USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede kalkınma hedeflerimize azimli ortak biçimde bağlıyız. Benzer biçimde bütçe hedeflerimiz de halen metin ayaktadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz
26-11-2021 23:39
Ankara

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Gün boyu Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ait ve münasebetli büyüklenme ve şirketlerin Bütçe ve Kesin Hesapları ile Sayıştay Raporlarına ve bütçenin tümüne müteallik meydana getirilen değerlendirmeler düşüncesince teşekkürname fail Oktay, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ilerlerken tarihten devraldıkları birikime eş çıkarak Türkiye'yi şimdi sonrasında noktalara giymek düşüncesince gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletin iradesini baştan sona gelişigüzel şeyin üstünde epilepsi 84 milyon vatandaşın ihtiyacını, beklentilerini ve geleceğini fikren cereyan ettiklerinin altını çizen Oktay, adımları kavim düşüncesince en güzel neticeleri ilişki biçimde attıklarını anlatım etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve hükûmetinin baştan sona sokaklarda, vatandaşın süresince bulunduğunu tamlayan Oktay, "Biz nazar boncuğu devir milletimizden, nazar boncuğu kesimden kopmadık, bugünden sonraları da kopmayız." dedi.

Türkiye'de demokrasi, özgürlükler, barış, bol bolamat ve istikrarı terfi davasının her insanın sorumluğunda bulunduğunu dile getiren Oktay, burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önemine aksan yaptı.

Bütçeyi, Kesin Hesap ve Sayıştay bulgularını topu topu detaylarıyla, kıyas yapılabilecek levha ve programları içerecek biçimde Meclise sunduklarını kaydeden Oktay ekonomisiyle, altyapısıyla, doğacak hedefleriyle Türkiye'yi şimdi iyiye transfer misyonunu sahiplenmenin önemine ayraç etti.

Müşterekleri öne çıkararak ulusal anlaşma zemininde Türkiye düşüncesince kenetlenen milletvekilleri ilkin iktisap etmek üzere, bütçenin içeriğine, envestisman ve hedeflere odaklanarak müspet katkıda mevcut topu topu milletvekillerine teşekkürname fail Oktay, 26 Ekim'de gerçekleştirdiği bütçe sunumunda şahsına yöneltilen istifham ve eleştirinin doğrudan elden tamamını cevapladığını, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına yöneltilen istifham önergelerinin cevaplanma oranının ise yüzdelik 75'in üstünde bulunduğunu söyledi.

"Önemli başarıların sağlandığı yanında çevrim yaşıyoruz"

Görüşmelerde, eş olunan müspet makroekonomik göstergelere, bütçe disiplinine, hariç satım rekorlarına, iyileşen akan dengeye, uran üretimi performansına ve çelimli repo rakamlarına karşın ekonomiye müteveccih ağız ağıza reddiyeye dayalı tenkitlerin bulunduğunu aktaran Oktay şu biçimde konuştu:

"2020 ve 2021 topu topu dünyada salgının konuşu etkilerinin ince faziletkâr seyrettiği seneler oldu. Ekonomilerin sarsıldığı, global hasılanın ve ticaretin zararlı etkilendiği bu dönemi, ekonomimiz tahsil edilen tedbirler sebebiyle kaç belirtke açısından pozitife döndürmeyi başarabildi. Tüm devir ağız ağıza menfi yanında yaklaşım kullanarak eleştiriler yapıldı. Biraz da artı yanında yaklaşımla kimi göstergelere bakalım. 2020 senesinde yüzdelik 1,8'lik repo ile G20 devletleri ortada Çin'le baş başa repo sağlayabilen dü ülkeden bir tanesi olduk. 2021 yılının evvel çeyreğinde yüzdelik 7,2, ikinci çeyreğinde ise yüzdelik 21,7 repo sağladık. Büyüme sayıları açısından altını önemle çizmemiz müstelzim konu ise safi ihracatın ve uran üretimimizin konuşu büyümeye sağlamış bulunduğu katkılardır ki bu da ekonomimizin kalifiye yanında repo sürecinde bulunduğunu göstermektedir. Büyümenin yanı esna aut tecim ve akan işlemler dengesi açısından da ehemmiyetli başarıların sağlandığı yanında çevrim yaşıyoruz."

Oktay, salgının zararlı tesirleri ve evren navlun ve transport piyasasında yaşanmış bulunan sorunlara karşın Türkiye ekonomisinin, sonuç zamanlarda hariç satım gelirlerinde üstün dereceli seviyeleri yakaladığını ve yıllıklandırılmış adına ihracatını 210 bilyon doların üstünde çıkarmayı başardığını anlatım etti.

İhracatın ithalatı tekabül oranının evvel teşrin ayında yüzdelik 93,41'e, ocak-ekim devrinde ise sabık senenin ayrımsız zamanına gereğince 7,2 nokta artarak yüzdelik 84,3'e yükseldiğini aktaran Oktay, 2021 yılının ocak-eylül dönemindeki akan işlemler açığının sabık senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 58,5 oranında azalarak 11,7 bilyon dolar seviyesinde gerilediğini kaydetti.

"Önemli yanında ivme kazandı"

Türk ekonomisinin "sadece faziletkâr akan bariz vererek repo sağlayabilme sarmalı"nı nakız noktasında ehemmiyetli yanında ivme kazandığına ayraç fail Oktay, "Bir gayrı ehemmiyetli belirtke bulunan istihdam sayıları menfez önüne alındığında, ekonomimizin salgının etkilerini iri seviyede telafi ettiğini görüyoruz. Eylül kocaoğlan bakımından evvel kez işgücü sayımız 33 milyonu, istihdamımız ise 29 milyonu aşmıştır." dedi.

Türkiye'nin müstevli şartlarında bu başarıları sağlarken bütçe disiplini dair maksimum itinayla cereyan ettiğini vurgulayan Oktay şunları kaydetti:

"2020 senesinde dünyada bütçe açığının ulusal gelire payı yüzdelik 10'un üstünde izlerken bizde yüzdelik 3,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani israf değil, birlik tersi sonuç basamak disiplinli yanında bütçe yönettiğimizi gösteriyor; eksiksiz dünyada birlik tersi bulunmasına rağmen. Faiz harcamalarının hem ulusal gelire hem de bütçe ve mevhibe gelirlerine oranına bakıldığında, 2002 senesinde aldığımız mirasa nazaran başarımız ortaya çıkmaktadır. Merkez Bankası rezervleri sonuç devirde 35 bilyon doların üstünde yanında artışla 127 bilyon dolar seviyesindedir. Net rezervler açısından sonuç devirde iyileşmeler sağlandığını görmemiz gerekiyor. Uluslararası sakıntı ehliyet rasyoları da ülkemizin rezervlerinin güçlendiğine ayraç etmektedir. Bankacılık kesimi de çelimli kapital ehliyet rasyosu ve düşüt takipteki alacaklar payı ile ekonomimizin yanında gayrı çelimli ayağıdır."

Oktay, sonuç devirde Merkez Bankasının getiri indirimi ile acemi yanında konuşu modele geçildiği, bu yüzden bütçe ilkin iktisap etmek az daha Orta Vadeli Program hedeflerinin "çöp olduğunun" kanıt edildiğini hatırlatarak dünyanın nazar boncuğu ülkesinde dünyalık politikası araçlarının yanında tane taraflı kullanılmadığını söyledi.

"Ağır eleştirileri anlamsız bulmaktayız"

"Biraz etrafımıza baktığımızda şurası safi adına görebiliriz. Şu an yalnızca Türkiye değil, ümranlı ve büyümekte bulunan katı baş döndürücü iklim menfi gerçek getiri uygulamaktadır." diyen Oktay, ABD'nin eksiklik 5,6, Polonya'nın eksiklik 5,2, Almanya'nın eksiklik 4,3, Macaristan'ın eksiklik 4,1, İngiltere'nin eksiklik 3,9, İtalya'nın eksiklik 2,9, Brezilya'nın eksiklik 2,6, Fransa'nın eksiklik 2,6, Güney Kore'nin eksiklik 2,4 ve Rusya'nın eksiklik 0,6 oranlarında menfi gerçek siyasa faizi uyguladığına dikkati çekti.

Burada amacın, üretim, envestisman ve ihracatın çalışkan tutulması, istihdamın artırılması, şirket ve bölük halklarına akışkanlık sağlanması olduğuna ayraç fail Oktay şunları kaydetti:

"Bu global kurda baş döndürücü açıkken buradaki ağırbaşlı eleştirileri anlamsız bulmaktayız. Aslolan amaçlardır, vasıtaların elbette değişmiş bulunduğu veya kullanıldığı değil. Temel amaçlarımız ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı ve bunun düşüncesince de repo ve istihdamın artırılmasıdır. Dolayısıyla, OVP'de öngördüğümüz asliye hedeflerimiz ayrımsız kalmakla baş başa global ve domestik şartlardaki değişikliğe müteallik adına siyasa araçlarını ayrımlı şekillerde kullanmamız ince doğaldır. Zarfa değil mazrufa beslemek lazımdır. Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede kalkınma hedeflerimize azimli yanında biçimde bağlıyız. Benzer biçimde bütçe hedeflerimiz de halen sağlıklı ayaktadır. Bütçe hedeflerimizi yalnızca döviz kuruna indirgeyerek siyasa geliştiriyor değiliz. Bu ters görünge yaşamın normal akışına aykırıdır. Döviz kurlarındaki yükseliş, kimi bütçe giderlerinde artışa kaynak olurken ayrımsız sürede bütçe gelirlerini de müspet yönde etkilemektedir. Bu çerçevede, yekûn bütçe dengesine bakılınca bu hasiyet hudutlu ve güdümlü düzeydedir."

Oktay, eğrim düzem diyeti ile piyasadaki konuşu temellere güçsüz hediye hareketlerinin yanında müddet sonraları çevre açısından ussal yanında noktada dengeye ulaşacağını söyledi.

"2022 bütçesi gereksinimleri en güzel biçimde karşılayacaktır"

"Bütün bu gelişmelere karşın konuşu büyümede sağladığımız muvaffakiyet ve finansal disiplindeki azimli duruşumuz sebebiyle 2021 yılı bütçemizde yüzdelik 4,3'lük yanında bütçe açığı öngörmüşken yılı yüzdelik 3,5'in altında yanında bütçe açığıyla kapatacağız." ifadesini kullanan Oktay, doğacak devirde de finansal sıkı ve repo hedeflerinden katiyen vazgeçmeyerek mümkün riskleri çalışan ve devim bilimi yanında biçimde yöneteceklerinin altını çizdi.

Meclise sundukları bütçenin peşinde olduklarını vurgulayan Oktay, "5018 Sayılı Kanun ve Bütçe Kanunu'nun Hükûmetimize verdiği bitirme çerçevesinde, yıl içerisinde masraflarda ve dirimlik tarafında meydana gelebilecek artma ve azalışları, bütçe dengesini gözeterek yönetebileceğimiz hususunda rastgele yanında duraksama taşımıyoruz. Allah'ın izniyle 2022 bütçesi de milletimizin gereksinimlerini en güzel biçimde karşılayacaktır." diyerek konuştu.

Tüm artı iri göstergelere rağmen, döviz kurlarında sonuç devirde yaşanmış bulunan hareketlenmeyi yanında tane yanında değişken ile izah kolaylığına gidilmemesi icap ettiğini tamlayan Oktay şunları kaydetti:

"Biz engelleme kaç iklim doların topu topu dünyada bedel kazanmasından etkilenmektedir. Amerika geçtiğimiz devirde tahrifat alıntı programını azaltacağını açıklamış ve bu gestalt dolar endeksinin yükselmesine sebebiyet vermiştir. Avro/dolar paritesi sonuç devirde 1,12 seviyesine genişliğinde gerilemiştir. Nitekim siyasa faizinin faziletkâr bulunduğu zamanlarda de kurlarda hareketlenmeler olmuştur. Hatta siyasa faizini çoğaltan kimi devletlerin getiri tasarruf kararından sonraları da kurlarda yükselmeler yaşanabilmektedir. Ayrıca, kaç ehemmiyetli ekonomide siyasa faizinin enflasyonun altında bulunduğunu ayırt etmemiz gerekiyor. Ülkemizde kurlarda yaşanmış bulunan artışlar, dolar endeksinin dünyada artıyor olması, kurgusal hareketler ve döviz talebini çoğaltan etmenlerle şimdi bariz duruma gelmektedir. Cumhurbaşkanımız liderliğinde 19 senedir enflasyon-kur-faiz üçlemesini içerisine meydan topyekûn yanında istiklal savaşı veriyoruz."

"Köşeye kapmak düşüncesince baş döndürücü uğraştılar"

Türkiye prangalarını birer birer kırdıkça, sunulan kalmış bulunduğu konuşu saldırıların sayısının arttığına dikkati çekici Fuat Oktay, Türkiye muttasıl gelişirken, Gezi olayları, oyuntu eylemleri, 17-25 Aralık süreci, 15 Temmuz FETÖ çıyan vuruş girişimi ve 2018'de yaşanılan manipülatif düzem saldırısı kabilinden kaç düzenlenen senaryonun uygulanmak istendiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Suriye ve Irak'ta yaşanmış bulunan insanca buhran ilkin iktisap etmek üzere, sınırların yanı başlangıcında kurulan tuzakları yerli-milli defans uran ürünleri ve sarsılmaz iradeyle birer birer bozdukça, Türkiye'yi bloke etmek düşüncesince tutum kartının oynandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Faiz lobileri, branşında lakırtı sahibi ve birlik özgür yanında Türkiye yerine, gecelik yüzdelik 7000-7500 faizlerle teyit aldıkları yanında Türkiye'yi yeğleme ederek ülkemizi köşeye kapmak düşüncesince baş döndürücü uğraştılar. Ne genişliğinde uğraşırlarsa uğraşsınlar, tutum üstünden Türkiye'yi siyaseten teyit kabul etme projesi hiçbirinde işe yaramadı. Bugün de yaramayacak, gelecekte de yaramayacak. 'Biz bu milleti getiri lobisine mahkum etmeyeceğiz. Hangi koşullarda olursa olsun mücadelemizi vereceğiz.' dedik ve kurgusal düzem saldırılarının faktör bulunduğu tahribatı ehemmiyetli seviyede gidererek yolumuza bitmeme ettik. Dünyanın en iri ekonomilerini ayrım içten sarsan Kovid salgını zamanına ahacık hakeza katı baş döndürücü badireyi kararlılıkla atlatmış, krizi fırsata yöneltme kapasitesine eş yanında Türkiye adına girdik. Bu kızgın süreçte istihsal çarklarının durmaması, istihdamın korunması ve tedbir zincirinin kesintiye uğramaması düşüncesince gelişigüzel çeşitli desteği verdik."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ