USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem bölgesindeki hasar belirleme çalışmalarında yüzdelik 84'e ulaşıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, deprem bölgesindeki 11 ilde 4 milyon 874 bin 588 serbest parçaya yanıt mevrut 1 milyon 430 bin 363 yapının incelendiğini bildirdi.

Deprem bölgesindeki hasar belirleme çalışmalarında yüzdelik 84'e ulaşıldı
27-02-2023 13:10
Gaziantep

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, AA muhabirine, bugüne derece kıyamet bölgesi duyuru edilen 11 il ve kıyamet bölgesi duyuru edilmeyen lakin arzu mevrut 6 ilde de hasar belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Çalışmaların çabucak bitmeme ettiğini vurgulayan Aslan, "11 ilde toplamda 1 milyon 430 bin 363 çatı incelendi. Bunların serbest büro kendisine karşılığı ise 4 milyon 874 bin 588. Bunun içinde ticaret, konut, çatı bazlı bütünü bulunuyor." dedi.

Aslan, hasar tespitinde yüzdelik 84 seviyesine ulaşıldığını aktardı.

Bölgede 420 bin serbest parçaya cevap 144 bin 595 binanın ağırbaşlı hasarlı bulunduğunu tamlayan Aslan, "Bunlarla ilgilendiren itiraz süreçleri bitmeme ediyor. Ama umumi sayımız bu. Orta hasarlı 34 bin 747 çatı belirleme ettik. Biten illerimiz var, birlikte tık geride bulunan illerimiz var." diyerek konuştu.

Aslan, emek harcamaları 8 bin personelle senkronik kendisine sürdürdüklerine ayraç ederek, şu şekilde konuştu:

"Tek çatı kendisine gördüğünüz birlikte binaya, noktayı geliyor 3 kez kullanmak yerinde kalabiliyoruz. Mesela 20 Şubat 6,4'lük Hatay depreminden sonradan Samandağ, Antakya ve Defne sahasını tekrar araştırmak yerinde kaldık. Yaklaşık 43 bin çatı ,130 binin üzerinde serbest parçaya mukabele ediyor. Aslında meydana getirilen denetleme 1 milyon 600 binin üzerinde, çatı bazlı. Çalışmalarımızı 8 bin personelle inceden inceye sürdürüyoruz."

Kilis'te icraat tamam, Gaziantep'te sona yaklaşıldı

Aslan, Kilis'te çalışmaların tamamının, Gaziantep'in de şişman birlikte bölümünde çalışmaların tamamlandığını kaydetti.

Diğer vilayetlerde çalışmaların çabucak sürdüğünü özetleyen Aslan, "Bir haftaya andıran birlikte müddette değişmez hasar belirleme çalışmalarını 11 ilde tamamlayabileceğimizi öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sahada emek harcamaları ki yapar?

Aslan, sahada hasar tespitini yapım mühendisi ile mimarların yaptığını aktararak, "Ben sahada araba mühendisi gördüm, cazibe mühendisi gördüm diyorlar. Evet gözlemleyebilirsiniz zira kılıç ayrımlı cihazlarla da açıktan inceleme, çatı bazlı tetkik yapıyoruz. Onları da aygıt kullanımında, ayrımlı sistem gruplarındaki arkadaşlarımızı da değerlendirebiliyoruz." biçiminde konuştu.

Hasar belirleme çalışmalarının üç evrede gerçekleştiğini özetleyen Aslan, şu şekilde bitmeme etti:

"Birincisi afetin bulunduğu önce anlarda beş altı sayaç içinde hususi yazılımlı İHA'lar uçuruyoruz ve afetin etkilediği alanı belirleme etmeye çalışıyoruz. Ona layıkıyla kadro sayımızı oluşturuyoruz ve karşımızdaki ortamı görmüş oluyoruz. İkicisi hesabına değişik çekiçle hasar belirleme emek harcaması oluyor. Üçüncüsü de aşırı riskli alanlarda Hatay'da, Gaziantep'in birlikte kısmında, Kahramanmaraş'ta, 11 ilimizde bitmeme fail ilkin aceleci yıkılacak yapıların yakınında ve ya enkazların yakınında ayakta bulunan binaların halini araştırmak için. Bu, hem orada etkin kullanmakta olanları arkalamak hem binanın halini belirleme etmek. Bizim yaptığımız hasar tespit, ötede yaşanacak depremlerde bu binanın ne tutum göstereceğinin tespiti değildir. Yaşadığımız bu afetin, bu depremin o binada yaratmış bulunduğu etkinin tespitidir. 'Bu deprem bu binaya ne yaptı?' sorusuna yanıttır."

Hasar tespitinde sütun ve kirişlerin durumunun ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Aslan, "Bizim yaptığımız, depremin binada yaratmış bulunduğu hasarın tespiti. Onun düşüncesince burada meydana getirilen tespitte bizim düşüncesince en ehemmiyetli çalgı aleti çekiç. Çekiç ne işe yarıyor, çekiç o çatlağın strüktürel birlikte hasarı, strüktürel birlikte unsura yayılma yazar etmediğini görmemize yarıyor. Yani şurada rastgele birlikte çatlak, çizgi görebilirsiniz, birlikte iz gözlemleyebilirsiniz lakin bu boyanın üstündeki birlikte izdir, sıvanın üstündeki birlikte izdir. Biz bu sıvayı, boyayı kazıyarak kolona kirişe yayılma yazar etmediğine bakıyoruz. 'Ya biricik çekiçle mi anlıyorsunuz?'... Evet biricik çekiçle anlaşılabiliyor."

Natamam yapılarda "devam edilemez" binaya rastlanmadı

Deprem bölgesindeki bitirilmemiş, gücük anlamına mevrut bitmemiş yapıların da incelediğini vurgulayan Aslan, bu çalışmaların doktora ve fevk kurda yapım mühendisliği eğitimi almış kişilerce yapıldığını kaydetti.

Birçok üniversiteden doçent, müderris düzeyinde akademisyenlerin sahada çalıştıklarını bildiren Aslan, açıklamalarına şu şekilde bitmeme etti:

"Sahada çabucak bu işe icra vekili 184 kadro var. Yani 368 kıta doktoralı, doçent, müderris öğretim üyesi bitmemiş yapılara bakıyor. Bu noktada Gaziantep özek tamamlandı. Diğer bölgelerimizde de güzel gidiyoruz, birlikte ay derece birlikte müddette bunu bitirmeyi hedefliyoruz. Üniversitelerdeki hocalarımızdan ve ya doktora ve hesabına eş şahıslar çeşidinden meydana getirilen araştırmada 1386 bitmemiş binanın incelemesi tamamlandı. Burada bu binalardan 1012'si, hasarsız doğrusu birlikte numara kategoride. 323'ü ise ikinci kategoride, doğrusu küçük birlikte çatlama mevcut ve ya çatlaklar mevcut lakin strüktürel birlikte hale etken olacak derece değil. Ancak bunlarla da ilgilendiren hazırlık alınmalı. Hocalarımız da bu evrede teklif sunuyor. Diyor ki 'şurada şu çatlama var, bu inşaata burada kılcal kurda fark olsa şu şekilde birlikte çatlama mevcut ve bunu şu metotta giderin'. Üçüncü kategoride bulunan 51 kıta kuruluş belirleme edildi. Üçüncü ulam riskli kategoridir. 'Bununla ilgilendiren gelecek dozaj inceleme, anaç tetkik başlatılsın' kararıdır. Oradan numuneler alınır, sıyırma deneyleri yapılır, nice başarım analizi yapılıyor ve buna layıkıyla birlikte ihya projesi çıkar. O planlar yapılmadan bu inşaatların devamına izin edilmeyecek. Bu inşaatları karşıcı yurttaşlarımız da müteahhitlerimiz de bunu bilmelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ