USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran'dan global sorunlara üzerine arsıulusal teşrikimesai çağrısı

Kıran, Kovid-19 salgının yıldırı insanoğlu kaçakçılığı, birleştirme taksirat ve kesintili göçün artmasına sefer açtığını belirterek "Bu tehditlere hakkında mücadelemiz fakat baş döndürücü tabakalı birlikte izleme ve arsıulusal teşrikimesai ile güzel olabilir" dedi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran'dan global sorunlara üzerine arsıulusal teşrikimesai çağrısı
12-10-2021 18:01
Ankara

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, devre içi planlı 2021 Avrupa ve Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Akdeniz Konferansı'na katıldı.

Polonya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede Kıran, AGİT ve Akdeniz'e yandaki devletler düşüncesince ide ve sınamaların benzeşim bulunduğunu dile getirerek "Kovid-19 salgını, terörizm, örgütlü suç, ağır aksak hicret ve iklim değişikliği eş gündemimizin yukarı sıralarında toprak alıyor." ifadesini kullandı.

Kıran, salgının negatif etkilerinin özellikle gezim edinmek neredeyse nice sektörde hissedildiğini ve salgının getirmiş bulunduğu zorluğa dirlik diyalekt ve arsıulusal dayanışmanın lazım bulunduğunu aktararak şöyleki konuştu:

"Türkiye, salgının geçmiş günlerinden buyana bu sınamanın negatif etkilerini en organ inzal çabalarına katkıda bulunuyor. Ekonomimizin muhtelif sektörlerine dayanak verirken, 160 diyar ve 12 arsıulusal kuruma da tıbbi materyal tedbir ettik. Talep fail ülkelerle telkih paylaştık. Türkiye ve Macaristan’ın eş girişimi çerçevesinde Türk Konseyi 10 Afrika ülkesine telkih bağış edecek. Milli Kovid-19 aşımız Turkovac'ı da hepsi insanlığın hizmetine sunacağız. Her ülkeden her insanın aşıya adaletli ve doğrulukla erişimini sağlamalıyız. Türkiye, telkih eşitliği düşüncesince toptan çabaları desteklemeye bitmeme edecek. Aşı dair adaletin kasılma edilmesine inanıyoruz. Aşıların elan adaletli indinde biçimde dağıtımı hem lazım hem mümkün."

Salgının istikrarsızlaştırıcı etkisine dirlik arsıulusal teşrikimesai kalburüstü olabilir

Kıran, Kovid-19 salgınının ekonomi ile muhtelif sektörlerde kere açmış bulunduğu istikrarsızlaştırıcı etkenlerin terör, örgütlü suçlar, insanoğlu kaçakçılığının diyalekt ve toptan kurda çoğalması düşüncesince makul mefruşat oluşturduğunu anlattı.

Bu cins suçların salgının aslında bu yana elan örgütlü indinde çözüm aldığını dile getiren Kıran, şunları söyledi:

"Bu tehditlere dirlik mücadelemiz fakat baş döndürücü tabakalı indinde izlem ve arsıulusal teşrikimesai ile kalburüstü olabilir. Terörizmle rastgele indinde başkalık yapmadan mücadelemizi sürdürmeliyiz. Terörizm dair seçici yaklaşımlar çabalarımıza dokunca veriyor. Daha azimli ve son odaklı politikalara ihtiyacımız var. Türkiye, bu mücadelede eş indinde anlayışın sağlanması düşüncesince hepsi baş döndürücü cepheli teşrikimesai girişimlerinde toprak alıyor."

Kıran, salgının başkaca ağır aksak göç etmeleri artırdığına ve Türkiye'nin pınar devletler ile Avrupa ortada olmasından ötürü baş döndürücü sayıda ağır aksak göçmenle dirlik karşıya kaldığına dikkati çekerek, "Türkiye en indinde tomar sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu mevzuda kapasitemizin sınırına ulaştık. Göç yönetiminde adaletli ağırlık ve vebal paylaşımı ehemmiyet bildirme ediyor. Afganistan'da yahut ayrıksı indinde yerdeki gidişat acemi hicret akınlarına kere açarsa üçüncü devletlerin arsıulusal sorumluluklarını üstlenmeyeceğimizi vurgulamak isterim. " niteleyerek konuştu.

"Hem millî bununla beraber arsıulusal kurda iklim çabalarına katkıda bulunuyoruz"

Öte taraftan iklim değişikliğinden en baş döndürücü Akdeniz ülkelerinin etkilendiğini ve Türkiye'nin de sabık yaz nice saf afetle savaş ettiğini aktaran Kıran, "İklim krizinin aciliyetinin bilincinde adına hem millî bununla beraber arsıulusal kurda iklim çabalarına katkıda bulunuyoruz. Bu konudaki içtenlikli kararlılığımız doğrultusunda sabık hafta Paris Anlaşması'nı onayladık. Daha sürdürülebilir ve elan yeşil indinde ekonomiye intikal düşüncesince Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı da onama ettik." dedi.

Kıran, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elan ilkin belirttiği gibi, iklim kriziyle mücadelede reis ve çalışan indinde gösteriş üstlenmeye kararlıyız. Akdeniz'de sulh ve istikrarın tesisi esas arzumuzdur." niteleyerek konuştu.

Bu alanda güven, düzenlilik ve istikrarın baştan tesisi düşüncesince diyaloğun, şeffaflığın ve öngörülebilirliğin olması icap ettiğini tamlayan Kıran, sorunları diyalog ve arsıulusal ahbaplık kanalıyla halletmek istediklerini söyledi.

Doğu Akdeniz Konferansı'nın gerçekleştirilmesi diyalekt teşrikimesai düşüncesince önemli

Kıran, Kıbrıs meselesine de değindi. Adanın ortağı Kıbrıs Türk halkının eş bulunduğu hakların, sulh ve denge düşüncesince baştan teslim edilmesi icap ettiğini dile getiren Kıran, "Sayın Cumhurbaşkanımız kabilinden tavsiye edilen 'Doğu Akdeniz Konferansı'nın gerçekleştirilmesi diyalekt teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli indinde aşama olacaktır. Tüm tarafların bu öneriye dayanak vermesini bekliyoruz." niteleyerek konuştu.

Hoşgörüsüzlük, İslam kini ve ayrımcılıkla mücadelenin eş gündemin yukarı sıralarında toprak alması icap ettiğini vurgulayan Kıran, bu cins tehditlerin tek devir bulunmadığı derece arttığına ayraç etti.

Kıran, "Bunlar, Avrupa'da hassaten Müslümanların yevmiye yaşamını erinçsiz ediyor, mutluluk politikalarını etkiliyor ve sosyal uyumu zedeliyor. Uluslararası maşer bu yönelimi aksine yöneltmek düşüncesince beraberce cereyan etmelidir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ