USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye "yeniden yapılandırma" çağrısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, global barış, bol bolamat ve doğruluk idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli ortak evren mümkün' çağrısına akla yatkın halde baştan yapılandırılması gerekmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye
24-06-2022 11:02
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, toptan barış, zenginlik ve hafriyat idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli borda bordaya evren mümkün' çağrısına makul biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı çeşidinden Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te planlı "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yeni Bir Yaklaşım Paneli"nde katılımcılara videoteyp mesajla seslenme etti.

Birleşmiş Milletlerin, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı katabolizma ve tahribat sonra dünyada bu kurda tahripkâr savaşların yeni baştan yaşanmaması düşüncesince 1945'te Türkiye'nin de müessis örgen şekilde aralarında bulunmuş olduğu 51 iklim çeşidinden kurulduğunu hatırlatan Altun, arsıulusal sulh ve güvenliğin sağlanmasının ve bunun muhafazasının örgütün en esas maksadı şekilde belirlendiğini anlatım etti.

Altun, örgen sayısı 193'e vasıl BM'nin, değme ne denli toptan çapta açılan örgütler ortada en çelimli ve türel bağlayıcılığı en çalışan kasıntı şekilde öne çıksa da başta Soğuk Savaş sonrası devirde yaşanmış bulunan şişman adamlık felaketlerini inhibütör konkre çareler geliştiremediğini, barışın ve güvenliğin korunmasında delici borda bordaya gösteriş üstlenemediğini belirtti.

Geçmişte Bosna-Hersek'te, Ruanda'da, Suriye'de, Kosova'da yaşanmış bulunan adamlık dramını önlemekte devasız artan örgütün, sonuç şekilde Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih gerçekleştirdiği ve halen bitmeme fail saldırıları süresince da benzeri borda bordaya zavallılık örneği sergilediğini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"BM, tabii dünyada barışa ve istikrara katkıda bulunmuş ve derinliğine seneler süresince ayrımlı coğrafyalarda istikrarlaştırıcı borda bordaya kuvvet şekilde yabancılar malı göstermiştir. Ancak sonuç 30 sene süresince evren siyasetinde yaşanmış bulunan gelişmeler ve kuvvet dengelerinin değişmesi karşısında teşkilat namına müteveccih beklentiyi karşılayamaz duruma gelmiştir. Bugün barışın ve güvenliğin korunması düşüncesince kurulan BM'nin, arsıulusal camianın bu husustaki beklentilerini karşılayamadığı açıktır. BM, bu zamanlarda istikrarlaştırıcı fonksiyonunu bundan sonra adına getiremez duruma gelmiştir.

Halbuki arsıulusal sulh ve güvenliğin korunması, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 77 sene sonra, değme zamankinden henüz şimdiki ve henüz aceleci borda bordaya eritme almıştır. Günümüzde evren çapında sağlam aşırı arbede bölgesinde, tahminî 1,5 bilyon insanoğlu hız tehdidi altında yaşamaktadır. Silahlı arbede riskleri veya silahlı çatışmalar bu zamanlarda mutlak adetçe çoğalma göstermekle kalmamakta başkaca aşırı sayıda çıplak ölümüne, şişman kitlelerin yaşadıkları bölgeleri vazgeçme kılmak durumunda bırakılmalarına ve esas insanoğlu haklarının ciddi ihlallerine sebep olmaktadır."

Örgütün evren barışı ve istikrarını zılgıt fail bu hadisat karşısında aldığı kadar can alıcı ve düzgün borda bordaya gösteriş oynamaktan ırak oluşunun onun arsıulusal camianın gözündeki güvenilirliğini ve saygınlığını da azalttığını tamlayan Altun, bulunan sistemde hasiyet sahibi bulunan devletlerin, çözümün değil, probleminin borda bordaya parçası olduğunu, dünyayı istikrara kavuşturması ümidiyle kurulan arsıulusal kurumların da dakika bu vazifesini kusursuz adına getiremediğini söyledi.

"Uluslararası sulh ve güvenliğin henüz çalışan korunabilmesi düşüncesince toy borda bordaya BM tasarlanmalı"

BM'nin bulunan yapısıyla toptan meselelere eritme değil çözümsüzlük kattığını aşırı kez deneyim ettiklerini dile getiren Altun, şu biçimde bitmeme etti:

"Savaşan taraflardan birinin veya krizin taraflarından birinin BM'nin sürekli üyesi olmasının süreçleri nite tıkadığını gördük. BM bu yapısıyla zayıfın, mağdurun veya haklının değil adeta çelimli ilkokul sürekli üyesinin indinde taraftır. BM bulunan yapısıyla kıygı yapana nağme çıkaramaz borda bordaya vaziyettedir. Bunun esas nedeni örgütün kurumsal yapısındaki sorunlardır. Asya, Latin ABD ve Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde belirgin borda bordaya biçimde temsiliyet üzerine dışlandıkları borda bordaya gerçektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür' çağrısı bu aşamada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe erinç borda bordaya itirazdır. Beş ülkenin kurduğu evren sisteminin işleyişine, toptan adaletsizliklere itirazdır. Tüm bunları delik uğrunda bulundurduğumuzda Sayın Cumhurbaşkanımızın BM'nin reformuna müteveccih taleplerinin haklılığı ve bunun gerçekleşmesinin gerekliliğini henüz borda bordaya tomar hissediyoruz."

Barış ve güvenliğin henüz çalışan korunabilmesi düşüncesince toy borda bordaya BM tasarlanması çağrısı

Bugün, BM ıslahat çabalarının değme zamankinden henüz derin biçimde etüt edilmeyi hafriyat ettiğini ve BM'nin nite borda bordaya kasıntı olması gerektiğine ilişikli önerilere gerekseme duyulduğunu özetleyen Altun, fakat topu topu bunların hoppadak konuşulmaması, sonra fiiliyata da geçirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Uluslararası sulh ve güvenliğin henüz çalışan korunabilmesi düşüncesince toy borda bordaya BM tasarlanması icap ettiğinin altını çizen Altun, "Türkiye olarak, bu çerçevedeki teklifi derinliğine zamandır anlatım ediyor ve topu topu devletlerin tartışmasına açıyoruz. Çözüm önerimiz ise 'Dünya beşten büyüktür' ifadesinde kendini bulan, BM Güvenlik Konseyinin yapısının değiştirilmesini merkeze meydan borda bordaya perspektifin bilgili kılınmasıdır." ifadelerini kullandı.

Adil ve henüz sürdürülebilir borda bordaya toptan barışın temini düşüncesince aşırı kültürlülüğü yansıtan borda bordaya BM'ye gerekseme bulunduğuna dikkati çekici Altun, BM Güvenlik Konseyinin, kıtaları, inançları, kökenleri ve kültürleri beklenen bulunan en adaletli biçimde özümleme edecek borda bordaya yapıya kavuşturulacak biçimde baştan yapılandırılmasının, eritme ve toptan barışın tesisi düşüncesince devrimsel borda bordaya etap olacağını kaydetti.

Altun, "Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi, hoppadak ilkokul ülkenin, dört başı mamur dünyanın kaderini etkileyecek mevzularda değişmeyen vermesi ne ahlaki ne adildir. Dünya ilkokul ülkeden büyüktür. Çok kutuplu, aşırı merkezli, aşırı kültürlü, henüz ayrıntılı ve adaletli borda bordaya evren bina kılmak mümkündür. BM'nin, toptan barış, zenginlik ve hafriyat idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli borda bordaya evren mümkün' çağrısına makul biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Panelden notlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Arjantin'de planlı ve moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın üstlendiği panelde, Uluslararası İlişkiler Arjantin Konseyi (CARI) Genel Sekreteri Büyükelçi Ricardo Lagorio, CARI’nin Uluslararası Örgütler Komitesi Direktörü Büyükelçi Raul Ricardes, Buenos Aires Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Julio Burdman ve Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Baban, BM Güvenlik Konseyine müteveccih ıslahat taleplerini şimdiki arsıulusal gelişmeler bağlamında ele aldı.

Panelde, sonuç zamanlarda ortaya çıkan nice toptan dava zımnında arsıulusal maşer ve firmaların şişman sınamalarla erinç karşıya kalmış olduğu ve bulunan sistemin ruhsuz kaldığına ayraç edilirken, BM Güvenlik Konseyi reformunun gerekliliği vurgulandı.

Konseydeki sürekli üyelik sistemi, veto hakkı, özümleme problemi denli ıslahat matlup özellik başlıklarının değerlendirildiği panelde, BM reformuna bağlı Türkiye ve Uzlaşma İçin Birlik Grubunda beraberce akım etmiş olduğu Arjantin'in önerileri ele fiş ve bu çerçevede gerçekleşebilecek teşrikimesai olanakları üstünde duruldu.

Panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Oğuz Güner, Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Güney Amerika'nın ehemmiyetli endişe kuruluşlarından CARI'den ve nice ülkenin Buenos Aires'te arazi meydan diplomatik misyonlarından temsilciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ