USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yükseltmek önceliğimiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya'nın global mevzularda iş birliğini artırmalarıyla ortaya çıkma sinerjinin elan eşit, elan adil, elan dengeli ortak evren düzeni ihdas hedefine katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yükseltmek önceliğimiz
27-04-2022 13:29
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ziyaretleri kapsamında bulunmuş yer aldığı Kolombiya'da neşriyat fail El Tiempo gazetesine, "Türkiye ve Kolombiya ortaklığı: Eşitliğe ait düet iş birliğinden hâlâ adaletli kuma evren düşüncesince toptan çelim donanmasına doğru" başlıklı kuma yazı kaleme aldı.

Makalede, Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya ortada 64 sene evvela Dostluk Anlaşması imzalanmasıyla süregelen diplomatik sürecin başlangıcından beri dü hükümran ve denk ülkenin içtenlikli teşrikimesai temelinde ilişkilerini sürdürdüğünü tabir etti.

Türkiye'nin 2010'da Bogota'da, Kolombiya'nın da 2011'de Ankara'da büyükelçilik açtığını anımsatan Çavuşoğlu, böylecene dü ülkenin ilişkilerin aşırı hâlâ yukarı seviyeye çıkartıldığı görülmemiş kuma devri başlatma iradesini gösterdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, büyükelçiliklerin açılmasının akabinde cumhurbaşkanları düzeyinde çapraz meydana gelen ziyaretlerin verdiği ivmeyle düet ilişkilerin gelişigüzel bölgede yoğunlaştırılmasını teminen aşırı sayıda teşrikimesai anlaşması imzalandığını aktararak, Karma Ekonomik Komisyon, Tarım İşbirliği Komitesi, Kültür ve Eğitim Komitesi kadar mekanizmalar organizasyon edildiğine ayraç etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya arasındaki tecim kütlesinin 2 bilyon doları aştığına dikkati çekerek, sabık sene dü ülkenin tecim kütlesinin 2020'ye nazaran az hâlâ dü katına çıktığını belirtti.

Kolombiyalı 177 öğrenciye Türkiye'de yüksek tahsil görmeleri düşüncesince Türkiye Bursları sağlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Kolombiya’da sağlık, edep bilimi bilimi ve rustik kalkınma sahalarında 157 projeye katkıda bulunduğunu belirtti.

"Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yetiştirmek kuma önceliğimiz"

Türkiye'nin müteşebbis ve insancasına kuma aut siyaset izlediğinin altını çizen Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu çerçevede Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yetiştirmek kuma önceliğimiz. Kolombiya’yı hususi kuma eş adına görüyoruz. Nitekim Kolombiya, bölgede Türk müesseselerinin mevcudiyeti açısından kuma tarz adına imtiyazlı konumdadır. TİKA’nın bölgedeki dü temsilciliğinden bir tanesi Bogota’dadır. Türk Hava Yollarının 2016'da başlatmış yer aldığı İstanbul-Bogota uçuşları bundan sonra haftanın gelişigüzel haset düzenlenmektedir. Resmi sav ajansımız Anadolu Ajansının bölgedeki yegâne ofisi kezalik Bogota’dadır. Ziyaretim vesilesiyle zaman resmi açılışını gerçekleştireceğimiz Maarif Vakfının Bogota’da kurduğu edep bilimi bilimi ve firez merkezi de Türkiye’nin Kolombiya’da kalan kurumsal mevcudiyetinin en dünkü örneğidir."

"İki abuhava ortada iş birliğini tamik yönündeki irademiz tamdır"

Türk iş insanlarının Kolombiya’yı branşında kuma tarz adına değerlendirdiğini ve öteki semt ülkelerindeki alıcıları Kolombiya’ya çağırma ettiğini tamlayan Çavuşoğlu, hesaplı mevzularda bulunan potansiyeli hâlâ güzel değerlendirmek ve ilkin çapraz yatırımları tasarruf etmek düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, çapraz gezmen sayılarının gelişigüzel sene artarak çoğalması ve Kolombiya üniversitelerinde verilen Türkçe derslerine yayınlanan efdal talebin dü abuhava halkları arasındaki hukuk bağlarının güçlendiğinin işareti bulunduğunu belirterek, "Halklarımızın yararına adına dü abuhava ortada gelişigüzel bölgede bulunan iş birliğini hâlâ da tamik yönündeki irademiz tamdır. Bu içtenlikli iş birliğini toptan bölgeye haiz ballanmak düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız da yarayışlı neticeler verecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Kolombiya'nın bölgelerinde ciddi konuma, muvazeneli siyasal ortama ve yükselen ekonomilere cemaat bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Mülteci krizi kadar toptan sınamalar dair da benzeri yaklaşımlara sahiptir. İki ülkenin toptan mevzularda iş birliğini artırmalarıyla ortaya çıkma sinerjinin hâlâ eşit, hâlâ adil, hâlâ muvazeneli kuma evren düzeni ihdas hedefine katkıda bulunacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin branşında ve ötesinde sulh ve istikrarın tesisine katkıda bulunan iktisap etmek düşüncesince aşırı sayıda toptan üstünlük başlattığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kültürler ve dinler ortada kavrayış ve hoşgörünün geliştirilmesi düşüncesince Birleşmiş Milletler çatısı altında İspanya ile eş reis adına başlatmış yer aldığı Medeniyetler İttifakı Girişimi, çatışmaların önlenmesine katkıda bulunan iktisap etmek düşüncesince geliştirdiğimiz Barış düşüncesince Arabuluculuk Girişimi zaman aşırı gerekseme mahsus mevzularda müspet yardım üreten, çalışan aşırı taraflılığın güzel örnekleri durumuna gelmişlerdir. Keza bu sene ikincisini düzenlediğimiz Antalya Diplomasi Forumu da şimdiden aşırı cepheli müzakereler düşüncesince toptan erişime cemaat kredili kuma ortam durumuna gelmiştir.

Türkiye’nin sulh ve muvazene dair içtenlikli gayretleri, Ukrayna’daki harp bağlamında da görülmektedir. Kriz sonra Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları ortada evvel görüşme, Antalya Diplomasi Forumu marjında Türkiye’nin de katılım etmiş yer aldığı toplantıyla düzenlenmiştir. Türkiye, izlediği ilkesel davranış yardımıyla gelişigüzel dü tarafın güvenlik duyduğu kuma abuhava adına kolaylaştırıcılık çabalarını sürdürmektedir."

"Uluslararası teşkilatlar sorunlara analizör üretmekte yetersiz"

Dünyanın erinç karşıya yer aldığı sorunlara bağlı değerlendirmesinde Çavuşoğlu, "Uluslararası teşkilatlar ve toptan yönetişim mekanizmaları, bulunan sorunlara can alıcı analizör üretmekte çıtırbom kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Dünya Beşten Büyüktür' şiarı, toptan tehditlere karşılık verebilen, kapsayıcı, adaletli ve çalışan kuma arsıulusal cümle düşüncesince mücahede sergileme çağrısıdır." ifadesini kullandı. ​​​​​​​

Çavuşoğlu, sığınmacılar ve barhana konularının derece derece ağırlaşan toptan sınamaların başlangıcında geldiğini, akıbet 10 yılda evren genelinde sığınmacı sayısının dü kattan kuma tomar artarak 85 milyona ulaştığını, Türkiye ve Kolombiya'nın en kuma tomar mülteciye ev sahipliği yapan, bu bakımdan dünyada kuma numara ve ikinci sıradaki devletler bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kolombiya’nın, sığınmacılara koyun açmalarından meydana gelen ciddi kuma ağırlık üstlenen devletler adına hâlâ adaletli sıkıntı paylaşımını sağlamaya müteveccih icraat da engelleme iktisap etmek nerede ise barhana yönetimi ve sığınmacılar dair toptan siyasete taraf verecek eş icraat yürütmelerinin yarayışlı olacağına inandığını tamlayan Çavuşoğlu, "Sonuç adına hem düet ilişkilerimizi aşırı hâlâ doğacak seviyelere arttırmak düşüncesince hem toptan yönetişimi hâlâ adaletli ve etraflı olma anlamında etkileyebilecek eş çalışmalarımızı açık açık tezyit kararlılığıyla Kolombiya halkına en güzel dileklerimi iletiyorum." ifadesine arazi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ