USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Depremzedelere bağışlarda "taklit hesapla" tokatçılık uyarısı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra depremzedeler düşüncesince meydana getirilen bağışların dolandırıcılar ve yıldırı örgütlerinin kasasına girmemesi düşüncesince vatandaşların yardımlarını güvenli kasıntı ve şirketler üstünden ulaştırması uyarısı yap

Depremzedelere bağışlarda
20-02-2023 12:09
Ankara

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve Türkiye'yi kanun boğan depremlerin arkası sıra depremzedeler düşüncesince meydana getirilen bağışların dolandırıcılar ve yıldırı örgütlerinin kasasına girmemesi düşüncesince vatandaşların yardımlarını güvenilen kasıntı ve firmalar üstünden gerekseme sahiplerine ulaştırması uyarısı yapıldı.

"Asrın felaketi"ne defa açan depremlerin arkası sıra tamamı Türkiye ve ülke dışından depremzedelere ayni ve nakdi yardımlar yağmaya başladı. Bu süreçte amme kurumları, çırçıplak maşer kuruluşları ve vatandaşların ferdî çabalarıyla, depremden etkilenenler hesabına ehemmiyetli oranda armağan ve iane toplandı.

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye göre, dolandırıcılar ve yıldırı örgütleri, kumbarasındaki parasını, zor maaşını, iş noktayı kazancını, günce harçlığını affeylemek talip yardımseverlerin bağışlarına menfez dikti.

Dolandırıcılık şebekeleri ve yıldırı örgütleriyle irtibatlı bazısı çırçıplak maşer kuruluşları, yaşanmış olan afeti istismar ederek değişik tokatçılık yöntemleriyle vatandaşların bağışlarını öz hesaplarına eylemek düşüncesince harekete geçti.

Dolandırıcılar bu amaçları doğrultusunda nice yönteme başvuruyor. Kamuoyunda aşina ve bu manada bağış/yardım kaydetme yetkisi olan çırçıplak maşer müesseselerinin toplumsal iletişim araçları hesaplarını kopyalayan bu kişiler, toy müşterek toplumsal iletişim araçları adresi oluşturarak bu adrese, çırçıplak maşer kuruluşunun kasacı hesapları/kripto servet cüzdanları namına öz kasacı hesapları/kripto servet cüzdanlarını yerleştirerek nahak menfaat elde ediyor.

Yardım çabalarını kötüye kullanan dolandırıcılar, menfaatlerini aşina STK’ler ve bağış/yardım toplamakla vazifeli amme kurum/kuruluşlarının yöneticisi yahut yetkilisi şekilde tanıtarak inanma ortamı oluşturuyorlar ve böylece yardımları ele geçiriyor.

Terör örgütlerince ele geçirilen bağışlar, terörün finansmanı düşüncesince kullanılıyor

Yardım/bağış gerçekleştirmek talip insanlara ayrışık yollarla vasıl dolandırıcılar, topladıkları parayı mukayyet meslek dışına çıkarıyor yahut beraberce akıntı fail üçüncü şahısların hesaplarına aktarıyor.

Diğer yandan yıldırı örgütlerinin organizasyonlarında çalışkanlık tay tay arabası ve dünyalık varlığı dondurulan ad ve firmalar ortada arazi düzlük bazısı sanki cemiyet görünümlü örgütler bile yaşanmış olan afeti istismar ederek görüntü kaydetme faaliyetleri yürütüyor ve bu fonları terörün finansmanı düşüncesince kullanabiliyor.

Vatandaşların yapacakları armağan ve yardımların güvenilen ad yahut şirketler üstünden gerekseme sahiplerine ulaştırılması hususunda müstelzim hassasiyeti göstermesi, armağan ve yardımlar düşüncesince amme kasıntı ve firmalar ile çırçıplak maşer müesseselerinin kurumsal genel ağ siteleri ve toplumsal iletişim araçları hesaplarının kullanıldığından emniyetli olması ehemmiyet taşıyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı kabilinden vatandaşların yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca eş güdümlü edilmesi makul görülürken, kurumun kasacı aritmetik numaralarına, saklı yazı mangır bağışı düşüncesince cüzdan bilgilerine ve SMS bilgilerine www.afad.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra, STK'lerin de kurumsal hesaplarının arama edilerek bağışların yapılması gerekiyor.

MASAK da uyardı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu da (MASAK) uyarılarda bulunarak, kurula aşırı sayıda tebligat geldiğini, depremlerden etkilenen insanlara iane edeceğini belirterek armağan ve iane toplayan fakat tokatçılık kastıyla akıntı etmiş olduğu değerlendirilen eşhas olduğunu belirtmişti.

Yapılan çözümleme çalışmalarında, bazısı şahısların yardım/bağış toplayan çırçıplak maşer müesseselerinin yahut resmi kurumların toplumsal iletişim araçları hesaplarını imitasyon ederek yahut bu kasıntı ve şirketlerin yetkilileriymiş kabil toplumsal iletişim araçları hesabı açarak ayrışık yöntemlerle toplamış olduğu armağan yahut yardımları bu görevin haricinde kullandıkları belirleme edildi.

Başkanlık icra ettiği çalışmalarda 15 ad ve 8 saklı yazı servet cüzdanı sahibi karşı çözümleme emek harcamaları yaparak ilişik mercilere bildirimde bulundu. MASAK, vatandaşların iane ve bağışlarını istismar fail eşhas karşı lüzumlu izleme ve çözümleme çalışmalarını yürütmeye bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ