USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 'Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk ana kara sahanlığına gemisi gönderen devletlere uyarıda bulunarak “Akdeniz'de rotasını şaşıran cevabını alır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 'Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır'
16-10-2021 17:05
Altındağ Belediyesi'nin ‘Kıbrıs Şehitleri Hatıra Ormanı' açılışına dahil bulunan Oktay, hatırat ormanında dikilen 498 fidanın Kıbrıs halkını zulümden kurtaran 498 martir düşüncesince yerine dikildiğini belirtti.

“Dikilen fidanlar Türkiye-KKTC dostluğu kadar asıl salarak ebedileşecektir”

Türkiye-KKTC kardeşliğine Altındağ'da dünkü ortak bayrak kazandırıldığını kail Oktay, “1974 Barış Harekâtı'nda Mehmetçik ve Mücahitlerimiz dal omuza bağımsızlık savaşı vermiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Türkü'nü gaye meydan baskı, yıldırı ve adamlık dışı hazmetme çabalarına akıbet vermiştir. Harekât hafızalarda silinmeyen izler bırakmış, Mehmetçiğimizin yiğitlik destanlarına ortak yenisini elan eklemiştir. Kıbrıs Türk halkını zulümden kurtararak hürriyet ve refaha ulaşması düşüncesince maruz mücadelede martir verdiğimiz 498 kahramanımız düşüncesince bu hatırat ormanında 498 amut büyüyecek.

Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatacak ve gazilerimizin cesurluk timsali olacak bu bölgede dikilen fidanlar, Türkiye-KKTC dostluğu kadar asıl salarak ebedileşecektir. Kıbrıs Türkü'nün varlığı, hakları ve hürriyeti düşüncesince cesurca savaşçı ve bu uğurda gözlerini kırpmadan dirilik sağlayan topu topu Mehmetçik ve Mücahitlerimizi dualarla anıyorum. Kıbrıslı Türklerin hürriyet mücadelesine önderlik fail Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı şükranla anma ediyorum. Kuzey Kıbrıs'ta yazılan canlanma destanının dünyadaki enerjik tanıkları bulunan gazilerimize metin derinliğine ömürler diliyorum.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parkı ve Kıbrıs Şehitleri Hatıra Ormanı'nı yaşama geçirerek Türkiye-KKTC kardeşliğine Ankara Altındağ'da dünkü ortak bayrak elan kazandıran Altındağ Belediye'mize ve topu topu alın teri dökenlere teşekkürname ediyorum” niteleyerek konuştu.

“Sadece Ankara'da 20 skor budun bahçesi projemiz var”

‘Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi' programı ödeneğinin 158 bilyon 258 milyon TL' ye çıkarıldığını hatırlatan Oktay, “Bizler de Cumhurbaşkanımız liderliğinde dünkü kentçilik gösterimi ile belediyelerin yanı sıra olmaya bitmeme ediyoruz. Dün itibarı ile ortak çalışmalar bütçesi şekilde hazırlamış olduğumuz 2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimizi tamamlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisimize gönderdik. Bütçe teklifinde “Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi” programı ödeneğini, kısaca yüzdelik 39 artırarak 158 bilyon 258 milyon teklik seviyesine çıkarmış durumdayız. Yenilikçi ve çevreci yatırımlara odaklanacağımız bütçemizle yerelde başta kurnaz şehirler ve mevki dostu şehirler dalında dünkü afak açacağız.

Akıllı muvasala ve otopark yerleri, yayılmış wi-fi ağları, sayısal kiosklar, kurnaz gidiş geliş uygulamaları ve ak pak erke yatırımlarını destekleyecek ve evleviyet vereceğiz. Yeşil inkılap doğrultusunda şehirlerimizi budun bahçeleri kadar yeşil alanlarla güzelleştirirken, kitlesel tüketimden meydana gelen atıkların da çevreyi kirletmesine bariyer olacağız. Sadece Ankara'da 20 skor budun bahçesi projemiz mevcut ve yeşil koridorlar ile ülkemizin ciharıyek yönünü sarıyoruz. Ayrıca sert atıktan iklim ve kavga kirliliğine kadar, çevreye dokunca sağlayan topu topu unsurların negatif etkilerini giderilmiş etmeye müteveccih yatırımları şehirlerimizde yaygınlaştıracağız.

Asım Başkanım, Altındağ Belediyemizin elhak hâlihazırda ortak 2023'e akıllıcasına yeşil Altındağ planı bulunduğunu biliyoruz; buna kurnaz kent uygulamaları ve ak pak enerjiyi de ilaveten yeşil kalkınma devrimine Altındağ'dan en çelimli desteği vereceğinize inanıyorum. Ayrıca açılışını yaptığımız KKTC parkı ve hatırat ormanı gibi, Türkiye ile KKTC ortada kültürel ve insancasına ilişkileri güçlendiren projelerde ve karındaş şehremaneti işbirliklerinde Altındağ'ı mürşit şekilde görmeyi istek ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs halkının haklarını değme devir savunacaklarını vurgulayan Oktay laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Tarih bizlere Rum tarafının derdinin ortak katılma devleti ihdas yapmak olmadığını açıkça biçimde göstermektedir ve tarih, görmeyi bilenler düşüncesince dobra ortak uyarıcıdır. Adil, temelli ve sürdürülebilir ortak çözüm, fakat Ada'nın gerçeklerini asal meydan ortak yaklaşımla mümkündür. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar kabilinden Cenevre'de maruz öneriye birlik dayanak veriyor, arsıulusal camiası bu realist öneriyi önyargısız ortak biçimde değerlendirmeye çağırma ediyoruz. Uluslararası camianın vicdanında ‘ön yargıların hakikatlerin önüne geçmesi' onama edilemez. Özellikle Doğu Akdeniz'de ülkemizi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni dışlayan girişimlerle ve bu kafayla ortak yere varılamaz!

Bunu anlamamakta direngen Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli ortak gemiyi kullanarak ana kara sahanlığımıza araştırı gemisi göndermeye çabalıyor. Bir defa elan altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz'de rotasını şaşıran cevabını alır. Oruç Reis gemimiz Mersin Körfezi'nin güneybatısında, Deniz Kuvvetleri unsurlarımızın refakatinde faaliyetlerine bitmeme edecektir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin adalet ve menfaatlerini koruduğumuz gibi, Kıbrıs Türk halkının edinilmiş haklarını da bire ortak kararlılıkla korumayı sürdüreceğiz. Diğer yandan Maraş bölgesinin baştan avlu bulması anlamında verdiğimiz karardan vazgeçmeyeceğiz. İki hükümran devletli hal irademizden arka hamle atmayacağız. KKTC'de üreten hem adaya hem alana ulama sağlayan iş insanlarının, üniversitelerin, turizmcilerin emeklerinin kaybolma bulunmasına müsaade vermeyeceğiz. Ekonomik ve kalkınma işbirliğimiz çerçevesinde KKTC'nin avlu damarlarını meydana getiren sektörlere ve altyapısına değişik eğilmeye ve kalkınma adımlarını desteklemeye bitmeme edeceğiz.”

Açılışa dahil bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Rum yönetimine erinç ortaya koydukları dobra niyete karşın Rum yönetimi kabilinden bu durumun reddedildiğini ve anlaşmaya müteveccih değme ne ortak umudun verilmediğini tabir etti.

“Doğu Akdeniz'de ortak Türk devleti bulunur ve ismi da KKTC'dir”

Türkiye'nin Kıbrıs'taki varlığının Kıbrıs'taki Türk halkının güvenliği düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kail Tatar, “Bizim düşüncesince en iri çelim deposu Türkiye Cumhuriyeti'nin arkamızda durmasıdır. O bağlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ortak defa elan teşekkürlerimi tabir kılmak istiyorum. Her çeşitli desteği vermişler, değme çeşitli fedakarlığı yapmışlar. Netice bakımından Kıbrıs'ta bundan sonra dünkü ortak basiret yerleşmiştir. Yıllardan beridir federal temelde ortak barışma düşüncesince yara bere ve haliyle erinç tarafa mesuliyet kıvrık ortak biçimde o görüşme masalarında adeta yalvarır biçimde ortak federasyon ortak katılma kurulması düşüncesince bekledik. Ortaya koyduğumuz halis muhlis dobra niyetlere karşın erinç tarafın değme vesileyle bunu reddetmesi ve nedeniyle Kıbrıs'ta müsavat temelinde ortak anlaşmanın olabileceğini umudunu verememesi vaziyeti ortaya çıktı.

Kıbrıs'ın ortak Yunan adası olduğuna hala inanmaları ve Avrupa Birliği'ni arkalarına onama kılmak vasıtasıyla federasyon kısaca çoğunluğun azınlığı yöneteceği Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'nde bulunmadığı düşüncesince biraz sene içinde kendilerine uyarınca Kıbrıs'tan varlığını çekeceği ve Doğu Akdeniz'i onların hakimiyetine vereceğimizi ilişkin düşüncelerinin olamayacağını değme fırsatta kendilerine söyledik. Doğu Akdeniz'de ortak Türk devleti bulunur ve ismi da KKTC'dir.

Doğu Akdeniz'deki mücadelede millî çıkarlarımızın, ulusal menfaatlerimizin savunmasında baştan sona Mavi Vatan'da gökçe sularda zenginliklerin araştırılmasında bire ortak sürede stratejidir. Türkiye'nin Kıbrıs'taki varlığı hem Kıbrıs Türk halkının güvenliği düşüncesince önemlidir. Aynı sürede KKTC'nin çelimli olması Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliği düşüncesince de önemlidir. Dolayısıyla bu işin halis muhlis parametrelerine baktığımızda bundan sonra Kıbrıs'ta siyasal abra düşüncesince kesinlikle KKTC'nin elan da güç kazanması gerekmektedir” dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı meydana getirilen parkın, topu topu dünyaya Türkiye'nin Kıbrıs davasındaki azimli duruşunun simgesi bulunduğunu belirterek, “Tarih süresince Kıbrıs bizim değme devir muhik davalarımızın başlangıcında geldi. Kıbrıs yoluna birçok şehitler, gaziler verdik. Hepsinin mekanı cennet, Makamı Ali olsun. Bugün bu kahramanlarımızın ermiş hatırasını neşelendirmek düşüncesince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parkı ve Kıbrıs Şehitleri Hatıra Ormanı'nın açılışını yapıyoruz.

Burası ortak parktan aşırı adeta ortak selamlama noktası. Ankara'mıza mevrut misafirlerimizin de koyu şekilde kullandığı Ankara çevreyolunun doğrudan tarafındaki bu bölgede arazi meydan şöhretli bayraklarımız herkesi selamlayacak. 20 dönümlük ortak alana yaptığımız bu otopark inanıyoruz ki, topu topu dünyaya Kıbrıs davamızdaki muhik ve azimli duruşun ortak simgesi olacak” ifadelerini kullandı.

Engin Yağcı - Oğuzhan Halil Özbek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ