USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Dünya üzerinde bu alandan sadece 3 tane var

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün en seçkin birimlerinden bulunan Polis hususi Harekat'a (PÖH) seçilen körpe polisler sene süresince aldıkları eğitimlerle maharet kazanırken, realist tatbikatlarla da becerilerini aktif sara operasyonlara anık bir duruma geliyor. Ekipler, operasyonlara te

Dünya üzerinde bu alandan sadece 3 tane var
12-03-2022 10:03

Özel Harekat Başkanlığı, Gölbaşı yerleşkesinin kapılarını İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açtı. Teşkilata acemi eklenmiş bulunan Polis hususi Harekat timleri burada aldıkları eğitimlerle ve esas operasyonlarda karşılaşabileceği durumların canlandırıldığı tatbikatlarla göreve müheyya bir vaziyete geliyor. Suç ve suçlularla mücadeledeki en terbiyeli ayrıntıların ve en önemsiz detayların bile delik gerisi edilmediği yetişek ve tatbikatlarla operasyonlarla hazırlanmakta bulunan PÖH timleri bu sayede de maharetlerini her daim geçmiş günkü canlılığıyla koruyor. En çağcıl tabanca ve cephanelerle beraberce akıbet uygulayım bilimi ürünleri kullanan PÖH ekipleri topu topu bu kavi süreçleri geride bıraktıktan sonraları ise yurtiçinde yahut yurtdışında görevlendirilerek operasyonlarda çalışan gösteriş oynuyor.

SATEM ile mevhum ortamda realist harekât eğitimi

Eğitimlerin en ehemmiyetli bölümlerinden biri ise endamsız ismi “SATEM” bulunan Sanal Taktik Eğitim Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Dünyada sadece 3 ülkede mevcut dönemin ötesindeki bu meslek yardımıyla hususi Harekat Polislerine mevhum ortamda yetişek verilebiliyor. Eğitimlerde, nice mekan ve gestalt simüle edilmiş haliyle bulunurken, ayrımlı senaryolarla da sert aşırı taktiksel harekât aslına akla yatkın ortak biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Gerçeğiyle aynı mekan modellemeleri

Simülatör sisteminde; amme binaları, uçak, gemi, tren, yer altı treni kabilinden muvasala araçlarının yanı esna arazi, köy, belde kabilinden yerleşme bölgeleri en terbiyeli detayına derece hususi tekniklerle fotoğraflanarak modellenebiliyor. hususi Harekat çalışanının esas yaşamda imtihan edilmesi beklenen sıfır operasyonel senaryolara hakkında müheyya bir vaziyete gelmesi üzere hazırlanmakta bulunan SATEM'de geçer not silahlar ve öbür ekipmanlar ise aslına akla yatkın biçimde optimize edilmiş durumda.

Personel verilerinin alma imkanı

SATEM ile hususi Harekat Polislerinin ortak taraftan algılama, değişmeyen ödeme ve infaz yetileri gelişirken, öbür taraftan da operasyonel becerileri gelişiyor. Uygulamada başkaca yetişek sunulan personelin ayrışık istatistiksel verileri de yük dibine alınıyor. Bin 85 metrekarelik yetişek bölgesine üstündeki hususi işaretçilerin yanı esna eğin bilgisayarı ve mevhum realite gözlüğüyle çıkan PÖH ekipleri, 152 skor akıntı kavrama kamerasının kullanıldığı sistemde kelimesi kelimesine esas ortamdaki kabilinden harekât gerçekleştirebiliyor.

“Dünya üzerinde bu alandan sadece 3 tane var”

Adı düzenlilik haysiyetiyle hafi tutulması müstelzim Polis hususi Harekat Eğitmeni, SATEM ile ait değerlendirmede bulunarak, “Bu yetişek merkezi aslında uygulamış olduğumuz operasyonların mevhum ortama muktebes halidir. Burada eğitimlerimiz devamlılık sunma eder. Bir unsurla buradaki eğitimleri gerçekleştirebiliyoruz. Dünya üzerinde bu alandan sadece 3 tane var. Alan namına ise en büyüğü burasıdır. Burada kısaca 3 senedir eğitimlerimize bitmeme ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Operasyon Köyü” ile görevlere gerçeğine akla yatkın biçimde hazırlık

Eğitimlerin verildiği ortak ayrıksı fasıl ise “Operasyon Köyü” namına bilinen manevra alanı. 50 bin metrekarelik alanda 30 ayrımlı binanın bulunmuş olduğu Operasyon Köyü'nde eğitimler 2019 yılından buyana kesintisiz sürdürülürken, karşılaşılabilecek esas ahval da aynı namına canlandırılıyor. Operasyon Köyü'ndeki tatbikatların hedefi ise ekiplerin “meskun mahal" namına da bildik site içi yerleşme alanlarındaki fariza becerilerini geliştirmek. Rehine kurtarmadan teröristi ruhsuz bir vaziyete getirmeye, algılayıcı köpekli aramadan drone destekli operasyona derece nice manevra bu alanda uygulanabiliyor.

“Karşılaşılabilecek vakaları aynı yaşatarak müheyya bir vaziyete getiriyoruz”

Operasyon Köyü ile ait de açıklamalarda mevcut Polis hususi Harekat Eğitmeni, “Görmüş olduğunuz yetişek dalında esas operasyonlarda karşılaşılabilecek vakaları aynı yaşatarak müheyya bir vaziyete getiriyoruz. Eğitimler ortak yıl, dört sezon süresince sonsuz bitmeme etmektedir. Personellerimizin eğitimlerini sonsuz yapıyoruz. Personelimizi buraya getirmeden evvela fiziksel ve fen bölgelerde ehliyetli seviyeye getiriyoruz. Operasyon Köyü'ne ulaştığında ise yapacaklarıyla ait emekleri gerçekleştiriyoruz. Fiziki ve fen namına yetiştirildikten sonraları da fariza sahalarına gönderiyoruz” biçiminde konuştu.

Ali Nargüner - Yunus Özkan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ