USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, “Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de son güvenliğimizi son ötesinde düz yazı etmemiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'
04-11-2021 18:49

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Tören sonrası açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, Türkiye'nin bitmiş güvenliğini bildirmek düşüncesince sınırlarının ötesinde bulunduğunu ve bunun bitmeme edebileceğini söyledi. Türkiye'nin S-400 iklim defans sistemi almasının arkası sıra ABD Birleşik Devletleri ile yaşanmış bulunan huzursuzluğun şuan ne boyutlarda bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın G-20 zirvesinde bu mevzuda neler konuştuğuna müteallik bilgilendirmelerde bulundu.

“Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz emirler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden ortada gerçekleşen görüşmeye müteallik bilgilendirmelerde bulunan İbrahim Kalın şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımızın, Sayın Biden ile aşırı verimli, güzel, müspet müşterek görüşmesi oldu. İçerik kendisine da aşırı çelimli müşterek musahabe oldu. İki önder Türkiye-Amerika ilişkilerini akla yatkın müşterek ciddi çerçeveye oturtma hesabına uygun kaldılar. Bu çerçeveyi izleme edecek bunu lehçe düet mevzulara yansıtacak biçimde de müşterek mekanizmanın kurulması hesabına anlaşmaya varıldı ve bizlere de yönerge verildi. Bununla ilişik Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu düzenek en endamsız sürede kurulacak. Muhataplarımızla bunu görüşeceğiz. Liderlerimize sunma edeceğiz ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz emirler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin aşırı emektar levent boylu müşterek zamanı var. Günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin önemi izahtan varestedir. Özellikle lehçe mevzularda da tığ Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçevede beraberce hukuk kurarak, dostları çoğaltarak müşterek aut siyaset izliyoruz. Bizim aut siyaset perspektifimiz hemen müşterek bloğun, müşterek grubun üyesi kendisine başka bloklara huzur halinde değil kusursuz bilakis bu aşırı boyutlu aşırı aktörlü aut siyaset dünyasında ülkemizin menfaatlerini, menfaatlerini öne alarak beraberce güzel ilgiler içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanımızın gündeme getirmiş bulunduğu Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F16, defans sistemleri ve öbür etraflı mevzularla ilişik aşırı dişi müşterek musahabe oldu. Bu düzenek da bunu elan da derinleştirecek.”

“Bizim müşterek numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır”

ABD'ye meydana getirilen F-16 talebi ve S-400'ler huzur açıklamalarda bulunan Sözcü Kalın şöyleki bitmeme etti: “Burada yerinde kendisine 1.4 bilyon dolarlık müşterek ifa var. Eğer F-35 problemi şuan çözülemiyor ise o devir bizim bugün kaybet üzere müşterek lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika zımnında gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şuana genişliğinde buna müspet müşterek davranış sergiledi. Şuanda beceri kendisine çalışılması müstelzim mevzular var. Biden'ın da toplantıda Cumhurbaşkanımızın bu mevzuyu açması üstünde dediği müşterek ehemmiyetli not var. İhtiyaçlarımızın neler bulunduğunu kusursuz belirleme edelim. F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öbür beceri mevzularla ilişik neler yapabiliriz, bunlarla ilişik icraat şuanda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Cumhurbaşkanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız daima beraberce eş güdümlü edeceğiz. Tabi bizim müşterek numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. CAATSA yaptırımlarından ötürü Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması nahak hukuksuz müşterek uygulamadır. Nitekim demin Amerikan Kongresinde S-400 düzlük Hindistan ve Avusturalya'ya müşterek ayrıklık getirilmesi ile ilişik müşterek kanun tasarısı gündemde. Burada maslahat hemen müşterek adet yönlü kendisine Rusya'dan ciddi tabanca düzlük devletlerin yaptırıma editör tutulması ise bu devletlere bozukluk ayrıklık yapılıyor? Böyle müşterek kaide yok ise Türkiye'ye bozukluk bu müeyyide uygulanıyor? Bunu yoklamak bizim en saf hakkımız. Türkiye bu bölgelerde seçeneksiz değildir. Son senelerde Cumhurbaşkanlığımızın ortaya koyduğu çelimli önderlik yardımıyla bundan böyle tığ öz SİHA'larımızı TİHA'larımızı yapar bir duruma geldik. Savunma sanayii dalında aşırı ehemmiyetli teknolojileri üretir bir duruma geldik. Biz bu yolda yürümeye bitmeme edeceğiz İş birliğinin bulunduğu ortamlarda da arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgede teşrikimesai hazırlamaya bitmeme edeceğiz.”

“Türkiye'siz aritmetik yapmak, müşterek siyaset yetiştirmek belkili değil”

Türkiye'nin ABD'den F-16 talebinin ABD kongresinde görüşülecek olmasını yer veren Kalın, “O kongrede ilişik senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en endamsız sürede kavrarlar. Dünya siyasetini aracısız etkileyen 4-5 adet jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak Afganistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Kafkas, Libya üzere hepsinde Türkiye var. Bunların rastgele müşterek birinde Türkiye'siz aritmetik gerçekleştirmek müşterek siyaset yetiştirmek belkili değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de, oradaki siyaset yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu biçimde görürler. Biz bu mevzuda tezlerimizi söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetimle de yaklaşan müşterek teşrikimesai içinde bu problemlerin aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” ifadelerini kullandı.

“Biz zaten Suriye'de sahadayız”

Suriye'ye muhtemel müşterek dizi eylem hesabına mütekellim Kalın, “Cumhurbaşkanımız daima söylüyor ‘Bir şeb aniden gelebiliriz' diye. İhtiyaçlar çerçevesinde bunların hesapları Türk Silahlı Kuvvetleri kabilinden yapılır, duyum birimlerimiz kabilinden yapılır. Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de bitmiş güvenliğimizi bitmiş ötesinde düz yazı etmemiz. Terör örgütleri PKK, PYD, YPG, DEAŞ veya diyetten gelebilecek saldırılara huzur veya benzer yıldırı örgütlerine huzur bu tedbirleri kabul etmek zorundayız. Bu bizim ulusal sorumluluğumuz. Dolayısıyla Türkiye - Suriye bitmiş hattını da düşünürsek 911 kilometrelik levent boylu müşterek sınırdan bahsediyoruz. Buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele müşterek saldırıya huzur kimden olursa olsun hücum kefaret veya başka müşterek yerlerden bunlara katiyen hoşgörü edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de organik ki silahlı kuvvetlerimiz anbean saklık halindedir. gereksinim binaen soruşturma yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ilişik konulardır ancak Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim kusursuz müşterek stabilizasyon içinde olduğumuzu göz boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere huzur ülkemizi arkalamak düşüncesince ne cins dizi eylem olursa olsun bunlara tedarikli olduğumuzu her insanın bilmesi gerekir” niteleyerek konuştu.

“Ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele müşterek bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak müşterek yüklülük içinde olmayı dilek etmeyiz”

Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krize müteallik değerlendirmelerde bulunan Kalın, “Dışişleri Bakanımız bu mevzuda Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz müşterek kat bölgede Rusya ile Ukrayna ortada müşterek askeri arbede yahut yüklülük yaşanmasını dilek etmiyoruz. Bir an ilk bulunan gerilimlerin de sona ermesin istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim değini halindeyiz. Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü tığ tanıyoruz ve etraflı devletlerin de bu arsa bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Aynı biçimde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek acemi diyalog kanallarının da müşterek an ilk kurulup, bu problemlerin etüt eliyle çözülmesi görüşümüzü de rastgele müşterek seferinde anlatım ediyoruz. Umarız oradaki yüklülük kan basıncı düşer. Son tahlilde dü yandaki ülkeden bahsediyoruz. Oradaki sulh ve istikrara ulama sağlayacak müşterek siyasal sürecin önü açılır. Burada da tığ Türkiye kendisine üzerimize sakıt rastgele müşterek yazık olduğunda organik bunu bu görevi korkmak isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Zelenski ile güzel ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile akıbet etap güzel ilişkileri var. Karadeniz'de kükremek komşumuz bulunan ve nice bölgede ticari, enerji, asayiş ve öbür bölgelerde güzel ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele müşterek bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak müşterek yüklülük içinde olmayı dilek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog eliyle sağlanması düşüncesince lazım adımların atılması bizim en esas önceliğimiz ve temennimizdir” ifadelerine arsa verdi.

Ömer Faruk Karataş - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ