USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Düzensiz göçün önlenmesi düşüncesince İran sınırında düzenlilik yukarı düzeyde

Bölgeye kuvvetlendirme edilen 35 kolluk hususi harekat timi, 3 jandarma itikat komando er er bölüğü ile kentteki jandarma iç itikat timleri, itimat müdürlüğü ekipleri ve toy tahsil edilen 500 itikat korucusu, düzensiz göçle mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor.

Düzensiz göçün önlenmesi düşüncesince İran sınırında düzenlilik yukarı düzeyde
25-04-2022 13:41
Van

Ülkelerinde yaşadıkları sıkıntılardan kaçarak ilk Türkiye'ye gelip buradan da Avrupa ülkelerine kullanmak talip düzensiz göçmenlerin sınırdan gayrikanuni geçişlerinin engellenmesi ve insanoğlu kaçakçılarının yakalanması düşüncesince Türkiye-İran sınırında inanma önlemleri yukarı kurda tutuluyor.

İran ile en derinlemesine sınıra cemaat Van'da, vatandaşların hayat ve güvenliğinin sağlanması düşüncesince değme kabil önlemi meydan inanma güçleri, Afganistan hassaten kazanmak amacıyla kabil ülkelerden gelmiş şekilde İran üstünden yurda tahavvül etmek talip düzensiz göçmenleri sınır hattında ve şehir ortamında yakalayarak ilişik kurumlara teyit ediyor.

Sınır hattındaki geçişlerin önlenmesi ve önlemlerinin artırılması amacıyla alana gönderilen 750 personelden oluşan 35 manşet hususi harekat timi, Sivas, Muş ve Gümüşhane'den mevrut 3 jandarma inanma komando er er bölüğü, jandarma iç inanma timleri, itimat müdürlüğü ekipleri ve acemi tahsil edilen 500 inanma korucusu ile ahali inanma birimleri, düzensiz göçle mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor.

Termal kameralar, harekete duyar sensörler ve geceleyin görüşlü dürbünler, insansız iklim araçlarıyla hızla gelişen teknolojinin ahali imkanlarını kullanan inanma güçleri, sınır hattını sonsuz arama altında tutuyor, belirleme ettikleri gümrüksüz girişlere acilen dahil ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığına dair takımlar de havza ve botlarla yapılabilecek muhacir kaçakçılığı ve gayrikanuni gayrı faaliyetlerin önlenmesi düşüncesince Van Gölü'nde teftiş yapıyor.

Güvenlik duvarı belik emek harcamaları esasen başladı

Sınır geçişlerinin önlenmesi amacıyla güzeşte sene başlatılan fakat şita koşulları dolayısıyla çalışmalara açıklık sunulan parçalı inanma duvarının yapımına baştan başlandı.

Ağrı'nın Doğubayazıt kazasından Hakkari'nin Yüksekova ilçesine derece uzanan hatta, güzeşte sene eksiltme edilen 64 kilometrelik bölümün 40 kilometresini bitiren müteahhit firmaların, küsurat 24 kilometrelik bölümü da bu sene bitirmesi öngörülüyor.

İhale işlemleri tamamlanan ve Çaldıran kazasından Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'na derece bulunan 90 kilometrelik kısımda de cidar belik emek harcamaları düşüncesince üç bina yeri kuruldu.

Geçen sene inanma duvarının yanı esna 235 kilometre trap kazılan sınır hattında meydana getirilen 45'i enformasyon ve 58'i dikiz kazanmak amacıyla 103 optikçi kulenin çarpıcılık tesisatı işlemleri bitmeme ediyor.

Van'da 2 bin 339 şüpheliden 678'i tutuklandı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı da muhacir kaçakçılığına dair soruşturmaların elan aceleci yürütülebilmesi amacıyla 2020 yılında, 2 Cumhuriyet savcısının başlangıcında bulunmuş yer aldığı Göçmen Kaçakçılığı Suçları Bürosunu oluşturdu.

Başsavcılığın koordinesinde inanma güçlerince meydana gelen operasyonlarda yakalanan şüphelilerle ilişik işlemlerin elan endamsız müddette sonuçlandırılarak, oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi sağlandı.

Bu sayede 2020 yılından buyana muhacir kaçakçılığı suçlarına dair büroya mevrut 1410 sormaca dosyasında, kendince muamelat meydana getirilen 2 bin 339 şüpheliden 678'i tutuklandı, 255'i kendince adli arama sonucu verildi.

Başsavcılığa mevrut sormaca dosyalarında 49 bin 601 düzensiz göçmenin yakalandığı bilgisi toprak alırken, haklarında sorun oluşturulan şüpheliler erdemli oranlarda adli dünyalık ve cezaevi cezasına çarptırıldı.

Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde haklarında "göçmen kaçakçılığı" icra ettikleri nedeni öne sürülerek amme davası oluşturulan sanıklardan R.K, 15 sene cezaevi cezasına çarptırıldı, 150 bin liralık adli dünyalık cezası uygulandı. Aynı davada maznun E.Z'ye ise 12 sene 6 ay cezaevi ve 125 bin liralık adli dünyalık cezası verildi.

Ayrıca Van Adliyesindeki esas ukubet mahkemelerinde haklarında sorun oluşturulan nice maznun da 10 yıldan 15 yıla derece cezaevi ve 100 binden 150 bin liraya derece adli dünyalık cezasına mahkum edildi.

Dosyalarda toprak meydan maznun ve kıygın ifadelerinde, göçmenlerin Afganistan'dan çıkarken kaçakçılara dolar üstünden ifa icra ettikleri belirtildi. Asıl hedefleri bulunan Avrupa'ya kullanmak düşüncesince Türkiye'ye başlamak talip göçmenlerin, Afganistan'dan kaçakçılar çeşidinden piyade yahut araçlarla Türkiye sınırına derece getirildikleri ve burada gözleyen apayrı kaçakçılarca teyit alındıkları bildirildi.

Sınırdan iklim muhalefetinin ve düşünce mesafesinin bağan yer aldığı anlarda ıvır zıvır gruplar şeklinde sınırdan geçirilen göçmenlerin, sınıra andıran yerlerde arazide, köylerde evlerde ve şehir merkezinde de "şok ev" diyerek deyim edilen kullanılmayan yapılarda saklandıkları, elan sonraları karaca yolu ve Van Gölü üstünden apayrı illere götürüldükleri belirtildi.

"Takviye birliklerimizin bütünü bölgede"

Vali Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, ağırbaşlı fiziksel önlemlerin alındığı sınırda uç birliklerine kuvvetlendirme kendisine gönderilen ekiplerin güzeşte sene yer aldığı kabil bu sene de fariza aldığını söyledi.

Sınırdaki önlemlerin yukarı düzeye çıkarıldığını özetleyen Bilmez, "Sınıra 6. Hudut Tugayı ve taburları kuvvetlendirme edildi. Arka ayrıca fariza önleyen jandarma birimlerimize gayrı illerden mevrut hususi harekat birlikleri dayanaklık etmek veriyor. İnşaat şirketlerin güvenliğini sağlayıcı manşet hususi harekat timleri de esasen alana geldi. Şu an kuvvetlendirme birliklerimizin bütünü bölgede. Ayrıca jandarmaya korumak amacıyla sınır köylerinde korucu alımı yapıldı." dedi.

Göç baskının hala bitmeme ettiğini buna kendince da sınır birlikleri, jandarma, manşet ve korucuların uzlaşma ortamında fariza yaptığını anlatım fail Bilmez, sınır hattında insansız iklim araçlarının çalışkan kullandığını vurguladı.

Yeni yapılanlarla beraberce semt genelindeki optikçi kulelerin termal kameralarla donatıldığı bilgisini sağlayan Bilmez, şunları kaydetti:

"Termal kameralarla semt sonsuz taranıyor. Sınırın öteki çeşidinden fark izleme edilmekte ve ağırbaşlı kısıtlamalar yapılıyor. Ocaktan buyana sınır hattında 33 bin yöresinde muhacir engellendi. 7 bin yöresinde muhacir de içeride yakalandı. Ocaktan buyana 655 regülatör yakalandı. 276 karaca ve 4 kükremek aracına el konuldu. Geçen seneden buyana bundan sonraları Van Gölü'nde Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri fariza yapıyor, sevkitabii araçlarıyla göl sonsuz taranıyor. Bu sebeple düzensiz göçle mücadelede enikonu çelimli nezdinde durumdayız. Bütün bu baskılara karşın Van sınırı ve kentte muhacir etmek az elan imkansız."

Hakkari, Bitlis, Muş ve Van'da yakalanan düzensiz göçmenlerin işlemlerinin arkası esna memleketlerine art gönderildiğini özetleyen Bilmez, "Sınır hattı termal olarak, teknolojik kendisine da sınır sonsuz taranmakta ve korunum edilmektedir. Sınırımızdan on paralık kimseyi geçirmemek düşüncesince maksimum çaba içindeyiz. Sınır birlikleri, jandarma, polis, korucu ve Sahil Güvenliğimiz uzlaşma içinde, eksiksiz teknolojik imkanlardan bilistifade tedbir almaya çalışıyor. Son senelerde mevrut göçmenlerde ağırbaşlı nezdinde çatı değişikliği bulunduğunu gözlemliyoruz. Daha seküler nezdinde hayat biçimini yatkın eşhas bulunduğunu görüyoruz. Daha ilk koyu kendisine Peştun geliyordu demin Hazara, Özbek ve Taciklerde de nezdinde artma bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Göçmenler üç rotayı izleme ederek Türkiye'ye ulaşıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz ise havaların ısınmasıyla muhacir hareketliliğinin atmasının beklendiğini söyledi.

Deniz, göçmenlerin kullandığı rotalarla ilişik şu detayları paylaştı:

"Göçmenler Türkiye'ye gelinceye derece baş döndürücü ayrımlı güzergahlar kullanıyor. Birinci rotada Afganistan'ın şimal eyaletlerinden gelenler, İran'ın Herat şehrine geliyor. Herat, göçmenler düşüncesince ehemmiyetli nezdinde şehir. Oradan da İran'ın Meşhed ve Tahran kentlerine ulaşıyorlar. Son kendisine da Tebriz üstünden Türkiye sınırına derece geliyorlar. Diğer nezdinde rota da Afganistan'ın hassaten Kandehar ve Nimruz şehirlerinden göç edenlerin oluşturduğu nezdinde güzergah. Buralardan göç edenler Pakistan'a ordan da İran'ın Tahran şehrine geldikten sonraları sınırımıza yöneliyorlar. Üçüncü rotada da Nimruz'dan göç edenler, Meşhed hattını kullanarak Tahran'a ulaşıyor. Tahran hem şimal hem güneydeki rotanın kesişime noktası. Tahran'da buluştuktan sonraları da Tebriz ve Urmiye şehirlerinden Yüksekova ve Van sınırına geliyorlar."

"İran askerleri bunları durdurmuyor"

İran'da göçle mücadelede çalışan önlemlerin alınmadığını tamlayan Deniz, şöyleki konuştu:

"Sınır kontrollerinin az yer aldığı noktalar ile güvenliğin çetin sağlandığı bölgeler, muhacir kaçakçılarının göçmenleri yönlendirdiği alanlardır. İran'da göçmenlerin engellenmesine müteveccih rastgele tedbir yok, kusursuz bilakis İran, üstünde yığılan göç baskısından tevlit etmek düşüncesince göçmenlerin ülkeyi bırakma etmesi düşüncesince manipülasyon yapıyor. Bunlar araçlarla İran'dan Türkiye sınır bölgelerine derece geliyor. İran askerleri bunları durdurmuyor. Sınır branşında de ıvır zıvır gruplara ayrılarak Türkiye'ye girmeye çalışıyorlar. Sınırda tahsil edilen koyu inanma önlemleri dolayısıyla hassaten havanın kapalı, bulanık yer aldığı günlerde koyu nezdinde biçimde geçiyorlar. Yalnız gelmiyorlar, behemehâl kaçakçılardan dayanaklık etmek alıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ