USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gençlerle buluştu

Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla “Gençlik Buluşması: İslam'ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince” programı düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gençlerle buluştu
14-01-2022 20:47

Erzurum İl Müftülüğü ile Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi ortaklığında, Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen programa; Diyanet İşleri Başkanı (DİB) Prof. Dr. Ali Erbaş, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, DİB Yayınları Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, DİB Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Erzurum İl Müftüsü Şahin Yıldırım ile kasıntı yöneticileri, STK temsilcileri, akademisyenler, davetliler ve baş döndürücü sayıda mektepli katıldı.
Katılımın enine boyuna derin bulunduğu program, Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3. derslik talebesi Muhammed Fatih Uyanık'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Rektör Çomaklı: “Çalışmalarımızın merkezinde tamamen ‘bilgi' toprak almıştır”

Programın açım konuşmasını karşıcı Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Bilgiden Bilince” mevzulu görüşme vesilesiyle Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ı Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülke yükseköğretimine 65 senedir fariza eden, ehemmiyetli eş geleneğe ve iri eş tecrübeye erbap olan, kurulduğu günden bugüne kendini bilimsel niteliği bulunan ve ilmî mükemmelliğe anlayış çabaları ile tanımlayan Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesinin bölgenin cezaevi bebeği bulunduğunu tabir fail Çomaklı, “Ülkemizin geleceği bulunan üniversitemizde, özveren idare kadromuz ve kuvvetli akademisyenlerimizle baş başa yürüttüğümüz ve vizyonumuzun gereği bulunan 'Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm' emek harcamaları sonuçlanmış ve üniversitemiz bundan hakeza eş Araştırma Üniversitesi olma statüsü kazanmıştır. İfade etmeliyim ki bu süreçte inan ve irfanın haremlik etmiş bulunduğu 'bilgi' değme devir bulunduğu derece çalışmalarımızın merkezinde toprak almıştır” halinde konuştu.

“Gençlerimizi ilmin aydınlığında buluşturmaya bitmeme edeceğiz”

Dinin işlevsel olmasının öneminin gündüz geçtikçe arttığını tamlayan Rektör Çomaklı, “Bu bağlamda ilkin çocuklarımız ve genç neslin inşasında İslâm dininin ön görmüş bulunduğu cihan görüşünün eş birlik zarfında ortaya konması, bilim şekilleri ile işlenmesi iri ehemmiyet bildirme etmektedir. Bu da fakat dimdik eş şuur, öz bilincin tesisi ve milli-manevi değerlere erbap çıkmakla mümkündür. Bu değerleri korunum eylemek ve gençliğimizin inşâ ve ihyâsını temin etmek noktasında değme sürekli dayanak noktası aldığımız, gayretleriyle bize çelim verici ilimiz müftülüğüyle çalışan iş birliğimizin neticelerini müspet eş biçimde alıyoruz. Yarınlarımızı, kısaca geleceğimizi düz yazı ederken, gençlerimizi Kur'an'ın ve onu bildirme fail Sevgili Peygamberimizin ahlakıyla, ilmin aydınlığında bilim ve etkinliklerle buluşturmaya bitmeme edeceğimizi buradan tabir ediyor, programın hayırlara okazyon olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Sekmen: “Gençlerimize bulunan inancımız oda boncuğu devir namevcut olmadı”

Allah'ın kişiye verdiği ömrün eş sınav süreci bulunduğu vurgusuyla konuşmasına başlamış bulunan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise bu dünyanın eş intikal noktayı olduğunu, aslolanın öbür yerküre bulunduğu inancını benimseyenlerin, hem dünyasını bununla yanında ahiretini kurtarabileceği inancına erbap olduklarını söyledi. Bu gelip iare ömrün en dobra çağlarının cahillik devri bulunduğunu aktaran Başkan Sekmen, “Gençliğin heyecanı, güzelliği, enerjisi ne denli fazlaysa mesuliyeti da o denli fazladır. Bizim gençlerimiz Allah'ın uğrunda ona dobra köle olabilmek düşüncesince savaş etmelidir. Bu mücadele, adamlık içindir. Şüphesiz İslam, sulh dinidir doğruluk dinidir. Allah'ın indirdiği kitabı okuyan eş genç, onu anlayan eş genç, Kur'an'ı yaşamına uygulayıcı eş genç değme devir insanlığa hayır edinmek düşüncesince çalışır. Bilim de üretir, damga de üretir. Aslolan bu dobra çağların ne denli dobra geçirildiğidir. Sözlerime akıbet verirken kalburüstü Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Hocamızı, evliyalar şehri Erzurum'da görmekten çevre mutluluğumuzu tabir eylemek istiyorum. Böylesi manalı il buluşmalarının da bol olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Memiş: “Sorumluluklarımızı adına temin etmek düşüncesince baş döndürücü çalışmalıyız”

İslam medeniyetinin eş bilim ve damga uygarlığı olduğuna ilgi çekici Erzurum Valisi Okay Memiş, “Okumayı, anlamayı, aklı kullanmayı, bilgiye erbap olmayı emreden ve başvuru fail kaç ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerin varlığını bizler biliyoruz. Bilgiye erbap olanlar dünyayı yönetir. Bilgi en iri güçtür. İyilik düşüncesince kullanılırsa insanlığa hizmete, ahbaplık ve ahlak tanımayan şahısların elinde ise adamlık düşüncesince felakete dönüşür. Böylesine eleştiri eş dönemden geçtiğimiz günlerde gençlerimize değme zamankinden hâlâ iri görevler düşmektedir. Ülkemizi ve milletimizi geleceğe güven içerisinde taşıyacak bulunan bilgiyi üretecek gençlerimizdir. Devletimiz bu aşamada üstüne düşeni yapmaktadır ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Hiçbir öğrencisini kıygın etmeyen, korunma sorunu yaşatmayan, öğrenme noktasında tamamı imkanlarını seferber fail devletimize ve özveri göstererek bizleri bu vakte denli getiren eren büyüklerimize sorumluluklarımızı adına getirmeli ve baş döndürücü çalışmalıyız. Sizlere bulunan inancımız tamdır” halinde konuştu.

Prof. Dr. Erbaş: “Bilgi, esenlik düşüncesince kullanılırsa insanlığa hizmete dönüşür”

“Gençlik Buluşması: İslam'ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince” mevzulu görüşme programını yapmak az daha kürsüye çıkan ve öğrencilere seslenme fail Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençleri selamlayarak, “Hz. Âdem'den beri, hakkı hakikati bildirme eden, Rabbimizin davetini ve yağmur mesajını getiren eksiksiz elçilere ve Medine'den iri eş damga ve doğruluk medeniyetinin temellerini atan, iyiliğin, hakikatin, dobra ahlakın en iri öncüsü, alemlere yağmur şekilde gönderilen, kâinatın efendisi Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa'ya tükenmez salât ve selâm olsun. Sözlerime başlarken, hakeza dobra eş buluşmada sizlerle bu arada olmaktan duyduğum memnuniyeti tabir ediyor, hepinizi sevgi, hürmet ve muhabbetle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

“İslam uygarlığı kırkyıllık eş damga geleneği oluşturmuştur”

İslam medeniyetinin eş damga uygarlığı bulunduğunu dile getiren Başkan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'de akletme, tefekkür, tedebbür ve tezekkürü vurgulayan sert baş döndürücü ayeti kerimenin varlığına ayraç ederek, “Tabiatı araştırmaya, evreni tefekküre götürücü ve yaratılışa ilgi çekici sert baş döndürücü ayeti kerime vardır. Hayatın gayesi, öbür yerküre ve varoluşun hikmeti ile ilgili sert baş döndürücü ayeti kerime vardır. İnsanoğlu, kendisi ve cihan ile ilişkisini vahyin kılavuzluğunda kurduğunda; bireysel, sosyal ve toptan boyuttaki ağıt krizini ve varoluşsal bunalımlarını sekinete dönüştürecektir. Nitekim peygamberlerin mirası üstüne yükselen, vahiy ve hikmete mebni kırkyıllık eş damga geleneği meydana getiren İslam medeniyeti, bunun en konkre göstergesidir” açıklamasında bulundu.

“Her maşer özlük kimliğini yansıtan eş kere izlemelidir”

Her milletin fakat özlük uygarlık değerleri ile yükselebileceğini tamlayan Prof. Dr. Erbaş, “Elbette insanlığın cihanşümul değerlerini sahiplenme ve insanlığın eş birikiminden yararlanma ika önemlidir. Başkalarının eriştiği semere ve bu neticeye götürücü metottan yararlanma ika ve öğrenme ameliyesi de önemlidir. Ancak mutlak maymun eş tatlılıkla gelişmek katiyen belkili değildir. Her fert yahut maşer namına ibdai ve özlük kimliğini yansıtan eş kere izlemelidir. Bu cezaevi arkası edildiğinde insanı gözleyen en iri kapan namına yabancılaşmasıdır. Kendi köklerinden ve ibdai değerlerinden ırak artan insan, çevresinin onu tanımlamasının esiri olacak ve o çevrenin eş nesnesi biçimine gelecektir. Çünkü edep bilimi bilimi döneminin en esas unsurlarından bulunan 'bilgi' eş tane başına eş ağıt tabir etmemektedir. Asıl ehemmiyetli bulunan bilginin insanoğlu zihni ve kalbiyle buluşunca elbette eş davranışa kere açtığıdır” dedi.

“Tüm gayemiz, topluma ve insanlığa fariza eylemek olmalıdır”

İnsanın değerinin arkası sıra gittiği şeylerle ölçüldüğünü kaydeden Erbaş, “İnsan ideali kadardır. İdealiniz elden kendinizle ilgilendiren olmasın. Milletinize ve insanlığa fariza etmeyi de idealinize derun ediniz. Hangi meslekte olursanız olun gayeniz, topluma ve insanlığa fariza eylemek olmalıdır. Zira karşılığını elden Allah'tan durup durup İslam'a, milletimize ve insanlığa fariza ika önünde yapmış olduğunuz eksiksiz icraat ibadettir. Gencin süsü dobra ahlakıdır. En ıvır zıvır davranışlarınızda caba edep, rikkat ve incelik olsun. Peygamber Efendimiz Müslümanı 'elinden ve dilinden öteki şahısların tehlikesiz bulunduğu kimse' şekilde tanımlamaktadır.

Yine Sevgili Peygamberimiz, 'Kendisi düşüncesince istediğini mü'min kardeşi düşüncesince de istemeyi, kendisinin hoşlanmadığı eş şeyi hiç kimseye yakışır görmemeyi' imanın ölçüsü şekilde bize öğretmektedir. Irkını, sülalesini, rengini, coğrafyasını temizlemek kimsenin elinde değildir. Ama inancını ve ahlakını hacısı hocası kendisi yeğleme eder. Onun düşüncesince Allah katında eş tane bedel ölçütü 'takva'dır. Bütün imkânlarınızla bildiğiniz ve yaşadığınız güzelliklerin yaşama taşınması düşüncesince hız edin. İyiliklerin artarak yaygınlaşması ve kötülüklerin azalması düşüncesince elinizden geleni ve üzerinize düşeni en elleme biçimde yapın. Faydalı çalışmalara katılın ve elleme işlere dayanak noktası olun.

Bu ihtisas ve düşüncelerle sözlerime akıbet verirken hepinize edep bilimi bilimi hayatınızda başarılar diliyorum. Allah sizleri kaç dobra ve bol işler hazırlamaya muvaffak kılsın. Allah kaş ve yardımcınız olsun. Tekrar değme birinizi muhabbet ve muhabbetle selamlıyorum” söyleriyle konuşmasını tamamladı. Program, hatırat fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Şahap Gürler

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ