USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz müşterek aritmetik yapmak, müşterek yöntem yükseltmek benzer değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Şu anda evren siyasetini aracısız etkileyen 4-5 kıta jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak hepsinde Türkiye var. Bunların değme birinde Türkiyesiz ortak aritmetik yapmak, ortak siyasa yetiştirmek gibi değil." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz müşterek aritmetik yapmak, müşterek yöntem yükseltmek benzer değil
04-11-2021 20:09
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Joe Biden'ın etraflıca devam eden görüşmesine ilişkin, "İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akla yatkın beraberinde izlemsel çerçeveye oturtma dair muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi izleme edecek, bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak biçimde de beraberinde mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de emir verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en endamsız sürede kurulacak." dedi.

Kalın, Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Programın arkası sıra gazetecilerin sorusunu cevap veren Kalın, S-400'lerin İncirlik Üssü'ne taşındığı iddialarına bağlı olup bitenleri değerlendirdi. Bu yöndeki haberlerin esbak Milli Savunma Bakanlığınca yalanlandığını tamlayan Kalın, şu biçimde bitmeme etti:

"Böyle beraberinde obje yok. S-400 zat mecrasında beraberinde proses adına bitmeme ediyor. Bunun fen boyutları, düzenlilik boyutları var, o mevzular Milli Savunma Bakanlığımız kabilinden atıf ve dümen ediliyor. Onunla ilgilendiren dünkü beraberinde gidiş yok. İncirlik'e taşındığı iddiaları da akla yatkın değil. Bunların özü faslı yok. Ama aralık aralık bu çeşit hakeza spekülasyonlar, asılsız haberler ortaya atarak birtakımı gerçek olmayan gündemlerle Türkiye istifa etmek isteniyor. Bunlara erinç uyanıklık biçiminde olabilmekte yarar var. Lütfen yurttaşlarımız da uzmanlar, gazeteciler de elden meydana getirilen resmi açıklamalara haysiyet etsinler. Bu haberin beraberinde özü faslı yok."

G-20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden ile etraflıca beraberinde görüşmesinin bulunduğunun hatırlatılması ve "F-16/F-35 konusu hala masada, sürmeye bitmeme ediyor. Ortak beraberinde sistem kurulmasına değişmeyen verilmişti, parametreleri muhtemelen beli mu, kimler katılacak, ne ölçüde olacak?" sorusu üstünde de Kalın, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Biden ile baş döndürücü verimli, güzel, müspet beraberinde görüşmesi oldu. Sadece müddet adına etraflıca değil, mazruf adına da kapalı adına da sonuç etap güçlüydü. İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akla yatkın beraberinde izlemsel çerçeveye oturtma dair da muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi izleme edecek, bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak biçimde de beraberinde mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de emir verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en endamsız sürede kurulacak, muhataplarımızla bunu görüşeceğiz, liderlerimize sunma edeceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz buyruklar çerçevesinde çalışmamızı sürdüreceğiz."

Türk-Amerikan ilişkilerinin eski, etraflıca beraberinde zamanı bulunduğuna dikkati çekici Kalın, günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin öneminin izahtan kurtulmuş bulunduğunu anlatım etti.

Özellikle diyalekt konularda, Afganistan, Suriye, Kafkaslar, Libya, Doğu Akdeniz gibi, eksiksiz bu bölgelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği çerçevede beraberce ülfet kurarak, dostları çoğaltarak beraberinde aut yöntem izlediklerini dile getiren Kalın, "Bizim aut yöntem perspektifimiz elden beraberinde blokun, beraberinde grubun üyesi adına başka bloklara erinç eda kabul ika şeklinde değil, birlik bilakis bu baş döndürücü boyutlu, baş döndürücü aktörlü aut yöntem dünyasında ülkemizin menfaatlerini, menfaatlerini öne alarak beraberce güzel ilgiler içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanı'mızın gündeme getirdiği, doğrusu Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F-16 defans sistemleri ve öbür eksiksiz mevzularla ilgilendiren baş döndürücü dişi beraberinde ziyaret oldu. Bu sistem da bunu şimdi da derinleştirecek." değerlendirmesini yaptı.

"Bizim sayaç yitirmek üzere beraberinde lüksümüz yok"

İbrahim Kalın, Türkiye'nin F-35 programı düşüncesince meydana getirdiği 1,4 bilyon dolarlık ödemenin bulunduğunu hatırlatarak şu biçimde bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanı'mız da bildiğiniz eşi sert baş döndürücü el bunun altını çizdi. Eğer F-35 programı problemi şu anda çözülemiyor ise o devir bizim sayaç yitirmek üzere beraberinde lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika dolayısıyla gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şu anne genişliğinde buna müspet beraberinde davranış sergiledi, müspet beraberinde yaklaşım içerisinde. Şu anda fen adına çalışılması müstelzim mevzular var. Sayın Biden'ın da o görüşmede, Cumhurbaşkanı'mızın bu mevzuyu açması üstünde dediği beraberinde ehemmiyetli kerte var, 'İhtiyaçlarınızın neler bulunduğunu birlik belirleme edelim, F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öbür fen mevzularla ilgilendiren neler yapabiliriz', bununla ilgilendiren icraat şu anda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Yani Milli Savunma Bakanlığımız çatısı altında Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız daima baş başa bunu eş güdümlü edeceğiz."

"Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmak"

"Bizim beraberinde numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. Yani CAATSA yaptırımlarından çevre Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması, nahak hukuksuz beraberinde uygulamadır." diyen İbrahim Kalın, Amerikan Kongresi'nde bugünlerde S-400 düzlük Hindistan ve Avustralya'ya beraberinde ayrıklık getirilmesi ile ilgilendiren beraberinde kanun tasarısının gündemde bulunduğunu da anımsattı. Kalın, "Burada şayet mesele, elden biricik cepheli adına Rusya'dan ağırbaşlı tabanca düzlük veya gebe oranda tabanca düzlük devletlerin yaptırıma naşir tutulmasıysa bu devletlere sebep ayrıklık yapılıyor? Böyle beraberinde kalça bulunmayan ise Türkiye'ye sebep bu müeyyide uygulanıyor? Bunu yoklamak da bizim en saf hakkımız." dedi.

"Yönetimin müspet tavrı bizce de hamiş edildi"

ABD yönetimin bu konudaki müspet tavrının kendi kendilerine de hamiş edildiğini tamlayan Kalın, "Biz bu çerçevede açıklık edinmeyi istek ediyoruz." diyerek konuştu.

Sözcü İbrahim Kalın, önceliklerinin defans endüstri dalında Türkiye'nin gereksinimlerini en makul biçimde realizasyon etmek, istikbal etmek bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin bu bölgelerde seçeneksiz olmadığını vurgulayan Kalın, "Hamdolsun sonuç zamanlarda gene Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu çelimli önderlik sebebiyle bundan hakeza tığ zat SİHA'larımızı, TİHA'larımızı yapar bir duruma geldik, defans endüstri dalında baş döndürücü ehemmiyetli teknolojilere imza atar ve üretir bir duruma geldik. Dolayısıyla bu yolda tığ yürümeye bitmeme edeceğiz fakat teşrikimesai imkanının bulunduğu ortamlarda da naturel ki arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgelerde teşrikimesai hazırlamaya da bitmeme edeceğiz." açıklamasını yaptı.

"Umarım kurultay üyeleri Türkiye'nin önemini adalet etmiş bulunduğu biçimde görür"

İbrahim Kalın, Amerika Kongresinde şimdi geçmiş de Türkiye'nin tabanca alımına müteveccih aksaklıkların yaşandığının hatırlatılmasının arkası sıra gene kongrede beraberinde erinç vakfe bekleyip beklemediklerinin sorulmasına cevap da şunları kaydetti:

"Umarım olmaz, kongrede ilgilendiren senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en endamsız sürede kavrarlar. Şu anda evren siyasetini aracısız etkileyen 4-5 adet jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak, Afganistan gibi, Doğu Akdeniz gibi, Suriye gibi, Kafkaslar gibi, Libya üzere hepsinde Türkiye var. Bunların değme birinde Türkiyesiz beraberinde aritmetik yapmak, beraberinde yöntem yükseltmek beklenen değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de oradaki yöntem yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini adalet etmiş bulunduğu biçimde görürler. Biz bu mevzuda tezlerini söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetim ile DOĞRU beraberinde teşrikimesai içinde bu problemlerin aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

"Zaten Suriye'de sahadayız"

Suriye mevzusundaki gelişmelerde sonuç durumun sorulması üstünde Kalın, "Cumhurbaşkanı'mız bildiğiniz eşi onu daima söylüyor, 'Bir akşam aniden gelebiliriz.' İhtiyaçlar çerçevesinde bunun hesapları Silahlı Kuvvetleri kabilinden yapılır, duyum birimlerimiz kabilinden yapılır. Biz filhakika Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz.” diyerek konuştu.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'de bulunmasının asliye sebebinin, zat uç güvenliğini sınırın ötesinde nesir etmek, yıldırı örgütlerine erinç PKK, PYD, DEAŞ, veya diyetten gelebilecek saldırılara erinç yada benzer yıldırı örgütlerine erinç bu tedbirleri kabul etmek bulunduğunu söyledi.

"Bu, bizim ulusal sorumluluğumuz." diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye-Suriye uç hattını da düşünürseniz, 911 kilometrelik etraflıca beraberinde sınırdan bahsediyoruz, buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele beraberinde saldırıya karşı, kimden olursa olsun, saydığım bu örgütler, kefaret yada başka yerlerden, bunlara katiyen tolerans edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de Silahlı Kuvvetlerimiz anbean uyanıklık halindedir. İhtiyaca binaen tahkimat yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ilgilendiren konular. Ama Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim birlik beraberinde denge içinde olduğumuzu ve göz boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere erinç ülkemizi arkalamak düşüncesince ne çeşit ameliyat olursa olsun bunlara anbean mücehhez olduğumuzu da her insanın bilmesi gerekir."

"Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daima değinme halindeyiz"

İbrahim Kalın, "Türkiye ile Ukrayna arasındaki İHA-SİHA ticareti sonrasında, Rusya'da birtakımı huzursuzluklar olduğuna müteveccih haberler gelmişti. Bu tartışmayı nite değerlendiriyorsunuz?" problemi cevaplarken de şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanımız bu konuda, Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz beraberinde el bölgede, Ukrayna ile Rusya ortada beraberinde askeri arbede veya gerginlik yaşanmasını istek etmiyoruz. Bir an geçmiş bulunan gerilimlerin de sona ermesini istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daima değinme halindeyiz. Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü tığ tanıyoruz ve eksiksiz devletlerin de bu arsa bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Ama bire beraberinde biçimde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek dünkü diyalog kanallarının da beraberinde an geçmiş kurulup, bu problemlerin mütalaa eliyle çözülmesi görüşümüzü de değme seferinde filhakika anlatım ediyoruz. Umarız doğrusu oradaki gerilim, kan basıncı düşer, sonuç tahlilde dü bitişik ülkeden bahsediyoruz, oradaki sulh ve istikrara yardım sağlayacak beraberinde siyasal sürecin önü açılır. Burada da tığ Türkiye adına üzerimize sakıt rastgele beraberinde vebal olduğunda naturel bu görevi sallanmak isteriz, bu sürece yardım hasretmek isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenski ile güzel ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile sonuç etap güzel ilişkileri var. Karadeniz'de bahir komşumuz bulunan ve ticari, enerji, düzenlilik ve öbür bölgelerde güzel ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ne Ukrayna ile rastgele beraberinde ülkenin çatışmasından kaynaklanacak beraberinde gerginlik içinde olmayı istek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog eliyle sağlanması düşüncesince lüzumlu adımların atılması bizim en asliye önceliğimiz ve temennimizdir."

Programdan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açma dersini verdiği Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, alışılmış gün batısı müziği, alışılmış Türk müziği, Türk el müziği ve pop müzikten oluşan musiki dinletisi arsa aldı.

Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Erol Parlak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a senato kararıyla "Fahri Doktora Unvanı" verildiğini belirtti. Parlak, şimdi sonraları Kalın'a cübbesini giydirdi.

Ayrıca, Kalın'a, Rektör Parlak kabilinden putrel armağan edildi. Rektör Erol Parlak ile İbrahim Kalın, baş başa putrel çalarak dü ayrımlı türküyü seslendirdi.

Kalın, törenin böylecene beraberindeki tören düzeni üyeleriyle üniversitenin Sanat Galerisi'nin de açılışını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ