USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, er uyarı, çatışmanın önlenmesi, stabilizasyon ve arabuluculuğun behemehâl kendine arazi bulması icap ettiğini belirterek, "Savaşın maliyeti rastgele devir barışın bedelinden elan büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın kaybeden

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'
10-03-2022 19:36

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde, ‘Değişen barış ortamınca arabuluculuk kontak lens altında' temasıyla planlı 8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'na katıldı. Çavuşoğlu, 10 yılda İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın fevk dozaj elçi ve uzmanlarla arabuluculuk çabalarının araştırma edildiğini ve anadan görme eş ortam durumuna geldiğini belirtti. Bu yılki konferansın Antalya Diplomasi Forumu'ndan doğrudan geçmiş düzenlendiğini ayraç eden Çavuşoğlu, "Bunun amacı, dü iri aktiflik ortada eş görevdaşlık kurmaktır. Antalya Diplomasi Forumu'nun bu yılki teması, 'diplomasiyi baştan kodlamaktır'. Diplomasi barışçıl analizör bulma yeteneği ve gücü dizginleyebilme sanatıdır. Barış ve istikrarın sürmesini sağlamanın, arbede olmayacağı değil çatışmayla savaşım edebilmek ve yöntemleri ihya anlamına gelir. Bunu yapabilmenin en güzel yolu arabuluculuk ve uzlaşmadır. Gelecek 3 devir zarfında diplomasiyi acemi sınamalarla ahenkli bir duruma sağlamak düşüncesince nite baştan kodlayabileceğimizi tartışacağız. Değişim, arsıulusal politikaların ana sabitesidir. Yapmamız müstelzim nesne değişim işlemi saymak ve kendimizi buna uyarlanmış etmektir" ifadelerini kullandı.

"2 MİLYAR İNSAN ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR"

Soğuk Savaş sürecinin derinlemesine müddet geçmiş bittiğini ve deminden baş döndürücü kutuplu eş dünyanın mevcut olduğuna yer veren Bakan Çavuşoğlu, “Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı yalnızca Avrupa'da değil dünyada baş döndürücü şeyi değiştirecek. Çatışmalar evren genelinde yükselişe geçti. Yaklaşık 2 bilyon insanoğlu arbede bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalar anbean elan karmakarışık eş çözüm alıyor. Maalesef arsıulusal manzume acemi sınamalar ve mütebeddil düzenlilik etrafına uzlaşma sağlayamıyor. Bunu kusursuz kendisine Ukrayna'daki silahlı arbedede eş kat elan görüyoruz. Çatışmalar insancasına trajediye bozukluk oluyor, arsıulusal istikrara dokunca veriyor ve arsıulusal düzene güvensizliği artırıyor. Yine eş güya dondurulmuş arbede patladı ve şer ile ahiret yolculuğu getirdi. O devir bizler sormalıyız, barışın bulunmadığı eş devirde mı yaşıyoruz? Gücün üstünlüğü, dünyada hukukun üstünlüğü ve toptan normlara galip mi gelecek? Bundan elan iyisini yapabiliriz. Krizleri yönetiyor yada neticelerini frenlemeye çalışmaktan elan iyisini" diyerek konuştu. "Erken uyarı, çatışmanın önlenmesi, kararlılık, arabuluculuğun burada kesinlikle kendine toprak bulması gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Çünkü savaşın maliyeti gelişigüzel devir barışın bedelinden elan büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur. Bu tatlı 2010'da Birleşmiş Milletler'de (BM) 'Barış İçin Arabuluculuk' girişimini duyurduk ve BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nu kurduk. Türkiye'nin BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda (İİT) arabulucu yâran grubunun kurucusu olması ve ayrımsız anda bu gruplara reislik etmesinden alım çalım duyuyoruz” diyerek konuştu.

"ARABULUCULUK FARKINDALIĞI"

Bu grupların, arabuluculuk mevzusundaki farkındalığı artırdığını ve 4 BM Genel Kurulu sonucu ve 3 İİT Bakanlar Konseyi sonucuna akla yatkın zemini hazırladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu ay böylece İslamabad'da bizim öncülümüzde İİT Dışişleri Bakanları, İİT'nin bu bölgede kapasitesinin elan eş tomar güçlendirilmesi düşüncesince ayrıksı eş değişmeyen alacak. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'ndaki müzakerat bu bölgede kavramsal çerçevenin büyümesine iri katkıda bulundu. Arabuluculuğun başarısı düşüncesince anahtar ciddiyete erbap nesne kapsamıdır. Kadınlar ve gençlerin güvenliğin sağlanması ve barışın sürdürülmesi mevzusundaki muktezi rollerini aytışmak düşüncesince hususi eş açık oturum yapacağız. Dünyanın gelişigüzel yerinden diplomatları, öğrencileri, siyasal liderleri, endişe kuruluşlarını eş araya getirmekten sevinme duyuyoruz. Sizin tartışmalarınız elan barışçıl, muvazeneli ve gönençli eş dünyayı nesir etmemize iane edecek. Güçlerimizi birleştirerek diplomasiyi baştan kodlamanın yüksek istikbaline eminim. Çünkü doğacak bugün yaptığımız şeylerle şekillenecek" ifadelerine toprak verdi.

"FIRSATLARI BULMALIYIZ"

Konferansa videoteyp mesajla eklenmiş olan BM Genel Sekreteri Guterres, akıbet haftalarda Ukrayna'da ortaya çıkan trajedinin arsıulusal barış ve güvenliği sarstığına uyanıklık çekerek, Ukrayna karışma peyda etmek kıl payı evren genelinde silahların faktör bulunduğu bu katlanılamaz acıların sona erdirilmesi düşüncesince kuma arabuluculuk çabalarının elan eş tomar devreye sokulması icap ettiğini anlatım etti. Barışın sağlanabilmesi düşüncesince lehçe mekanizmaların öneminin altını çizen Guterres, "Ortaya çıkan menfi koşullara yanıt verebilmek düşüncesince tetikleyici ve azimli olmalı, çatışmaları diyalog ve arabuluculukla çözebilecek fırsatları bulmalıyız. Birlikte çalıştığımız organ devletler, lehçe organizasyonlar ve çırçıplak maşer kıl payı ortaklarımızla çalışmaya bitmeme etmeliyiz. Arabuluculuk da başarı, fakat arsıulusal yardıma ve siyasal birliğe bağlıdır" dedi.

İsa Akar - Ertuğrul Gün
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ