USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ayrışık bölgelerde beraberce çalışırsak baş döndürücü bilinçlilik başarabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerimiz tek devir havadan olmadı ancak sert müşterek esas hakkında nesir edilmiş durumda. Çeşitli bölgelerde baş başa çalışırsak aşırı bilinçlilik başarabiliriz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ayrışık bölgelerde beraberce çalışırsak baş döndürücü bilinçlilik başarabiliriz
24-09-2022 01:00
New York

BM 77. Genel Kurul Görüşmeleri düşüncesince New York'ta mevcut Çavuşoğlu, ABD'nin önde mevrut endişe kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyinde konuştu.

Çavuşoğlu hava değişikliği, çatışmalar, terörizm, besin ve erke güvenliği kabilinden eş müşkülat karşısında arsıulusal sistemin, iş donanmasına ilgili ağır indinde reforma gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu, Karadeniz, Kafkaslar, Balkanlar, Rusya, Ukrayna, Libya, Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika kabilinden yaklaşan çevresindeki bölgelerde, ehemmiyetli aut yöntem hikayelerinde giriş oyuncu bulunduğunu kail Çavuşoğlu, çatışmaların çoğunun bu bölgelerde yaşandığına dikkati çekti.

Türkiye'nin göç, erke güvenliği, besin güvenliği ve yıldırı kabilinden toptan zorluklarla mücadelede direkt toprak aldığını özetleyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

''Bu çatışmaların abra ve refahımıza etkilerini en örgen irca etmek düşüncesince proaktif indinde aut yöntem izlememiz gerek. Neticede Türkiye, toptan piyasalara bütünleşmiş indinde etraf ekonomisi ve rastgele indinde arbede bizi direkt etkiliyor. Bu sebeple Ukrayna, Rusya, Afganistan, Libya, Suriye, Balkanlar, Orta Asya kabilinden mevzularda canlı politikamız indinde seçme değil, izlemsel indinde zorunluluk.''

Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda varılan İstanbul hububat anlaşması ile Türkiye'nin Balkanlar ve Libya'daki çabalarını dayanıklı sağlayan Çavuşoğlu, bazısı Avrupa Birliği üyesi devletlerin Türkiye'yi Çin ve Rusya ile Balkanlar'da rakip gördüğünü tabir etti.

''Böylesine kırılgan indinde ortamda, rakip aktörlerle ilişkilerimizde edepli indinde çizgide yürümemiz gerekiyor.'' diyen Çavuşoğlu, ''Örnek özgülemek icabında komşularımıza müteveccih yaptırımlara BM destekli olmadıkça katılmamız hazırlop değil. Çünkü en erdemli bedeli kılıç ödüyoruz ve titiz indinde yöntem yürütmezsek arabulucu görevi üstlenemeyiz.'' değerlendirmesinde bulundu.

NATO üyesi kendisine Türkiye'nin yükümlülüklerinin bilincinde ve çelimli indinde eş bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, ''Ama bire indinde sürede nazik mevzularda türlü aktörlerle konuşabilmemiz gerekiyor.'' dedi.

"Bir bağlaşık kendisine ABD'nin millî asayiş endişelerimize hürmet duymasını bekliyoruz"

Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendiren ve ABD aut politikasında rüçhan bölgelerde Türkiye'nin anahtar indinde oyuncu bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, ''ABD ile ilişkilerimiz tek devir hazırlop olmadı fakat sert indinde asliye üstüne düz yazı edilmiş durumda. Çeşitli bölgelerde beraberce çalışırsak giriş döndürücü bilinçlilik başarabiliriz.'' sanarak konuştu.

Türkiye ve ABD arasındaki 3 problemi ABD'nin PKK/PYD/YPG yıldırı örgütüne desteği, FETÖ ve CAATSA yaptırımları kendisine sıralayan Çavuşoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

''Bütün bu mesail bizim düşüncesince ulusal asayiş meselesi ve indinde bağlaşık kendisine ABD'nin millî asayiş endişelerimize hürmet duymasını bekliyoruz. Terörle mücadelede dayanak noktası bekliyoruz. Bir yıldırı örgütünü apayrı indinde yıldırı örgütüyle savaşım düşüncesince değerlendirmek banko bildirme edilemez ve tehlikeli.''

Türkiye'nin Biden yönetimi ile anlaşmazlıkları halletmek düşüncesince yararlı indinde biçimde çalıştığını özetleyen Çavuşoğlu, ''ABD bu üç anne problemi çözebilirse eş çıkarlarımızın bulunduğu türlü bölgelerde beraberce giriş döndürücü bilinçlilik yapabileceğimizi düşünüyorum.'' ifadesini kullandı.

ABD'deki bazısı lobilerin Türkiye ile ilişkilere adaletli sıfır indinde biçimde aksi etkisinden bahseden ve bu halden sıkıntı duyduklarına dikkati çekici Çavuşoğlu, ''Bu lobiler yüzünden ABD bazısı mevzularda Türkiye'ye gönül rahatlığı tepme standartlı indinde yaklaşım izliyor.'' dedi.

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde Türkiye'ye müteveccih düşmancasına eylemlerde bulunduğunu ve Türk F-16'larına sevkitabii kilidi attığını hatırlatan Çavuşoğlu, ''Kimse bu provokasyonlardan bahsetmiyor çabucak Türkiye'nin yerinde tepkilerini duyuyoruz, denktaş prosedür görmüyoruz. Mesela Hindistan, S-400 füzesi alınca yaptırımlardan affedilmiş kapıldı fakat Türkiye'ye bundan dolayı CAATSA yaptırımları uygulanıyor.'' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin müttefiklerinden çabucak yansız indinde vakfe beklediğini tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

''Dünya elan kaotik indinde çözüm alıyor. Birkaç sene önceki kimesne Avrupa'da konvansiyonel indinde harp veya iri indinde toptan müstevli beklemiyordu. Başka ne cins iri zorlukların ortaya çıkacağını bilmiyoruz ve bu zinde zamanlarda Türkiye-ABD ilişkileri izlemsel tefekkür ve dirayetle ele alınmalı, namüsait çıkarların gölgesinde bırakılmamalı. Biz üzerimize düşeni hazırlamaya hazırız.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ