USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin değeri giderek daha iyi anlaşılıyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Avrupa Birliği'nin, birtakımı devletlerin çıkarlarına ve ihtiraslarına teyit olmadan, Türkiye-Birlik ilişkilerini ortaklık perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz. Yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin Birlik ve Avrupa düşüncesince açacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin değeri giderek daha iyi anlaşılıyor'
07-10-2022 05:01

Çekya'nın başkenti Prag'daki Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi'ne eklenmiş bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düet görüşmelerinin peşi esna Prag Kalesi'nde matbuat toplantısı düzenledi. Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlamış bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katılmaktan şişman müşterek sevinme duyduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanı Çekya makamlarına güzel ev sahiplikleri düşüncesince teşekkürname fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prag'da 44 Avrupa ülkesinin talih ve hükümet başkanları namına müşterek araya geldiklerini tabir etti. Kritik müşterek çağda yürütme edilen bu ehemmiyetli zirvenin az ilkin tamamlandığını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, değme anlamda yoğun, muhtevalı ve doğurgan toplantıların bulunduğu müşterek devir geçirdiklerini vurguladı.

“Avrupa'nın geleceği, güvenliği ve refahı da müdahale global mevzuları masaya yatırıldı”

Genel oturumların yanı esna liderlerle sulh ve asayiş ile enerji, hava ve hesaplı boyut mevzularındaki değirmi masa toplantılarında Avrupa'yı da etkileyen global sorunları ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bu meselelere müteveccih yaklaşımını ve birliğe katılma süreci mevzusundaki görüşlerini muhataplarına şahsen aktardıklarını söyledi. Zirve marjında Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile üçgen müşterek mülakat gerçekleştirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile müşterek araya geldiklerini dile getirdi.

Görüşmelerde düet meselelerle baş başa Avrupa'nın geleceği, güvenliği ve refahı da müdahale global mevzuları masaya yatırdıklarını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan Başbakanı Sayın Paşinyan'la da müşterek görüşmemiz oldu. Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde ehliyetli normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize içtenlikle inanıyorum” dedi. Avrupa Siyasi Topluluğunun, kıtadaki hastalıkların ele katılması ve kuma analizör düşüncesince zamanlı müşterek adım bulunduğunu tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bu platformu, Avrupa Birliği tevessü politikasının müşterek alternatifi namına görmediğinin altını çizdi.

“Türkiye'nin önüne çıkartılan engeller adaletli değil”

“Dolayısıyla bu platformun üyelik sürecimize bozukluk getirmesini katiyen onama etmeyeceğimizi vurguladık” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temel ve rüçhan beklentimiz, Avrupa Siyasi Topluluğunun bütünlük ile ilişkilerimizi güçlendirmesi ve üyelik sürecimize yardım sağlamasıdır. Bu görüşlerimi zirvede ve düet temaslarımda da tabir ettim. Zirvede umumi kanaatin de bu yönde bulunduğunu kıvançla görme ettim. Ülkemiz, güvenlik, savunma, terörizm, göç, erke bildirme güvenliği, keyif ve tedbir zincirleri denli esas sıkıntıların aşılmasında dirimsel ciddiyete sahiptir. Avrupa Birliği'nin karşılaşmış bulunduğu alan okumaların üstesinden gelinmesinde ve birliğin arsıulusal rolünün tanımlanmasında Türkiye'nin noktayı doldurulamaz. Bu hakikatin Avrupalı dostlarımız kabilinden da onama edilmeye başlandığını gördüm. Türkiye'nin önüne çıkartılan engellerin adaletli olmadığının, fazlası bu durumun Avrupa Birliği'nin menfaatlerine de dokunca verdiğinin altını çizdim. Bu mevzuda bundan böyle daha vizyoner ve izlemsel kararların katılması gerektiğine inanıyoruz. Avrupa Birliği'nin, birtakımı devletlerin çıkarlarına ve ihtiraslarına tasdik olmadan, Türkiye-Birlik ilişkilerini katılma perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz. Yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin Birlik ve Avrupa düşüncesince açacak müşterek yurt bulunduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Zirvede bu özellik muhataplarımızca da tasdik edilmiştir” dedi.

“Türkiye'nin değeri giderek daha iyi anlaşılıyor”

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabulucu ve kolaylaştırıcı rolünün takdirle karşılandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın önceki gününden itibaren cari kanı durdurmak, ölümlerin ve yıkımın önüne devrolmak düşüncesince aşırı şişman güç gider ettiklerini hatırlattı. Adil müşterek barışın kaybedeninin olamayacağını değme fırsatta muhataplarının dikkatine getirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm zorluklarına karşın hububat koridorunun açılması ve hava takasının sağlanmasını ehemmiyetli birer diplomatik muvaffakiyet namına değerlendiriyoruz” dedi.

“Türkiye'nin tek ülkenin toprağında, egemenliğinde, doğruluk ve hukukunda gözü yoktur”

Şu anne derece evren pazarlarına 6 milyon tonun üstünde hububat ve besin ürününün sevkiyatının gerçekleştiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Tahıl sevkiyatının önümüzdeki süreçte de devamı, özellikle Ukrayna halkı kazanmak neredeyse tamamı Avrupa'nın ve dünyanın çıkarına olacaktır. Bu arada Rusya'nın gübresini de gene alıp Türkiye üstünden gereksinim duyan devletlere göndermenin gayreti içinde olacağız. Türkiye'nin değme dü tarafla da konuşabilen, içten diyalog kurabilen, dü ülkenin de emniyet duyduğu müşterek konumda bulunmasının değeri giderek daha iyi anlaşılıyor. Nitekim bugünkü temaslarımızda sert aşırı Avrupalı şef Türkiye'nin diplomatik hamlelerinden sitayişle bahsetti. Sahada yaşanmış bulunan onama edilemez gelişmeler işlerimizi zorlaştırsa da en biçimsiz barışın caba savaştan daha iyi bulunduğu inancıyla, çatışmaları sonlandırmak düşüncesince gayretlerimizi sürdürüyoruz. Hal böyleyken, birtakımı bütünlük üyesi devletlerin Türkiye ile teşrikimesai ve iyi komşuluk hesabına gerginliği tırmandırmayı ve kışkırtmaları yeğleme ettiklerini görüyoruz. Burada şu hususun altını çizerek tabir buyurmak isterim, Türkiye'nin tek ülkenin toprağında, egemenliğinde, doğruluk ve hukukunda gözü yoktur. Biz, hemen ülkemizi ve Kıbrıs Türklerinin çıkarlarını korumanın mücadelesini veriyoruz. Kimseyle, tek komşumuzla gerginlik istemiyoruz.”

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ