USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem anı ve sonrasında hayatta tutacak altın kurallar

Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğündeki depremin arkası sıra bölgede meydana mevrut artçılar korkutmaya bitmeme ediyor. Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. hasret Karagöl, sakıncasız ortak bölgede rahat kalabilmenin zelzele sırasında hayatta kalabilirli

Deprem anı ve sonrasında hayatta tutacak altın kurallar
07-02-2023 10:09
Türkiye, ortak sarsıntı ülkesi yer aldığı hakikatı ile cemaziyelevvel tün Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7,7 büyüklüğündeki sarsıntı ile baştan yüzleşti. Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı Başkanı hasret Karagöl, sarsıntı üzere afetlerde yaralıya müdahalede ilkyardımı dobra bilmenin de rastgele ortak enkazdan hayat kurtarabilmek düşüncesince son adım ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı. Bu üzere hallerde en kalın karşılaşılan yaralanmaların ise iç ve aut kanamalar, kafa, göğüs, karın, menfez yaralanmaları, yara bere yahut kırıklar ve yanmalar bulunduğunu anlattı. Sarsıntılar bitmeme ederken pencereden, balkondan inmek ve asansör kullanımının ölümsek neticelere sefer açabileceğini tamlayan hasret Karagöl, bireyin sarsıntı çabucak bulunmuş yer aldığı alana mucibince akıntı etmesi icap ettiğini söyledi. Karagöl, mefruşat katta bulunanların ve binadan çıkışı saniyeler ortamında gerçekleşebilecek şahıslar dışındakilerin yapı dışına çıkmaya emek vermemesi gerektiği dair uyarılarda bulundu.

"Deprem çabucak Çök-Kapan-Tutun konumuna geçilmeli"

Karagöl, sarsıntı çabucak hayat kurtaracak öbür ehemmiyetli maddeleri şu halde sıraladı:

"Kişi ortak yapı ortamında bulunuyorsa pencerelerden, çakılı sıfır eşyalardan ırak sakıncasız ortak bölgede ten satıh bölgesini küçülterek travmatik etkilerden sakınmak ve düşmemek düşüncesince Çök-Kapan-Tutun konumuna geçmelidir. Sarsıntı esansında dışarıda mevcut şahıslar binalardan, duvarlardan oluşabilecek çökme ve zerre düşmelerine dirlik yapılardan ırak durmalı, açıkça alanlara gitmelidir. Güvenli düzlük namına bahir kenarları ve erke hatlarına yaklaşan bölgeler yeğleme edilmemelidir. Kişi anahtar içerisindeyken sarsıntı oluşursa açıkça bölgelerde anahtar kenara çekilerek anahtar ortamında depremin bitmesi beklenmeli, tünel, bağlı park üzere bölgelerde ise anahtar içerisinden çıkılarak otomobilin yanına taraf yatılarak Çök-Kapan-Tutun konumuna geçilmelidir. Metro üzere şişman nakil araçlarından kontrolsüz inmeye çalışılmamalı, çakılı vakfe düşüncesince güçlü tutunarak yetkililerin ikaz ve emirleri dikkate alınmalıdır."

"Deprem sonrası saf taş yağı lambası yağı sızıntılarına dikkat"

Sarsıntılar bittikten sonra önceki namına gaz, elektrik, su vanaları ve açıkça bulunan ısıtıcıların kapatılması icap ettiğini vurgulayan Karagöl, şu uyarılarda bulundu:

"Daha başlangıçta belli başlı boşaltma yöntemleri kullanılarak binadan uzaklaşılmalıdır. En yaklaşan toplantı bölgesine ulaşılmalıdır. İletişim hatlarında bulanıklık oluşturmamaya ilgi edilmelidir. İlk iane eğitimi düzlük maşer sakinleri, önceki iane çalışanı alana ulaşasıya denli topluluklarındaki yaralanmaların, tıbbi sorunların bakımına dayanaklık etmek olmalıdır. Panik ve yaygaraya sebep olacak tutum ve söylemlerden ırak durularak aklı selim davranılmalıdır. Gaz sızıntısından çevre banko fenomen DOĞRU çakmak, kükürt kullanılmamalı."

İlk iane elbette olmalı

Yaralıya önceki müdahalenin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Karagöl, "Deprem üzere afetlerde yaralıya karışma de ilkyardımı dobra aşina olmak rastgele ortak enkazdan hayat kurtarabilmek düşüncesince son adım önemlidir. En kalın karşılaşılan yaralanmalar; iç ve aut kanamalar, kafa, göğüs, karın, menfez yaralanmaları, yara bere yahut kırıklar ve yanmalardır. Enkaz altından dertli çıkarırken ilgi edilmesi müstelzim sağlam aşırı molekül var. Aceleye getirilen istirdat girişimleri kararında acemi kanamalar, acemi kırıklar meydana gelebilir, ciddi yaralanmalar oluşabilir. İlk kural, yaralının vücudunun katlanmadan, boynunun ve belinin sağa sola, arkaya öne kıvrılmadan, ten süresince çekilerek çıkarılması. Bu esnada yaralının vücudunun ayrı ayrı bölümlerinin halen üst üste olması ihtimali de menfez uğrunda bulundurulmalıdır. İlk iane teknikleri yeteri kadar bilinmezse, hayat kurtaracağım derken meydana getirilen yanlışlıklar yaralının vaziyetini elan da ağırlaştırabilir" dedi.

"Ana kurallardan en önemlisi ilkin kendinizin ve çevrenizin dirilik güvenliğini sağlayın" diyen Karagöl, "Çevrede önceki iane dair elan tecrübeli bir tanesi varsa, anne müdahaleyi ona bırakın ve asistan pozisyona geçin. Soğukkanlı ve çevrenizi sakinleştirecek halde davranın. Yaralıyı serinkanlı ve aceleci ortak halde değerlendirin. Bilmediğiniz mevzuda karışma etmeyin. Yaralıyı ve yakınlarını sakinleştirin. Olay namına vasıl afiyet personeline ayrıntılı ve akıllıcasına bilim verin. Yaralı yada hastanın bulunmuş yer aldığı kavuşum gaz, cazibe vb. kaçağı üzere ziyan içerip içermediğini saptayın" ifadelerini kullandı.

Kazazedeyi ilçe ortamından çıkarma

Karagöl, sarsıntı üzere katıksız afetlerde en aşırı rastlanılan yaralanmalara yapılacak müdahaleleri ise şu ifadelerle anlattı:

"Kazazedeyi ilçe ortamından çıkarma: Boyun tespiti yapılmalı, sıkışmanın kaldırılması düşüncesince anahtar malzeme kullanılmalı, kazazedenin arkasına geçmeli, kollarını kazazedenin kollarının altından geçirmeli, kazazedeyi kolundan sara çekmeli, vücuda saplanmış beden var ise çıkarılmamalı.

Kanamalar

Kanın rastgele ortak sebeple alışkanlık dışına çıkmasına nezif deniyor. Kanamalar rastgele ortak devir tehlikelidir. Halsizlik, beklenmeyen ve ölümle sonuçlanabilir. İç ve/veya aut nezif şeklinde olabilir. Temel hayat desteği sonrasında tedavide önceliğe sahiptir. Erişkinde 500 mililitre, çocuklarda 100-300 mililitre, bebeklerde 30 mililitreden ortak tomar nezif (özellikle 10 dakika içinde) ziyan oluşturur. Kanamaların bir çok aşırı 6-10 dakika içinde, alışkanlık spazmı ve pıhtı oluşumu ile durur. Acil ortak şeydir ve doğrudan hastaneye irsal edilmelidir.

Şokta önceki yardım

Kazazede beden üstü yatırılmalı. Kanama ve beklenmeyen ile ilgilendiren bulgular; görünür kanama, dem cilt, uzuvlarda soğukluk, aceleci nabızdır. Ayakların dibine dayanaklık etmek koyarak 20-30 santimetre denli kaldırılmalı, dertli (varsa pansuman ve turnike görülecek şekilde) battaniye ile sarılmalı, tıbbi iane gelene denli bu vaziyet korunmalı, teneffüs ve heves 3-5 dakika aralıklarla arama edilmeli.

Uzuv kopması DOĞRU önceki yardım

Kazazede beden üstü yatırılmalı, kazazedenin bacakları 20-30 santimetre denli yükseltilmeli, turnike kılgılı (kopan uzvun 3-4 pus üzerine), kopan zerre temiz, su geçirmez ağzı bağlı plastik ortak torbaya yerleştirilmeli, kopan parçanın konduğu torba, buz içeren ikinci ortak torbanın içerisine konmalı (kopan zerre aracısız buz yahut su içerisine konmaz), husye ak pak ortak çaput ile sarılıp dertli ile bire ortak araca konmalı, dair hastanın ad ve aile adı yazılmalı, tıbbi birimler müdahalenin hızlandırılması düşüncesince yansıtma sırasında haberli edilmeli.

Dış nezif kontrolü

Kanayan toprak dair (parmakla ak pak ortak çaput kullanılarak) edisyon yapılmalı, nezif durmuyorsa el ayası kullanılarak edisyon artırılmalı, nezif duruncaya denli edisyon uygulamaya bitmeme edilmeli, ortak numara bez, kanla ıslanırsa dair ikinci ortak çaput koyarak (Altın kural: önceki bezi kaldırmadan) edisyon hazırlamaya bitmeme edilmeli, yaranın uç yanındaki nitelik değişikliği ve nabız, arama edilmeli.

Kırıklarda önceki yardım

Eklem yahut fay bölgenin hareketini engel olmak düşüncesince TESPİT (sabitlenmeli) edilmeli, fay alana itici yürütüm yapılmalı (buz uygulaması), dizi ve bacaklardaki kırıklar sabitlendikten sonra ihtisas düzeyinden yükseğe kaldırılmalı. Bacak-diz ve kadem bileği eklemini içerisine borç halde ve denktaş boyunda dü atel seçilmeli (uzun ortak yazboz tahtası kullanılabilir), atel bacağın dü bölümüne makul halde yerleştirilmeli ve enli bandaj ile bağlanmalı. Uyluk-kalça ve diz eklemini içerisine borç şekilde, biri kerhane dibine uzanacak boyunda dü atel seçilmeli, atel bacağın dü bölümüne makul halde yerleştirilmeli, dü atel beden düzeyinde ve oğlan hizasında dü yahut üç enli bandaj kullanarak, diz seviyesinde enli ortak sargı, kadem bileğinde 8 çeşidi meydana getiren ortak bandaj ile bağlanmalı.

Omurga tespiti

Esnemeyecek kalınlıkta 1,8-2 m. boyunda ve minimum 70 santimetre denli kaba gereç seçilmeli (tahta, bap yahut merdiven), tahta, katlı ortak battaniye ile kaplanmalı, boyun, işaret ve dizlerin ardı okşayıcı materyalle desteklenmeli, başı beslemek için, giriş dibine ortak güpür halkası yerleştirilmeli, giriş ortak bandajla tahtaya bağlanmalı, vücut, yanlarda gato biçimine getirilmiş battaniyelerle desteklenmeli, kadem bileği, bacak, uyluk ve duraç sargılarla tahtaya bağlanmalı, döş aykırı sargılarla tahtaya bağlanmalı.

Yanık DOĞRU yapılacaklar

Yanan semt dair bereketli su dökülmeli, yanan semt üstündeki elbiseler (giysiler) keserek, sıyırmadan çıkarılmalı, yanan semt üstündeki içi su meşbu kabarcıklar patlatılmamalı, yanan semt üzerine, su haricinde (salça, diş macunu, yoğurt, kumpir vb.) rastgele molekül sürülmemeli.

Donmada önceki yardım

Deri itici ve soluk, ten ısısı aşırı düşerse; çağ damarları aşırı gevşer ve deri kızarır. Soğuk çağ kalbe harcama ve kalbin durmasına sefer açar; başta baş, yüz, el ve ayaklar dobra korunmalıdır. Hastayı bağlı ve ılık yere taşıyınız, yaş ve camit elbiseyi çıkarınız, giriş karışma battaniyeye fitne üzere sarınız, ovuşturma banko yapmayınız; hoppa donuklarda önceki yardım; hastalanmış ılık yere götürülür, ayakkabı, çorap çıkartılır, el ve kadem kurutulur. Eğer isim şuursuz ise; teneffüs ve ihtisas arama edilir, şayet alınamıyorsa kalp-akciğer animasyon yapılmalıdır, bilinçsiz, ancak ihtisas ve teneffüs varsa; banko ağızdan ortak bilinçlilik verilmemelidir, bilinci DOĞRU ise; maneviyat verilmelidir, dizi ve bacaklarını akıntı ettirmesi söylenilmelidir, altın kural ise uyutmayın, konuşturunuz. 20 derecelik ortama alınız ve aşamalı namına ortamı ısıtınız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ