USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail'in sulh çabaları bağlamında içten ve olumlu birlikte davranış sergilemesi on paralık elbette normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır. Kudüs'te topu topu erkincilik gruplarının hassasiyetlerini gözetecek birlikte hal bulunacağına

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik önemli açıklamalar
23-12-2021 00:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı Üyelerini bildirme etti. İslam devletleri Hahamlar İttifakı'nın mensuplarını ve Türk Yahudi Topluluğu'nun üyelerini ağırlamaktan sevinme duyduğunu anlatım fail Erdoğan, konuklarına seslenme etmiş bulunduğu konuşmasında, "İshak İbrahimzade'ye bu elleme buluşmaya fırsat bulunduğu düşüncesince başkaca teşekkürname ediyorum. Sizlerin şahsında hepsi Musevileri şahsım ve milletim yerine içtenlikle selamlıyorum. Ülkemizde geçirdiğiniz müddet içerisinde Türkiye'nin varlıklı kültürünü, kadim tarihini yurdumuzdaki sulh ve müsamaha iklimini şahsen rüyet ika fırsatı bulacağınıza inanıyorum Türkiye Hahambaşılığının yardımı ile İstanbul'da müşterek araya geldiğinizi de kıvançla öğrendim. İstanbul'umuzun bu iltisak düşüncesince en manalı şehirlerden bir tanesi bulunduğu aşikardır. Bildiğiniz kadar Fatih hükümdar Mehmet İstanbul'u fethettikten sonradan kentin kültürel zenginliğini tasarruf etmek düşüncesince Haliç'in dü yakasında durma fail Yahudi cemaatlerini İstanbul'a çağırma etmiştir. Davete icabet ederek İstanbul'a mevrut Yahudiler, bu nazirsiz kentin dünyasına şişman yardım sağlamışlardır" dedi.

"Osmanlı'nın Yahudilere koyun açmasını sağlayıcı inam bugünde en çalışkan biçimde mevcudiyetini korumaktır"

Türk Topraklarının gün süresince dünyanın ayrımlı bölgelerinde zülüm görmüş Yahudilerin sığınacakları müşterek erinç limanı bulunduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler 1492'de engizisyondan kaçan Yahudileri koyun açmış müşterek milletiz. Osmanlı'nın Yahudilere koyun açmasını sağlayıcı inam bugünde en çalışkan biçimde mevcudiyetini korumaktır. İkinci Dünya Savaşı esnasında Nazi Mezaliminden kaçan baş döndürücü sayıda Musevi de temerküz kamplarına gönderilmekten Türk Hükümeti'nin kararlılığı ve Türk diplomatlarının insanoğlu üstü çabaları sebebiyle kurtulmuştur. Musevi yurttaşlarımızın asırlardır ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi, hedeflerine kavuşması düşüncesince icra ettikleri katkıları takdirle karşılıyoruz. Irkçılık gibi, antisemitizm gibi, ayrımlı dinden olana tahammülsüzlük kadar diğer insanca fikirlerin bu topraklarda mefruşat bulmasına destur vermedik, vermeyiz. İslam düşmanlığını kesinlikle müşterek İnsanlık suçu şekilde görüyorsak antisemitizmi de ayrımsız biçimde müşterek adamlık suçu şekilde görüyoruz. Türkiye BM Genel Kurulu'nun 2005 senesinde almış bulunduğu arsıulusal holokost kurbanlarının eş sunucusudur. Holokostluğun inkar edilmezliğine ilişkin 2007 önemli kararın da eş sunucusu olmuştuk" niteleyerek konuştu.

"Ortadoğu'da sulh ve abra teriminin güçlü olması düşüncesince baştan sona baş başa efor sarfiyat etmeliyiz"

İnsanı inancından yahut budunsal başından çevre eleştiren tek yaklaşımı bildirme etmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "40 yılı fazla siyasal hayatım süresince bu konudaki açık duruşumu içeride ve dışarıda gelişigüzel platformda açık açık dile getirdim. Günlük siyasal tartışmaların ayrımlı inançlara ehil vatandaşlarımızı negatif etkilemesine katiyen destur etmedim etmem. Korona virüs salgınıyla bu arada hepsi dünyada hoşgörüsüzlüğün tırmandığı müşterek çağda yürütme ettiğiniz bu toplantıyı akıbet basamak önemli buluyorum. Özellikle Batılı devletlerde yükselen İslam düşmanlığı, antisemitizm ve ecnebi karşıtlığı ile mücadelede el birliği süresince olmamız gerekiyor. Bunun indinde Ortadoğu'da sulh ve abra teriminin güçlü olması düşüncesince baştan sona baş başa efor sarfiyat etmeliyiz. Semavi dinin lahut mekanlarına ev sahipliği önleyen bu kadim coğrafyada katiyen gerilim, çatışma, anarşi değerlendirmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye -İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği itibarıyla hayatidir"

Türkiye'nin en şişman tutkusunun ayrımlı din, dil, ve budunsal kökenlere ehil toplumların sulh süresince yaşamış bulunduğu müşterek Ortadoğu bulunduğunu tamlayan Erdoğan İsrail'le ilişkilere yönelik şu açıklamalarda bulundu:
"Bizim İsrail Hükümet'ine yönelik uyarılarımız meselelere Ortadoğu'nun sulh ve istikrarı açısından yaklaşılmasını bildirmek içindir. Kudüs ilkin peyda etmek neredeyse Filistin hakkında atılacak adımlar elden Filistinlileri değil İsrail'in de düzenlilik ve istikrarına yardım yapacaktır. Gerek İsrail Cumhurbaşkanı Hertzog gerekse Başbakan Benet ile baştan canlanan diyaloğumuzu bu bakımdan önemsiyorum. Filistin mevzusundaki düşün ayrılıklarımıza karşın İsrail ile durum tecim ve gezim alanındaki ilişkilerimiz öz mecrasında ilerlemektedir. İsrail'in sulh çabaları bağlamında içtenlikli ve yararlı müşterek davranış sergilemesi tek elbette normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır. Kudüs'te hepsi erkincilik gruplarının hassasiyetlerini gözetecek müşterek hal bulunacağına inanıyorum. Türkiye-İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği itibarıyla hayatidir. Bu mevzuda bilhassa siz değerli ziyaretçilerimizin desteğini önemsiyorum. İşbirliğimizi geliştirmeye faziletli potansiyelimizi hâlâ elleme değerlendirmeye hazırız. Temas ve diyaloğu sürdürmeye önem veriyorum. Zira bunun eş menfaatimize olduğuna inanıyorum."

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ