USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını cevapladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün Sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonraları Sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini bizlere vermişti. Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını cevapladı
03-02-2022 11:33
Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını cevap veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Görüşmelerimizde düet ilişkilerimizi topu topu boyutları ile gözden geçireceğiz. Ortak gündemimizde arsa saha ehemmiyetli diyalekt ve arsıulusal mevzularda da düşünüm teatisinde bulunacağız. Muhtelif bölgelerde anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini hâlâ da güçlendireceğiz. Ukrayna ile ilişkilerimiz akıbet zamanlarda hassaten ticaret, gezim ve defans sanayii kabilinden bölgelerde ağır mesafeler kıvrım etmiştir. Salgına karşın geçtiğimiz yıl 2 milyonu hayli Ukraynalı dostumuzu Türkiye'de konuk ederek dünkü birlikte rekora imza attık. İkili tecim hacmimiz de 2020 yılına nazaran kısaca yüzdelik 60 artarak 7 buçuk bilyon dolara ulaştı.

10 bilyon dolarlık hedefimize anlayış amacında kararlılıkla ilerliyoruz. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşmasının bu gayeye bizi endamsız müddette kavuşturacağına inanıyorum. Ukrayna'nın gönül rahatlığı karşıya kalmış bulunduğu saha okumalarını ve bölgedeki gerilimi yakından strateji ediyoruz. Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna'nın arsa bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğimizi rastgele platformda dile getiriyoruz. Biz de birlikte Karadeniz ülkesi yerine alanda barışı bilge buyurmak düşüncesince topu topu tarafları mutedil olmaya ve diyaloğa çağırma ediyoruz. İhtilafın barışçı yöntemlerle ve arsıulusal hususiyet temelinde çözülmesi gerektiği aşikardır. Bölgemizde sulh ve inanma ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni hazırlamaya amade olduğumuzu bu fırsat ile birlikte kere hâlâ vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

“(Rusya-Ukrayna) Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne taşı nereye koyacağımızı erişmek akıllıca olmaz”

Ukrayna ve Rusya arasındaki yüklülük dair Türkiye'nin konumunun ve atacağı adımların sorulması ilişkin cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonradan Sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini bizlere vermişti. Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne taşı nereye koyacağımızı erişmek akıllıca olmaz. Ama bu görüşmeleri yaptıktan sonradan da neyi nereye oturtacağımızı ve bu bölgenin ehemmiyetli birlikte ülkesi yerine Rusya ile Ukrayna arasındaki negatif gelişimleri kullanmak berhayat kızarmak hepimiz düşüncesince akıllıca birlikte evolüsyon değil. Onun düşüncesince de bu rastgele dü diyar arasındaki sıkkın devri inşallah başarıyla atlatmayı düşünüyoruz. Zira özlük aralarında da bu devletlerin temsilcileri sürekli, ‘Ukrayna düşüncesince birlikte karışma bahis konusu değildir, kılıç savaştan yana değiliz' kabilinden buna benzeri ifadeleri de daim kullanıyorlar biliyorsunuz. Biz de elhak benzeri şeyleri daim söylüyoruz ve anlatmaya de bitmeme edeceğiz” niteleyerek konuştu.

“(Kabil Havalimanı) Görüşmelerimiz rastgele dü diyar ile de bitmeme ediyor”

Afganistan'da arsa saha Kabil Havalimanı mevzusundaki çalışmaların ne etaba geldiğinin sorulması ilişkin cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şuan da Taliban'ın özlük süresince daha birlikte yeknesaklığı yok. Maalesef nerede, neyi, nite tabir edeceklerini, bu mevzuda ne kabilinden eda takınacaklarını şuan da belirlemiş değiller. Bu akıbet evolüsyon de bilindik Kabil Havalimanı'na birlikte 777 uçağının inmesi ve bu uçağın bünyesinde de maatteessüf Taliban'ın onama etmeyeceği halde birlikte aşırı yolcunun bulunması bu süreci az buçuk negatif etkiledi. Biz yayıncı bu işin müspet halde büyüme göstermesi biçiminde Katar ile buradaki desteğimizi sürdüreceğiz ve Kabil Havalimanında bu süreci bu halde ele onama etmek kıl payı bu süreci işletelim istiyoruz. Görüşmelerimiz rastgele dü diyar ile de bitmeme ediyor” şeklinde konuştu.

“(İsrail Cumhurbaşkanı Hertzog'un Türkiye ziyareti) Mart ayının ortalarında inşallah bu ziyaret gerçekleşecek”

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog'un ne devir geleceğinin ve ziyaretin ne kapsamda olacağının sorulması ilişkin cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mart ayının ortalarında inşallah bu ziyaret gerçekleşecek ve bu ziyaret ile bu arada düet ilişkilerimizi geleceğe müteveccih aşırı hâlâ değişik birlikte zemine müspet istikamette oturmanın gayreti süresince olacağız. Bizim bu yaklaşımımız ayrımsız halde İsrail tarafında da mevcuttur. Belki de Sayın Hertzog'un gelmesinden önce de onların hususi temsilcilerinin bizlere geldiği kabilinden kılıç de hususi temsilcimizi İsrail'e göndererek birlikte ön emek harcamayı arkadaşlarımızla meydana getirecek ve buna layıkıyla de süreci başlatacağız” açıklamasında bulundu.

“(Osman Kavala) Bizim mahkemelerimizi tanımayanları kılıç de tanımayız”

Osman Kavala dosyasının AİHM'e geçiş periyodunun başlatılmasının sorulması ilişkin cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle Türkiye'nin hassaten geçmiş adım mahkemeleri kazanmak kıl payı açıkça ve kupkuru söylüyorum. Bizim mahkemelerimizi tanımayanları kılıç de tanımayız. Bunu aşırı açıkça ve kupkuru söylüyorum. Şuan da bizim mahkemelerimizin bu özellik gönül rahatlığı vermiş bulunduğu birlikte değişmeyen var. Eğer bu mevzuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu mevzuda ne demiş, bu da bizi aşırı ilgilendirmiyor. Çünkü kılıç özlük mahkemelerimize hürmet duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“(12 göçmenin Yunanistan sınırında donarak ölmesi) Yunanistan'ın bu klasik tavrını geçmiş kere yaşamıyoruz”

Yunanistan sınırında 12 göçmenin donarak ölüm etmesinin sorulması ilişkin cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce 12 kıta insanı orada dondurarak ölümüne izleyici kalmak, anca yenilir ve yutulur birlikte obje değil. Fakat Yunanistan'ın bu klasik tavrını geçmiş kere yaşamıyoruz. Botları şişlenerek batırılan ve ölüme mahkum edilen birçok insanoğlu he bugüne kadar. Şişlenmek kanalıyla botların batırılması ve buradaki şahısların ölüme mahkum edilmesi Yunanistan'ın bu bireylere müteveccih klasik tavrının ne işe yaradığını göstermesi itibarıyla önemli. Maalesef Yunan medeniyetinin birlikte göstergesiymiş kabilinden birlikte bina var. Bu mevzuda bugüne genişliğinde AB daim kelimesiz kalmıştır, evren kelimesiz kalmıştır ve bundan geçmiş adetlerini de değiştireceklerine ego on paralık belki vermiyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ