USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2. Yeditepe Bienali’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'nde, “Her ayrışık sapkınlığı, marjinalliği, konuşma ismi altında normalleştirmeye etkin kurnaz saldırıya üzerine zat imkanlarımızı henüz çelimli halde devreye almamız şarttır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2. Yeditepe Bienali’nde konuştu
07-01-2022 17:38

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı teşrikimesai ile planlı Yeditepe Bienali ikinci el sanatseverlerle buluştu. Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe'de “Çerçeve İçi Çerçeve Dışı” temasıyla süregelen 2. Yeditepe Bienali, 07 Mart 2022 geçmişine derece Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı'nda bitmeme edecek. Süleymaniye Camii'nde planlı 2. Yeditepe Bienali açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birlikte Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

“Yeditepe Bienali elden aktiflik alanlarıyla üstelik şehrimizin menfez müşteri zenginliğini göstermeye yeterlidir”

Burada müşterek görüşme karşıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sözlük manası bienal bulunan Bienalin, Yeditepe ismiyle alışılmış ve Türk İslam sanatlarının elit örnekleriyle İstanbul'da gerçekleştirilmesini ehemmiyetli görüyorum. Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe'de başlayan, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı'nda sürecek Yeditepe Bienali elden aktiflik alanlarıyla üstelik şehrimizin menfez müşteri zenginliğini göstermeye yeterlidir. Burada değişik meşreplere mensup sanatçıların eserlerinin müşterek arada sunulması, esasında değme çeşitli ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden müşterek uygarlık iklimine cemaat olduğumuzu ayraç ediyor. Bienal kapsamında sergilenecek Kültür zanaat ürünlerimizin yaymış olduğu zenginlik, derinlik ve orijinalite içinde ne olduğu ve kapsamı itibarıyla hakkıyla aynısı ve benzer sıfır müşterek şölendir. Nesilden nesile aktardığımız, yaşattığımız ve özlük emanet dünyamızın renklerine boyadığımız sanatların bu cins faaliyetlerle arsıulusal kurda şimdi aşırı gündeme istikbaline inanıyorum” dedi.

“Marjinalliği zanaat ismi altında normalleştirmeye etkin kurnaz saldırıya karşı, özlük imkanlarımızı şimdi çelimli halde devreye almalıyız”

“Bize sakıt fariza uygarlık görevlerimizin kâffesi unsurları neredeyse hars ve zanaat hazinelerimizi ve onları üreten iklimleri de nerede kaybettiysek orada aramaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi coğrafyamızda, özlük kalbimizde, özlük zihnimizde kaybettiğimiz değerleri başka yerlerde ararsak vaktimizi heba etmiş oluruz. İnsanın esfel-i safilin yönünü öne çıkaran mesajların tabii müşterek maksadı var. Bu maksadı arı ve âlâ bulunmadığı açıktır. Her çeşitli sapkınlığı, değme çeşitli ahlaksızlığı, değme çeşitli marjinalliği zanaat ismi altında normalleştirme, yaşamın yayımcı müşterek parçası durumuna getirme gayreti durumuna getirmeye etkin bu kurnaz saldırıya erinç özlük imkanlarımızı şimdi çelimli halde devreye almamız şarttır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan devamla, “Yeditepe Bienali özellikle peyda etmek neredeyse etkinlikleri takdire değer girişimler şekilde değerlendiriyorum. Ülkemizde yürütme fail faaliyetlerinin çoğunun hakeza deme taşımaması bizi birincil sorumluluklarımızdan alıkoyamaz. Kültür zanaat birikimimizi toy nesiller özellikle peyda etmek neredeyse milletimizin kâffesi fertlerine ulaştırana derece bu cins faaliyetleri sürdürmeliyiz. Batıda "art" kelimesiyle karşılanan zanaat kavramı, Latince "düzenlemek" köklü gelirken, Arapça gerçekte "yapmak, etmek" köklü türemiştir. Düzenlemek mevcud müşterek şeyi baştan kurmayı tabir ederken, gerçekleştirmek şimdi etraflıca ve ulvi müşterek eyleme atıfta bulunmaktadır. Bizim inancımızda insan, rabbinin eseridir. Sanat, Allah'ı aramakmış der üstat. Burayı tespit etmek aşırı önemli. Buraya müşterek ecnebi gelip "İslam nedir" diyerek sorduğunda namına ayraç edeceğimiz konkre kip Süleymaniye Camii olacaktır, Sultanahmet Camii olacaktır. Aynı halde sizin sanatınızın ibdai eserleri nelerdir diyerek soruya muhatap kaldığımızda da Yeditepe Bienali'nde sergilenen asar olacaktır. Bizim medeniyetimizdeki selamet ve görk anlayışının deposu tek kuşkusuz Kur'an-ı Kerim ve Peygamber efendimizdir. Güneşin kâffesi evreni ışıttığı ve ısıttığı neredeyse bu esas kaynaklar da bizlere sanatımızda minval göstermektedir. Bu kaynaklara ne derece yaklaşırsak zanaat eyleminde de kalburüstü oluruz. Bilginin ve sezginin sınırlarını akıllıca atama ettiğimizde sanatımızın önündeki ufkun sonsuzunu şimdi güzel kavrayabiliriz. Batının hesabına yaratıcılık söylediği fakat gerçekte mevcudu düzenlemekten ibaret bulunan zanaat anlayışı ile insanoğlunun yapabileceklerinin haddini beşeri sınırın ötesine taşıyabilecek zanaat anlayışını işin erbabına bırakıyoruz. Biz özlük medeniyetimizi özlük hars sanatımıza sağın çıkarak bunları şimdi encam giymek düşüncesince üzerimize düşenleri içtenlikle alegori getirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının böylece Beykoz'a efsanevi barınağına gideceğini belirterek, "Hayvanlarla ilgilendiren müşterek iyileştirme merkezini gezmeye, göremeye gideceğim. Ondan sonraları AK Parti belediyeleri şekilde bu işi yaygınlaştıralım istiyorum" dedi

Caner Sönmez
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ