USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, tanıklık etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Frontex'in bütçesininin onaylanmamasına ilişkin, "Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti. Bütçenin onaylanmaması ve ya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, tanıklık etti
05-05-2022 17:22
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliğinin (AB) aut sınırlardan mesul kurumu Frontex'in bütçesinin Avrupa Parlamentosu (AP) çeşidinden onaylanmadığını belirterek, "Çünkü bu bütçenin hissedar bölümü göçmenlerin arka itilmesinde kullanıldı. Frontex hoppadak izlemedi. Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti. Bütçenin onaylanmaması ve ya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah ile görüşmesinin peşi esna Dışişleri Bakanlığında planlı eş matbuat toplantısında konuştu.

Mevkidaşı Kemayah'ın açık katılımlı hissedar heyetle Türkiye'ye geldiğini aktaran Çavuşoğlu, birlikte doğurgan hissedar musahabe yaptıklarını söyledi.

Görüşmede düet ilişkilerin kâffesi boyutlarının beraberinde Afrika'daki gelişmeler, düzenlilik problemleri ve Ukrayna'daki harp meselelerini ele aldıklarını tabir fail Çavuşoğlu, mevkidaşıyla başta Liberya'daki Türk şirketlerinin vaziyeti ve Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) dirlik tahsil edilen tedbirleri hesabına da görüştüklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Afrika ülkeleriyle, Afrika Birliğiyle (AfB) ve ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) kabil diyalekt örgütlerle ilişkilerimizi şimdi da derinleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte nice mevzuda şimdi konkre adımlar atacağız." dedi.

Heyetler arası görüşmeye Türkiye çeşidinden Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katıldığını aktaran Çavuşoğlu, toplantıdan ilkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da Liberyalı mevkidaşını Bakanlıkta ikrar ettiğini ve doğurgan görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, matbuat toplantısının peşi esna heyetin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Emniyet Genel Müdürlüğünü görüşme edeceğini, ferda ise İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Maarif Vakfı ile görüşmelerinin bulunduğunu tabir etti.

Ekonomik İş Birliği Anlaşması imzalanacak

Bugünkü görüşmelerde başta iktisadi ve ticari mevzuları ele aldıklarını kail Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğini artırmamız düşüncesince Karma Ekonomik Komisyonunu kurmamız gerekiyor, ayrımsız halde İş Konseyini de. Bunun düşüncesince de Ekonomik İş Birliği Anlaşması'nı en çelimsiz vakitte imzalayacağız. Sayın Bakanımız Mehmet Muş geçim taslaklarının 1 ay zarfında anık olacağını söyledi." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, mavera taraftan Türkiye'nin Liberya'ya ihracatının arttığını fakat Liberya'nın Türkiye'ye bulunan ihracatının düştüğünü belirterek, bunun dengelenmesi düşüncesince çalışacaklarını tabir etti.

Türk firmalarının Liberya'da altyapı, üstencilik ve erke endüstrisi müdahale bölgelerde yapabilecekleri yatırımları da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, mavera taraftan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi kabil kimi anlaşmaların imzalanması hesabına da uygun kaldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Savunma ve defans sanayisi teşrikimesai uzlaşma zaptı düşüncesince de müzakerat bugünden itibaren başlıyor. Kısa hissedar müddet zarfında kılıç zat taslağımızı Liberya kısmına ulaştıracağız. Bu belgeyi de en çelimsiz vakitte imza etmek istiyoruz." dedi.

Özellikle askeri teşrikimesai hesabına da atmaları müstelzim adımlar olacağını kaydeden Çavuşoğlu, hissedar uzlaşma zaptı imzalayarak bunu resmileştirmeleri icap ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, mavera taraftan taraftan hususi kuvvetlerin eğitimi, terörle ve birleştirme suçla savaşım hesabına iş birliğini imar etmek istediklerini vurguladı.

Türkiye, Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacak

Serbest bölge, gezim ve para endüstrisi kabil mevzularda Liberya ile deneyim paylaşımı gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, denizcilik hesabına teşrikimesai yapmayı arzuladıklarını, Türk firmalarının erke hesabına bu ülkeye envestisman hazırlamaya anık bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, politik ilişkilerin de çabucak geliştiğini belirterek, Liberyalı mevkidaşıyla nice kere hissedar araya geldiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ayrışık vesilelerle Liberya Cumhurbaşkanı George Manneh Weah ile Togo ve Senegal'de görüştüğünü hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki yıl, Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik ayırmak düşüncesince Cumhurbaşkanı'mızın da emriyle emek harcamaları başlattık. Liberya da Türkiye'de büyükelçilik açmayı planlıyor. Açacakları büyükelçilik düşüncesince gelişigüzel muhtelif desteği vermeye hazırız." dedi.

Çavuşoğlu, en çelimsiz vakitte çapraz çevre tahsisleri gerçekleştirerek dü ülkeye de yerinde hissedar halde kançılarya ve rezidansları mensur edebileceklerini söyledi.

"Liberya'daki FETÖ okullarına el koydular"

Liberya'nın Türkiye'nin FETÖ'yle mücadelesine desteğini anımsatan Çavuşoğlu, "Liberya'ya Cumhurbaşkanı ve arkadaşım Dee-Maxwell'e giriş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Bu kendileri düşüncesince de önemli. Liberya'daki FETÖ okullarına el koydular. FETÖ iltisaklı kişilerle dayalı de mukteza adımları atıyorlar. Biz kendilerine, öğrencilerin etkilenmemesi düşüncesince isterlerse Maarif Vakfının (bu okulları) devralabileceğini ve Maarif Vakfının Liberya'da dünkü okullar açabileceğini söyledik." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Maarif Vakfının çelimsiz müddette dünyanın en iri 5. yetişek kurumu haline geldiğini ve 50 yöresinde ülkede 400'den hissedar tomar ekol ve yetişek merkezine eş bulunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Burslarından bugüne denli 108 Liberyalı öğrencinin faydalandığını ve Türkiye'de yetişek gördüğünü de aktardı.

Avrupa Parlamentosunun Frontex'in bütçesini onaylamaması

Avrupa Parlamentosunun, AB aut sınırlardan mesul kurumu Frontex'in bütçesinin Yunanistan'ın arka itmelerindeki görevi hasebiyle izin vermemesine bağlı istifham üstünde Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ege adalarından ve Türkiye sınırlarından göçmenleri kesinlikle arka ittiğine müteallik detayları ve belgeleri AB ve kâffesi dünyayla paylaştıklarını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Frontex'in bu belgeleri derinlemesine müddet inkar ettiğini, Türkiye'den arttırma vesaik istediğini ve bunların dayalı bölgelere gönderildiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosunun hissedar sormaca başlattığını ve belgelerin yayımlandığını, Frontex'in İcra Direktörünün 28 Nisan'da görevinden ayrıldığını ve dün Avrupa Parlamentosunun Frontex'in 2020 bütçesini de onaylamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Çünkü bu bütçenin hissedar bölümü göçmenlerin arka itilmesinde kullanıldı. Frontex hoppadak izlemedi. Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti. Bütçenin onaylanmaması ve ya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, bu arka itmeler esnasında ve hemen sonra ölümler yaşandığını hatırlatarak, "Denizin ortasında o botlar şişlendiği için, insanoğlu denize atılmış bulunduğu düşüncesince denizde de ölenler oldu. " ifadelerine arazi verdi.

Bunun insancasına hissedar meselenin olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu ölümlerde Yunanistan'ın da mesuliyeti var. Bir o kadar, ihtimal şimdi da hissedar tomar gözünün uğrunda bulunduğu düşüncesince ve arka itmelere katıldı düşüncesince Frontex'in, hasebiyle Avrupa Birliğinin de mesuliyeti var. Dolayısıyla kâffesi bunların açık, saydam hissedar halde soruşturulması gerekiyor ve sorumluların da matematik vermesi gerekiyor. Eğer Avrupa Birliği, Avrupa kurumları ve mahkemeleri samimiyse, kılıç onlarla gelişigüzel muhtelif bilgelik ve belgeleri paylaşmaya hazırız." dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosunun da bu manada göreli kendisine şimdi duygulu davrandığını, hakeza parlamenterlerin bulunduğunu belirterek, bu duruşlarından çevre onları kutlama etti.

Denize sakıt Türk kaptanın durumu

Bakan Çavuşoğlu, İngiltere merkezli firmaya ilişik gemide hissedar numara yiğit kendisine fariza önleyen Erhan Seçkal'ın denizden düşmesi ve dü buçuk güneş sonradan olmasına bağlı istifham üstünde Seçkal'ın özelliğine bağlı bilgelik verdi.

Seçkal'ın gemiden düşmesinin peşi esna Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğine bilgelik verildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Vatandaşımız bu sabahleyin hissedar balıkçı çeşidinden Bali açıklarında bulundu. Vatandaşımız mukteza tedavileri gördü. Şu anda Göç İdaresinde." dedi.

Çavuşoğlu, Seçkal ile telefonda görüştüğünü, durumunun dobra olduğunu, şirketinin gelişigüzel muhtelif desteği verdiğini, mukteza işlemlerin yapılmasının peşi esna Türkiye'ye arka döneceğini söyledi.

Seçkal'a esbak olsun dileğinde mevcut Çavuşoğlu, "66 vakit suda kaldı. Rabb'imin lütfu. 66 vakit suda kalmasına karşın sağlığı da iyi. Oradaki işlemler bittikten sonradan ülkemize doğacak ve ailesine kavuşacak." ifadelerini kullandı.

Toplantıda, dü dünya ortada "Siyasi İstişare Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ