USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım, bundan sonra ülkelerin atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarım, bundan böyle devletlerin, atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır. Petrol falan ayrı ortak madde fakat tarım, var ise yok ise en ehemmiyetli depar belgesi yolu. Bizim de bu zamanda ekincilik üstündeki yatırımlarımız aşırı aşkın ayrımlı olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım, bundan sonra ülkelerin atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır
16-01-2022 21:41
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemaziyelevvel Aydın'da, Adnan Menderes Müzesi'nde gerçekleştirilen Darbeler ve Demokrasi Söyleşisi'ndeki konuşması, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca paylaşıldı.

Açılışı vesilesiyle ortak araya geldikleri Adnan Menderes Müzesi'nin şehre, ülkeye ve demokrasiye faydalı olmasını arzulayan Erdoğan, ülkenin demokratlık tarihinin hem en ünlü bununla birlikte en dokunaklı sayfasını gerçekleştiren Demokrat Parti ve Menderes periyodunun nesilden nesile aktarılması müstelzim ibretlerle bezeli bulunduğunu belirtti.

Müzeyle rahmetlik Menderes'in çocukluğu, gençliği, politik hayatı, 27 Mayıs darbesinde yaşadıkları ve sonrasına bağlı materyallerin tarihe kazandırıldığını anlatım fail Erdoğan, Çine Çayı kenarındaki müzenin, Menderes'in Yassıada'da hapishane bulunduğu dönemde, özgürlüğüyle bütünleştirerek hasretle yad edilmiş bulunduğu ortak yerde kurulduğunu söyledi.

Erdoğan, ülkenin hakeza ehemmiyetli ortak müzeye kavuşmasında emeği güzeşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve karı personelleri hassaten peyda etmek kıl payı herkese, şahsı ve Türk milleti yerine teşekkürname etti.

Cumhuriyet kurulduktan sonraları acemi talih nesir edilirken sert aşırı güçlükle karşılaşıldığının ortak başlıca bulunduğunu özetleyen Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu zorlukların ortak kısmı, nahak yere ortak biçimde ortak tane fırka faşizmi elinde milletin değerlerine müteveccih kini kurumsallaştırmanın bahanesi yapılmıştır. Bilhassa Gazi Mustafa Kemal sonrası devirde CHP, yalnızca kafa şekilde değil çalışarak de faşizmin kıyılarında dolaşan ortak fırka durumuna gelmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın arkası sıra kurulan acemi evren düzeninin akışı içre geçilen aşırı partili politik hayat, dönemin CHP kadrolarının, beklemedikleri ortak biçimde milletin demokratlık ve kalkınma taleplerinin patladığı ortak volkana dönüşmüştür. Bu bakımdan Demokrat Parti ve Menderes dönemi, Türkiye'nin demokratlık ve kalkınma mücadelesinin en ehemmiyetli kilometre taşlarından biridir. Aynı biçimde 27 Mayıs da ülkemizi bitip bitkinleşmek bilmeyen darbeler, cuntalar, vasilik rezilliğinin içerisine sokan habis hastalığın evvel atağıdır. Darbe devrinde yaşananlar, evvel gününden ölüm cezası gününe denli kâffesi aşamalarıyla milletimizin gönlünde çaresiz yaralar açmıştır."

Menderes'e yeteri denli cemaat çıkamamış olmanın mahcubiyetinin de sert aşırı kesimin yüreğini burktuğunu anlatım fail Erdoğan, ozan Arif Nihat Asya'nın, bu hissiyatını "Tanınmak" şiirinde dile getirdiğini belirtti ve şiirden dizeler okudu.

"Bu isyankar sükut, milletin kalbinde öyle ortak arsa etmiştir ki 15 Temmuz'da tanka, topa, silaha bombaya dirlik eşi benzeşim görülmeyen ortak cesurca dirlik koymuştur." diyen Erdoğan, cemaziyelevvel kendi politik hırsları yoluna ülkeyi Menderes'in idamıyla sonuçlanan ortak felakete sürüklemekten çekinmeyenlerin, hala bire ortak sinsilikler ardında bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Dün Menderes ve arkadaşlarına ne ithamları yapıyorlarsa bugün ayrımlı ifadelerle bire ortak iftiraları bizlere yöneltiyorlar. Demokrasiden nasibini almamış, ömründe kalkınma coşkusunu tadacak işaret ve misyon ortaya koyamamış olanların bu şarlatanlıklarını, milletimizin takdirine bırakıyoruz. Şöyle ortak geriye dönerek baktığında, insanoğlunun içerisinden 'şayet 1960 darbesi olmasaydı Türkiye'nin demokratlık ve kalkınma yolculuğu ne istikamette ve ne süratte sürerdi' niteleyerek yoklamak geliyor. Sonra 1971 muhtırası ve devamındaki anarşi yılları. Ardından 1980 darbesi ve devamındaki politik muvazenesizlik dönemi. Akabinde envai cins kılıfla üzerimize salınan yıldırı örgütleri aklımıza geliyor ve lüzum istemez yutkunup kalıyoruz. Türkiye'yi siyasette, ekonomide, güvenlikte damla etmeyi kafasına koyanların, bitip bitkinleşmek bilmeyen oyunlarıyla güzeşte yıllarımızın arkası sıra üzülmemek maatteessüf elde değil. Allah'ın katkısı ve milletimizin yardımıyla sonuç 20 yılda ülkemize kazandırdığımız çelimli enfrastrüktür yardımıyla bu adi oyunu bozacak güce, imkana, kabiliyete, kararlılığa cemaat olduğumuz ortak devre girdik."

Erdoğan, ülkeyi 2023 hedeflerine kavuşturarak dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına soktuklarında en aşırı da Menderes ve dostlarının ruhlarının huzura ereceğine inandığını aktardı.

Müzede Menderes'in hizmetleriyle ilgili sezon bilimsel haritayı gördüğünde 20 seneyi hatırlamamasının belkili olmadığını dile getiren Erdoğan, bölgeyi, Çine Çayı'nın kenarını, evcil ve ecnebi turistlerin, hassaten de demokrasiye, özgürlüklere özlenti şahısların görüşme edeceklerini inandığını vurguladı.

Daha sonraları uydurma alan, küratör Yasin Tütüncü, müzenin konsepti kendince katılımcılara bilgelik verdi.

Menderes ailesinden Ümran Menderes ise müzenin yapılması zımnında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname etti.

Aydın'a dobra ortak işaret bırakıldığını vurgulayan Ümran Menderes, "Umarım gençlerimiz de buraları gezerler, demokratlık düşüncesince sunulan mücadeleye tanıklık ederler, buradan ortak ibret çıkarırlar. Ülkesini seven, ülkesi düşüncesince etkin giranbaha insanlarımızı dualarla gönül borcuyla anıyorum. Keşke eşim de bugünü görseydi. O da aşırı bahtiyar olurdu. Çok mutluyum, gururluyum. Şükranlarımı iletiyorum." dedi.

Menderes'in kendi ile bire ortak ismi haiz torunu Adnan Menderes ise dedesini hakkıyla tanıyan, onun bu diyar düşüncesince hissettiklerini, ideallerini, gerçekleştirmek istediklerini hakkıyla bilici aşırı az ferdin bulunduğunu anlatım etti.

Dedesinin hatırasını yaşatabilecek ve onu gailesiz nesillere hâlâ elleme özetleyebilecek ortamların oluşmasının aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Menderes, müzenin bu yolda atılan aşırı ehemmiyetli ortak aşama bulunduğunu bildirdi.

"Her babayiğidin bedava hafif sığdıramadığı eserleri sığdırdılar"

Erdoğan, hâlâ sonraları söyleşiye dahil bulunan gençlerin sorularını yanıtladı. Bir gencin, "Hayatı mücadeleyle güzeşte şahsiyetler, siyasette hâlâ mı aldatıcı oluyor?" sorusu üzerinde Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ben bugün ortak bilinçlilik hâlâ öğrendim. Farklı ortak tanımını bilirim. Biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz, malum. Tabii Menderes merhumun arazi eş bulunduğunu bellemek de enteresan. Aşağıda onun dobra de ortak çevirisi var. Malum orada nemli ortak anne yarısı nasihatte bulunuyor toprakla ilgili. Menderes rahmetlik da orada çapayla doğrudan toprağı eşelemeye başlıyor ve esas maharetini toprakla buluşmada gösteriyor. Bir başkası de Berin Hanım evlenmeden evvela 'eğer siyasete gireceksen bu iş olmaz' diyor. Daha sonraları Fethi Okyar nasihatte bulunuyor. Onun nasihatini yahut ricasını rahmetlik kıramıyor ve siyasete giriyor.

Siyaset öyle yahut hakeza inişli yokuşlu ortak yolculuk. Menderes ve sefer dostlarının 10 salname başvekillik devri aşırı sıkıntılı geçiyor. 10 senenin içerisine Türkiye Cumhuriyeti tarihinde değme babayiğidin bedava hafif sığdıramadığı eserleri sığdırdılar. O bizim düşüncesince adeta ortak izdir. Bizler de o izi izlem ederek eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, tarımda neler yapabiliriz? Tarım, bundan hakeza devletlerin, atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır. Petrol falanca ayrı ortak özellik boydak tarım, mevcut ise yok ise en ehemmiyetli depar belgesi yolu. Bizim de bu zamanda ekincilik üstündeki yatırımlarımız aşırı fazla ayrımlı olacak. Tarımla bu arada Allah nasip ederse Karadeniz'den petrolümüzü çıkardığımız andan itibaren boyut aşırı ayrımlı olacak."

Bir gencin "Yıllar evvela merhume Adnan Menderes, muhalefetin devletimizde meydana gelen dobra şeylere on paralık değinmediğini söylemişti. Onlarca sene evvela de muhalefetin tutumu aynıydı, şu anda da aynı, bunlar bozukluk değişmiyor?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar, yavrum bunlar bire ortak tezgahın ürünü, bunların cibilliyeti bozuk. Maya bire ortak nite değişsinler. Üstat diyor ki 'Ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın güneş geceye eksikli bana da sen lazımsın'." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Demokrasiye kani ortak gailesiz şekilde demokrasinin simgesi bulunan Meclisimizde yıldırı kamplarına gitmiş, teröristlerle canan ergin insanların arsa almasını istemiyorum. Bu özellik ile ilişik ortak aşama atılacak mı?" sorusu üzerine, şöyleki konuştu:

"Ne demek, ne buyurmak sorulur mu ve adımlarımızı attık zaten. Geçenlerde konuşmamda da söyledim, kılıç bu parlamentoda bunları değerlendirmek istemiyoruz dedik. Hemen kılıç müracaatımızı yaptık ve şu anda da 14 insan onunla bu arada bulunan mevcut ve çabucak dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili aşama atıldı. Hatta bu adını anmamıza lüzum bulunmayan kişi, güya mebus onun ötekilerden dosyasını ayırıp ortak an evvela onunla ilişik aşama atılsın niteleyerek de Meclis Başkanı ile bunu başkaca konuştuk. Bunun dışındakileri de çabucak adımlarının atılması, onların da dokunulmazlıklarının kaldırılması dönemini başlatalım niteleyerek de kendilerine söyledik. Meclis Başkanımız da bu mevzuda kararlı, elbette işin öyle ortak yanı mevcut ki hem parlamentoda bilindik bu işin oylaması yapılacak boydak orada bitmiyor iş. Ondan sonraları da ilçe süreci başlıyor, ancak bunların da takip edeni olacağız.

Geçenlerde İçişleri Bakanımız Süleyman Bey'in de biliyorsunuz ki ortak göstergeç programı ağırlıklı buna yönelikti. Orada da elhak bunların ne denli affedersiniz murdar çamaşırlarının bulunduğunu orada da anlattılar. Bir başlıca ortadaki o da şu, Kandil ile ilişik anne muhalefetin başındaki şahıs 'Kandil'i başlarına geçireceğiz' diyor kılıç gelirsek iktidara, gelemeyecek de boydak 'Kandil'i başlarına geçireceğiz yahut yıkacağız' diyen insan şu anda onlarla el ele dizi film kolalama Millet İttifakı ismi altında aşama atıyor, bu nite olmakta da bu erkeklerin Kandil'ini onların başına tahrip etmek denli ortak aşama olacak. Biz şu anda Kandil'i değme güneş bombalıyoruz. Onların tedbirlerini almışlar ve halis muhlis inlerine giriyoruz, bire ortak biçimde bitmeme ediyor ve Süleyman Bey devir kurnaz nüsha da veriyor 'Şuraya denli bundan hakeza indiler' düştüler falanca diye. Fakat bunların bundan hakeza sonu geldi, Allah'ın izniyle kökünü kazıyoruz, kazıyacağız ve bunlardan ortak tane yıldırıcı kalmayıncaya denli da bizim bu mücadelemiz bitmeme edecek. Çünkü bu yasama kurulu ve bu milletin paraları onların cebine girmemeli."

"Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık"

Erdoğan, "Menderes darbeciler çeşidinden katledildi, Turgut Özal'ın ölümü ise şaibeli. Siz on paralık başınıza ortak bilinçlilik gelmesinden korktunuz mu, yola çıktığınız arkadaşlarınızdan korkanlar he mu?" sorusunu da şöyleki yanıtladı:

"Çok teşekkürname ediyorum da ego değme devir ortak ifadeyi kullanıyorum dostlarım da kullanıyorlar. Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık. Eğer kefenimizi giyerek bu yola çıkmamış olsaydık sabah akşam o korkuyu sayıklardık. Onun düşüncesince az evvela 'Ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın güneş geceye muhtaç, bana da sen lazımsın' diyoruz. Ölüm mukadderdir, değme devir merhume Sezai üstadımızın o 'Kaderin üzerinde ortak nasip vardır' diyor ya işte, kılıç de deriz ki kaderin üzerinde ortak nasip vardır. Hiç dingildemek niteleyerek ortak bilinçlilik Müslüman'ın kitabında yazmaz. Ölümü öldüreceksin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti kurulduğunda evvel evvela "Yeter uydurma milletindir' niteleyerek yola çıktıklarını, arkası sıra "Yeter uydurma de değişmeyen da milletindir' niteleyerek yola bitmeme ettiklerini belirterek, "Tek millet, ortak tane bayrak, ortak tane vatan, ortak tane talih dedik hakeza yürüdük. Hamdolsun bugünlere öyle geldik." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasının arkası sıra Yücel Arzen çeşidinden acemi hazırlanmakta bulunan "Menderes Zeybeği" isminde ırlamak seslendirildi.

Programın böylelikle Çamlıca Camisi İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu da aşır okudu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ