USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet Akademisi kurulmasına ilişkin yasa teklifi komisyonda bildirme edildi

Diyanet Akademisi kurulmasına ilişkin yasa teklifi komisyonda bildirme edildi
03-03-2022 18:17
TBMM

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu'nda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda ikrar edildi.

Teklife göre, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü kabilinden düzenlenen bazısı faaliyetler, bundan sonra, kurulacak Diyanet Akademisi içerisinde yapılacak.

Diyanet Akademisi, dini erdemli ihtisas, dini his ve terbiye merkezlerinden oluşacak. Diyanet Akademisi aracısız Başkana ilişkin olacak, Başkanlığın, Din Hizmetleri Sınıfına ilişik kadrolarına atanacak oral ilmek görevlilerinin mesleksel eğitimi ile iş içi terbiye faaliyetlerini ve iklim dışından mevrut mahallin ilmek görevlilerine müteveccih terbiye faaliyetlerini yürütecek; Başkanlığın fariza alanıyla alakalı araştırma, yayın, konferans, panel, seminer, bilgi şöleni ve benzer dini, ilmi, sosyal, kültürel etkinlikler, ağırşak ve şehadetname programları düzenleyecek, reis bey kabilinden sunulan gayrı görevleri hesabına getirecek.

Diyanet Akademisi; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler, lisans düzeyinde dini terbiye sağlayan yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile görevinin gerektirdiği gayrı millî ve arsıulusal kurum, yapı ve kurullarla teşrikimesai ve eş emek vermek yapabilecek, mesleksel ve ilmî ilgiler kurabilecek, incelemelerde bulunabilecek, terbiye programları uygulayabilecek, istişare kurulları ve komisyonlar oluşturabilecek.

Eğitim görevlisi kadrolarına atanacaklar

Akademide öğüt vermek, araştırı ve infaz faaliyetlerinde fariza ikrar etmek üzere, dört salname dini erdemli tahsil mezunu olup dini erdemli his merkezinde eğitimini tamamlamış yahut teoloji dalında doktora yapmış olanlar arasından; dini musiki, okuma kabilinden hususi kabiliyet müstelzim mevzularda ise dört salname dini erdemli tahsil mezunu olanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar Diyanet Akademisinde terbiye görevlisi kadrolarına atanabilecek.

Ayrıca Diyanet Akademisinde terbiye görevlisi kadrolarının yüzdelik 10'una kadar, dini erdemli tahsil haricinde lisans mezunu olup erdemli lisans çalışmasını tamamlayanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar, terbiye görevlisi kadrolarında fariza alabilecek.

Diyanet Akademisi Başkanının minimum lisans düzeyinde dini yüksek tahsil mezunu olması gerekecek.

Personel alımı

Diyanet Akademisi Başkanlığında, kontratlı personel istihdam edilebilecek.

657 mahdut kanunda öngörülen umumi şerait birlikte Başkanlık mevzuatı ile belirlenen hususi koşulları taşıyanlardan, Kamu Personel Seçme Sınavı nokta sırasına vazolunmak kaydıyla tayin yapılacak rastgele eş tek pozisyonun üç katına derece oral arasından Başkanlık kabilinden Akademiye antre düşüncesince yapılacak oral yahut kılgılı sınavdaki muvaffakiyet sırasına layıkıyla aday, ilmek görevlisi namına belirlenecek. Başkanlık kabilinden belirlenen oral ilmek görevlileri, Diyanet Akademisinde mesleksel tahsile alınacak.

Akademi terbiye süresi, adayların terbiye durumu, atanacakları konum ve Akademiye Giriş Sınavı'ndaki muvaffakiyet hali dikkate alınarak 6 ay ile 3 sene ortada belirlenecek.

Sözleşmeli personel namına atananlar, 3 sene süreyle bambaşka eş yere atanamayacak. Aile donanması mazeretine ilişkin toprak değiştirmelerde istihdam edilen kontratlı personelin eşi, bu personele yayımcı olacak.

Sözleşme gereği 3 salname emek vermek süresini tamamlayanlar talepleri biçiminde bulundukları yerde pozisyonlarıyla ayrımsız unvanlı işyar kadrolarına atanacak. Bu halde atananlar, ayrımsız yerde minimum eş sene henüz fariza yapacak, bunlar kendisince oral işyar hükümleri uygulanmayacak.

Mesleki terbiye görerek ataması yapılanlar, mesleksel terbiye süresi derece zorunlu hizmetle mükellef olacak.

Sağlık zımnında vazifesini hazırlamaya bitmeme edemeyecekler aut edinmek üzere, mesleksel eğitimini tamamlamadan öğrenimden çekilenler ile Başkanlıkça adaylığına akıbet verilenler, kendileri düşüncesince mamul mevcut etraflı giderleri ifa tarihindeki karşılığı esasi alınarak art yapmak mecburiyetinde olacak.

Ataması yapıldıktan sonraları keyif zımnında vazifesini hazırlamaya bitmeme edemeyecekler aut edinmek üzere, rastgele eş nedenle zorunlu iş yükümlülüğü dolmadan görevinden çekilenler ile göreviyle ilişiği kesilenler, kendileri düşüncesince mamul etraflı giderleri, fariza yapmadıkları müddet ile mütenasip namına ve ifa tarihindeki karşılığı esasi alınarak ödeyecekler.

Başkanlık ekip yahut pozisyonlarında fariza işleyen personelden Başkanlıkça belirlenen esaslara layıkıyla akla yatkın görülenler, Diyanet Akademisinde iş içi eğitim, ağırşak yahut şehadetname programlarına; Başkanlık işyar kadrolarında mevcut personelden, Din Hizmetleri Sınıfına atanmak düşüncesince mukteza tahsil şartını haiz ve Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar ise mesleksel eğitime, kişi hakları korunarak katılabilecek.

Teklifle, Diyanet Akademisi terbiye görevlilerinin kişi haklarına ilişkin kombinezon de yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ