USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tüm dünyadan çelimli müşterek el birliği gördük

Bakan Çavuşoğlu, "Tüm dünyadan da çelimli ortak el birliği gördük. Birçok iklim kontrol istirdat ekiplerini, doktorlarını, kumluk hastanelerini, iane malzemelerini ülkemize irsal ediyor. 9 Şubat itibarıyla 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tüm dünyadan çelimli müşterek el birliği gördük
09-02-2023 17:09
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin arkası esna Türkiye'nin hepsi dünyadan çelimli müşterek el birliği gördüğünü, bugün sebebi ile 56 ülkeden 6 bin 479 personelin iane amacıyla alanda bulunduğunu ve 19 ülkeden de toy ekiplerin 24 sayaç süresince Türkiye'ye geleceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Dışişleri Bakanlığında meydana getirdiği görüşmenin arkası esna kuma matbuat toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli deprem hasebiyle tarihin en iri felaketinin yaşandığına ayraç ederek, "Yaşadığımız bu sıkıntı karşısında KKTC bizi tek devir bekâr bırakmadı." dedi.

Deprem hasebiyle yedi devir ulusal matem anons fail KKTC'nin el birliği gösterdiğini aktaran, Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle acımız da sevincimiz de birdir. Tüm KKTC makamlarına ve Kıbrıs Türk halkına, bu çetin günlerde verdiği dayanak süresince başkaca teşekkürlerimi arz eylemek istiyorum." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, depremin arkası esna KKTC taharri memuru polis defans ekipleri ve kontrol istirdat ekiplerinin Türkiye'ye geldiğini, sahada derin müşterek emek vermek bünyesinde bulunduğunu ve sahadaki çalışmalara iri medet sağladığını kaydetti.

"Deprem felaketinde devletimizde mevcut ve yaşamını kaybeden Kıbrıs Türkü kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum." diyen Çavuşoğlu, Adıyaman ve Hatay Kırıkhan'da çökme altında küsurat sportmen kafilelerinin bulunduğunu ve oradan iyi bilgi edinmeyi umduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, emlak dışından Türkiye'ye iane amacıyla mevrut ekiplere de teşekkürname ederek, "Tüm dünyadan da çelimli müşterek el birliği gördük. Bunun düşüncesince de teşekkürname ediyoruz, arsıulusal topluma da bu vesileyle teşekkürname eylemek istiyorum. 95 dünya ve 16 arsıulusal kuruluştan iane teklifi aldık. Birçok dünya kontrol istirdat ekiplerini, doktorlarını, beyaban hastanelerini, iane malzemelerini ülkemize irsal ediyor. 9 Şubat sebebi ile 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. Yine 19 ülkeden takımlar 24 sayaç süresince devletimizde olacaklar." dedi.

Deprem bölgelerine ek kendisine 11 sefirikebir görevlendirildi

Çavuşoğlu, devletin hepsi müesseselerinin deprem düşüncesince seferber bulunduğunu aktardı ve hepsi taharri memuru polis maşer örgütlerinin de seferber bulunduğunu kaydetti.

Kovid-19 devrinde kurulan Koordinasyon ve Destek Merkezi'nin baştan çalışkan duruma getirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, merkezin depreme müteveccih çalışmalara ve arsıulusal desteklerin koordinasyonuna medet sağladığını aktardı.

Çavuşoğlu, sahada meydana getirilen çalışmalara durumunda medet sağlanması icap ettiğinin altını çizerek, "Deprem alanında temsilciliklerimiz var, Gaziantep'te, Diyarbakır'da ve Hatay'da. Bir de İstanbul'da temsilciliğimiz var, birtakım yardımlar İstanbul üstünden geliyor. Oradaki temsilciliğimiz, büyükelçimiz ve arkadaşlarımız yedi devir 24 sayaç esasıyla havaalanında münavebeli fariza yapıyorlar. Antalya'ya revan yardımlar mevcut ya evvela özellikle elbette pistlerdeki dava yardımıyla mahsus müşterek münavebeli gönderiyorduk. Antalya temsilciliğimiz de ayrımsız halde orada fariza yürütüyor." ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, emlak dışından mevrut yardımların gerekseme mahsus bölgelere ulaştırılabilmesi düşüncesince Hatay, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis'te 11 büyükelçinin görevlendirildiğini kail Çavuşoğlu, alanda hâlâ önceleri 17 personel bulunduğunu ve ek kendisine 14 personelin hâlâ gönderildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Bakanlığın Hatay mümessili Devrim Öztürk'ün ve orada fariza karşıcı Gökhan Aytaç'ın halen çökme altında bulunduğunu ve kendilerinden hâlâ müşterek bilgi alınmadığını belirtti.

Yurt dışından deprem hasebiyle akçe yardımda mevcut peyda eylemek isteyenlere ait aritmetik numaralarını aktardıklarını tamlayan Çavuşoğlu, nakdi yardımlar hasebiyle emlak dışındaki büyükelçiliklerde, lazım izinlerin alınarak aritmetik açılması ve ordan da yardımların Türkiye'ye aktarılması düşüncesince emek vermek yaptıklarını anlatım etti.

Bakan Çavuşoğlu, emlak dışından doğacak ayni yardımların Türk Hava Yolları (THY) ile Türkiye'ye ulaştırılması düşüncesince THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile görüştüklerini dile getirdi.

THY'nin, ayni yardımların Türkiye'ye ulaştırılması düşüncesince kargo uçaklarını tahsis ettiğini aktaran Çavuşoğlu, bunun indinde kurumun tarifeli uçuşlarındaki uçakların da kullanıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şu an düşüncesince en aşırı çadıra gerekseme duyulduğunu, bu hususa evleviyet verdiklerini belirtti.

Depremin arkası esna Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov özellikle peyda eylemek kıl payı nice dünya liderinin ve bakanın Türkiye'yi görüşme eylemek istediklerini ilettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, bu talepleri doğacak hafta planlayabileceklerini anlatım etti.

Çavuşoğlu, deprem hasebiyle emlak dışından mevrut taziyet mesajlarının cevaplandırılması koordinasyonunu da Cumhurbaşkanlığı ile bu arada yaptıklarını aktardı.

Depremzedeler düşüncesince meydana getirilen çalışmalara da yer veren Çavuşoğlu, "Devletimiz deprem alanında evi yıkılan bireylere barınmaları düşüncesince olanaklar sağladı. Yaklaşık 500 bin yabanlık (barınma) olanak sağlandı, lakin deprem alanında şu anda işi olmayan, acele halde ve adam peyda eylemek talip bireylere da lazım desteği vermemiz gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da sahada çalışırken bu işin organizasyonuna da oradan dayanak veriyor. Kendisiyle sonsuz temastayız. Farklı illerimizde yurttaşlarımızın gelip barınması ve gelişigüzel çeşitli imkanın sağlanması dair da çalışıyoruz." dedi.

"Birinci önceliğimiz müşterek an evvela depremin tesirinde küsurat yurttaşlarımızın indinde olmak"

Bakan Çavuşoğlu, evvel akşamdan başlayarak bu sabaha derece tahminî 30 bin bireyin bölgeden boşaltma edildiğini, zat olanaklarıyla bölgeden ayrılanların da bulunduğunu kaydetti.

Deprem alanından boşaltma edilenlerin 15 bin 729 bireyin Türkiye genelinde amme misafirhaneleri, mektepli yurtları ve konaklama tesislerine yerleştirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, Antalya'ya 11 bin 165 depremzedenin geldiğini belirtti.

Çavuşoğlu, meydana getirilen çalışmalara bağlı şu değerlendirmede bulundu:

"Herkes müşterek taraftan, işin ucundan tuttu, hepsi kurumlarımız elini uzattı. Diplomaside bugün ehemmiyetli aşırı meseleler mevcut lakin müşterek numara önceliğimiz müşterek an evvela depremin tesirinde küsurat yurttaşlarımızın indinde olmak, kurtarmak, hastaları, yaralananları ıslah yapmak ve hâlâ aşırı yapacağımız iş var. Bu şehirlerimizin baştan ayağa kaldırılması dair da doğrusu Sayın Cumhurbaşkanı'mız lazım açıklamaları yaptı. Herkes denli kılıç de üzerimize düşeni hazırlamaya çalışıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ