USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karabağ'ın bundan sonra sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Karabağ'ın bundan böyle muvazenesizlik ve arbededen aşırı sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz. Bölge bundan böyle normalleşme sürecine girmelidir. Artık diyalekt teşrikimesai ve refaha müteveccih acemi fırsatlar oluştu." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karabağ'ın bundan sonra sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz
27-09-2021 13:20
Ankara/İstanbul

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nın yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Tüm arsıulusal maşer kabil Türk Konseyi üyelerinin de Afganistan dair ümit ve kaygılarının benzeşim bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "İnsani krizin ve hesaplı müşterek çöküşün önlenmesi, ekalliyet ve avrat hakları engelleme insanoğlu haklarının korunması, düzeniz müşterek huruç dalgasının önlenmesi, terörizmin yeniden kuvvet kazanmasının önlenmesi gibi. Bunun düşüncesince ülkede etraflı müşterek hükümet kurulması ve mevki mekanizmasının emek vermesi ehemmiyet bildirme ediyor." niteleyerek konuştu.

Toplantıda bu kapsamda atılabilecek adımların değerlendirildiğini kail Çavuşoğlu, "Başta bitişik devletler edinmek kıl payı ağır aksak huruç yükünü çekici ülkelerle el donanması çağrısında bulunduk. Terörle mücadelede yapılabilecekleri ele aldık. Bu hususlara aksan özne müşterek kuma deklerasyon de onama edildi." dedi.

"Karabağ'ın arbededen baş döndürücü sulh ve kalkınmayla anılmasını istiyoruz"

İstanbul'da 12 Kasım'da yapılacak Türk Konseyi 8. Devlet Başkanları Zirvesi hazırlıklarının da ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, bu zirvede Konsey açısından zamanı adımlar atılacağını belirti.

Çavuşoğlu, 27 Eylül'ün Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30. sene dönümü ve Karabağ'ın işgalden kurtarılmasına revan Vatan Savaşı'nın baş haset şekilde Türk dünyası düşüncesince manalı müşterek gün bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkmen kardeşlerimizi en dostça dileklerimizle kutluyoruz. İstanbul Zirvesi'nde Türkmenistan’ın rasıt şekilde aramızda katılmasıyla eş resmimiz tamamlamış olacak. Bugün bire müşterek sürede Karabağ'ın azatlığına revan Vatan Muharebesinin başladığı, can Azerbaycan'ın şehitlerini yâd günü. Toplantımızın açılışında şehitlerimizi daima baş başa andık. Aziz şehitlerimize Allah’tan yağmur diliyorum. Karabağ’ın bundan böyle dengesizlik ve arbededen baş döndürücü sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz. Bölge bundan böyle normalleşme sürecine girmelidir. Artık diyalekt teşrikimesai ve refaha müteveccih toy fırsatlar oluştu. Bu yönde can Azerbaycan'ın da ehemmiyetli teklifleri oldu."

Çavuşoğlu, topu topu tarafların kolokyum çıkacağı bu fırsatların eksiksiz devletler çeşidinden değerlendirilmesi umudunu da dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın (Recep Tayyip) Erdoğan ve Sayın (Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham) Aliyev, alanda barış, balans ve zenginlik isteklerini defaatle vurguladılar." değerlendirmesini yaptı.

Türk Konseyi'nin Karabağ'da faziletli seviyeli güruh yapmasının bahis konusu olup olmayacağına bağlı istifham üzerinde Çavuşoğlu, "Türk Konseyi, yurt muharebesi esnasında yayımladığı müşterek bildiriyle can Azerbaycan'a desteğini çelimli müşterek biçimde vurgulamıştır." dedi.

Çavuşoğlu, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve baş döndürücü sayıda Türk yetkilinin Azerbaycan'ı ve Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı ülkelerini görüşme ettiğini de hatırlatarak, "Buralar bundan böyle azat edildiğine gereğince yalnızca Türk Konseyi değil, bundan sonraları Azerbaycan'ın bu alanda rastgele müşterek şehrinde düzenleyeceği rastgele müşterek ayrışık toplantıya katılmaktan iri müşterek bereket duyarız." dedi.

"(Ermenistan Dışişleri Bakanıyla görüşme) Böyle müşterek planlama yok"

Çavuşoğlu, "Ermenistanlı mevkidaşınızla (Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan) Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi düşüncesince müşterek konuşma geçirmeniz planlanıyor mu? Bu ilişkilerin normalleşmesi düşüncesince Türkiye'nin ati süreceği şerait ne ve bu koşullarda Azerbaycan ve Karabağ dair ne mevzular ele alınacak?" şeklindeki soruya, "Böyle müşterek planlama yok." cevabını verdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın seçimden sonraları kimi müspet mesajlar verdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu mesajlara erinç müspet mesajlar verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Bizim kökeninden buyana en iri arzumuz harp bittikten sonra, yurt muharebesi bittikten sonraları bölgenin bundan böyle sulh ve balans bölgesi olmasıdır. Bu yönde de Azerbaycan'ın biliyorsunuz, Ermenistan'a şümullü müşterek sulh anlaşması imzalanması teklifi oldu. Henüz henüz Ermenistan'dan müspet müşterek karşılık gelmedi. Ama bundan ahir süreçte rastgele müşterek devir bulunduğu gibi, atabileceğimiz adımları can Azerbaycan'la baş başa eş güdümlü ederiz. Birlikte değişmeyen veririz, baş başa hamle atarız."

"Liderlerimiz ne devir isterlerse müşterek araya gelirler"

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in andıran sürede görüşmesinin planlanıp planlanmadığına bağlı soruya, "Zaten dü cumhur reisi olarak, dü karındaş şekilde elden çabucak rastgele müşterek güneş görüşüyorlar. Sürekli telefonda da görüşüyorlar." dedi.

İki liderin, 12 Kasım'da düzenlenmesi planlanan Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nden elden ilkin de görüşebileceğini fakat bunun düşüncesince hususi müşterek planlamaya lüzum üstelik olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, "İki kardeş, dü liderimiz ne devir isterse müşterek araya gelirler. Bize emir verirler, kılıç de bu doğrultuda çalışırız." niteleyerek konuştu.

Bayramov: Azerbaycan bayındırlık çalışmalarının çabucak yapılmasında ısrarlı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise bugünün Azerbaycan düşüncesince ehemmiyetli müşterek gün bulunduğunu vurgulayarak, müşterek sene ilkin Ermenistan'ın askeri provokasyonuna karşılık şekilde Azerbaycan ordusunun Başkomutan İlham Aliyev'in talimatı ile erinç saldırıya geçerek kısaca 30 sene devam eden işgale sonuç verdiğini belirtti.

Bayramov, 27 Eylül'de süregelen yengi yolunun 44 günce Vatan Muharebesi ile bitmeme ettiğini ve zaferle sona erdiğini kaydetti.

Bugünkü toplantının öncesinde elçi bakanların Azerbaycanlı şehitlerin anısına 1 dakikalık hürmet duruşunda bulunduğunu hatırlatan Bayramov, muharebede Azerbaycan'ın yerinde davasına dayanak noktası bulunan topu topu ülkelere ve yetkililere teşekkürname etti.

Bayramov, hassaten Türkiye'nin rolünden bahsederek "Vatan muharebesinin geçmiş gününden itibaren en yukarı düzeyde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilkin olmakla, TBMM Başkanı, milletvekilleri, politik partiler, şahsen Sayın Çavuşoğlu, başka bakanlar, çıplak maşer kuruluşları ve Türk halkı ehliyetli ve kesin biçimde Azerbaycan halkı ve devletinin indinde oldu. Bu politik ve tinsel dayanak noktası bizim düşüncesince baş döndürücü önemliydi. Bu dayanak noktası bizlere ek kuvvet verdi. Bu bizim bütünlük ve kardeşliğimizin sembolüne dönüştü. O tarihin müşterek numara senesinde benim Türkiye'de bulunmam ve şehitleri yâd gününü Türk kardeşlerimle baş başa geçirmem hususi simgesel ağıt taşıyor" ifadelerini kullandı.

Bugün baş döndürücü ehemmiyetli müşterek güruh gerçekleştirdiklerini bildiren Bayramov, "Tüm bakanlar öz tedirginliklerini ve görüşlerini belirtti. Toplantı daha sonra Afganistan'daki durumla ait deklerasyon onama edildi. Tüm unsur devletlerin bu mevzuda koordineli biçimde çalışacağına ve hamle atacağına eminim. Afgan halkı hesabına yorulmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Bayramov, toplantıda, 12 Kasım'da İstanbul'da yapılacak Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne tedbir mevzularını da ele aldıklarını kaydetti.

2. Karabağ Savaşı'nda Türk Konseyi'nin de Azerbaycan'a dayanak noktası verdiğini hatırlatan Bayramov, bu desteği önemsediklerini belirtti.

Bayramov, Azerbaycan'ın bugün gerçek hedefinin işgalden kurtarılan yerlerin ehliyetli bayındırlık edilmesi bulunduğunu bildirerek şu detayları verdi:

"Çok enerjik icraat yapılıyor. İşi zorlaştıran etkenlerden bir tanesi bölgenin mayınlı olmasıdır. Ermenistan henüz ilkin mayın haritalarını vermiyordu. Sekiz aydan sonraları 3 bölgenin mayın haritalarını verdileri. O haritalarda kısaca 200 bin mayının noktayı belirtiliyor. Verilen haritalardaki bilgilerin yalnızca yüzdelik 20'si doğru. Bu da oradaki bayındırlık çalışmalarını etkiliyor. Buna karşın 1 yıldan az müşterek sürede baş döndürücü iri işler görüldü. Mucize şekilde görülebilecek biçimde Fuzuli'de 8 ay içinde hava meydanı mensur edildi ve bundan böyle geçmiş uçuşlar gerçekleşti. 13 yönde kişmiri yolu mensur ediliyor. Şuşa'ya revan defa bundan böyle kullanıma açıldı. Şuşa'ya revan ikinci yolda da icraat sürüyor. Elektrik çizgileri çekiliyor. Ağdam şehrinin master planı onaylandı ve yapım başladı. Şuşa'nın da master planı onaylandı ve zamanı anıtlar restore ediliyor. Zengilan'da kurnaz karye mensur ediliyor. Azerbaycan bayındırlık çalışmalarının çabucak yapılmasında ısrarlıdır. Burada topu topu arkadaş ve karındaş ülkelerle teşrikimesai yapıyoruz. Bu ahacık de geçmiş olgun hem mayın temizlemede hem de bayındırlık çalışmalarında karındaş Türk şirketleri arazi alıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ