USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İnsani yardımlarla Ukrayna halkının beraberinde oluyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Türkiye adına bu hakkaniyetten ırak savaşın müşterek an evvel sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyor, insancasına yardımlarla Ukrayna halkının beraberinde oluyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İnsani yardımlarla Ukrayna halkının beraberinde oluyoruz
04-03-2022 13:12
Nur Sultan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Kazakistan Başbakanı ve KEK Eşbaşkanı Alihan İsmailov, Kazakistan Başbakanlık binasındaki Türkiye ve Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı'nın peşi esna eş matbuat toplantısı düzenlendi.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da bulunmaktan iri kut duyduğunu dile getiren Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk milletinin Kazakistan halkına selamlarını ileterek laflarına başladı. Oktay, İsmailov ve heyeti ile akıbet basamak velut görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek doğacak aylarda Türkiye'de planlanan Türkiye-Kazakistan 4. Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi toplantısı düşüncesince ön hazırlıkların tamamlandığını aktardı.

Ortak çalışmaların gözden geçirildiğini ve gelecekte atılacak adımların da baş başa planlandığını tamlayan Oktay, Kasım 2019'da İstanbul'da meydana getirilen görüşmede iktisadi ve ticari ilişkileri yükseltmek amacıyla 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu protokolünün imzalandığını hatırlattı. Oktay, bu kapsamda, uran ve teknolojiden feza çalışmalarına, ulaştırmadan sağlığa katı baş döndürücü bölgede iş donanmasında gelişim sağlandığının altını çizerek şunları söyledi:

"Bugünkü görüşmelerimizde ise ticaret, yatırım, bilişim, tarım, terbiye bilimi bilimi ve firez basamak bölgelerde ek teşrikimesai imkanlarımızı ele aldık ve bunları da eylemlere bağladık. Aldığımız kararlarla önümüzdeki çağda gerçekleştirilecek bulunan Türkiye-Kazakistan 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'na çelimli müşterek mefruşat hazırlamış olduk. Heyetlerimizin istişareleri sonucunda, Kazakistan ve Türkiye ortada makbul 2 bin sayı transit intikal doküman sayısının 20 bin adete çıkarılması ve düet intikal belgeleri geçerlik sürelerinin 1 aydan 2 ayak tabanı uzatılması üstünde muvafık kaldığımızı kıvançla anlatım geçirmek isterim. Trans-Hazar koridoru geçişlerini elan da çalışan bir vaziyete getirecek, gümrüklerden geçişi hızlandıracak otomasyonlu sayısal nakliyat uygulamalarına aykırı namına ağırbaşlılık vereceğiz.

Halihazırda haftada 24 bulunan tayyare seferi sayısının artırılması anlamında eş istek gösteriyor böylelikle aykırı temasların artmasını destekliyoruz. Ticaret ve uran odaları ortada iş birliğinin geliştirilmesi, e-Ticaret dalında iş birliklerinin geliştirilmesi, kurnaz site dalında bilgelik ve sınama paylaşımı yapılması, Ar-Ge, dizayn merkezleri ve teknoparklarımız ortada teşrikimesai sağlanması, afiyet ve tababet dalında teşrikimesai anlaşmasının yenilenmesi, Türkiye-Kazakistan ortada "Gençlik Köprüsü" kurulması, ekincilik ve ormancılık hikayelerinde iş birliğimizi ihya sonucu aldık."

Hedefin, dü diyar cumhur reisi çeşidinden belirlenen 10 bilyon dolarlık düet tecim hacmine en endamsız sürede erişmek bulunduğunun altını çizen Oktay, dü diyar kardeşliğine yaraşıklı eş çalışmaların sayısının gelişigüzel bölgede artırılacağına aksan yaptı.

Türkiye ve Kazakistan iş dünyasının temsilcilerini buluşturan İş Forumu'na katılacağını ve elverişsiz şümullü danışma toplantısında iş kullanıcılarını ile müşterek araya geleceğini tamlayan Oktay şöyleki bitmeme etti:

"Sayın Smailov ile bu arada Türkiye-Kazakistan ticari ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince lazım hükümetler düzeyinde atık adımları lazım iş kullanıcılarını ortada kurulan iş birliklerini yakından izlem ediyor ve destekliyoruz. Ocak ayında Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiselerde Türk iş insanlarına yatırımların ve yatırımcıların korunacağına ilişikli maruz garanti düşüncesince Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'e müşterek defa elan şükranlarımı sunuyorum. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin dü karındaş diyar ruhuna makul müşterek seviyeye çıkması düşüncesince hepsi adımları aceleci müşterek biçimde atmayı önemsiyoruz. Bu yöndeki eş çabalarımızı bitmeme ettirme, gerekseme mahsus adımları müşterek an ilkin atma hususunda kusursuz müşterek düşünüm donanması içindeyiz. Hoca Ahmet Yesevi'nin hikmetlerinden aldığımız ilhamla dayanışmamızı sürdüreceğiz."

"Kazakistan ile lehçe açıdan da çelimli müşterek iş birliğimiz bulunuyor"

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında Kazakistan ile DOĞRU el donanması içerisinde olduklarının altını çizen Oktay, "Kazakistan ile çabucak düet kurda değil lehçe açıdan da çelimli müşterek iş birliğimiz bulunuyor." dedi.

Oktay, çevrim başkanlığını bu sene Türkiye'nin devraldığı Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde, Kazakistan'ın da bulunmaz katkılarıyla velut icraat yapıldığını anlatarak Türkiye'nin arsıulusal camianın saygın, gönençli ve dengeli müşterek üyesi olması düşüncesince bağımsızlığını anons etmiş bulunduğu ilkin saatlerden itibaren Kazakistan'ın indinde arazi aldığını aktardı. Oktay, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2 Mart bakımından ülkelerimiz ortada diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıldönümünü algı ettik. 1990'lı yılların zinde şartlarına rağmen, bağımsızlığını ve egemenliğini korumayı başararak bayrağındaki kartal basamak yükselen Kazakistan'ın zaman geldiği gözcü hepimiz düşüncesince de alım çalım vesilesidir. Ocak ayında yaşanmış bulunan hadiselerin çabucak atlatılarak ülkede istikrarın ve amme düzeninin hızlıca sağlanması Kazakistan'ın çelimli talih geleneğinin konkre müşterek nişanesidir. Bu vesileyle yaşanmış bulunan hadiselerde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara aceleci şifalar diliyorum. Görüşmelerimizde düet ilişkilerimizin yanı esna arsıulusal ve lehçe meseleler alın da düşünüm alışverişinde bulunduk. Bugün sahamızı kuşatan acı çemberi karşısında Türkiye ve Kazakistan basamak bölgesinde güvenlik, muvazene ve refahın sembolü bulunan devletlerin el donanması içerisinde akım etmesi önemlidir. Bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği bağlamında iş birliğimizin taşımış bulunduğu önemin bilincindeyiz. Türkiye, tarihin gelişigüzel döneminde, hem kişi sınırları ortamında canlı vatandaşları düşüncesince bununla birlikte mazlum toplumlar düşüncesince baştan sona adalet, itimat ve erinç deposu reşit müşterek ülkedir. Aynı biçimde karındaş Kazakistan da asra değer günleri aşarak egemenliğini korumuş, Hoca Ahmet Yesevi'nin 'insanın kendisiyle bulunduğu genişliğinde çevresiyle de hoşgörülü olması' prensibini benimsemiş, barışçıl müşterek ülkedir. Ancak ne eyvah ki coğrafyamızın müşterek tarafı insanca krizler, yıldırı zulmü ve mezhepçilik fitnesi ile yanarken müşterek tarafta savaşın karaca bulutlarının altındaki sivillerin, eş ve evlatların görüntüleri vicdanları yaralıyor."

"Hakkaniyetten ırak savaşın müşterek an ilkin sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyoruz"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de 300 binden müşterek tomar insanoğlunun ölümüne peyrev kaldığını anlatım fail Oktay, Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'da siviller bombalanırken gene yetersiz kaldığını vurguladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki muharebeye bağlı Türkiye'nin tavrının mahsus bulunduğunu vurgulayan Oktay, "Türkiye namına bu hakkaniyetten ırak savaşın müşterek an ilkin sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyor, insanca yardımlarla Ukrayna halkının indinde oluyoruz." dedi. Oktay, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçmeyeceğiz.' sanarak bu mevzuda en kemiksiz mesajı vermiştir. Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'in Rusya ve Ukrayna'yı eş müşterek gönül kullanmaya çağıran sulh ve arabuluculuktan yana tutumunu da kıvançla karşılıyoruz. Her ikisini de arkadaş devletler namına gördüğümüz, DOĞRU siyasi, ekonomik, içtimai münasebat ortamında bulunduğumuz, Rusya ve Ukrayna'nın alın karşıya mevrut olmasından sıkıntı duyuyoruz. Zaporijya Nükleer Santrali'nde gerçekleşen ve semt düşüncesince ağır riziko meydana getiren gelişimleri de endişeyle izlem ediyoruz. Rusya-Ukrayna müzakerelerinin en aceleci biçimde ürün vermesini ve bu nahak yere savaşın akıbet bulmasını istiyoruz. Derin zamanı bağlarımız ve ülfet ilişkilerimiz bulunan Rusya ile Ukrayna arasındaki problemlerin diyalog kanalıyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Tüm bu dekor içinde, barışın, huzurun, refahın, güvenin asliye alındığı müşterek arsıulusal sistemin yapımı düşüncesince çalışıyor, bu yöndeki gayretlere dayanaklık geçirmek veriyoruz. Bunun için, müşterek taraftan lehçe teşrikimesai platformları güçlendirilirken, öbür taraftan da Birleşmiş Milletler ilkin peyda geçirmek üzere, global yapıların hal odaklı müşterek tatlı baştan yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz."

Türk Devletleri Teşkilatı basamak Orta Asya'daki soydaşlarla açılan ve ihya sonucu tahsil edilen platformlarla global sulh ve adalete yardım sunduklarının altını çizen Oktay konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Kazak Atasözünde vurgulandığı gibi; 'Ata beyterek, yavru japırak', Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletler olarak, DOĞRU müşterek ağacın dalları, yaprakları basamak köklerimizden kuvvet alarak alanımızda itimat ve istikrarı perçinleyeceğiz. Dost ve karındaş Kazakistan ile dayanışmamızı ve aykırı desteğimizi müşterek defa elan vurgulamak istiyorum. Kapsamlı müşterek ıslah sürecinden geçmekte bulunan Kazakistan'ın indinde olmayı sürdüreceğiz. Kazak Hanlığının kuruluşunun 557. sene dönümünde, asırlara sari talih geleneği üstünde yükselen Kazakistan'ın gelişigüzel sabık devir elan da güçlenerek Orta Asya’nın giranbaha tacı olmaya bitmeme edeceğine inanıyorum. Kardeşlik ve sıhriyet temelinde düz yazı edilen DOĞRU iş birliğimizin gelişigüzel bölgede çabucak gelişmesinden iri müşterek sevinme duyuyoruz. Kazan-kazan ilkesine isnaden enerji, ticaret, ulaştırma, afiyet ve defans uran alanları ilkin peyda geçirmek az daha ayrımlı sektörlerde geliştirilecek toy teşrikimesai kanalları hepsi bölgenin yararına olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerin en endamsız sürede birlik ilişkimizi yansıtacak elan faziletli seviyelere ulaşmasını dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ