USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma süreci başladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma döneminin başladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma süreci başladı
25-02-2022 23:07
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma döneminin başladığını belirtti, Ukrayna'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlı talebini "Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu mühim süreçte uygulayacağız, elan evvel harfi harfine uyguladığımız gibi." laflarıyla değerlendirdi.

Çavuşoğlu, NTV'de katılmış bulunduğu deli dolu yayında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ve gündeme bağlı soruları yanıtladı.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin başlayıp başlamadığına bağlı soruya Çavuşoğlu, "Tahliyeler başladı. 12 Şubat'tan itibaren yurttaşlarımıza yaptığımız tembihat çerçevesinde tahminî 5 bin vatandaşımız elhak ülkemize dönmüştü. Özellikle 12 ve 22 Şubat'ta yaptığımız duyurulardan sonra." dedi.

Çavuşoğlu, küsurat vatandaşların Türkiye'ye getirilmesi dair cemaziyelevvel ortamı kıymetlendirmek istediklerini belirterek, "Bugün kişmiri kanalıyla vatandaşlarımızı transfer sonucu aldık. Hazırlıklarımız elhak elan başlangıçta yapılmıştı. Aynı vakitte yurttaşlarımıza yegâne hiç telefonla da ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin yöresinde vatandaşımız vardı Ukrayna'da, 16 bin yöresinde vatandaşımıza yegâne hiç ulaştık." niteleyerek konuştu.

Ahıska Türkleri, Gagauz Türkleri ve Kırım Tatarlarının liderleriyle de sonsuz değinme şeklinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Gerektiği devir o kardeşlerimizin tahliyesi dair da lazım hazırlıkları bu arada yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve gayrı iklim yollarıyla değinme halindeydik. Geniş gövdeli uçuşları da başlatmıştık zorla bundan böyle iklim sektörü gizli bulunduğu düşüncesince açıktan boşaltma yapamıyoruz. Aynı halde denizden de boşaltma yapamıyoruz, o sebeple otobüslerle karadan tahliyeleri başlattık. "

Çavuşoğlu, Lviv'deki 70 Türk vatandaşının Polonya'ya akıllıca geldiğini, Türkiye'nin Polonya, Moldova ve Romanya'daki büyükelçilik ve konsolosluklarını hareketlendirdiğini anlattı.

Kendi olanaklarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının uç kapılarına bağlı duyurularını strateji etmeleri çağrısında mevcut Çavuşoğlu, "Bu gece ezanı 270 civarındaki vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz. Yaklaşık 2 sayaç evvel 90 yöresinde vatandaşımızı dü otobüs Kiev'den alıp Romanya üstünden ülkemize gönderecek." dedi.

Çavuşoğlu, Harkiv'den 110 Türk vatandaşının 2 otobüsle ferda sabahleyin cereyan edeceğini belirterek, "Yarından itibaren tahliyelerimize mücahede vereceğiz." ifadesini kullandı.

Vatandaşların karadan tahliyesinin başladığını fakat iklim dalının açılması şeklinde açıktan da boşaltma düşüncesince hazırlıkların yapıldığını kail Çavuşoğlu, iklim koridorunun açılması düşüncesince hem Rusya bununla birlikte Ukrayna gözetiminde girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu akşamüzeri tahliyelerin başladığını belirterek, şimdiye denli boşaltma düşüncesince başvuran vatandaşların sayısının tahminî 2 bin 500 bulunduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla, öz araçlarıyla Ukrayna'dan ayrılarak batıdaki devletlere akıllıca revan vatandaşların da bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, boşaltma döneminin en çelimsiz müddette tamamlanacağını, yarından itibaren sürecin hızlandırılacağını vurguladı.

Ukrayna'da 20 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 12 ve 22 Şubat'ta icra ettiği duyuruların peşi sıra 5 bin vatandaşın Türkiye'ye döndüğünü, tahliyelerin ise bu gece ezanı bakımından başladığını belirtti.

"Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu mühim süreçte uygulayacağız"Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Türkiye'den Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlı talebi ile alakalı soruya "Türkiye, değme devir arsıulusal hukuktan yana olmuştur ve yan bulunduğu anlaşmalara uymuştur." cevabını verdi.

Türkiye'nin tepme standartlara düşmeden Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni değme devir birlik anlamıyla uyguladığını kail Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Montrö Anlaşması'nın hükümleri oldukça belirgin ve net. Türkiye, ortak savaşın içindeyse buradan tamamı geçişler ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye, ortak savaşın tarafı değilse ve savaşçı çevre mevcut ise 19. konu oldukça sarih ortak halde söylüyor. Bu savaşçı devletlerin gemilerine boğazdan geçişi metres yetkisi veriyor Türkiye'ye zorla gine 19. konu ortak ayrıklık tanıyor. Bu, hoppadak Rusya düşüncesince değil, tamamı sahildar devletler düşüncesince geçerli. Ukrayna düşüncesince de geçerli. Eğer ortak sefine öz üssüne hâllenmek düşüncesince talepte bulunuyorsa 19. konu burada ortak ayrıklık tanıyor. Tabii burada öz üssüne dönmüş olması gerekiyor. Yani denizden, boğazdan geçip apayrı ortak üsse değil. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesinde kombinezon var, ayrıklık nerede tanınıyor belirgin belirgin söylenir. Biz değme devir bulunduğu kabilinden burada Montrö Anlaşması'nı ağız ağıza uygulayacağız."

Çavuşoğlu, ortak savaşın olup olmadığının, türel ortak tarif gerektirdiğini vurgulayarak, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i satır satır dinledim, NATO ve BM belgelerine de baktım, orada da ayrımsız şeyler söyleniyor. Bazıları 'Topyekun karışma diyor, saldırı' diyor. Stoltenberg, konuşmasının ortak kısmında 'Topyekun işgal, saldırı' dedi ve sonradan harp tabiri de kullandı zorla hukuken elbette bunun tanımının yapılması gerekiyor. Şu anda BM ve NATO belgelerinde harp tabiri müstamel değil zorla halkın tabiriyle ortak harp mevcut ortada. Sonuç bakımından kılıç Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu mühim süreçte uygulayacağız. Daha evvel harfi harfine uyguladığımız gibi, rastgele ortak tepme standarda düşmeden, nesnel halde uyguladığımız kabilinden bu çerçevede Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız."

Türkiye açısından mevzuya bağlı kriterlerin belirlenip belirlenmediği sorusuna ise Çavuşoğlu, "Şu anda hukukçularımız, askerlerimiz, bakanlığımız, arkadaşlarımızla Ukrayna'dan istem geldikten sonradan bunu ağır halde değerlendiriyoruz." cevabını verdi.

Putin'in Ukrayna'da vuruş çağrısıÇavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da askere vuruş çağrısında bulunduğunu yansıtan olup bitenleri ayraç ederek, "Bu, elbette benimseme edebileceğimiz ortak obje değildir. Biz seçme hükümetlerin demokratik sıfır yöntemlerle görevden uzaklaştırılmasına karşıyız." dedi.

Türkiye'nin darbelere erinç duruşunu yineleyen Çavuşoğlu, "Bu çağrıyı yadırgadık. Doğru ortak davet cihazı değil, benimseme edilemez ortak çağrıdır." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin demokratik yollarla halkın iradesiyle seçme hükümetleri desteklediğinin altını çizerek, "Ukrayna'nın kimin çeşidinden yönetileceğine de Ukrayna halkının değişmeyen vermesi gerekiyor. Biz değme devir meşruiyetten yanayız." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ