USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Biz Türkiye adına rastgele çeşitli terörün karşısındayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hedefimiz şu anda 460 milyon dolar bulunan tecim hacmimizi 2023 böylece 750 milyon dolara çıkarmak." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Biz Türkiye adına rastgele çeşitli terörün karşısındayız
31-01-2022 18:00
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'deki Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a müteveccih saldırılarının sivilleri amaç meydan terör saldırıları bulunduğunu belirterek, "Biz Türkiye şekilde herhangi kuma çeşitli terörün karşısındayız." dedi.

Çavuşoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile Manama'da gerçekleştirdiği görüşmenin arkası sıra düzenledikleri eş matbuat toplantısında konuştu.

Kardeş diyar Bahreyn’de 5 sene aradan sonradan gine bulunmaktan iri kuma talih duyduğunu tamlayan Çavuşoğlu, mevkidaşı Bakan ez-Zeyyani ile düzentileme arkadaşlarına gösterdikleri konukseverlik ve kâr adım doğurgan güzeşte toplantılar düşüncesince teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, bu görüşmenin güzeşte ilkgüz ayından buyana mevkidaşı ez-Zeyyani ile icra ettiği 3. musahabe olduğuna ayraç ederek, icra ettikleri herhangi kuma görüşmenin kâr adım doğurgan ve kâr odaklı geçtiğini söyledi.

Ez-Zeyyani’nin bitim teşrin ayında Ankara’ya icra ettiği ziyarette namına Asya İş donanması Diyaloğu Dönem Başkanlığının devredildiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Asya İş donanması Diyaloğu Dönem Başkanlığında Bahreyn’in neler yapacağını, öncelikleri ve faaliyetleri karşı bilgiler de verdiler. Kendilerine aşırı teşekkürname ediyorum. Bir defa şimdi beyan etmek istiyorum ki; Bahreyn'in fasıl başkanlığını, önceliklerini ve de bu sürede gerçekleştirecekleri faaliyetleri en çelimli biçimde destekleyecek bulunan diyar Türkiye olacaktır." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerin başta kâr yıllarda küsurat temasların kuma işareti bulunduğunun altını çizerek, "En çelimsiz sürede majesteleri Kral Hamad’ı devletimizde ağırlamaktan iri kuma değer duyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını, en dobra dileklerini ve de Kral Hamad’a davetini kuma defa getirmiş olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türk halkının da en dobra dileklerini Bahreynli kardeşime kuma defa şimdi sağlamak isterim." ifadesini kullandı.

Bahreyn’de cemaziyelevvel süregelen ve bugün bitmeme fail görüşmelerde, düet ilişkilerin enine durmaksızın ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, ne mevzularda ne adımların atılacağı, ne anlaşmaların imzalandığı, bunların uygulanıp uygulanmadığı ve ilerleyici süreçte imzalanacak vesaik kabilinden konuların değerlendirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti.

"Bunların birisi de New York'ta hazırlamış olduğumuz aksiyon planı. Taslağımızı hazırladık, mütalaa ediyoruz. Yine gıcır toplantıda, Bahreyn Dışişleri Bakanlığından aşırı değerli arkadaşlarımızın, mevkidaşlarımızın düet ilişkiler, insanoğlu hakları ve diplomatlık akademisinin faaliyetleri üstüne enteresan ve hayır sunumlarını da izledik. Diplomasi akademileri ortada da şimdi dobra kuma iş birliğini olması dair hemfikiriz."

Türkiye ile Bahreyn arasındaki kazançlı ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesince Karma Ekonomi Komisyon toplantılarının gerçekleştirilmesi icap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, dayalı eş rüesa ve bakanların bu toplantıyı 23 Mart’ta yapmak dair uygun kaldığını ve Dışişleri Bakanlığı şekilde kendilerine herhangi kuma çeşitli desteği vereceklerini söyledi.

"Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en iri temennimiz"

Çavuşoğlu, bugüne genişliğinde Bahreyn'de gıcır hava meydanı karışma meydana gelen projelerde Türk firmalarının ehemmiyetli görevler üstlendiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Bugün Veliaht Prens Başbakan'la da kuma araya geldik. Başbakan Salman'la kuma araya geldiğimiz devir ülkenin kazançlı gösterimi karşı da ehemmiyetli bilim sahibi olduk. Bu zevahir çerçevesinde Türkiye şekilde firmalarımızla beraberce elimizden mevrut desteği vereceğimizi beyan etmek isterim. Tabii defans sanayinden esenlik ve çevreye genişliğinde teşrikimesai imkanlarımız mevcut. Bunları en dobra biçimde değerlendireceğiz. Tabii lehçe mevzuları da değerlendirdik. Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en iri temennimiz. Bu bölgelerde Körfez bölgelerindeki yakınlaşmalardan kılıç sevinme duyuyoruz."

Türkiye ile birtakımı Körfez devletleri ortada göreli şekilde karşıt duygu yaşandığına ayraç fail Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunu bertaraf etmek düşüncesince ilişkilerimizde emektar günlerimize değiştirmek düşüncesince temasları başlattık. Temaslarımız karşı da kardeşim Abdullatif’e de bilgiler verdim. Bu süreci, Bahreyn’in çelimli kuma biçimde desteklediğini gördük. Hepimizin arzusu, kardeşler ortada problemlerin olmaması, iş birliğinin ön plana çıkması. Bu doğrultuda beraberce çalışmaya bitmeme edeceğiz. Bölgemizdeki problemlerin barışçıl yönden çözümü dair beraberce çalışmaya bitmeme edeceğiz. Elbette terörle savaşım de önemli. Biz terörle mücadelede tekme ölçün içerisine düşmeden topu topu terör örgütleriyle hedefi ne olursa, ideolojisi ne olursa olsun, hedefi ki olursa olsun savaşım edilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Çavuşoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanlığındaki diplomatların, Türkçe ve Türk kültürüne özen duyduğunu ve bu alakanın de arttığına tanık bulunduğunu anlatarak, "Bundan da aşırı iri kuma talih duydum. O Türkçe öğrenen kardeşlerimizi Türkiye’de konuk etmekten de iri kuma sevinme duyacağız. Yunus Emre Enstitümüz Dışişleri Bakanlığı içerisinde Türkçeye özen duyan arkadaşlarımız düşüncesince gıcır programlar düzenleyecek." dedi.

Mevkidaşı ez-Zeyyani'yi Antalya Diplomasi Forumu'na çağırma fail Çavuşoğlu, "Bu sene Bahreyn'de gerçekleştirilecek Asya İş donanması Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmaktan değer duyacağım. Böylelikle temaslarımızı, aykırı ziyaretlerimizi bitmeme ettireceğiz. İlişkilerimizi şimdi da pekiştireceğiz." sanarak konuştu.

"Hedefimiz, tecim hacmimizi 750 milyon dolara çıkarmak"

Toplantının istifham yanıt kısmında Bahreyn'le ilişkilerin istikbaline yer veren Çavuşoğlu, 23 Mart'ta Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın gerçekleşeceğini hatırlattı.

İkili tecim kütlesinin 2021'de 2020'ye mucibince arttığını kail Çavuşoğlu, "Hedefimiz, şu anda 460 milyon dolar bulunan tecim hacmimizi 2023 böylece 750 milyon dolara çıkarmak." dedi.

Çavuşoğlu, iş konseyi ve tecim heyetlerini kuma araya getirerek ayrı ayrı sektörlerde teşrikimesai imkanlarının aranacağını belirterek, kazançlı iş birliğini ait topu topu engellerin kaldırılarak tecim ve yatırımın artırılacağını kaydetti.

Bahreyn'in coğrafi şekilde önemsiz bulunmasına karşın bölgedeki ülkelerle kıyaslandığında kâr adım kaslı teknolojilerle uran üretimi yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Sanayi bölgelerimiz ortada iş birliğini geliştirmemiz lazım." dedi.

Yenilenebilir erke dalında da Bahreyn'de olanaklar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Savunma uran dalında iş birliğimizi de geliştirmemiz lazım. Orada ilkin sayılabiliriz. Diğer Körfez ülkeleriyle bu manada kuma hayli mesafeler katettik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, bakanlıklar arası eşgüdüm ve iş birliğini artırmanın önemine de dikkati çekerek, herhangi kuma bölgede atılacak adımlar dair çelimli kuma politik istek bulunduğunu söyledi.

Turizm dalında iş donanmasına de yer veren Çavuşoğlu, Türkiye ve Bahreyn'in dü ehemmiyetli gezim destinasyonu bulunduğunun altını çizdi.

"Türkiye şekilde herhangi kuma çeşitli terörün karşısındayız"

Yemen'deki Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a müteveccih saldırılarına da yer veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin cemaziyelevvel tün meydana getirilen saldırılar ile 17 ve 24 Ocak'ta meydana getirilen saldırıları hızlı kınadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bunlar sivilleri amaç alan, sivillere müteveccih terör saldırısıdır. Biz Türkiye şekilde herhangi kuma çeşitli terörün karşısındayız. BAE ve amaç bulunan ülkelerle, Suudi Arabistan da karışma el donanması ortamında olduğumuzu da telefon görüşmemizde ve yaptığımız açıklamada da vurguladık."

Çavuşoğlu, topu topu problemlerin politik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yemen'de, Suriye'de, Libya'da, topu topu bölgemizde, öz coğrafyamızda, İslam dünyasında yaşanmış bulunan problemlerin barışçıl biçimde politik yollarla kuma an ilk çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu cins terör saldırıları da buna görev etmez kusursuz tersi çatışmaları şimdi da körükler. Biz bu mevzuda arkadaş ve ahi devletlerin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma uran ürünlerimize bölgeden aşırı iri alakanın bulunduğunu görüyoruz"

Çavuşoğlu, birtakımı Körfez ülkeleriyle eskiden ilişkilerde karşıt duygu yaşandığını belirterek, Türkiye'nin bu ülkelerle tek düet meselesinin olmadığını, lehçe dinamiklerin bunu gerektirdiğini söyledi.

Bu soğuklukların giderilmesi düşüncesince görüşmeler yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Mısır'la kuma diyalog süreci başlattık ve Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde dü güruh düzenledik, öteki temaslarımız da bitmeme ediyor. Dışişleri Bakanı Samih Şukri kardeşimle doğrusu kılıç herhangi kuma platformda görüşüyoruz." sanarak konuştu.

BAE ile görüşmelerde de Mısır'dan şimdi kuma tomar resmiyet kaydedildiğini özetleyen Çavuşoğlu, aykırı ziyaretlerin de güzel geçtiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubatta BAE'yi görüşme edeceğini belirterek, Dubai Expo'da Türkiye ulusal haset kutlanacağını tabir etti.

Suudi Arabistan'la da diyalog döneminin sürdüğünü özetleyen Çavuşoğlu, "Arzumuz Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizi emektar günlere, ayrıca şimdi dobra günlere bükmek ve geliştirmek. Bu mevzuda inanıyorum ki; önümüzdeki süreçte müspet gelişmeler olacak." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgede muvazene ve huzura yardım hazırlamaya amade bulunduğunu yineleyerek, "Türkiye şekilde kâr yıllarda defans uran dalında aşırı iri atılımlar yaptık ve defans uran ürünlerimize de bölgeden aşırı iri alakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu manada da semt ülkelerinden mevrut talepleri, onların defans enerjisini imar etmek düşüncesince mevrut talepleri, müspet şekilde, müspet biçimde değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ