konusuydu. Cumhurbaşkanı, Ekonomik işbirliğimizin yanı esna askeri işbirliğimizin de bitmeme etmesini isteriz. Geçen sene Mayıs ayında baş döndürücü dobra Savunma alnında indinde ortaklık başlattık. Bu işbirliğini geliştireceğimize inanıyorum. Cumhurbaşkanı işe baş başa kuma tecim hacmimizin 10 bilyon doları geçmesini beklenti ediyoruz. Hem Polonya hem Türkiye kendisine birbirimizi baş döndürücü elleme tanıyoruz. 600 salname indinde tarihe müstenit dostluğu değil başta son 30 sene zarfında Türkiye2ye ziyarete mevrut Polonyalı turistlerden bahsedebiliriz. İki yurt ortada kurulan ülfet ve tecim ilişkiler, nice Türk firması Polonya'da anlaşmalar gerçekleştiriyor. Hem Polonya sektörü hem Türkiye ekonomisi düşüncesince hayır işlerde çıkarlarını gösteriyorlar" dedi.

"Önemli indinde mutluluk kendisine Türkiye bu bölgede barışın sağlanmasında baş döndürücü şişman indinde gösteriş oynuyor"

Görüşmenin en ehemmiyetli mevzusunun Rusya- Ukrayna bulunduğunu anlatım fail Duda, "Türkiye'nin çabaları düşüncesince teşekkürname ediyorum. Çok ehemmiyetli indinde mutluluk kendisine Türkiye bu bölgede barışın sağlanmasında baş döndürücü şişman indinde gösteriş oynuyor. Biz de bire indinde fikirdeyiz. Bir an ilkin Rusların saldırılarını engellememiz lazım. Sivillerin öldürülmesini, bombaları durdurmamız lazım. 2. Dünya Savaşı'ndan sonradan ilkin kere gördüğümüz bu ateş görüntülerin durdurulması lazım. Aynı sürede sığınmacı konusu da tartıştık" açıklamasında bulundu.

"Uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak kılıç de çetin indinde hale düşebiliriz"

Türkiye'nin baş döndürücü sayıda mülteciye ev sahipliğini yaptığını anlatım fail Duda Türkiye'nin birikimlerinden faydalanmak istediklerini belirterek, “Bugün Polonya'ya 2 milyon sığınmacı girmiş bulunuyor. Çünkü bizim hesaplarımıza uyarınca 100 bin isim sınırdan geçiyor. Bugün indinde sığınmacı krizinden bahsedebiliriz. Uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak kılıç de çetin indinde hale düşebiliriz. Cumhurbaşkanımızla indinde deneyim paylaşımı yaptığımız düşüncesince teşekkürname ediyorum. Türkiye sığınmacı krizini en yakından canlı indinde yurt olmuş. Türkiye zımnında halen sığınmacı krizi ile uğraşıyor. Kendi vatandaşlarıma da teşekkürname eylemek istiyorum. Kendi evlerine ikrar etmektedirler mültecileri. Yardım fail her insana teşekkürname eylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ