USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda rastgele bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara üzerine direncini yüz kere sınav ettiğimiz sert birlikte ekonomi ile girdik. Pusulamız, ilişik kıymetli üretimdir. Rotamız, yatırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!
28-12-2021 17:38


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan bereket duyduğunu tabir fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan böyle yan yana geleneği yan yana güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya istikamet veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları düşüncesince gecesini gündüzüne katan kâffesi bilgelik adamlarımıza milletim hesabına şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgelik insanımız icra ettikleri meslek açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgelik insanımıza sunma edeceğiz. Aynı halde 3 bilgelik insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 erdemli güzel güre araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel uzlaştırma hakkı hakkı im ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel uzlaştırma hakkı hakkı im TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödüllerini düzlük bilgelik insanlarımızın gelişigüzel birisi öz disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül düzlük bilgelik insanlarının kısaca 3'te birine mukabele fail 21 ismin eş olmasının kendisi düşüncesince ayrı yan yana alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık örümcek hepsi düşüncesince birer motivasyon unsuru olacak. Bilimin artması ve benimsenmesinde ehemmiyetli yan yana fariza yürütme edecektir" niteleyerek konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgelik camiasına uğurlu olmasını arzulayan Erdoğan, ihsanıhümayun düzlük bilgelik insanlarını kutlama etti.

İnsanlığa hayır çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve kâffesi insanlığın eş kıymeti bulunduğunu tabir fail Erdoğan, fakat doğruluk tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti gelişigüzel ne derece tavsiye mektubu vermekten çekinme etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti çeşidinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonraları kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe endamsız yan yana seyahat yaptığımızda Batı'nın ışıksız çağlarını yaşamış bulunduğu çağda Doğu'nun al çağını yaşadığını görürüz. O zamanın evren çapındaki bilgelik kullanmakta olanları baştan sona bizim anahtar coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla övünme ederek yan yana yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide doğacak noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde öz hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri hesabına getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir tabir ettiğimiz kabil kahraman düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu tatlı sonuç 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve hızla gelişen teknolojinin omurga bulunan bilim, Türkiye'nin politik bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin hızla gelişen teknolojinin ve inovasyonun devletimizde 7'den 70'e benimsenmesi düşüncesince ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek düşüncesince insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye derece gelişigüzel bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun başta üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgelik insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanaklık etmek olabilmek düşüncesince bu bölgeye ayırdığımız kaynakları sonsuz artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan yan yana fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde önemlice ve ciddi teknolojilere müteveccih acemi çocuk yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en iri uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara eklenen gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler meydanda arazi alabilmek düşüncesince yarışıyorlar, iş harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği kabil kılıç de bilgelik insanlarımıza şöyleki sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, kesintisiz didinin, revan 300 senevi bilimsel kalın vasıtasız edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem düşüncesince hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı dozaj verim fark devletimizde milyarlarca dolarlık ekleme bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 mürşit bilgelik insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön fut olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı buyurmak hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız ayrımsız sürede doktora çalışmalarıyla güre bilgelik insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının acemi çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgelik insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, yan yana benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgelik insanlarımız düşüncesince de bünye ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgelik insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere derece kaç bölgede efdal bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı dozaj verim fark devletimizde milyarlarca dolarlık ekleme bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, andıran sürede bilyon dolar değerlemeye eş girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yurdumuzdaki yukarı dozaj yetkinliklere eş bilgelik insanlarımıza arkalamak her insanın boynunun borcudur" niteleyerek konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız hesabına verilecek doktora sonrası araştırı bursunu henüz ilkin duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda arazi borç araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve öz laboratuvarında baş başa iş özgülemek yürütecek" halinde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme hasretmek istiyoruz"

Yeni yan yana burs programını henüz duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgelik zamanı alanındaki baş döndürücü bulunmaz çalışmalarıyla dünyada meslek açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız hesabına acemi burs programı başlatıyoruz. Bu burs marifetiyle efdal lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgelik zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgelik insanlarımıza dayanaklık etmek vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut aritmetik kabil asliye ilimler alanındaki bölümlere alakanın istediğimiz seviyelerde olmadığını en güzel sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devrolmak düşüncesince muhtelif tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi asliye bilimlere yönlendirmek az daha gelişigüzel sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri planlı merkezlerde ve teknoparklarda asliye ilimler mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu cins desteklerle gençlerimizin asliye bilimlere bulunan beğenisini artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme hasretmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın metin yapılabilmesi düşüncesince bilgelik insanlarının sonuç uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna nazarıitibar çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle iri istidatlı yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kılgılı tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve asliye teknolojiler sebebiyle gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin geçmiş tohumu asliye incelemelerde atılıyor. Bunun düşüncesince üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi kuvvetlendirme edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgelik denildiğinde geçmiş akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın icra ettiği gelişigüzel ilmî etkinliğin bilgelik dünyasına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan birisi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 im basıldı. Yazımında ehemmiyetli ara tahsil edilen bilgelik terimleri sözlüğü de inceden inceye üstünde durduğumuz yan yana öbür ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin öz lügatımızda imal edilmesine ağır ulama sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile başta kutlama ediyorum. Türkiye'nin hassaten sonuç senelerde bilime, bilgelik insanına ve teknolojiye baş döndürücü iri yatırımlar yaptığını gören gelişigüzel göz, hakkı mütekellim gelişigüzel dil, bildirme etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini henüz yukarı seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini bildirme etme uğrunda ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli yan yana yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da güvenlik edeceklerini düşündüğüm beş altı kalıp özgülemek istiyorum. Türkiye, global teceddüt endeksinde bu sene 10 aşama ansızın terfian eriştiği 41. dönenceli geçmiş 50 liginde en iri artma kaydeden iklim oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı tekâmül raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgelik ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları baş döndürücü doğacak düzeyde' denilerek takdirle tabir edildi. Buradan halis muhlis dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, politik bağımsızlığın teminatı bulunduğunu düşünülerek çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan böyle efdal teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan böyle efdal teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşılayıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz bekçi bugün halis muhlis dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri tedricen henüz baş döndürücü paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya sağlamak düşüncesince baş döndürücü çalıştık, baş döndürücü azmettik, baş döndürücü fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce mesuliyet eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz stabil iradesini gösterdik. Artık, sektörünün kâffesi sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden birisi iktisap etmek hedefiyle sonsuz vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının dayanıklı ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu kabil bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden fazlalık yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta sabık ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari yan yana tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, global piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile pahalılık müdahale kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların yan yana parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama kılıç bu fırtınaya sonuç 19 yılda gelişigüzel bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en yukarı seviyeye çıkardığımız şoklara derun rahatlığı direncini defaatle sınav ettiğimiz berk yan yana ekonomi ile girdik. Pusulamız, ekleme giranbaha üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın geçmiş 10 ekonomisi içerisine girmektir. Üstelik bu gayeye ulaşmaya tek olmadığımız derece yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden sonsuz içerisine çekilmiş bulunduğu steril döngüden arasına sıkıştırıldığı dengesizlik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine emniyetli adımlarla ilerlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda kesinlikle böylesine çelimli yan yana demokratlık ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize ayrımsız halde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek düşüncesince teknolojiye ve hızla gelişen teknolojinin antipatik gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak gelişigüzel yaştaki, gelişigüzel uğraştaki kâffesi insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna kabil 2053 vizyonuna da bilgelik insanlarımızın emek harcamaları ve gayretleri sebebiyle ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, emniyetli halde dolayısıyla bitmeme ettiren berk yan yana istek yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, emniyetli halde dolayısıyla bitmeme ettiren berk yan yana istek yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da ayrımsız ustaca yanıt sağlayan bu istek sebebiyle aylardır masa gene imal edilen karaca yaymaca da beş altı saatte namevcut olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin kesinlikle iri yan yana günah kesinlikle iri yan yana butlan bulunduğunu tabir etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz döşenmemiş üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca demin gerçeğin ateş tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, kudret şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, meydanda yan yana göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, talih yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis yan yana kere henüz her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son çağda defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde sektörünün öbür sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün araba sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara derece Türkiye'de üretilmeyen katı baş döndürücü verim evcil imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı öbür sektörlere yaygınlaştırarak 919 önemlice ürünün yerlileştirilmesine dayanaklık etmek olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını gelişigüzel sabık güneş azaltacak. Yüksek teknolojili verim kapasitesini artırarak akan açığı bilakis çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi çeşidinden maruz mecmu ihsanıhümayun sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, sektörünün önde mevrut bilgelik insanlarından oluşan 20 nefis mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine ferdî müracaatta mevcut yahut yavuklu yayınlanan 182 yavuklu arasından 12 değişik üniversiteden bilgelik insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde icra ettiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgelik insanları, Bilim Ödülü'nü almaya doğruluk kazanmaktadır. Ödüllerin geçmiş kere verildiği 1966 yılından bugüne derece 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile mecmu 825 bilgelik insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden sunma edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ