USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Aşı sertifikasyonları dair İngiltere ile resmiyet katedildi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, aşı sertifikasyonlarının tanınması dair dava yaşanmış olan İngiltere ile aralık katedildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Aşı sertifikasyonları dair İngiltere ile resmiyet katedildi
01-10-2021 12:41
Aydın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız, New York’ta Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde bu mevzuyu söyledi. Boris Johnson da bunun absürt ortak yürütüm bulunduğunu söyledi. Avrupa'da BioNtech aşısı olanlar düşüncesince mesele yok, Türkiye'de olanlar düşüncesince daha ortak netlik yok... Hemen o mevzuda da düzeltmeler yapıldı, yapılıyor." dedi.

Çavuşoğlu, Aydın'daki ortak otelde planlı Kuşadası Turizm Camiası ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda icra ettiği konuşmada acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına gönül rahatlığı kâffesi sektörlerde bulunduğu üzere turizmde de titiz olunması icap ettiğini söyledi. ek tedbirlere lazım kalmaması düşüncesince gelişigüzel turizmcinin önlemleri uygulaması gerektiğine ayraç fail Bakan Çavuşoğlu, "Kuşadası'na erişince de Türkiye'nin gelişigüzel durumunda bulunduğu üzere gevşemenin bulunduğunu görüyoruz, fakat bu müstevli halen bitmeme ediyor." dedi.

Çavuşoğlu, salgının iri fırsatları da ortaya çıkardığını, bunların elleme değerlendirilmesi gerektiğini, dış politikayı oluştururken bu fırsatları delik uğrunda bulundurduklarını anlattı.

Dünyadaki çatışmaların yüzdelik 60'ının Türkiye etrafında olduğunu, Türkiye'nin de dış politikasının temeline "insani" unsurları aldığını tabir fail Çavuşoğlu, sert ve tatlılıkla gücü harmanlayan ortak siyaset izlem ettiklerini ve ortaya çokbilmiş ortak güçlükle ortaya çıktığını söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönettiği alanda zaman özgür 40 iklim bulunduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Buralara hak götürdük kalkındırdık, medeniyetimizi de götürdük. Bu medeniyetimizin ürettiği kültürümüz zaman dünyanın gelişigüzel durumunda ivaz buluyor. Sanatımız, kültürümüz, mutfağımız, mimarimiz, tarihimiz, dilimiz, tabii güzelliklerimiz, insanımızın dürüstlüğü, çalışkanlığı, misafirliği, fariza sektörümüzün dünyada ortak numara tam olmasını sağlıyor." dedi.

Turizm diplomasisi ve aşı uygulamaları

Çavuşoğlu, salgının turizmi aşırı etkilediğini ve sabık sene otellerin açılamadığını anlatarak "Elbette devletimiz, turizmcilerin indinde oldu; çalışanlarımızın, esnafımızın indinde oldu. Az veya çok... Elinden geldiği denli camianın gelişigüzel kesimine elini uzattı. Bu sürdürebilir ortak gestalt değildi. Turizm sektörünü gine harlatmak için, turizmle alakalı tesislerimizi gine yaşama görmek düşüncesince mıhlı gezim konseptini yaşama geçirdik." niteleyerek konuştu.

Konseptin dünyaya dayanıklı olduğuna ve turistlerin de mutlu olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, bugüne denli 11 bin 500 tesisin bu programa örgen bulunduğunu belirtti. ​​​​​​​

Çavuşoğlu, önlemlerin düzen bağı tutulması icap ettiğinin altını çizerek "Bakınız İngilizler bizi bu sene al listeden aşırı geç çıkardı. Bundan en aşırı Kuşadası etkilendi. İngilizlere en aşırı fariza sağlayan destinasyonlardan birisi de burası. Tabii ilkin aşı dair da turizmcilerimize evleviyet verdik. Ben bunu ortak sefer Almanya'da söyledim, 'Turizmciler kuduruk mu da aşılıyorsunuz?' üzere aksi tepkiler oldu. Oysa bu bizi, bizim çalışanlarımızı, herkesi bu hastalıktan siper amaçlıydı zira dek çok. Temas bulunan yerde hoppadak yerel ve ecnebi turisti değil, kâffesi çalışanlarımızı da korumamız lazım." niteleyerek konuştu.

Salgından gezim dalının minimum halde etkilenmesi düşüncesince aşırı çalıştıklarını, bu süreçte gezim diplomasisine evleviyet verdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, müstevli sürecinde sabık sene Almanya ile 4 ili havi geçim imzaladıklarını, bu sene kapsamı genişlettiklerini vurguladı.

Polonya, Rusya ve Ukrayna üzere devletlere de bu örneği anlattıklarını, bu sayede sezonda bu ülkelerden akıcı gezgin ağırladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, aşı sertifikasyonlarının tanınması sürecinde de birtakımı devletlerin ayrımlı uygulamalarının diploması aracılığıyla çözüldüğünü tabir etti. Bakan Çavuşoğlu, şöyleki konuştu:

"İngiltere, Türkiye’yi al ışıktan turuncu ışığa çıkardı fakat aşı dair ortak ağız tatsızlığı vardı. Bu mevzuda da devreye girdik. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, New York’ta Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde bu mevzuyu söyledi. Boris Johnson da bunun absürt ortak yürütüm bulunduğunu söyledi. Yani BioNtech aşısı, Almanya'da üretiliyor, dü Türk bilgelik adamı bu aşıyı geliştirdi. Avrupa'da BioNtech aşısı olanlar düşüncesince mesele yok, Türkiye'de olanlar düşüncesince daha ortak netlik yok.... Hemen o mevzuda da düzeltmeler yapıldı, yapılıyor."

Çavuşoğlu, icra ettiği konuşmada, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından Türkiye'nin etkilenmemesi düşüncesince aşırı çalıştıklarını tabir etti. Çalışmalarının neticelerini iktisadi kurda de gördüklerini, ihracatta alıngan rekorların peşi esna bundan sonradan 200 bilyon dolarları konuştuklarını tamlayan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye mevrut toptan envestisman miktarı da direkt envestisman miktarı da daim artıyor. Son 1 senede aşırı nazarıitibar var. Ekonomik ilişkilerini Türkiye ile yetiştirmek talip ülkeler, daim bakanlarını gönderiyorlar." dedi.

Çavuşoğlu, ekonomide Türkiye'nin denge ortaya koyduğunun altını çizerek "Biz bu istikrarımızı sürdürüp potansiyelimizi elleme kullanabilirsek aşırı elan elleme noktaya geleceğimize, 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum." niteleyerek konuştu.

"Biz o hastaları katiyen kapıda bırakmazdık"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini, ilkin de müstevli devrinde keyif turizminin dünyada aşırı elan ortak tomar nazarıitibar çektiğini aktardı. Sağlık turizminde de Türkiye'nin elleme halde olduğuna aksan karşıcı Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Biz de dünyada keyif turizminde evvel üçteyiz. Potansiyelimizi aşırı elleme değerlendirir ve tanıtırsak ortak numara sıraya çıkarız. Böyle ortak potansiyelimiz var. Dünyaya bakıyoruz, pandemi zımnında hastaneler, dip bakımlar dolu. Solunum cihazlarında esna mevcut fakat bizimkilere bakıyoruz en dip devirde dahi hastanelerimizin fakat yüzdelik 50'si dolu. Yoğun bakım ünitelerinin doluluk payı yüzdelik 60'ın ilişkin aşırı az çıktı. Solunum cihazlarının fakat yüzdelik 30'u dolu."

Çavuşoğlu, keyif turizminde evvel evrede 20 bilyon dolar afiyet çıkarmak istediklerini, keyif teşrikimesai anlaşmalarını imza kılmak düşüncesince müzakerelere başladıklarını tabir etti.

"Bazı Körfez ülkeleri, Orta Asya'daki birtakımı karındaş ülkelerimiz hastalarını Avrupa'ya göndermeyi iri ortak nesne zannediyor meğerse aşırı dünyalık harcıyorlar." ifadelerini kullanan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'deki keyif merkezleri ve doktorların dünyanın en iyileri ortada arazi aldığını, güçlü bu hizmetleri de Avrupa'nın üçte biri fiyatına sunduklarını söyledi.

Salgın devrinde şifahane kapasiteleri dolan nice Avrupa ülkesinin gayrimenkul dışından mevrut hastaları almadığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Biz o hastaları katiyen kapıda bırakmazdık. O devletlere deriz ki 'Hastalarınızı bap hariç bıraktılar mı?' Bizde tedavi, gelişigüzel nesne var, etraflıca ve ılımlı vadeli tedaviler dahil. Müzakereler yapıyoruz. Vatandaşlar geliyor da talih marifetiyle gönderileceklerin de Türkiye'ye gelmeleri lazım."

Uluslararası rekabet

Çavuşoğlu, salgının mübrem tesirleri olduğunu, müstevli sonrasına da elleme davranmak istediklerini belirterek arsıulusal acemi teşrikimesai ve rekabetlere hazırlandıklarını kaydetti.

Ticarette de aşırı iri rekabetlerin ortaya çıktığına dikkati çekici Bakan Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Özellikle defans sanayisinde İngiltere ve ABD, Avustralya ile geçim yapmış oldu çekirdeksel tahtelbahir ile alakalı ve Fransa'yı bozulmamış dışı bıraktılar. Dost dosta da aldatılma attı. Bu pandemiyle de başladı hepsi birbirine revan mallara el koymaya başladı. Kişisel siper ürünleri, girintisiz çıkıntısız maske, gözlükler, ilaçlar, hammaddeler olsun el koymaya başladılar. Acımasız ortak rekabetin aceleci halde arttığını görüyoruz. Biz iş birliğinden ve çalışan aşırı taraflılıktan yanayız. Küresel sistemin eksikleri var, yanlışları var, dü yüzlülük sınır safhada. Bunlar dünyanın gerçekleri. Ama kılıç bunlar mevcut niteleyerek arsıulusal sistemden çekilecek değiliz. Tam aksine arsıulusal sistemin giderek güçlenmesi ve yenilenmesi düşüncesince güç gider ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" açıklamasının içi gereksiz ortak motto olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Gerçekten zaman BM tek problemi çözemiyor, tek mevzuda ön alamıyor tek çatışmayı engelleyemiyor. Özellikle Güvenlik Konseyi, veto hakkı, oylama üzere sistemler... Bunların değişmesi lazım, değişmezse BM adım adım Milletler Cemiyeti üzere kaybolur gider. O sebepten dolayı kılıç deriz ki aşırı nesne değişti, kurumların da buna fut uydurması lazım. Biz de 60 sene esbak Türkiye üzere davranamayız ki gelişigüzel nesne değişti. Bizim fut uydurmamız lazım, öne geçmemiz lazım. Şimdi elan adaletli ortak evren belkili diyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gayrimenkul dışı temsili


Türkiye'de sonuç 20 yılda 123 acemi temsilcilikle ecnebi amaç sayısının 289'a çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"New York'ta Türk Evini açtık. 1977 senesinde rahmetlik Demirel Başbakan, İhsan Sabri Çağlayangil Dışişleri Bakanıyken 10 eğik ortak bina, girişle beraberce 11 eğik ortak bina. Ben öğrenciyken orada aşırı bulundum. Öğrenciyken yetiyordu bize. 90'lı zamanlardan bahsediyorum. Türk Evi devamlı temsilciliğimiz, başkonsolosluğumuz, KKTC, ortak katını da Bangladeş'e vermiştik. Derneklerimiz vardı, terbiye ataşeliği vardı. Hatırası aşırı fakat bundan sonradan yetmiyordu. Hemen gerisinde 2 adet mekân aldık ortak tanesi otopark yeriydi ortak tanesi restoran. Şimdi 35 eğik ortak bina. Tam BM'nin, diplomasinin merkezinin karşısında. Kimisi 'Ne lazım vardı buna?' diyor. Kuru kuruya ortak öz saygı değil. Herkesin dediği şey, 'Ancak süper ortak iklim bunu yapabilir.' 4 yılda tamamlandık. Çok yönlü diplomasinin merkezinde kültürümüzü, turizmimizi, bizlere ilişik ne mevcut ise tanıtacağız. Tüm kurumlarımızın ofisleri orada olacak. KKTC'ye de elleme ortak kıvrım verdik."

Çavuşoğlu, elan sonradan basına bağlı meydana gelen toplantıda, gezim ve çıplak maşer kuruluşu temsilcilerinin sorularına ivaz verdi.

Toplantıya Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, AK Parti MKYK Üyesi Seda Sarıbaş, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen ve çıplak maşer kuruluşları temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ