USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Kimseden çekinmiyoruz'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, törende gerçekleştirdiği konuşmasında, “Rum tarafı, alanda baştan biricik yönlü hidrokarbür çalışmalarına başlayacağını duyuruyor. Hiç alçalma etmesinler onları bekâr bırakmaz, araştırma çalışmalarımıza kaldığımız yerden

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Kimseden çekinmiyoruz'
15-11-2021 14:36

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 38'inci yapı sene dönümü abuhava genelinde merasim ve etkinliklerle kutlanıyor.

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı. Oktay, törende mülakat gerçekleştirerek KKTC halkına seslendi. Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 38'nci yıldönümü vesilesiyle bu sefa heyecanını sizlerle beraberce paylaşmaktan iri büyüklük duyduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve 84 milyon milletimizin en kalbi selamlarını, sevgilerini getirdiğini söyledi. Oktay, "15 Kasım, Cumhuriyet Bayramınız hümayun olsun. 15 Kasım Kıbrıs Türk halkının savaşım geçmişine katılan şöhretli kuma sayfadır. 38 sene geçmiş bugün Kıbrıs'ta, 1878'den itibaren başlamış bulunan belirsizlik, gadirlik ve azap akıbet bulmuştur. KKTC'nin alperen halkı, on senelerce Rum mezalimine pervasız direnmiş; dirilik vermiş, kan vermiş lakin hürriyetinden vazgeçmemiştir. 1571'den bu yana gayrimenkul edindiği, vatan bilmiş bulunduğu toprağını bırakmamış; egemenliğinden ödün vermemiştir. Kıbrıs Türklerinin direnç ve canlanma destanı, Ada'nın Yunanistan'a bağlanması anlamına mevrut Rumların Enosis hayaline kuma cembiye kabil saplanmış; Kıbrıs Türkü katledilirken seyreden Dünya'ya doğruluk dersi vermiştir" ifadelerini kullandı.

"1974 Barış Harekâtı ile taçlanan bu mücadele; Mehmetçik ve Mücahitlerimizin çiğin omuza duruşuyla, dayanışmayla ve kardeşlikle kazanılmıştır" diyen Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KKTC 38 sene önce, meclisteki bütün tarafların eş mutabakatıyla; Kıbrıs Türk Halkı'nın yediden yetmişe yardımıyla ve özgürlük aşkıyla kurulmuştur. Mutlaka aranızda istiklal ilanı sonrası Mustafa Kemal Atatürk meydanındaki heyecanlı kalabalığın ortamında olan, 'Türk devletlerinin dünkü şafağıyız' sanarak haykırmış kardeşlerim vardır. Genciyle, yaşlısıyla Kıbrıs'ın herhangi kuma kesimi bütünlük olup kutladığınız istiklal sevinci, Lefkoşa'dan Ankara'ya ve bütün ahi coğrafyalara yayılmıştı.

Bugün de ahacık o 74 ruhuyla, 83 ruhuyla istiklalinize ve istikbalinize ehil çıkarak 38'inci senenin muhik gururunu yaşıyorsunuz. Dalgalanan bu bayrak, öz toprağınızda egemenlik devam eden sulh ve balans ve KKTC'de güçlenen demokrasi, en giranbaha değerlerinizdir. Bizler de bu kıvancı paylaşıyor; Kıbrıs Türkü'nün Ada üstündeki elzem haklarının teminatı bulunan Kıbrıs Türk Devleti'nin egemenliğinin daima olacağına kalben inanıyoruz. Hak ve muadele mücadelesinde kaç badireler atlatan ve kaç zorluğa döş geren Kıbrıs Türkü'nün azmi ve dirayeti, ayrılmaz parçası bulunduğu Anavatan Türkiye düşüncesince kıvanç kaynağıdır. Birlik, el birliği ve el birliği ortamında adına henüz bembeyaz kuma geleceğe sert adımlarla yürüyeceğinize, yürüyeceğimize candan inanıyorum"

Fuat Oktay, “Bu vesileyle Kıbrıs Türkünün varlık mücadelesini başlatan Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Barış Harekâtı kahramanları ilkin peyda etmek az daha bütün sorun erlerini dualarla ve şükranla anıyorum. Bu uğurda destani kuma savaşım ortaya koyan şehitlerimiz ve rahmana mülaki gazilerimizi yağmur ve gönül borcuyla yad ediyorum. Cengiz Topelleri, Münür Salih Dilaverleri ve Fehmi Ercanları unutmadık, unutmayacağız. Hayatta bulunan gazilerimize de güçlü etraflıca ömürler diliyorum” dedi.

“İki devletli hal kuma mütalaa konumu değildir”

Fuat Oktay, “Bir kere henüz tekrarlıyoruz; adada adil, kalımlı ve sürdürülebilir kuma hal istek ediyoruz. Böylece Ada'da ve bölgede, sulh ve istikrarın yerleşmesini hedefliyoruz. Kıbrıs Türk halkının edinilmiş haklarının, kuma başka deyişle hâkim eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi ve güvence dibine katılması gerekir. Aksi biçimde çözümün şeklini anahtar şartlar, oda boncuğu devir beklenir olmayacaktır. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Cenevre'de ortaya koyduğu teklif de bu asliye üstüne nesir edilmiştir. Uluslararası maşer düşüncesince Kıbrıs dair realist siyaset vakti çoktan geldi de geçiyor. Altını çizerek kuma kere henüz vurgulamak istiyorum ki; dü devletli hal kuma mütalaa konumu değildir. Rum tarafı deminden istiyormuş görevi meydana getirdiği katılım devletini, geçmiş yıkıp sonraları reddetmedi mi? Yarım asırdır temcit pilavı kabil mütalaa masasına getirilen tavsiyeler ne yaraya em oldu? Bu uğraştırma taktikleriyle Türk tarafının giderek baskılara sorumluluk eğmesini mi bekliyorlar? Şurası elleme bilinmelidir ki; nereden gelirse gelsin Türk tarafı oda boncuğu baskıya sorumluluk eğmez” açıklamasını yaptı.

“Kıbrıs Türkü'nün sorumluluk eğmediğinin ve eğmeyeceğinin kanıtı ahacık bugün 38 yaşına giren Cumhuriyettir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Kıbrıs Türkü'nün sorumluluk eğmediğinin ve eğmeyeceğinin kanıtı ahacık bugün 38 yaşına giren cumhuriyettir, Kıbrıs Türkü'nün egemenliğidir. O çağda Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetlik Denktaş ‘idaremizin ismini koyacağız' niteleyerek adada hâkim kuma Türk devleti kurulacağını evren kamuoyuna duyuru etmiş bulunduğu zaman, Rum kesimi inanmayarak ‘bu izahat şantajdır, tehdittir, katiyen olamaz' sanarak istimara yapmakla meşguldü. Rum tarafının destekçileri de adada özgür kuma Türk devletine belki vermiyor; ayrımsız bugün bulunduğu kabil hayalet dünyasında yaşıyordu. Rum tarafı ve destekçilerinin yüze gülücü oyunlarının bütünü gene boşa gidecek. Biz Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, çözümün anahtarı gördüğümüz “Kıbrıs Türk halkının hâkim eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi” önerimizi, arsıulusal topluma kararlılıkla söylemeye bitmeme edeceğiz. İki devletli hal dayanak müstelzim kuma yol. Bu yolu gene çiğin omuza beraberce yürüyeceğiz”

“Doğu Akdeniz'de sergüzeşt arayan yanıtını alır”

Oktay, “Rum tarafı, alanda baştan biricik yönlü hidrokarbür çalışmalarına başlayacağını duyuruyor. Hiç alçalma etmesinler onları bekâr bırakmaz, araştırma çalışmalarımıza kaldığımız yerden bitmeme ederiz. Kimseden çekinmiyoruz. Doğu Akdeniz'de sergüzeşt arayan yanıtını bulur. Ülkemizin ve Kıbrıs Türkünün Doğu Akdeniz'deki yasal doğruluk ve menfaatlerinin görmezden gelinmesine katiyen ve katiyen delik yummayacağız. Bu yasal doğruluk ve menfaatlerimizi fiili adımlarla korumaya bitmeme edeceğiz. Birlik ve el birliği içinde, kararlılıkla ilerlediğimiz takdirde, problemlerin üstesinden geleceğimize inancımız tamdır. Hayal âleminde yaşayanlara en elleme cevap, dosdoğru ayakları üstünde duran, kalkınan, gelişen ve güçlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir” dedi.

Maraş açılımına yer veren Fuat Oktay, “Maraş açılımı da hatır peyda etmek az daha beraberce attığımız vakti adımlarla ulusal davamız, yücelmeye ve yükselmeye bitmeme edecektir. Bizler, vakti bir, davası bir; sıkıntısı ve savaşı bir; iri kuma milletin evlatlarıyız. Fikir ve anahtar birliğiyle akıntı ettiğimiz müddetçe, üstesinden gelemeyeceğimiz zorluk, aşamayacağımız bariyer yoktur. Tarihsel süreçte katı baş döndürücü badireye döş geren iri milletimiz, ki ne yaparsa yapsın artık da herhangi kuma çeşitli zorluğun üstesinden gelebilecek güce ve kudrete sahiptir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay öğleden sonraları Girne'de askeri şifahane ile dolgun asliye atma töreni sonrası adadan ayrılacak.

Emir Abdurrahman Bulut
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ