USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Dünyanın en iri 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin dünyanın en şişman 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldiğini belirterek, "Zamanında birilerinin beğenmediği tekstil sektörü zaman siz değerli üyelerimizin gayretiyle topu topu dünyaya istihsal yapıyor." dedi.

'Dünyanın en iri 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldik'
07-10-2022 01:59
Istanbul

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), tekstil sektörünün ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ve rütbe ele geçiren firmaların yetkilileri katıldı.

Törende mütekellim Varank, Türkiye'nin dünyanın en iri 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldiğine aksan yaparak, şunları kaydetti:

"Biliyorum gücümüz ve potansiyelimiz var. Dünya 5'inciliği tabii ehemmiyetli birlikte başarı. Biz bunu giriş döndürücü elan gelecek taşıyabilecek yeteneğe sahibiz. O sebepten dolayı Ahmet Bey'in koyduğu üçüncülük hedefini ego oldukça uygun buluyorum. Ama bunun da ötesine nite çıkarız, nite birinci oluruz? İnşallah ego bu salonda bu başarıları da göreceğimize inanıyorum. En çelimsiz müddette kılıç evren liderliğine oynayabileceğiz."

Türk tekstil sektörünün kâffesi dünyaya istihsal yaptığına dikkati çekici Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Zamanında birilerinin beğenmediği tekstil sektörü dakika siz değerli üyelerimizin gayretiyle kâffesi dünyaya istihsal yapıyor. Tekstil sektörü, AR-GE, dizayn ve inovasyonu merkezine meydan yaklaşımıyla toptan pazarlarda rakiplik edecek ürünleri vatanımızda üretiyor. 30 bilyon doları aşan ihracat da bunun en iri kanıtı. Bu durum, iş insanlarımızın attığı kabadayı ve vizyoner adımlarla herhangi birlikte sabık şems pekişmeye bitmeme ediyor."

Varank, sektörel fuarları yakından strateji ettiklerini belirterek, "Avrupa'daki ve Amerika'daki nekahet riskine karşın Türkiye'de sektörler hala canlı. Yurt dışından mevrut misafirlerimiz Türkiye'yi tedarikçi şekilde nite değerlendirebilir niteleyerek fuarlarda bulunuyorlar. Bugün çabucak 4 pare fuarın açılışına katıldık. Bundan 1,5 ay evvel İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'ndaydım. Oralardaki dinamizmi görür görmez ülkemizin geleceği hesabına giriş döndürücü güvenlik duydum." değerlendirmesinde bulundu.

İhracata bedel katmanın, gerçekte Türkiye'ye bedel eklemek bulunduğunu kaydeden Varank, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Üretime, ihracata, istihdama koskoca ulama sağladınız. İhracata bedel katmak, gerçekte Türkiye'ye bedel eklemek demektir. Bu nedenle ülkemize bedel katan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonumuza dal verici cengaverlerimizi mükâfatlandırmak istedim. Tekstil sektörümüzün DOĞRU firmaları birbirleriyle konkur halindedir. Bu sektör o derece giriş döndürücü muvaffakiyet hikayeleriyle meşbu ki herhangi birlikte biriyle alım çalım duyuyoruz. mükafat meydan alamayan, sektöre, ülkemize bedel katmaya uzunlamasına bitmeme fail sanayicileri, yatırımcıları, girişimcileri kalben kutlama ediyorum. Başarılarının artarak bitmeme etmesini ve geriden gelenlere sağlam olmasını dilek ediyorum. Hiçbir muvaffakiyet rastlantısal gerçekleşmez. Firmalarımızın tabii iri birlikte cansiparane geceli gündüzlü fiilen bu noktalara geldiklerini biliyoruz. Bu çabaları heba etmeyecek, onları elan da cesaretlendirecek çalışan birlikte iş ve envestisman ortamının girişimcilerimize sunulması minimum bu gayretler derece kıymetli."

"Oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe ulama sağlıyoruz"

Varank, hem tekstilde bununla beraber başka sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan ivaz vermediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de nezaret şekilde Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde iş dünyamıza sefer arkadaşlığı yapıyor, onların önünü anahtar çalışmalarımızı mücahede kesmeden sürdürüyoruz. Hem tekstilde bununla beraber başka sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta katiyen ivaz vermiyoruz. Organize işleyim bölgeleri, işleyim bölgeleri, işleyim siteleri mensur ediyor, ülkemizin işleyim altyapısını güçlendiriyoruz. Teknoparklar ve dizayn merkezleriyle çelimli AR-GE ve inovasyon ofisleri mensur ediyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK ile yeşil ve sayısal dönüşümlere dayanak noktası oluyoruz. hususi sektör yatırımları düşüncesince alımlı teşvikler sağlıyoruz. Oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe ulama sağlıyoruz. Ülkemizin teknolojik dönüşümü düşüncesince muktezi insanoğlu kaynağını peyda etmek düşüncesince sansasyonel programlar oluşturuyoruz. Tüm bunların indinde feza ve sentetik zeka üzere ekol açıcı bölgelerde ülkemizi asır atlatacak zevahir projeleri de geliştirmeye bitmeme ediyoruz. Tekstil de bizim bu gayretlerimizi bilişimci ve girişimcilerin çabalarıyla birleşerek ayırt oluşturduğu birlikte sektördür."

Dünya ekonomilerinin kavi sınavlardan geçtiğini kaydeden Varank, "Enerji ve mal fiyatlarındaki artışlar toptan birlikte iş biçimine getiriyor. Türkiye bu menfi gelişmelerden etkileniyor ancak ülkemizin işleyim öncülüğünde elde etmiş olduğu başarıları gölgeleyemeyeceği birlikte gerçek. Dünyada giriş yayınlayan mesail gerçekte nice fırsatları da indinde getirebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ