USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Akdeniz'de rotasını şaşıran yanıtını alır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ana kara sahanlığımıza araştırı gemisi göndermeye çabalıyor. Bir defa hâlâ altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz'de rotasını şaşıran yanıtını alır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Akdeniz'de rotasını şaşıran yanıtını alır
16-10-2021 18:15
Ankara

Altındağ Belediyesi Kıbrıs Şehitleri Parkı Açılış Töreni'nde mütekellim Oktay, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında tanıklık mertebesine vasıl 498 kahramanın ermiş hatıralarının Ankara'da yaşayacağından duyduğunu mutluluğu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti.

Oktay, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) diplerinin tarihe uzanan beraberlik bağlarıyla birbirine çevrilmiş ve dil eşiyle bulunan evliliği yapmış dü mutluluk bulunduğunu belirterek, "Bu bağlar, milletimiz ile Kıbrıs Türk halkının kadim dayanışması ve ulusal davaya bulunan inancımızla beslenerek bugünlere gelmiştir." sanarak konuştu.

Kıbrıs Türk halkının, 1071'de Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt ruhunun ve devamında ulusal mücadeleyle yayılan canlanma ruhunun merkezinde bulunduğunu tamlayan Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"Kıbrıs Türk halkı, 1571'den beri Kıbrıs adasının birincil unsuru bulunduğu derece Türk milletinin de ayrılmaz ortak parçasıdır. 1878'den itibaren adada giriş yayınlayan hiçe sayılmalara, kıygı ve haksızlıklara milletimizin kelimesiz kalamayışı bundandır. Kıbrıs Türk Halkı Rum-Yunan mezalimine dirlik direnirken, yediden yetmişe tamamı Türkiye’nin Kıbrıs Türkü'nün indinde oluşu geçmişten mevrut bu baht birliğindendir. İşte bu kırkyıllık beraberlik bilinciyle; 1974 Barış Harekatı'nda Mehmetçik ve Mücahitlerimiz dal omuza bağımsızlık savaşı vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Türkü'nü amaç düzlük baskı, yıldırı ve adamlık dışı hazmetme çabalarına sonuç vermiştir. Harekat hafızalarda silinmeyen izler bırakmış, Mehmetçiğimizin alplık destanlarına ortak yenisini hâlâ eklemiştir."

"Hatıra ormanında 498 dikme büyüyecek"

Kıbrıs Türk halkını zulümden kurtararak, hürriyet ve refaha ulaşması düşüncesince şüheda verildiğini hatırlatan Oktay, "498 yiğit düşüncesince bu hatırat ormanında 498 dikme büyüyecek." dedi.

Oktay, şunları söyledi:

"Kıbrıs Türk halkını zulümden kurtararak hürriyet ve refaha ulaşması düşüncesince maruz mücadelede şehit verdiğimiz 498 kahramanımız düşüncesince bu hatırat ormanında 498 dikme büyüyecek. Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatacak ve gazilerimizin atılganlık timsali olacak bu bölgede dikilen fidanlar, Türkiye-KKTC dostluğu kabil asıl salarak ebedileşecektir. Kıbrıs Türkü'nün varlığı, hakları ve hürriyeti düşüncesince cesurca savaşçı ve bu uğurda gözlerini kırpmadan dirilik verici tamamı Mehmetçik ve Mücahitlerimizi dualarla anıyorum. Kıbrıslı Türklerin hürriyet mücadelesine önderlik fail Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı şükranla yad ediyorum. Kuzey Kıbrıs'ta yazılan canlanma destanının dünyadaki deli dolu tanıkları bulunan gazilerimize dimdik etraflıca ömürler diliyorum."

"Modern ortak Altındağ nesir ediliyor"

Altındağ'ın Gazi Başkent Ankara'nın elleme ilçelerinden birisi bulunduğu aktaran Oktay, Altındağ'ın eş bulunduğu potansiyelle Ankara'nın bağrındaki Anadolu bulunduğunu söyledi.

Altındağ'ın Ankara'nın tinsel mimarı Hacı Bayram-ı Veli'nin doğup büyüdüğü, Cumhuriyetin kurulduğu ve İstiklal Marşı'nın yazıldığı ulusal iradenin bayrak ilçelerinden birisi bulunduğunu tamlayan Oktay, şunları dile getirdi:

"Belediye Başkanımız Asım Balcı ile dil belediyeciliğinin en elleme örneklerinin verildiği ortak kente dönüşen Altındağ, Başkent’te yerelden kalkınmaya çelim katmaktadır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde ülkemiz, tamamı illeriyle gelişip ilerlerken tamamı ilçeleriyle hükûmet merkezi Ankara'mız da, Altındağ da bu ilerlemeden payını almaktadır. Altınşehir projesinden zamanı sahaların ihyasına; kentsel dönüşümle düzenlenen ve çağcıl ortak Altındağ nesir ediliyor. Meyve ormanları, yenilenebilir erke projeleri ve kıymetli bostan rekreasyon sahası kabil yeşil projelerle Altındağ'ın çehresi değişiyor. Yol çalışmaları, gidiş geliş düzenlemeleri ve spor tesisi yatırımlarıyla madun çatı güçleniyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılına ilerlerken inanıyorum ki Başkentimizin bu elleme ilçesi potansiyelini en elleme biçimde değerlendirerek ortak tasrif merkezi durumuna gelecektir. Bizler de Cumhurbaşkanımız liderliğinde toy kentçilik gösterimi ile belediyelerin indinde olmaya bitmeme ediyoruz.

Dün bakımından ortak çalışmalar bütçesi yerine hazırlamış olduğumuz 2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimizi tamamlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisimize gönderdik. Bütçe teklifinde 'Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi' programı ödeneğini, tahminî yüzdelik 39 artırarak 158 bilyon 258 milyon liralık seviyesine çıkarmış durumdayız."

Oktay, yenilikçi ve çevreci yatırımlara odaklanılacak bütçede yerelde başta kurnaz metropoller ve mekân dostu şehirler dalında toy afak açılacağını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Akıllı muvasala ve otopark yerleri, yayılmış wi-fi ağları, sayısal kiosklar, kurnaz gidiş geliş uygulamaları ve parlak erke yatırımlarını destekleyecek ve evleviyet vereceğiz. Yeşil transformasyon doğrultusunda şehirlerimizi ulus bahçeleri kabil yeşil alanlarla güzelleştirirken, kitlesel tüketimden meydana gelen atıkların da çevreyi kirletmesine bariyer olacağız. Sadece Ankara'da 20 sayı ulus bahçesi projemiz mevcut ve yeşil koridorlar ile ülkemizin ciharıyek kısmını sarıyoruz. Ayrıca sert atıktan iklim ve kavga kirliliğine kadar, çevreye dokunca verici tamamı unsurların menfi etkilerini kaldırılmış etmeye müteveccih yatırımları şehirlerimizde yaygınlaştıracağız. Altındağ Belediyemizin filhakika halihazırda ortak 2023'e akla yatkın yeşil Altındağ planı bulunduğunu biliyoruz; buna kurnaz kent uygulamaları ve parlak enerjiyi de ilaveten yeşil kalkınma devrimine Altındağ'dan en çelimli desteği vereceğinize inanıyorum. Ayrıca açılışını yaptığımız KKTC parkı ve hatırat ormanı kabil Türkiye ile KKTC ortada kültürel ve insanca ilişkileri güçlendiren projelerde ve karındaş şehremaneti iş birliklerinde Altındağ'ı kılavuz gemisi yerine görmeyi dilek ediyoruz."

"Akdeniz'de rotasını şaşıran, yanıtını alır"

Park ve hatırat ormanı kabil vesilelerle şehitlerin hatıralarını yaşatmak, mili sorun yönündeki kararlılığı konuşmak isteyenlere ifşa etmek düşüncesince de ehemmiyetli ortak atasözü taşımakta bulunduğunu vurgulayan Oktay, "Kıbrıs Türk halkı, yaşanmış bulunan tamamı zorluklara karşın içtimai varlığını en çelimli biçimde korumanın indinde kişi devletini kurmuş ve eş çıkmıştır. Sahip çıkmaya da bitmeme etmektedir." dedi.

Oktay, şunları kaydetti:

"Tarih bizlere Rum tarafının derdinin ortak katılım devleti ihdas etmek olmadığını belirgin biçimde göstermektedir ve tarih, görmeyi bilenler düşüncesince elleme ortak uyarıcıdır. Adil, mihman ve sürdürülebilir ortak çözüm, fakat Ada'nın gerçeklerini asal düzlük ortak yaklaşımla mümkündür. Bu tatlılıkla Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar kabilinden Cenevre'de maruz öneriye mükemmel dayanak noktası veriyor, arsıulusal camiası bu realist öneriyi ön yargısız ortak biçimde değerlendirmeye çağırma ediyoruz. Uluslararası camianın vicdanında ön yargıların hakikatlerin önüne geçmesi bildirme edilemez. Özellikle Doğu Akdeniz'de ülkemizi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayan girişimlerle ve bu kafayla ortak yere varılamaz. Bunu anlamamakta direngen Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli ortak gemiyi kullanarak, ana kara sahanlığımıza araştırı gemisi göndermeye çabalıyor. Bir kat hâlâ altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz'de rotasını şaşıran, yanıtını alır. Kiminle barışma yaparlarsa ve ne cins barışma yaparlarsa yapsınlar. Ne icra ettikleri anlaşmalara ne arkasına sığındıklarına istinaden baylanlık hazırlamaya çalışmasınlar. Buradan Yunanistan'a da Kıbrıs Rum Kesimi'ne de ortak kat hâlâ uyarmak isteriz. Yaparlarsa tarihte bulunduğu kabil zaman de gelecekte de alacakları yanıtı giriş döndürücü belirgin bilirler."

Oruç Reis gemisinin Mersin Körfezi'nin güneybatısında, Deniz Kuvvetleri unsurlarının refakatinde faaliyetlerine bitmeme edeceğinin altını çizen Oktay, şunları söyledi:

"Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin doğruluk ve kendilerini koruduğumuz kabil Kıbrıs Türk halkının edinilmiş haklarını da ayrımsız kararlılıkla korumayı sürdüreceğiz. Diğer yandan Maraş bölgesinin baştan avlu bulması anlamında verdiğimiz karardan vazgeçmeyeceğiz. İki hâkim devletli hal irademizden arka etap atmayacağız. KKTC'de üreten hem adaya hem alana ulama verici iş insanlarının, üniversitelerin, turizmcilerin emeklerinin kaybolma bulunmasına müsaade vermeyeceğiz. Ekonomik ve kalkınma iş birliğimiz çerçevesinde KKTC'nin avlu damarlarını meydana getiren sektörlere ve altyapısına değişik eğilmeye ve kalkınma adımlarını desteklemeye bitmeme edeceğiz. Bu duygularla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parkı ve Kıbrıs Şehitleri Hatıra Ormanı'nın ortak kat hâlâ hayır olmasını diliyor. Türkiye-KKTC dil birlikteliğini toy boyutlara taşımasını diliyorum. Bu manalı projenin açılışına eklenen Altındağ'ın elleme insanlarına, hepinize teşekkürname ediyorum."

Açılış töreninin peşi esna Oktay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile hatırat ormanına dikme dikti. Ardından Kıbrıs gazileriyle foto çektiren Oktay, açım törenine eklenen vatandaşlarla selamlaştı, geveze etti.

Oktay'a, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Ankara Valisi Vasip Şahin, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz da haremlik etti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ