USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünyada enerjinin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor

Yaşamanın sürdürülebilir olmasında şişman ortak paya ehil bulunan enerjinin verimliliği ve tasarrufunun sağlanması düşüncesince ev ve ofislerde alınabilecek önlemlere nazarıitibar çekici Çevre Sağlığı Programı Öğr. Gör. Hasan Ateş, “Dünyada enerji tüketiminin kestirme

Dünyada enerjinin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor
10-01-2022 17:03

Enerji kaynaklarının hem tükenilebilir olması aynı zamanda bu kaynakların bilgisizce kullanılmasının hava değişikliği kadar art dönülemez neticelere kez açmasından ötürü enerji kullanımına maksimum nazarıitibar edilmesi icap ettiğini tamlayan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Ateş, enerji tasarrufu ve bembeyaz enerji kendince bilgelik paylaşımında bulundu. Dünyada enerji tüketiminin kestirmece yüzde 40'ını binalardaki tüketimin oluşturduğunu tamlayan Öğr. Gör. Ateş, ferdî şekilde enerji tasarrufu meydana getirilen yöntemlerin ev ve büro ve ofislerde kullanılmasına nazarıitibar çekerek, “Türkiye'de hep imal edilen elektriğin yüzde 25'i ışıklandırma hedefi ile kullanılmaktadır. Bu tüketimler dikkate alındığında, enerji istihlak alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve artırım gelmek düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi yapmalıyız” dedi.

Enerji tasarrufu sağlayacak yöntemler
Enerji tasarrufunu sağlayabilmek namına alınacak önlemlerden bahseden Ateş, “Enerjiyi doğurgan ve tasarruflu değerlendirmek düşüncesince yapılması gerekenlere baktığımızda şimdi az ve bembeyaz mahrukat kullanan, emisyonu az araçları yeğleme etmeliyiz. Daha az enerji kullanan demiryolu, denizyolu ulaşımına evleviyet vermeliyiz. Hem kent içi aynı zamanda şehirlerarası taşımacılıkta raylı sistemleri yeğleme etmeliyiz. Bisiklet kadar huy dostu taşıtlar kullanabilmeye ihtimam göstermeliyiz. İyi canlılık mamul binalarda oturmaya nazarıitibar etmeliyiz. Evlerde az enerji tüketimi sağlayan, enerji tasarruflu sonuç teknoloji, çevreci elektrikli makineleri ve cihazları yeğleme etmeliyiz. Isıtmada akla yatkın yakma sistemlerinin kullanılmasını sağlamalıyız. Aydınlatmada gündüz ışığından şimdi aşkın yararlanmalıyız. Elektrikli aletlerle işimiz bittiğinde fişlerini prizden çıkarmalıyız. Buzdolabının kapağını fuzuli yere açıp, kapatmamalıyız. Elektrik tüketimi az bulunan ampulleri seçmeliyiz. Musluklardan fuzuli yere su akmamasına ihtimam göstermeliyiz. gereksinim dahası ürünler, giyim kuşam almaktan kaçınmalıyız. Odalarımızda fuzuli yere yanan ışıkları kapatmalıyız.

En önemlisi ise müşterek ürünün üretilmesi düşüncesince enerji ve hammadde lazım bulunduğu düşüncesince kağıt, karton, plastik, cam, esrar kadar art dönüşümü yapılabilen atıklarımızı kaynağında kısaca ev, okul, iş yeri, alım satım merkezi kadar yerlerde ayrı şekilde toplayıp, art dönüşümünü sağlattığımız devir hem bunların üretilmesi düşüncesince müstelzim enerjiden ve girdilerden artırım etmiş aynı zamanda ev bark ekonomisine ulama elde etmiş oluruz” ifadelerinde bulundu.

“İnsanları artırım mevzularda bilinçlendirmeliyiz”
Son senelerde dünyada mekân dulda bilincinin çoğalması ile sürdürülebilir müşterek enerji verimliliği ve tasarrufu yapmaya müteveccih icraat yapıldığını aktaran Ateş, “Enerji tasarrufu ile geçer not enerjinin azaltılması amaçlanırken, enerji verimliliği ile üretimin kalitesi ve miktarını düşürmeden talebi karşılayacak enerji kullanımının düşürülmesi amaçlanmalıdır. Enerjinin doğurgan kullanılmaması, kaynakların çabucak tükenmesi, çevrenin ve sağlığın bozulması, devletlerin enerji açısından dışa yayımcı olması kadar kimi sorunları yanında getirmektedir. Bizler istihsal ve istihlak şeklimizi değiştirmediğimiz sürece doğacak nesillere şimdi yaşanabilir, mıhlı müşterek evren bırakamayacağız. Bu bağlamda enerji verimliliği ile tasarrufun önemini vurgulayarak kullanmakta olanları bu mevzularda bilinçlendirmeli ve enerji verimliliğini destekleyecek yatırımların, planların yapılmasını sağlamalı ve desteklemeliyiz” niteleyerek konuştu.

Kaynaklar tükeniyor
Enerjinin canlıların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayıcı hayatın ehemmiyetli müşterek parçası bulunduğunu kaydeden Ateş “Gelişen dünkü teknolojiler ile işletmelerin istihsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri enerji sebebiyle olmaktadır. Enerji, çoğu kez yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklardan üretilebilmektedir. Kömür, petrol, natürel safi patırtı yağı lambası kadar taşıl bulunan kaynaklarımız yenilenemeyen enerji kaynaklarımızdır. Toprağın altında milyonlarca sene süresince eksik bulunan nebat ve hayvanca kalıntıların kimi tepkimeler geçirmesi kararı oluşan bu kaynaklar ne efsus ki gündüz geçtikçe tükenmektedir. Ayrıca, taşıl kaynaklı yakıtların kullanılması kararında atmosfere, karbondioksit, karbonmonoksit, kükürtdioksit ve azotoksitler kadar çevreye ve sağlığa dokuncalı emisyonlar yayılmaktadır. Bu emisyonların yayılımı, hava değişikliği kadar atmosferik olayların da yaşanmasına hastalık olmaktadır. Fosil kaynaklar hesabına şimdi çevreci, canlılar ve dünyamız düşüncesince şimdi mıhlı bulunan güneş, jeotermal, hidroelektrik, dalga, biyokütle enerjisi kadar yenilenebilir bulunan enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir. Tüm evren ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi doğacak nesillerin mıhlı müşterek dirim sürdürebilmesi namına ehemmiyetli müşterek adımdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ