USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyette

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile hesaplı aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık sonuç hareketlerin hesaplı temelinin bulunmadığı açıktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyette
06-12-2021 23:25
TBMM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin hepsi üstündeki görüşmelerin arkası sıra hükümet yerine istifham ve eleştirileri yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Tüm gün, ülkenin kalkınma yolculuğu, muvaffakiyet hikayeleri ve ayakları yere basan doğacak perspektifi hiçe sayılarak, katı aşırı biricik taraflı, ciddi eleştiriler yöneltildiğini tamlayan Oktay, "Muhalefetin Türkiye’nin gerçeklerinden ırak bulunduğunu elhak güzel biliyorduk fakat bu genişliğinde çalışmalar körü olmak, millete hayır ne mevcut ise bu basamak karşısında boşluk vermek bundan muahharen gerçeklerden uzaklaşmaktan da mavera milletten kopuşunuzun ortak göstergesi. Uzunca ortak süredir kuvvet olma umudunuzu bütünüyle yitirip, iyiden iyiye tükenmişlik sendromu belirtileri gösterdiğinizi görebiliyorduk. Cumhuriyet'in 100. yılına yaklaşırken, CHP’nin biricik tümen devri nostaljisi yaşadığını, gayrisıhhi asrı aşan muvaffakiyetsizliğin etkisiyle ortak buhran zarfında sürüklendiğini de üzülerek izliyoruz." niteleyerek konuştu.

"Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, cevapsız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin istikbaline kastedenlerden imdat umuyorsunuz." ifadesini kullanan Oktay, "Sizin o ülkemizi sağa sola yakınma ettiğiniz üzgün mektuplarınıza; abilerinizden, vasilik odaklarından beklediğiniz ödün gelmez. Çok beklersiniz. Samimiyetsizliğinizi topu topu milletimiz biliyor." görüşünü dile getirdi.

Milletvekili sıralarından namına dedikodu atılması üstünde Oktay, "Ben sizi dinliyorum, sabahtan buyana söylemediğinizi bırakmadınız, yapmadığınız akım kalmadı. 50 senedir sabrediyorsunuz az buçuk şimdi sabredin." karşılığını verdi.

Oktay, "Yozgat’ta ayrı, Meclis’te ayrı konuştuğunuzu; Anadolu’da Kandil’i yerle bir etmekten lakırtı edip, gelip terörle savaş tezkeresine ‘sayın Öcalan’ niteleyerek lafa başlamış bulunan HDP’nin güdümünde Meclis’te ‘hayır’ oyu verdiğinizi bu budun görüyor." dedi.

"Bir de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?"

"Helalleşme de neymiş, hemen kullanıcılarını avutmak, sömürmek" diyerek, hemen 5 ay muahharen güya helalleşme yolculuğuna çıkılan tutarsızlığı her insanın gördüğünü tamlayan Oktay, şu biçimde konuştu:

"İşi gücü bırakıp mevki müesseselerinin kapısına müstenit zorlayıcı tavırlarınızı ise çoğumuz hayretle izliyoruz. Elinizde taş, sopa, molotof eksik; onu da görsek bundan muahharen şaşırmayacağız. Ne de olsa ayrımlı ittifaklar içerisindesiniz. Çiftçiye, esnafa, öğretmene, iş insanlarına, memura, tehditler savurup devletin çalışanlarına hakaretler, tehditler savurup, ortak de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?

Şehit yakınlarına küfredenler, muahharen 'kastımı aştım' niteleyerek devletin fevk düzem yöneticilerine, bürokratlarına, affedersiniz 'kucağımıza düşecekler' diyecek genişliğinde üslubunu bozanlar bizlere onurdan, şahsiyetten bahsedemezler. Bizler onurumuzla çalışır, gerektiği yerde de gerekenleri konuşur, gerekenleri yaparız. Ama ortak özelliğimiz vardır; gereksiz konuşmayız. Elinize ortak kağıt alıp, çalakalem helalleşilecek kesimler sıralaması yaparak bu karanlıktan sıyrılamazsınız. Sona geldiğinizi onama ederek, illa helalleşip veda edecekseniz şayet evvela İçten olacaksınız. O listeye topu topu zulmettiklerinizi, ötekileştirdiklerinizi, namevcut saydıklarınızı, değersiz gördüklerinizi yazacaksınız."

Oktay, kendine reaksiyon yayınlayan milletvekillerine, "Buraya vurmakla ve ya elinizle yapmış olduğunuz hareketlerle helalleşme olmuyor. Bilinçaltınız ortaya çıkıveriyor." niteleyerek ödün verdi.

"Bunu yapabilecek samimilik ve canevi sizde yok"

"Darbelerle namevcut ettiğiniz nesillerle, darülfünun kapısından çevirdiğiniz kızlarımızla, 'bidon kafalı' niteleyerek aşağıladığınız vatandaşlarımızla helalleşebilecek misiniz? Diyarbakır anneleriyle, ermiş şehitlerimizin aileleriyle, gazilerimizle helalleşebilecek misiniz?" sorularını götürücü Oktay, A4 ile değil kelep bağlam kağıtla helalleşme sıralaması hazırlığı yapılması icap ettiğini söyledi.

Ayrıca helalleşmede kıstak ile ikrarın yetmeyeceğini, bunu his ile konfirmasyon giyinmek ve çalışmalar ile de katılaştırmak icap ettiğini dile getiren Oktay, "Bunu da elhak yapabilecek samimilik ve canevi sizde yok." dedi.

Laf atmaların artarak çoğalması üstünde Meclis Başkanı Mustafa Şentop, araya girerek, dedikodu atmaların sürekliliği şeklinde "uyarma" cezası vereceğini bildirdi.

Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dakika dediği "Devletin zarfında sizin ulaşamadığınız bölgelere tığ ulaşıyoruz" sözünün, ne mevki adamlığına ne de demokratik politika anlayışına yakıştığını ve hakeza ortak şahsın devleti de yönetemeyeceğini belirtti.

Oktay, "FETÖ yıldırı örgütü ve vasilik odakları ile iç içe olmanız size yarar vermeyecek. Milletimiz size argıt vermez. Nasıl ki eskiden argıt vermemişse dakika de gelecekte de argıt vermeyecek, hayallerinizle beraberce kalacaksanız. Milletin kürsüsünden akım çekenlere, budun anca ortak akım çeker ki ömür boyu kendinize gelemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Laf atan milletvekillerine "Ağırınıza mı gitti, Genel Başkanınızın yaptıklarını söylüyorum, busunuz, gözgü tutuyorum." diyen Oktay, "Sadece kendinizden değil milletin teveccühünden de umudunuzu kesmiş durumdasınız ki Mehmetçiğimizi martir fail dağdaki yıldırıcı ve yandaşlarıyla, firardaki satılmış, çıyan FETÖ mensuplarıyla ve vasilik odaklarıyla bağlaşma arayışındasınız." ifadelerini kullandı.

"Ağlayarak günlüğünüze yazabilirsiniz"

"Milletimiz düşüncesince yaşama geçirdiğimiz sayımsız amme hizmetini, taşınmazlar zarfında ve taşınmazlar haricinde verdiğimiz çetince mücadeleyi ve doğacak vizyonumuzu yalnızca namevcut saymanızı, görmezden gelmenizi ahacık bu içerisine düştüğünüz sonuç çırpınış ve bezginlik sarmalına bağlıyoruz." diyen Oktay, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Yapılan konuşmalarda bu tükenmişlikle çarpıtmaya çalıştığınız mevzulara da duruluk getireceğim. Bunları da mektuplarınıza değil ihtimal fakat feryat figan günlüğünüze yazabilirsiniz.

2022 bütçesi güçlenen, kalkınan, büyüyen Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz; yatırım, istihdam, üretim, hariç satım ve nema odaklı ortak yapıdadır. 2022 bütçesi; inovasyonun, teknolojinin, fasılasız ilerleyici Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe; işçinin, çiftçinin, KOBİ’lerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Toplumun topu topu kesimlerine seslenme eden, erbap çıkan programlar, destek sunar ve ödenekler barındırmaktadır. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve alanında lakırtı sahibi, dubara müessis Türkiye’nin bütçesidir. Buna rağmen, bütçemizin ortak 'savaş bütçesi' bulunduğunu söyleyenlere sesleniyorum: PKK, DEAŞ ve çıyan FETÖ yıldırı örgütleriyle mücadelemiz sizi erinçsiz mı ediyor? Sizi erinçsiz etse de tığ mücadelemize bitmeme edeceğiz. Türkiye-Suriye bitmiş hattında oluşturulmak maksut yıldırı devletini önlememiz mi sizi erinçsiz etti? Sizi erinçsiz etse de sınırımızın yanı başlangıcında ortak yıldırı devletine katiyen destur vermeyeceğiz. Ermenistan işgaline karşı, Karabağ'da Azerbaycan'ın indinde olmamız, Akdeniz'de varlığımızın tescili Libya ile yaptığımız anlaşmalar mı sizi erinçsiz etmekte? Rahatsız olsanız da bitmeme edeceğiz. Savunma sanayindeki gelişmelerle elde ettiğimiz istiklal mı sizi erinçsiz etti? Rahatsız etse de bitmeme edeceğiz. Dışarıdan ve dâhilen doğacak herhangi ortak muhtelif tehdide gönül rahatlığı savaş etmekte kararlıyız. Siz isteseniz de istemeseniz de."

"Anlamanız düşüncesince sürekli ezanı yeni baştan etmemiz gerekiyor"

Döviz mobilyasız ve paha artışı tartışmaları üstünden şekillenen eleştirilere de cevap sağlayan Oktay, topyekün özgür tutum politikalarının aslını tekrarlamakta üstünlük gördüğünü söyledi.

Bu iktisadi tercihlerini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunuşunda ve sabahki konuşmasında anlattığına dikkati çekici Oktay, şunları kaydetti:

"Anlattım fakat mahsus ki anlamanız düşüncesince sürekli ezanı yeni baştan etmemiz gerekiyor. Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile iktisadi aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık sonuç hareketlerin iktisadi temelinin bulunmadığı açıktır. Ülkemizde kurlarda yaşanmış bulunan artışlar dolar endeksinin dünyada artıyor olması, manipülatif hareketler ve döviz talebini çoğaltan etmenlerle şimdi belirli bir duruma gelmektedir. Tüm bu etmenlerin üstesinden doğmak düşüncesince önümüzdeki çağda yatırım, istihdam ve istihsal öncelikli, hariç satım odaklı, şimdi istikrarlı ve sürdürülebilir ortak büyümenin sağlanmasını amaçlıyoruz. Döviz talebimizi çoğaltan etmenleri ortadan kaldırmaya ve sektörler bazında akan işlemler dengesini ölçülü ve levent boylu vadede mihman şekilde iyileştirmeye çelimli biçimde odaklanmış durumdayız. Bu doğrultuda boşluk mülkü ithalatını ve erke masraflarını azaltıcı; ithal ikame yerel üretimi güçlendirecek ve ihracatı artıracak politikalarımızı birer birer yaşama geçiriyoruz.

Ülkemizde evvel kez üretilecek elektrikli anahtar sistemleri ve lityum-iyon teknolojisine erbap pil üretimi, ağız ağıza dışa basıcı olduğumuz tutya ihtiyacının yarısını üretecek Çinko İzabe Tesisi, ülkemizin polipropilen üretimi kapasitesini tahminî dört katına çıkaracak yatırımlar ve iri kalibre silahların üretimi kabil bölgelerde yerel sanayimizi destekliyoruz."

Oktay, "Temel amacımız şimdi aşırı üreten, şimdi aşırı kazandıran, kazancın topu topu milletimize yarar sağladığı, refahı mihman şekilde yükselten, özgür ortak iktisadi bina düz yazı etmektir." niteleyerek konuştu.

Kaynakların, faziletli faize heba edilmesindense, aracısız bağlı piyasaya yönelmesini sağlamaya çalıştıklarını tamlayan Oktay, bu vesileyle kaynakların, düzeyde ve paha artışlarında sağlanacak dengeyle birlikte, yalnızca yatırıma, üretime, istihdama yöneleceğini söyledi.

Bu yaklaşımın, hem enflasyonun mihman şekilde düşmesine tıpkı vakitte büyümede dilek edilen noktalara gelinmesine olanak sağlayacağını kaydeden Oktay, "Manipülatif hareketlerle çağ baştan yükselmesine illet bulunan fırsatçıların da farkındayız. Ekonomimizi steril döngüye sokmaya etkin bu fırsatçılara banko destur vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Salt faizleri artırarak enflasyonla savaş edilmesi politikasının soruna mihman hal getirmediğinin bundan evvela defaatle görüldüğünü özetleyen Oktay, faziletli faizle ısıdam mülk çekilmesini arkasından yerel üretimi namevcut eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu mihman bir duruma getiren ortak modelin, enflasyonla mihman savaş uzlaştırıcı şekilde nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi.

"94'le merakı sıfır güzel ortak Türkiye tablosu vardır"

"Ülkemizin kaynaklarını toptan ana paraya aktaran, ekonomiyi basıcı bir duruma getiren ve büyümeyi istikrarsızlaştıran manipülatif vesayetin; yatırımı, üretimi ve istihdamı dostça içe çürütmesine destur etmeyeceğiz." diyen Oktay, "Bu sayede, halihazırda herhangi ortak ay dünkü ortak zamanı üstün dereceli ağız ihracattaki artışın, doğacak yıllara da taşınması sağlanacak, akan açıkça verip bu açığı aut borçla akçalanmış fail değil, akan ortak tomar sağlayan ortak iktisadi bina kurulacaktır." dedi.

"Ekonomide de evren 5'ten büyüktür" dediklerini ve demeye bitmeme edeceklerini anlatım fail Oktay, Türkiye'nin "yüksek nema hızlarında faziletli akan açıkça verir" tezini yalanlarcasına iri ortak başarıya imza atmakta bulunduğunu dile getirdi.

Bir milletvekilinin akan ortak tomar veriyor olunmasını akan ortak tomar maruz 1994 ve 2001 yıllarındaki akse dönemlerine benzettiğini aktaran Oktay, "1994'te akan ortak tomar verirken ekonomimiz yüzdelik 5,5 oranında küçülmüştür. Yine 2001'de akan ortak tomar verilirken ekonomimiz yüzdelik 6 küçülmüştü. Bugün, akan ortak tomar veriyoruz ve 2021 senesinde yüzdelik 10 kabil üstün dereceli ortak düzeyde büyüyoruz. Yani, hem akan ortak tomar sağlayan tıpkı vakitte çelimli ortak nema ivmesi ele geçirmiş 94'le merakı sıfır güzel ortak Türkiye tablosu vardır." yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şu biçimde bitmeme etti:

"İnsanımızın işiyle, aşıyla, geleceğiyle dertleniyoruz. Topyekün özgür ortak tutum anlamında mücadelemizle getiri lobileri ve ya mülk baronları değil; işçimiz, esnafımız, KOBİ'lerimiz, çiftçilerimiz; genciyle yaşlısıyla topu topu milletimiz kazanacaktır. Buradan milletimize hassaten gençlerimize sesleniyorum; vesayete, teröre, darbecilere gönül rahatlığı elbette bütünlük el donanması zarfında savaş ettiysek, getiri lobilerinin ekonomimize ördüğü ağlarla da beraberinde savaş edelim. Geleceğimizi kurtaracak bu dönüşümün sancılarını eskiden bulunduğu kabil dal omuza atlatacak, geride bırakacağız.
Bunu da çözeceğimizi göreceksiniz."

"Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir"

Orantısız ve nahak paha artışlarıyla milleti paniğe ve karamsarlığa götürme niyetinde olanların karşısında olduklarını anlatım fail Oktay, fiyatlar umumi seviyesindeki artışın da kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmanın da bilincinde olduklarını söyledi.

Öncelikle salgının oluşturduğu bildirme ve dileme dengesizliği kaynaklı başlamış bulunan ve tedbir sorunlarıyla şimdi da küsurat toptan paha artışlarından Türkiye'nin negatif etkilendiğinin ortak asıl bulunduğunu tamlayan Oktay, toptan enerji, mal ve navlun fiyatlarının etkisiyle topu topu dünyada bulunduğu kabil Türkiye'de de fiyatlar umumi düzeyinin yükseldiğini aktardı.

Bu süreçte işçi, memur, emekli, esnaf engelleme enflasyondan etkilenen topu topu kesimlere müstelzim desteği vereceklerini ve yurttaşı enflasyona katiyen ezdirmemeye azimli olduklarını vurgulayan Oktay, "Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir. Artık ülkemizin eriştiği seviye ihraz operasyonları ile döviz manipülasyonları ile zayıflatılacak ve engellenecek ortak seviye değildir. Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek, taşınmazlar içi tasarrufları artırmak, hususi envestisman kaynaklı nema yapısını kurmak, seçenek finansman şekilleri ile dünkü envestisman araçları oluşturarak mülk ikamesini azaltacak uygulamaları yaşama giyinmek ve mali istikrarı katılaştırmak asliye makroekonomik önceliklerimiz olacaktır." niteleyerek konuştu.

Bu amaçla, çabucak gerçekleştirilecek arttırma istihdama dayanak paketi ile yerel ve ulusal üretimi özendirici dayanak paketleri ile üreten kesimin indinde olmaya bitmeme edeceklerini kaydeden Oktay, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren başlamış bulunan getiri iskonto sürecinin, hanehalkının ve şirketlerin krediye muvasala imkanını ve mali koşulları rahatlatarak istihlak ve envestisman masrafları üstünde müspet ortak el ortaya çıkaracağını dile getirdi.

Ekonomik temellere güçsüz bu seviye hareketlerinin en çelimsiz müddette ortalık açısından ölçülü ortak noktada dengeye ulaşacağını aktaran Oktay, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Enflasyonla biricik başına getiri kararları ile savaş edilmeyeceğinin kabulüyle amme maliyesindeki imkanlarımızı da kullanarak ilkin erke iktisap giyinmek kıl payı toptan fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını, yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyoruz. Ayrıca seviye dalgalanmalarından faydalanmaya etkin fırsatçılara da menfez açtırmıyoruz. Temel besin ve gerekseme maddelerindeki paha hareketleri Ticaret Bakanlığımız çeşidinden yakından strateji ediliyor. Diğer taraftan, bakliyat, yağ, göveri ve meyve, et ürünleri, mazot ürünleri, mertlik malzemeleri kabil verim gruplarında mecmu 31 tür ürüne müteveccih iktisap giyinmek üzere, zincir marketlerin fahiş paha artışı yapmış olup yapmadıkları hususu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu çeşidinden inceleniyor. Vatandaşımızın ortak kuruşunun fark nahak yere heba bulunmasına destur vermeyeceğiz. Diğer yandan milletimizin bütçesini dayanak iktisap giyinmek düşüncesince ister besin arzında ortak nakıs yaşanmaması, gerekse istihsal maliyetlerindeki iyon azaltılması anlamında çalışmalarımız bitmeme etmektedir."

Artan hammadde fiyatlarının et, mazot ve ağızotu üreticilerinin maliyetleri üstündeki negatif tesirini hafifleştirmek kıl payı Yem Regülasyon Çalışmasının Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidinden başlatıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarındaki hububat, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere, kanatlı bütünleşmiş tesislerine ve ağızotu endüstrisine makul fiyatlarla satışa sunulduğunu hatırlatan Oktay, besin arzında ciddi ciddiyete erbap tahıllar, baklagiller, semiz çiçekli bitki bilimi ve tıbbi hoş kokulu bitki bilimi kabil mamüllerin üretiminin artırılması, eklenmiş kıymeti faziletli bulunan sebzelerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması kabil projelerle zirai üretimi desteklediklerini kaydetti.

Bu doğrultuda 2017 senesinde 12,9 bilyon liralık bulunan zirai dayanak miktarını 2 kıvrım artırarak 2022 senesinde 25,8 bilyon liraya çıkaracaklarını bildiren Oktay, efsanevi varlığını, et, süt, er bezi ve bal ilkin iktisap giyinmek kıl payı yerel hayvanca üretimini de en çelimli biçimde desteklemeye bitmeme edeceklerini belirtti.

"Bu zihniyetin Türkiye'de taş üstünde taş koymaya ne genişliğinde gönül rahatlığı bulunduğu açıktır"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Şunu da sileceğim, bunu da vereceğim" kabil vaatler vererek, geçmişteki "Siz ne veriyorsanız ego 5 fazlasını vereceğim" diyen siyasetçileri hatırlattığını kaydetti.

Türkiye'nin ciharıyek indinde yükselen dev eserleri düz yazı etmekte geçer not amme hususi teşrikimesai modelini amaç alarak, özü faslı sıfır yorumlar yapıldığını özetleyen Oktay, "Bu zihniyetin Türkiye'de taş üstünde taş koymaya ne genişliğinde gönül rahatlığı bulunduğu açıktır. Bir dikili ağacı olmayanlar, milletimizin rahat faydalanmış bulunduğu konforlu hastaneleri, herhangi ortak devir geçtiğiniz tehlikesiz ve çağdaş yolları, ülkemize aracısız envestisman sağlayıcı iş birliklerini aldırmayarak eleştirmekten çekinmiyorlar. Şimdi site hastanelerine gönül rahatlığı çıkan zihniyetin eskiden sayrılarevi kapısında, derman kuyruğunda gözleyen milletimiz düşüncesince uğur boncuğu bilinçlilik yapmadığını güzel biliyoruz. KÖİ modeliyle düz yazı edilen çağdaş güreşçi köprüsü ve yollara gönül rahatlığı çıkanlarla evvel İstanbul’da düz yazı edilen topu topu argıt köprülerine, Marmaray'a, Avrasya Tüneline gönül rahatlığı çıkanlar ayni kişiler, bire ortak zihniyet." değerlendirmesinde bulundu.

"Terörle mücadelede yanımızda olmayıp Kandil'den 'aferin' edinmeyi yeğleme edenler de gine bunlar." diyen Oktay, "AKM niteleyerek Gezi Parkı niteleyerek ortalığı ateşe verenler de bunlar… Ne oldu, Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezini eskisinden katbekat şimdi güzel biçimde düz yazı etmedik mi? Sizleri de çağırma ediyoruz, buyurun kadın görün. Dilinize doladığınız site hastaneleri hassaten Kovid devrinde birçok vatandaşımıza felah oldu, birçok sahn kurtardı haberiniz mevcut mı? Size kalsa başka devletlerde gördüğümüz o koridorlarda hastaların yerde yatmış bulunduğu biberli manzaralar, müstevli devrinde Türkiye'de de yaşanırdı." ifadelerini kullandı.

"KÖİ projelerinin oluşturduğu eklenmiş kıymeti uyumak düşüncesince ihraz perdelerinizin gizli olması gerekir"

Oktay, amme hususi iş birliklerinin düz yazı ve canlandırma projeleri olduğunu, en nitelikli enfrastrüktür hizmetlerini vatandaşlarla en aceleci biçimde buluşturmak düşüncesince bulunduğunun altını çizdi.

KÖİ modelinin, hemen Türkiye'de de değil, dünyada 134 ülkede de yayılmış şekilde geçer not ortak manken bulunduğunu dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Dünyadan haberiniz olsun biraz. Gelin rakamsal karşılaştırmalara da bakalım; mesela en sonuç KÖİ projelerimizden birine bakalım; Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü: Projenin mecmu maliyeti 3,84 bilyon avrodur. Her muhtelif görev tamirat ve pres maliyetlerinin müteahhit şirkete ilgilendiren olabileceği 10 sene 8 maaş pres boyunca bakanlığın kemiksiz eş 520 milyon avroya ulaşacaktır. Bu müddet böylece da güreşçi köprüsü ve otoyollar revize şekilde devlete devredilecektir. Bunu da aşırı güzel bildiğiniz benzeri fakat ısrarla milletimizden gizlemeye çalışıyorsunuz. Milletimiz bunu aşırı güzel bilir. Hatta sizin teşkilatlarınız bunu aşırı güzel bilir. Dün içtimai medyadan paylaştığınız otoyollara bakın. O arkadaşları kutlama ediyorum. Sizin ekibinizden çekmişler, Türkiye'yi anlatıyorlar. En azından hakkaniyetli olanlar mevcut aranızda. Teşekkür ediyorum onlara. Toplam salname istihdama tesiri ise 52 bin insana ulaşacaktır. Ülkemizde KÖİ modeli ile meydana gelen ve yaklaşan vakitte ihalesi meydana getirilen Antalya Havalimanı projesi; KDV engelleme 8 bilyon 555 milyon avroluk tenkis bedeli sonuç zamanlarda ülkemize ve ekonomimize bulunan güvenin ortak yansımasıdır. Rakamlar ve asar konkre biçimde ortadayken KÖİ projelerinin oluşturduğu eklenmiş kıymeti uyumak düşüncesince ihraz perdelerinizin gizli olması gerekir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ