USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Edirne’de kırmızı alarm: Kan emen sinek bulaştırdı, 8 köyde ‘mavi dil’ karantinası başlatıldı

Edirne'de küçükbaş ve kocabaş hayvanlara dem emen sinekle bulaşıcı ‘mavi dil' rahatsızlığı belirtileri görülmesi hakkında 8 köyde karantina uygulaması başlatıldı.

Edirne’de kırmızı alarm: Kan emen sinek bulaştırdı, 8 köyde ‘mavi dil’ karantinası başlatıldı
24-09-2021 09:40

Alınan bilgilere göre, Edirne'nin tarz ve Havsa ilçesinde küçükbaş ve kocabaş hayvanlarda hastalıktan şüphelenilmesi üzerine, uyanıklık kurumlara ilişkin bilirkişi takımlar hayvanlardan camekân aldı. Yapılan tetkikat kararı hayvanlara mavi dil rahatsızlığı tanısı konuldu. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hastalığa erinç tamamı tedbirleri alıp savaşım başlattı. Mavi dil rahatsızlığı belirleme edilen köyler ile beraber, çevrelerindeki 10 kilometrelik meydan içinde artan mecmu 8 köyde karantina başlatıldı.

Belediye haram getirdi

Karantina makbul köyler ile ilgilendiren Havsa Belediyesi de kökten değişmeyen aldı. Havsa Belediyesi'nden meydana getirilen duyuruda, küçükbaş ve kocabaş hayvanlarda oluşan mavi dil rahatsızlığı sebebiyle, Havsa ilçesine ilişkin Azatlı ve Abalar köyleriyle beraber, Edirne merkeze ilişkin Orhaniye, Karakasım, Doyran, Elçili, Tayakadın ve Üyüklütatar köylerinden doğacak hayvanların ilçede kurulan efsanevi pazarına alınmayacağı belirtildi.

Hayvan malikleri aşılama yaptırma telaşı içerisinde

Edirne'nin Abalar Köyü'nde canlı Nedim Buruldağı, Mavi Dil rahatsızlığı belirleme edilen hayvanların bulunmuş olduğu köyün çevresinde toprak meydan 10 kilometrelik bölgede karantina uygulandığını söyledi. Koyun sahiplerinin hayvanlarına aşılama yaptırma telaşı içinde bulunduğunu özetleyen Buruldağı, eğleşme etmiş olduğu Abalar Köyü'nün de karantinada bulunduğunu belirtti. Bir öbür yurttaş Hasan Avcı da, yandaki köylerde hayvanlarda Mavi Dil rahatsızlığı belirleme edilince öz hayvanlarının da 1 ay kesiksiz karantinaya alındığını ve efsanevi alıntı satımı yapılmadığını açıkladı. Azatlı köyünde canlı vatandaşlardan Ahmet Çiftçi, köylerinin tedarik gayeli karantinada bulunduğunu tabir etti. Mavi dil hastalığıyla savaşım düşüncesince lüzumlu tedbirlerin alındığının altını çizen Çiftçi, ortak an geçmiş karantina periyodunun tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Mehmet Basmacı - Şener Urfa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ