USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’de yurt kapasitesi 1 milyonun üzerinde'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, yükseköğretim kapasitesinde dünyada öğrencilerine en baş döndürücü korunma olanağı sağlayıcı ülkesidir. Türkiye'de 730 bin amme 300 bin hususi sektörüyle 1 milyonun üzerinde yurt kapasitesi varken İngiltere'de 550 bin, Frans

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’de yurt kapasitesi 1 milyonun üzerinde'
09-10-2021 20:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisi'nde planlı ‘Çukurova Üniversitesi Hizmet Binaları, Camii ve Tesis Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, meydana getirdiği konuşmada, Adana'da meşbu kırcı yan yana gündüz geçirdiğini belirterek, “Bugün Adana'da meşbu kırcı yan yana gündüz geçiriyoruz. Bu kapsamda resmi açılışını yaptığımız 3 bin 320'si kız, 3 bin 326'sı koca iktisap etmek amacıyla 6 bin 646 mektepli kapasiteli yurtlarımız otel konforunda mensur edilmiştir. Tüm bu eserlerin şehrimize iyi olmasını diliyorum. Bu yatırımların inşasında katkısı bulunan kurumlarımızı, firmalarımızı kutlama ediyorum. Çukurova Üniversitesinin büyümesi ve gelişim göstermesi düşüncesince çalışma verici kâffesi kardeşlerime teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu.

“Uzaktan yahut melez eğitimin beniz yüze eğitimin yerini tutmayacağını biliyoruz”

Son 1 aydır Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin göz boncuğu okulda beniz yüze eğitimde dava yaşanmadığını aktaran Erdoğan, “Tüm evren ile beraberce ülkemizi de menfi etkileyen güneş tacı virüs salgını hasebiyle akıbet 1 buçuk yılda yaşamın nice bölgede teessürat yaşadık. Her bölgede müstevli gerçeğini dikkate alarak esaslı değişikliklere gittik. Salgının en derin yaşandığı çağda bizde engin terbiye modeline geçtik. Bu süreçte hem lise, hem ortaokul, beşinci sınıf aynı zamanda darülfünun düzeyinde eğitimin kesintiye uğramaması düşüncesince gelişigüzel ayrışık çabayı gösterdik. Uzaktan yahut melez eğitimin beniz yüze eğitimin yerini tutmayacağını biliyoruz. Bunun düşüncesince dölleme da elde ettiğimiz mesafeyle bu sene beniz yüze eğitimi başlattık. Son 1 aydır Milli Eğitim Bakanlığımıza ilişkin okullarda ağır yan yana başağrısı yaşamadan eğitim-öğretime faaliyetleri başarıyla sürüyor. İnşallah benzeri yan yana başarıyı üniversitelerimizde de yaşayacağımızı biliyorum. Amacımız koşulları sonuna derece zorlayarak gelişigüzel ölçüde beniz yüze eğitim, öğretimi bitmeme ettirmektir” ifadelerini kullandı.

“Sel gider, izi kalırsa salgının açmış bulunduğu yaralarda devir geçtikçe görülmeye başlanacaktır”

Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınından güçlenerek çıkacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Hayat alışılagelen ritmine döndükçe salgının bazısı bölgelerde da kez açmış bulunduğu tahribata tanık oluyoruz. İngiltere'deki süt istasyonları ve marketlerden yansımalar salgının kez açmış bulunduğu kırılmanın örneklerinden biridir. Aynı boyut Amerika'da, Fransa'da da geçerli. Aynı halde toptan ekonomide besin ve mal fiyatlarında yaşanmış bulunan fahiş eder artımı da salgına ilişkin ortaya çıkan sorunlardan bazılarıdır. Nasıl su taşkını masraf izi kalırsa salgının açmış bulunduğu yaralarda devir geçtikçe görülmeye başlanacaktır. Biz hazırlıklarımızı ve planlarımızı bu gerçeğe uyarınca yapıyoruz. Türkiye, bu müstevli zamanında bulunduğu kabilinden güneş tacı sonrası devri de altyapıya başarıyla yönetecek kapasiteye sahiptir. Ülkemiz inşallah bu süreçten güçlenerek çıkacaktır.”

“110 bin kapasite henüz ekleyeceğiz”

Türkiye'nin öğrencilerine en baş döndürücü yurt olanağı sağlayıcı iklim konumunda bulunduğu için da bahseden Erdoğan, “Bizim yan yana tane üzüntümüz yaşamın saf akışı içre yaşanmış bulunan hadiselerin abartılması, münteha birim çevrelerce çarpılması, mecrasından çıkartılarak sömürme uzlaştırıcı durumuna dönüştürülmesidir. Bu sömürme siyasetini akıbet günlerde yurt hakkında gördük. Geçtiğimiz senenin ve bu senenin başvuruları hasebiyle oluşan arızi yoğunluk, eylemli militanlar kabilinden sömürme edildi. Öğrencilikle birlikteliği sıfır kişiler, parklarda, sokaklarda çalım vererek devletimizin bu alandaki yatırımlarını gölgelemeye çalıştı. Oysa Türkiye, yükseköğretim kapasitesinde dünyada öğrencilerine en baş döndürücü korunma olanağı sağlayıcı ülkesidir. Türkiye'de 730 bin amme 300 bin hususi sektörüyle 1 milyonun üzerinde yurt kapasitesi varken İngiltere'de 550 bin, Fransa'da 365 bin, Almanya'da 290 bin, İspanya'da 91 bindir. Halen devam eden yatırımlarla biraz sene içre 110 bin kapasite henüz ekleyeceğiz” dedi.

“Öğrenci sayısını 1,6 milyondan 8,5 milyona yükselttik”

Türkiye'nin bundan sonra 230 bin arsıulusal öğrenciye ev sahipliği yaptığını da tamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önceden 30-40 yabanlık koğuşlarda artan öğrencilerimiz, bugün 3-4 yabanlık otel standartında odalara kavuştu. Aldığımız tedbirler yardımıyla katı baş döndürücü şehrimizde az henüz tamamının talebini karşıladık.

Yurtlarımızda artan öğrencilerimize maaş 570 liralık da tagaddi katkısı yapıyoruz. Yaklaşık 1 buçuk milyon öğrencimize cesaret yahut burs ödemesiyle destekliyoruz. Hiçbir evladımızın maddesel imkansızlık hasebiyle öğrenimden arka kalmasını engelliyoruz. Harçları da tığ kaldırdık. Eğitim hayatları süresince onları desteklemeye bitmeme edeceğiz. Üniversite kapasitelerinde yaptığımız artıştır. 70 binden 180 binin üstüne mektepli sayısını 1,6 milyondan 8,5 milyona yükselttik. Türkiye bundan sonra öz öğrencileri indinde 230 bin arsıulusal öğrenciye de ev sahipliği fail yan yana pozisyona gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın arkası sıra afsun okundu ve kurdele kesildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bakanlar, site protokolü, milletvekilleri ve davetliler katıldı.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ