USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünya Sağlık Örgütü ‘Göç ve Sağlık’ toplantısı İstanbul’da gerçekleşti

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıda mütekellim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Pasaportuna gereğince göçmenlere yöntem tespit etmek bu asrın tedarik kisvesine bürülü ırkçılığıdır?

Dünya Sağlık Örgütü ‘Göç ve Sağlık’ toplantısı İstanbul’da gerçekleşti
17-03-2022 11:22

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle sığınmacı ve muhacir sağlığına bağlı gerçekleştirilebilecek dizi eylem ile işbirliklerini tespit buyurmak amacıyla planlı Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı Beşiktaş'ta mevcut müşterek otelde gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa Birliği Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Ahmed Al MAndhari, DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan'ın indinde sert aşırı ülkeden temsilciler katıldı.

Toplantıda mütekellim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Sığınmacıların devir hin geldikleri ülkeye uyarınca değerlendirildiğini üzülerek görme etmekteyim. Bu onama edilmektedir müşterek gestalt değildir. Belki iddialı müşterek sesletim olacak ama, pasaportuna uyarınca göçmenlere siyasa tespit buyurmak bu asrın tedarik kisvesine bürülü ırkçılığıdır” dedi.

Konuşmasına toplantıya ev sahipliğinden memnunluğunu dile getirerek başlamış olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Birleşmiş Milletler verilerine uyarınca en müşterek tomar sığınmacıya ev sahipliği özne ülkenin Sağlık Bakanı şekilde bu toplantının ülkemde tamamlandıktan duyduğum memnuniyeti dile bildirmek istiyorum. Ülkeme leziz geldiniz.
Sağlık siyasa yapıcılarının en ehemmiyetli görevlerinden müşterek tanesi tasarım etmektir. Yani planlamak, derpiş buyurmak ve ideale erişmek hedefini ortaya ayırmak bizim birincil görevimizdir.

Yerinden edilmiş insanoğlu ve göçmenler düşüncesince de müşterek takım görmüş geçirmiş âkil müşterek araya gelse ve ideale bağlı müşterek tasavvurda bulunsa: Büyük muhacir akınlarını istikbal kılmak az daha akıllıca donanıma erbap ehliyetli oranda afiyet çalışanının apiko bulunduğu, sınıra vasıl ayrıcasız gelişigüzel bireye afiyet ön tarama ve testlerinin yapıldığı, acele afiyet ihtiyaçlarının karşılandığı, diyar bünyesinde hepsinin hususi etiket numaraları ile afiyet sistemine engelleme edildiği, göçmenlere hususi müesses afiyet tesislerinde parasız ve daima afiyet hizmetine eriştiği, bu hizmetlerin müşterek numara basamak, ikinci derece ve inam sağlığı denli tamamı afiyet gereksinimlerini kapsadığı, ilaçlar ve tıbbi cihazlar da engelleme edinmek az daha tamamı bunların parasız şekilde sunulduğu, ve ayrıca lisan ve firez engelini geçmek az daha öz dillerini mütekellim öz içlerindeki muhacir afiyet çalışanının fariza hasretmek az daha istihdam edilmiş bulunduğu müşterek gösterici karşımıza çıkardı. Bu resme belli itirazı olanlar da çıkacaktır. Bu itirazların nedeni, hasep eksikliği yahut yetersizliği değil, gerçekleştirilebileceğine mahsus liberalizm azlığıdır. İşte Türkiye'nin ülkesinde barındırdığı Suriyeli misafirlere sunmuş bulunduğu afiyet hizmetlerinin ayrıcalığı ve kapasitesi, yukarıda resmetmeye çalıştığımız idealin, çağımız dünyasında ve şartlarında oluş bulmuş halidir” sanarak konuştu.

“29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir”

Ülkemizde mevcut Suriyeli göçmenlere verilen afiyet hizmetlerinden bahseden Koca, “Suriye krizinin başladığı günden bugüne derece Türkiye öz vatandaşlarına sunmuş bulunduğu kırat ve hizmette başkalık gözetmeksizin Suriyeli misafirlerine de bu çerçevede afiyet hizmeti sunmaktadır. Temel afiyet hizmetlerine erişimi çoğaltmak amacıyla 29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Bu muhacir sağlığı merkezlerinde ülkemize huruç buyurmak durumunda artan 787'si hekim, 34'ü diş hekimi, 1149'u bacı edinmek az daha kestirmece 4 bin Suriyeli afiyet mensubu lazım uyarlama eğitimleri verildikten sonraları istihdam edilmektedir. Göçmen sağlığı merkezlerinin haricinde ikinci yahut üçüncü basamakta afiyet hizmetine gerekseme duyulması biçiminde direkt afiyet hizmeti sunumu sağlanmaktadır. Bu çerçevede bugüne derece Suriyelilere kestirmece 97 milyon poliklinik hizmeti verilmişken 3 milyonun üstünde yataklı vagon vagon otama hizmeti sunulmuştur.

Yataklı otama hizmetinin indinde 2.6 milyon cerrahi müdahale gerçekleştirilmiş, 754 bin Suriyeli bebeğimiz afiyet tesislerimizde yaşama gözlerini açmıştır. Elbette böylesine faziletli rakamların bulunduğu afiyet hizmeti sunumu Türk afiyet sistemi üstünde ağırbaşlı açıdan arttırma müşterek ağırlık oluşturmuştur. Bu zorlukları aşmamızdaki en ehemmiyetli gücümüz Türk insanının misafirperverliği ve afiyet çalışanlarımızın adanmışlığı olmuştur. Zaman bünyesinde bu iyon hafifletilmesi yerine teşrikimesai ortaklarımız durumuna mevrut Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği'ne de bu vesileyle teşekkürlerimi arz buyurmak isterim” ifadelerini kullandı.

“Pasaportuna uyarınca göçmenlere siyasa tespit buyurmak bu asrın tedarik kisvesine bürülü ırkçılığıdır”

Göç problemininin her bireyin kuma kaderi bulunduğunun altını çizen Koca, “Göç problemi şekilde nitelendirdiğimiz meselenin geri planında genel açıdan ateş müşterek öykü vardır. Sahile vuran ölmüş bebek bedenleri, huruç yollarında zavallılık süresince çırpınan anneler ve bunun denli nice dokunaklı göçün hafızalarımızda bıraktığı feci izlerdir. Dünyanın devasa müşterek köye dönüştüğü, mesafelerin anlamını yitirdiği böylesi müşterek çağda her bireyin bu konudaki kaderi ortaktır. Yani bu dava her bireyin sorunudur. Ortak mesail kuma analizör gerektirmektedir. Bugün kimi devletlerin sırtladığı bu ağırlık esasında hepimizin, tamamı insanlığın vicdani müşterek yüküdür. Sorunlarla mücadelenin yolu ise sebepleri güzel çözümleme etmekten geçmektedir. Bugün İkinci Dünya Savaşı döneminden fark hâlâ müşterek tomar insanoğlunun illet evini ve ülkesini ayrılma buyurmak durumunda kaldığını baştan sona bu arada düşünmeliyiz. Ekonomik sıkıntılar, yer sorunları, yıldırı olayları, sivil polis polis harpler ve öbür sebepleri cezaevi arkası ederek huruç problemininin odağına elden göçmenleri oturtarak bu sorumluluktan kaçamayız. Bu soruna fakat insanları göçe iten asıl nedenlere odaklanarak hal bulabiliriz.

Sığınmacıların devir hin geldikleri ülkeye uyarınca değerlendirildiğini üzülerek görme etmekteyim. Bu onama edilmektedir müşterek gestalt değildir. Hele ki bu mevzuya elden güvenlikçi perspektifle beslemek ise katiyen onama edilmektedir değildir. Belki iddialı müşterek sesletim olacak ama, pasaportuna uyarınca göçmenlere siyasa tespit buyurmak bu asrın tedarik kisvesine bürülü ırkçılığıdır da diyebiliriz. Diğer taraftan tığ değişmeyen vericilere düşen, uygulayacağımız politikalarla toplumlarımızın ön yargılarını incitmek ve beklenen içtimai damgalamaların da önüne geçmektir” sanarak konuştu.

Murat Horoz - Gülşah Kahveci
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ