USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendi üretebileceğimiz mamüllerin dünya dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz” , "Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp etraflı dünyaya göstereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar
06-01-2022 21:19

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar” Programında Milli Muharip Uçak (MMU)'un lansman videosu vizyonu yapıldı. Konuşmaların arkası esna Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Kompozit İmalat Tesisi, Uzay Sistemleri Mühendislik Binası, Depo Seviyesi Bakım ve Onarım Merkezi, TUSAŞ'ın indinde kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (HAB) inşası tamamlanan tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni'nde mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 20 sene evvela 62 bulunan defans projesi sayısının bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan kuruluşların sayısının 56'dan bin 500'e çıktığını, defans uran projelerinin bütçesinin 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, piyasanın salname cirosunun 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatın 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

“Sektörün salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara yükseldi”

Türkiye'nin kıtal endüstrisinin gün öncesine denli dayandığını kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milattan evvela 3'üncü yüzyılda Hunların çalım ve çarpış gücü erdemli ikiz mukavves yayları yapım ettiğini biliyoruz. Gazneliler'in kıtal fillerine cebe giydirmesinden Selçukluların donanma gecesi gecesi inşasına denli kuma aşırı bölgede tarihimizde zat periyodunun ilki mahiyetinde icraat gerçekleştirilmiştir. Osmanlı da önceki yıllarından itibaren tersaneciliğini geliştirmiş, Avrupa ordularında hâlâ yokken futbolcu ocağı kurmuştur. Asırlar süresince dünyaya top, tüfek, sefine ilkin kazanmak amacıyla sağlam aşırı mahsul ihracatı karşılayıcı Osmanlı, 18. yüzyıldan sonradan bu alandaki öncülüğünü yitirmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin önceki yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesinde defans sanayimiz hususi kuma yere sahiptir. Bu çağda Vecihi Hürkuş, Nuri Demarağ, Şakir zümre, Nuri Killigil amacıyla müteşebbislerin çabalarını maatteessüf iç ve aut kısıtlamalar nedeniyle akamete uğradığını görüyoruz. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu içerisinde kurulan fabrikalar da istek edilen etkinlikte çalıştırılmamıştır. Sonuçta defans sanayimiz az hâlâ ağız ağıza dışa yayımcı duruma getirilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı devrinde evvela tehditle başlayan, arkası esna engelleyim ile bitmeme fail gelişmeler, yalnız başına yeten kuma defans sanayine bulunan ihtiyacımızı kuma kat hâlâ ortaya koymuştur.

Halkımızın dayanak ve teveccühleri ile müesses bulunan Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakıfları marifetiyle yaşama sabık ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN amacıyla firmalar bu sürecin ürünleridir. Rahmetli Turgut Özal devrinde de yerel ve çağcıl defans sahasının büyüme göstermesine ulama temin etmek amacıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurulmuştur. Bu çerçevede 2000'li yıllara denli yerel istihsal indinde ofset projeleri aracılığıyla devletler arası eş programlara ciddilik verilmiştir. Hükümete geldiğimizde değme bölgede bulunduğu amacıyla defans sanayinde de bundan sonradan uğur boncuğu nesne eskisi mümteni dedik ve adımları atmaya başladık. Kendi kendine yeten, ülkemizi hiç kimseye eksikli etmeyecek, yerel ve ulusal sistemleriyle de dostlarına elini uzatan mükemmel serbest kuma defans uran ihdas etmek düşüncesince halk olanakları seferber ettik. Savunma Sanayi İcra Komitemizin 2004 yılı Mayıs toplantısı, haricen müheyya alımların vazgeçme edilmesi ve ulusal defans sanayimizin rüçhan eşme adına yapılandırılması dair adeta kuma dönüm noktası olmuştur.

Bugün Türk defans uran Cumhurbaşkanlığına ilişkin Savunma Sanayi Başkanlığımızın koordinasyonunda yüklenicileri, araştırı kuruluşları, üniversiteleri, geliştirdiği ibdai ürünleri ve ihracatı ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri durumuna gelmiştir. Nitekim devletimizde 20 sene evvela yalnızca 62 bulunan defans projesi sayısı bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın sayısı 56'dan bin 500'e çıkmıştır. Savunma uran projelerinin bütçesi 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, piyasanın salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükselmiştir” niteleyerek konuştu.

“Geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz”

Kara ve çokluk araçlarında yalnızca Türkiye'nin değil, arkadaş ve bağlaşık devletlerin de gereksinimlerini karşılayan kuma diyar durumuna geldiğini kaydeden Erdoğan, “Kendi kıtal gemisini tasarlayan, mensur fail ve idamesini gerçekleştirebilin 10 diyar ortada arazi alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise bundan sonradan dünyanın önceki 3 ülkesi içindeyiz. Türkiye, global tedarikçilerin çıkardığı halk zorluklara, verilen kalmış bulunduğu duyurulmayan açık ambargolara, haricen ve dâhilen planlı sabotajlara karşın bu seviyelere gelmiştir. Şöyle kuma arka dönerek baktığımızda neler görüyoruz neler. İHA istedik vermediler, kılıç de Bayraktar'ı, Anka'yı, Akıncı'yı, Aksungur'u yaptık. Mühimmat istedik vermediler, bizde MAM'ı, SOM'u, TEBER'i yaptık. Füze istedik vermediler, kılıç de Bora'yı, Atmaca'yı, Bozdoğan'ı yaptık. Hava defans sistemi istedik vermediler, önceki aşamada başka ülkeden aldık, şimdiler Hisar'ları yaptık, geçenlerde Siper'i ve hâlâ ötesini de tamamlayacağız. İHA'larda tercih ettiğimiz alıcı engelleyim koydular. Sandılar ki hakeza yapınca kılıç HA'yı kullanamayacağız, onu da kendimiz yaptık. Sınırlarımız içre terörle uğraş operasyonlarını rahat yürütebilmeyi, hudut ötesi sulh harekatlarımızı istediğimiz amacıyla gerçekleştirmeyi aha bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı hâlâ yukarıya çıkartarak geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz. Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak doğacak uygulayım bilimi müstelzim sistemleri birer birer yaşama geçiriyoruz. Sürü İHA'lar ve çokluk platformlarından kıtal idare sistemine, insansız araçlardan sentetik zekaya, elektromanyetik sistemlerden lazer silahına, uydulardan feza sistemlerine denli defans sanayinde olmamız müstelzim ne uygulayım bilimi bölgeyi var ise hepsine varız” halinde konuştu.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp halis muhlis dünyaya göstereceğiz”

Türkiye'nin havacılık ve feza uran çalışmalarındaki mürşit kuruluşlarından bulunan TUSAŞ'ın geliştirdiği ve ürettiği ürünler ile hem asayiş güçlerine hem de arkadaş ve karındaş devletlere önemli sistemler katığını kaydeden Erdoğan, “Burada imal edilen ve acemi elektronik kıtal sistemleri ile donatılan FAZ-2 versiyonunun da asayiş güçlerimize konfirmasyon edilmiş bulunduğu Atak helikopterimiz, terörle mücadelemizde en önemli araçlarımızdan biri durumuna gelmiştir. İhracına başladığımız Atak Taarruz Helikopterimizin kuma fevk sınıfı bulunan ciddi derslik hücum helikopteri projemiz bitmeme ediyor. Tamamen zat mühendis ve teknisyenlerimizin karşı teri ve beyin teri bu mahsulat ile önceki ibdai helikopterimiz Gökbey'i bu sene konfirmasyon etmeye başlıyoruz.

Anka'nın hâlâ fevk modeli Aksungur silahlı insansız iklim araçlarımız göklerdeki yerini aldı. Bayraktar TB-2 ve Akıncı TİHA'larla bu arada silahlı insansız iklim araçları dalında hem mahsul zenginliğimiz artıyor hem de hayattaki yerimiz güçleniyor. TUSAŞ'tan en iri beklentimiz ise tayyare teknolojisinde bizi evren ile rakiplik ile edebilir seviyeye çıkartmasıdır. Eğitim uçağımız HÜRKUŞ'un teslimatları sürerken, ülkemizin önceki tepkili tayyare motorlu uçağı HÜRJET edep bilimi bilimi uçağımızın üretimi de bitmeme ediyor. Şimdi esna ülkemizin en önemli defans uran projelerinden biri bulunan ulusal savaşçı uçağımızda. Açılışını gerçekleştirmek amacıyla kuma araya geldiğimiz mühendislik merkezi ulusal savaşçı tayyare merkezimizin inşallah kalbi olacaktır. Projede fariza borç 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını semere teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecekler” dedi.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp halis muhlis dünyaya göstereceğiz”

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp halis muhlis dünyaya göstereceğiz” diyen Erdoğan, “Özellikle önceki uçuşunu kuma tomar geciktirmeden en çelimsiz sürede gerçekleştirmeyi planladığımız bu hamle çabucak bitmeme ediyor. 2025'te önceki uçuşu gerçekleştirilecek bulunan ulusal savaşçı uçağımız imtihan ve kalifikasyon süreçlerinin arkası esna Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü adına 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağı geliştirirken onun ast sistemlerini, bileşenleri ve malzemelerini yerel ve ulusal adına üretmemizi sağlayacak hazırlıkları da boşlama etmiyoruz. Havacılık endüstrisi düşüncesince aşırı önemli bulunan katışık malzemelerinin imalatının yapılacağı ve tahminî bin ferdin fariza alacağı katışık imalat tesisimizi de bugün ülkemize kazandırıyoruz. Türkiye'nin en büyük, dünyanın da biricik tavan altında dördüncü iri katışık tesisi bulunan bu tarz global iklim yapıları katışık pazarının yüzdelik 2'sini karşılaşacak kapasiteye sahiptir. Hava araçlarımızın parçalarının bakım, tamirat ve yenilemelerinin yapılacağı bakım ve tamirat merkezimizi de bugün hizmete alıyoruz. Burası da içerisinde fariza meydana getirecek 500'den kuma tomar mühendisimizle piyasanın önemli kuma ihtiyacını giderecektir. Açılışını yaptığımız tesislerde fariza borç mühendislerimiz kuma açıdan havacılık ve feza dalında geleceğimize yaptığımız iri yatırımların ispatıdır” ifadelerini kullandı.

“Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna aşırı önemli ulama sunacak”

“Ülkemizi yaşamış bulunduğu gecikmeleri çabucak telafi ederek ileriye taşıdığımız, bu devler ligindeki yerini almasını sağladığımız alanlardan biri de feza teknolojileridir” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Türkiye Uzay Ajansı çeşidinden planlı feza programımıza en iri katkıyı bu bölgede temeli, ast yapısı, tecrübesi bulunan defans uran kuruluşlarımız verecektir. ROKETSAN'ın dar peyk fırlatma projesi kapsamında meydana getirilen testlerde katı-sıvı yakıtlı sonda roketimiz feza haddini aşarak uzaya erişen önceki Türk uzlaştırıcı oldu. Aynı roketin melez yakıtlı versiyonunu etkin Delta ve firmasının roketi de pervaz testini başarıyla gerçekleştirdi. Hali el altında uzayda dördü haberleşme, üçü de rasat kazanmak amacıyla yedi uydumuz fariza yapıyor. İlk kat yerel ve ulusal unsurların katkısıyla meydana getirilen TÜRKSAT 5-B uydumuzun uzaydaki yolculuğu bitmeme ediyor. Tamamı yerel ve ulusal uydumuz TÜRKSAT 6-A ile ayrımlı ihtiyaçlara yanıt verecek nice peyk projesinin yürütülmüş bulunduğu türkiye feza çalışmalarının kalbi niteliğindeki TUSAŞ'ın bu alandaki yatırımlarını artırıyoruz. Halen çalışkanlık yayınlayan feza sistemleri bütünleşme ve imtihan merkezine dayanak çelim olacak acemi kuma merkezi de devreye sokuyoruz. Bugün açılışını yapacağımız ve 700'den kuma tomar mühendisimizin fariza yapacağı Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna aşırı önemli ulama sunacaktır.”

“150'si uran kuruluşu kazanmak amacıyla 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacak”

Ankara'nın defans ve havacılık sahasının dirilik damarı durumuna geldiğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başbakanlığım devrinde Başkentimizi dünyanın en önemli defans uran merkezlerinden bir tanesi yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzü namına getirerek ülkemizin önceki defans uran kalp örgütlü uran sahasını Ankara'da kurduk. Ankara Uzay ve havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi, çelimsiz adıyla HAB'ı TUSAŞ'ın doğrudan tarafındaki 730 hektarlık kuma bölgede faaliyete geçirdik. HAB ile feza ve havacılık sahalarında zat sanayimizi desteklemeyi, yerel ve ecnebi firmaları kuma araya getirerek görevdaşlık sağlamayı, erdemli ilişik kalburüstü mahsulat üretip müstesna satım yapmayı hedefliyoruz. Yatırımcılarımız buraya beklediğimiz merakı gösterdi. Arsa tahsislerini az hâlâ topu topu doldu, yatırımlar da başladı. Hali el altında sanayicilerimiz çeşidinden yatırımı tamam 18 tesis, yatırımı bitmeme fail 57 bünye bulunuyor. İnşası tamamlanan 16 tesisimiz ile OSB Yönetim binamızı da bugün hizmete açıyoruz. Tüm yatırımlar tamamlandığında 150'si uran kuruluşu kazanmak amacıyla 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacaktır. Firmaların araştırı ihya çalışmalarını sürdüreceği TEKNOHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin yapı emekleri da ayrımsız bölgede sürüyor. TEKNOHAB'ın nice millî ve arsıulusal şirketi, önemli araştırı kurumlarını, uygulayım bilimi devlerini alana çekeceğine inanıyorum. Bölgedeki üniversitelerin, ilgilendiren kasıntı ve kuruluşların da yardımıyla acemi ve doğacak uygulayım bilimi yetiştirmek ve yetiştirmek isteyenlere aşırı hususi olanaklar sunulacaktır” dedi.

“Tüm yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize izlev etmekten katiyen yorulmayacağız”

Tüm unsurları ile defans sanayini değme devir ayrı kuma yere koydukları tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiğimizin, polisimizin, jandarmamızın, gayrimenkul içi ve hudut ötesi operasyonlarda kullandığı silahları hiç kimseye eksikli olmaksızın yetiştirmek ve yetiştirmek düşüncesince bu alana ulusal hassasiyetlerle eğiliyoruz. Savunma sanayini değme devir politika üstü kuma düzlük adına gördük. Ancak devir zaman, bilhassa semere çağda dozu küsurat kuma biçimde bu konudaki çarpıtma ve esassız kampanyalarının bazısı devir kara derecesine varacak seviyede artırıldığını görüyoruz. Arifiye'deki tank tırtıl fabrikası ile ilgilendiren söylenen yalanları yüzlerine vurmaktan bıktık, ama onlar ayrımsız yalanları tekrarlamaktan bıkmadılar. Son adına kuma ulusal defans uran şirketimizin global devletlere satılmış bulunduğu yalanını dolaşıma soktular. Bu haberi ilgilendiren firmalar ilkin kazanmak amacıyla hepsi yalanlamasına karşın tezvirata bitmeme ediyorlar. Biz bu yalanların amacının bahis konusu defans uran kuruluşlarımıza ehil büyümek değil, ülkemizin defans uran hamlelerini sabote etmek bulunduğunu biliyoruz. Buradan halk yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize izlev etmekten katiyen yorulmayacağız ama siz kuma çağ nasıl yalanlarınızda boğulacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Kendi üretebileceğimiz mamüllerin gayrimenkul dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz”

“Buradan kuma kat hâlâ duyuru ediyorum, defans sanayinde bundan sonradan hâlâ düzenlenen ve sistematik, itidalli ve derinlemesine vadeli akıntı edeceğimiz devre giriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Gençler, mühendislerimiz, kızlı erkekli burada. Hepsi adeta 7/24 çalışıyorlar. Niçin? Bu diyar defans sanayinde adeta erişilemez duruma gelsin diye. Kendi üretebileceğimiz mamüllerin gayrimenkul dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz. Elimizdeki sınırlanmış deposu zat defans sanayimizi yetiştirmek ve pekiştirmek düşüncesince kıymetlendirmek gerçek önceliğimiz olmaya bitmeme edecek. Kamu ve hususi şirketleri ile bu mevzuda defans uran sektöründen hâlâ kuma tomar gayret, hâlâ doğurgan çalışma, hâlâ çabuk semere beklediğimi doğrusu biliyorsunuz. Geldiğimiz düzey ciddi bir şeydir ama banko kifayetli değildir. aşırı hâlâ iyisini yapmak, aşırı hâlâ doğacak seviyelere erişmek düşüncesince endüstrisi hâlâ aşırı çalışmaya, hâlâ aşırı mahsul ortaya koymaya, hâlâ aşırı global başarılar sergilemeye çağırma ediyorum. Kurumlarımız arasındaki işbirliğini, uyumu, paylaşımı geliştirerek defans sanayindeki hedeflerimize en çelimsiz müddet de ulaşacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanı adına defans sektörüne bugüne denli bulunduğu amacıyla bundan sonradan da en çelimli biçimde dayanak vermeyi sürdüreceğim.”

“Yerli ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmekte”

Yerli ve ulusal defans sistemlerinin sahalarda denenerek elde edilmiş başarıların en iri destekçilerinden biri olduğuna uyanıklık çekici Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Geçmişte hatırlanacağı amacıyla piyon tüfeğimizi bile haricen hazırlık ederken, aşırı şükür bundan sonradan ulusal piyon tüfeğimizi, çokbilmiş alıngan mühimmatımızı, ulusal çokluk topumuzu, aşırı namlulu füze atarımızı, sıkıntı obüslerimizi, İHA, SİHA ve TİHA'larımız, Atak helikopterlerimizi, firkateynlerimizi ve kıtal gemilerimizi tasarlayıp, inşa, bayındırlık ve ihraç seviyesine mevrut durumdayız. Yurtiçi ve hudut ötesinde yürütme edilen harekatlarda Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta doğruluk ve menfaatlerimizin kararlılıkla korunmasında, ilkin Azerbaycan kazanmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin kuma aşırı coğrafyada üstlendiği görevleri muvaffakiyet ile namına bildirmek için; yerel ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmektedir” halinde konuştu.

“Türkiye bundan sonradan defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine mucibince değil zat olanak ve yetenekleri ile sağlayıcı flaş kuma diyar pozisyonuna gelmiştir”

Türkiye'nin defans sanayiinde aşırı kuma tomar ilerlediğini ve bundan sonradan tüketen değil üreten pozisyona geldiğine uyanıklık çekici Bakan Akar, “Türkiye bundan sonradan tüketen değil üreten, ithal fail değil ihraç eden, defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine mucibince değil zat olanak ve yetenekleri ile sağlayan, ayrımsız sürede ürettiği tabanca sistemleri ile yalnızca kendimizin değil dost, karındaş ve bağlaşık vatanlarında gereksinimlerini karşılayan ve arsıulusal ilişkilerde çelim dengelerine bulaşık fail kuma flaş diyar pozisyonuna gelmiştir” niteleyerek konuştu.

MMU binası ağız ağıza yapılmasından sonradan 2 bin 300 mühendis çalışacak

MMU binasının şu an da bin 300 mühendisi içerisinde barındırdığını vurgulayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, tavan ağız ağıza yapılmasından sonradan burada çalışacak mühendis sayısının 2 bin 300 bulunduğunu söyledi. Kotil, teknisyenler ile beraberce toplamda MMU düşüncesince çalışacak ad sayısının 3 bine ulaşacağını kaydetti. Kotil ayrıca, TUSAŞ adına MMU, HÜRJET ve HÜRKUŞ kazanmak amacıyla 3 skor çakılı taraf hesabına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, andıran kuma sürede 6 skor HÜRKUŞ'u hâlâ Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na konfirmasyon edeceklerini açıkladı. Kotil ayrıca, HÜRJET'in de 2023 senesinde önceki uçuşunu gerçekleştireceğini ve 2025 senesinde dizi üretime geçileceğini açıkladı. Kotil, 2025 senesinde toplamda 18 skor Hürjet'in de ihraç edileceğin belirtti. Kotil, mavera taraftan TUSAŞ'ın semere 5 yılda toplamda 700 milyon dolarlık müstesna satım gerçekleştirdiğini söyledi. Kotil ayrıca, 2'nci sınıfa revan Trabzonlu kuma çocuğun, ‘inşallah gelecekte beraberce çalışırız' temennisini içeren kuma ahenk kaydını da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı.

MMU mühendislik binasının yapım maliyeti 220 milyon TL olurken merkezde 2 bin 300 ad çalışacak. Yüksek güvenlikli ve uygulayım bilimi ile donatılan MMU binasında mühendisler dışarıya ilişkin kalmadan halk aktivitelerini de tavan içerisinde gerçekleştirebilecek. Ayrıca, 65 bin metrekare bölgeyi bulunan MMU binası içerisinde spor merkezi, yemekhane ve özerk katalog arazi alıyor. Öte taraftan 412 Milyon TL maliyeti bulunan Kompozit Üretim Binası Türkiye'nin en iri katışık tesisi ve Dünyanın biricik tavan altında bulunan 4'ncü iri katışık tesisi olma niteliğine de sahip. Kompozit Üretim Binası; Ana üretim, boyahane binası ve asistan yapılar kazanmak amacıyla 19 bloktan oluşuyor. Kompozit Üretim Binası, hayattaki iklim yapısalları katışık pazarının yüzdelik 2'sini karşılayacak kapasiteye ehil ve Kompozit Üretim Binası'nda 150 mühendis, 850 tekniker fariza yapacak.

Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi

Uzay Sistemleri Mühendisleri (USM) Merkezi, 31 milyon TL envestisman aldı ve 390 günde tamamlandı. Uzay alanındaki dizayn faaliyetleri ve tesisat üretimleri düşüncesince kurulan merkezde açık ofisler, derinti odaları, class 10 bin ve class 100 bin ak pak odaları, yemekhane, tesisat ve yazılım laboratuvarları ve konuşma salonu amacıyla alanlar arazi alıyor. Sistem, yazılım ve tesisat tasarım, üretim, bütünleşme ve imtihan laboratuvarlarını içeren Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi'nde mecmu 718 ad fariza yapacak.

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi, 53 milyon TL envestisman ile açılan merkezin kapasitesi 510 ad olacak. Merkezde minimal maliyetle işletimini sağlayacak idame konsepti meydana getirmeye müteveccih mühendislik faaliyetleri yürütülecek. Hava araçlarının işletiminde kullanılacak bulunan değme çeşitli taşıt ve donanımının yüzdelik beniz milliliğini sağlayacak dizayn ve istihsal süreçleri yürütülecek. Dışa bağımlılığı ağız ağıza ortadan kaldırmaya hedefli ulusal kabiliyetlerin gerçekleştirilebilmesi düşüncesince mühendislik emekleri yürütülecek ve yüzdelik beniz yerel yetenekler oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜRJET'in imal edilen önceki parçasını imzaladı. Ardından Erdoğan ve beraberindeki tören düzeni personelleri Milli Helikopter GÖKBEY'in 4'üncü prototipinin uğrunda foto çektirdi.

Kahramankazan TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleşen programa; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TUŞAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

Derya Yetim - Utku Şimşek - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ