USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deri, zihinsel engellilerin elinde tabloya dönüşüyor

Mesleki terbiye kapsamındaki deri tablo yapım kursuna eklenen hafif zihinsel engelli bireyler, birlikte taraftan giderek gerçekleştirmek istedikleri işle ilgilendiren terbiye alırken öteki taraftan burada ürettikleri eserleri satarak sağlık elde ediyor.

Deri, zihinsel engellilerin elinde tabloya dönüşüyor
04-02-2022 12:58
Ankara

Engelli istihdamı ve girişimciliğinin artırılması gibi nice düzentileme tay tay arabası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), amme büyüklenme ve kuruluşları, çırçıplak maşer kuruluşları, üniversiteler ve belediyelerle teşrikimesai yaparak düzenlemiş olduğu mesleki pedagoji bilimi ve iyileştirme kurslarıyla da engellileri bekâr bırakmıyor.

15 yaşını mütemmim ve minimum yüzdelik 40 engelli olanların katılabildiği kurslardan, istihdam taahhütsüz olanlarda kursiyerlere günce 49,08 lira, istihdam alındılı olanlarda ise 65,44 liralık cep harçlığı veriliyor.

Ayrıca kursiyerlerin iş kazası ve manzume rahatsızlığı ile umumi keyif sigortası primleri, eğitici, temrin, idari, muvasala giderleri ile araştırma görevlisi personel vazifeli ücretleri de İŞKUR çeşidinden karşılanıyor.

İŞKUR koordinasyonunda planlı bu kurslardan bir tanesi de projesi Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneğince hazırlanmakta olan hafif kurda zihinsel engelliler düşüncesince deri tablo inşası kursu. Kursa dahil olan hafif zihinsel engelli 10 birey, vaketa deri üstünde önceki mahsus yöntemleri aktarıyor, henüz sonradan bu şekillerde mahsus noktaları keserek pentür yapıyor.

Bitirdikleri deri tabloları, kurs böylecene sergileyen katılımcılar, müşterek taraftan giderek gerçekleştirmek istedikleri işle alakadar pedagoji bilimi alırken öbür taraftan da tabloların satışından iyilik elde ediyor.

"Geliri kursiyerlere paylaştırıyoruz"

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ziyattin Kara, AA muhabirine, 2019'da kurmuş oldukları topluluk ile İŞKUR iş birliğinde, mesleksel pedagoji bilimi kapsamında bugüne kadar, "atık kağıt ve türlü ambalajdan aksesuar" ile "deri tablo yapımı" kurslarını düzenlediklerini söyledi.

Halihazırda 10 ferdin katılmış olduğu deri tablo inşası kursunun sürdüğünü aktaran Kara, anadan görme manzume grubundaki bu kursta, önceki nazari detayları öğrenen iştirakçilerin henüz sonradan yürütüm evresine geçtiklerini anlattı.

Üretilen eserlere bağlı bilim verici Kara, "Her sene kursların peşi sıra işporta açıyoruz. Sergide satıştan elde edilmiş geliri kursiyerlere paylaştırıyoruz. Onlara müşterek iyilik elde etmiş oluyoruz." dedi.

Kara şunları kaydetti:

"Bu, aşırı şişman müşterek mesleksel pedagoji bilimi kursu ve İŞKUR buna aşırı dayanaklık etmek veriyor. Bireyler, kurs böylecene sınava girip şehadetname alıyor, iş sahalarında rüçhan duruma geliyor. Geçen kursumuzda istihdamını sağladığımız 3 gencimiz mevcut lakin bu nüsha bizim düşüncesince ehliyetli değil. Asıl isteğimiz, topu topu gençlerin istihdama katılması, manzume sahibi olması. İşverenlerin bu manada henüz dikkatli, duygulu ve farkındalığı faziletli olması gerekiyor. Çünkü bu gençlerin almış olduğu eğitimler, aşırı altın ve bunu istihdama tahvil etmek ağız ağıza işverenlerin elinde."

"Becerilerimle müşterek şeyler üretip feda etmek istiyorum"

Kursiyerlerden Şirin Dilan Erdoğdu, başlangıçta zorlandıklarını, fakat müşterek şeyler öğrendikçe çalgılı çağanaklı saat geçirmeye başladıklarını söyledi.

Kursa katılmış olduğu düşüncesince bahtiyar bulunduğunu tabir fail Erdoğdu, İŞKUR çeşidinden kendilerine şehadetname ve günce harçlık verildiğini aktardı.

İş dünyasına müteallik hayallerinden bahseden Erdoğdu, "Kendime alakadar dükkanım olsun, becerilerimle müşterek şeyler üretip satayım istiyorum." dedi.

"İlerleyen senelerde bu kurstan öğrendiklerimle iş gerçekleştirmek istiyorum"

Seyit Ahmet Kekiç de deri tablo yapım sanatını bellemek gibi buraya geldiğini sabık sene de kilim oluşum kursuna katıldığını anlattı.

Sağladığı destekten çevre İŞKUR'a teşekkürname fail Kekiç, "İlerleyen senelerde bu kurstan öğrendiklerimle iş gerçekleştirmek istiyorum. Burada bizlere şehadetname da veriyorlar. Onunla iş yapabiliriz." ifadesini kullandı.

Kekiç, İŞKUR'un mesleksel pedagoji bilimi kurslarından şehadetname düzlük engelli fertleri henüz müşterek tomar istihdam etmeleri anlamında işverenlere davet cihazı yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ