USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin şefkatlilik tarafından telafi edildi

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremin üstünden 2 sene geçti.

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin şefkatlilik tarafından telafi edildi
23-01-2022 13:10
Elazığ

Merkez üssü Sivrice ilçesi bulunan depremde Elazığ'da 37 ve Malatya'da 4 isim yaşamını kaybetti, yüzlerce isim yaralandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle depremin minimum kayıpla atlatılması ve vatandaşların dirilik güvenliğinin sağlanması düşüncesince ait bakanlıklar ve il koordinesinde hepsi hissedar kuruluşlar seferber oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı evvel akşamdan itibaren Elazığ'a geçerek günlerce kontrol istirdat ve iane faaliyetlerini yürüttü.

Türkiye'nin nice ilinden yüzlerce kontrol istirdat kadrosunun yönlendirildiği bölgede, koyu emek vermek kararı çökmüş altında artan 45 isim kurtarıldı.

Türkiye'nin ciharıyek beraberinde depremzedelere iane eylemek amacıyla kuruluşlar ilkin iktisap eylemek az daha çıplak maşer kuruluşları ve yurttaşlar seferber oldu. Elazığ ve Malatya'da iane elini ortak an olsun depremzedelerin üstünden çekmeyen devlet, afetten etkilenen binlerce aileye bugüne denli ait bakanlıklar gözetiminde Elazığ'a 820 milyon lirayı fazla ayni ve nakdi iane yaptı.

Verilen desteklerle biçim ve kırsalda canlı depremzedelerin afetten ekolojik ortam kıygın olmalarına vesile tanımayan devlet, meydana getirilen yardımlarla şefkatlilik elini hepsi depremzedelere hissettirdi. Depremzedelere gıda, giyim, kira, konteyner, eşya, küçükbaş ve kocabaş hayvan, zooloji düşüncesince yem, efsanevi melce çadırları kabil nice kalemde iane gerçekleştirildi.

Binlerce konutun gerçek hasar görmüş bulunduğu şehirde depremzedelerin mesken ihtiyacını istikbal yapmak düşüncesince Bakan Kurum'un koordinesinde TOKİ kabilinden 24 bin 537 konutun inşası planlanarak 23 bin 249 konutun ihalesi yapıldı.

Yapımına başlanan 23 bin 9 konuttan 18 bin 435'i tamamlanarak Valilik koordinesinde ad çekme çekimi eliyle 17 bin 95 mesken doğruluk sahiplerine teyit edildi. Depremin elden peşi sıra aceleci mesken gereksinim duyan 312 familya ise Cumhuriyet ve Bizmişen Mahallesi'ndeki sakınım konutlara yerleştirildi.

Yapımına başlanan konutların 6 bin 565'i kentsel transformasyon konutu, 3 bin 375'i karye evi iktisap eylemek az daha 15 bin 280'i facia konutu, 1164'ü içtimai mesken namına projelendirildi.

Depremde iş bölgeleri yıkılan yurttaşlar düşüncesince de yapımına başlanan 1352 iş yerinden 884'ü tamamlandı ve doğruluk sahiplerine teslimleri başladı.

Yeni ortak Elazığ düz yazı edilmekte

Depremzedelerin mesken ihtiyacını bertaraf eylemek düşüncesince hesaplı sık çalışmayla site merkezinde Aksaray, Hicret, Gümüşkavak, Bizmişen, 12 evreden oluşan Yemişlik, 5 evreden oluşan Çatalçeşme mahalleleri ile Yazıkonak ve Akçakiraz beldelerindeki sakınım alanları ve Güneş Sitesi, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Abdullahpaşa, Sürsürü mahalleleri, Sivrice, Palu, Baskil, Kovancılar, Karakoçan, Maden ilçelerindeki kentsel transformasyon sahalarında yükselen çağcıl konutlarla adeta toy ortak Elazığ düz yazı ediliyor.

Yaşam sahası namına planlanan, içinde okul, iş yeri, cami, fırın, istirahat alanları, evlat düzen parkları, spor tesisleri, ilerleyiş ve çiftteker yollarının bulunduğu, lokal mimarinin izlerini taşıyan, mekân düzenlemesiyle dikkati çekici konutlarla site henüz çağcıl ortak görünüme kavuşuyor.

Kırsalda 3 bin 375 polat örme mesken projesi

Kırsaldaki depremzedelerin de yaralarını dolamak düşüncesince emek vermek tay tay arabası TOKİ, Baskil, Sivrice, Palu, Maden, Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri ile merkeze ilişkin yekûn 198 köyde inşası planlanan 3 bin 375 polat örme karye evinden 2 bin 825'inin ihalesini gerçekleştirdi. İhale kararında yapımına başlanan 1875 karye evinden 1006'sı tamamlanarak doğruluk sahiplerine teyit edildi.

Depremin yıktığı 23 ekol hesabına 41 ekol kazandırılıyor

Depremde gerçek hasar görmüş bulunduğu düşüncesince yıkılan 23 okulun hesabına Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile hayırseverlerin yardımı ile yapımına başlanan 41 okuldan 15'i tamamlandı, 27 okulda da ihya yapılarak yetişek öğretime açıldı.

Depremin bulunduğu tarihten bugüne şefkatlilik elini depremzedelerin üstünden ortak an olsun çekmeyen devlet, yalnızca Kızılay, AFAD ve SYDV eliyle depremzedelere 23 bin 986 çadır, 95 bin 682 yatak, 215 bin 324 battaniye, 49 bin 512 ısıtıcı, 1709 tüp, 10 bin 580 çarşaf seti, 3 bin 416 soba, 22 bin 323 titrem odun ve kömür, 1 milyon 15 bin besin paketi, 233 bin 482 giyim, 189 bin 764 evlat bezi ve hıfzıssıhha kolisi, 885 bin 958 şişe su, 1625 pervane ve 15 bin dezenfektan yardımında bulundu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) 21 bin 309 aileye 15 milyon 234 bin 381, 726 esnafa 1 milyon 471, 324 aileye 6 milyon 120 bin liralık ayni ve nakdi iane yapıldı. İlçelere de 1 milyon 290 bin liralık dayanak gönderildi, 5 milyon 820 bin liralık mesabesinde 61 bin 200 alım satım kartı dağıtıldı.

AFAD kabilinden da depremde evleri gerçek hasar gören ve özlük olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 11 bin, kiracılara 5 bin, evleri ölçülü hasar gören ve özlük olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 5 bin ve kiracılara 2 bin 500, iş bölgeleri gerçek hasar gören vatandaşlara ise 2 bin 500 liralık iktisap eylemek az daha 133 milyon 440 bin liralık iane yapıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, riskli bölgelerde 7 bin 34 sahip ve 946 müstecir iktisap eylemek az daha yekûn 7 bin 980 insana bugüne denli 82 milyon 397 bin 952 liralık icar ödemesi yapıldı. Riskli meydan içinde mülkiyetini hazineye devredip bedelini kabul eylemek talip 396 insana devletleştirme bedeli namına yekûn 81 milyon 416 bin 274 liralık ifa gerçekleştirildi.

Dask (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) ödemeleri kapsamında 22 bin 259 dosya tamamlanarak yekûn 223 milyon 42 bin 236 liralık ifa oldu.

Başlatılan baştan bayındırlık emekleri kapsamında, gerçek hasar gören 80 cami yıkıldı, ölçülü ve bol hasar gören 11 camide ihya ve tamir emek harcaması yapıldı.

Yıkılan camilerin hesabına Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve hayırseverlerin sayesinde yapımına başlanan camilerden 23'ü tamamlandı.

TOKİ kabilinden da düz yazı edilen şişman mesken sahalarında vatandaşların tapınak ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımına başlanan 12 camiden 9'u tamamlanarak hizmete sunuldu.

"Bina stokunda meydana mevrut tahribat şişman seviyede giderildi"

Vali Ömer Toraman, AA muhabirine, 24 Ocak 2020'de yaşanmış bulunan depremde yaşamını kaybeden 41 kişiyi dualarla andıklarını söyledi.

Kentte şişman ortak hasar bırakan deprem daha sonra devletin ait etraflı kurumlarıyla adeta ortak seferberlik duyuru edildiğini kaydeden Toraman, yaraların sarılması düşüncesince şişman ortak mücahede gider ettiklerini belirtti.

"Kentte meydana mevrut depremden sonraları oluşan hasarların telafisi düşüncesince devletimiz yılgı ortak gayretle elden işe koyulmuş ve endamsız müddette aşırı gerçek mesafeler kıvrım etmiştir." ifadelerini kullanan Toraman, ahit geldikleri noktada hem türel hem yönetimsel süreçlerinin çabucak işletildiğini ve baştan düz yazı faaliyetlerinin TOKİ vasıtasıyla şişman miktarda tamamlandığını vurguladı.

Vali Toraman, şu halde bitmeme etti:

"Depremin elden peşi sıra Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve takibinde, İçişleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın ve başka bakanlarımızın yaklaşan ilgisiyle şahsen sahada konuş etmesiyle Elazığ'da oluşan hasarlar aşırı endamsız müddette telafi edilmeye başlanmıştır. Bugün itibarı ile gerçekte çatı stokunda meydana mevrut tahribat da şişman seviyede giderildi."

Türkiye'de kentsel transformasyon faaliyetleri düşüncesince ehemmiyetli ortak adım

Evlerini teyit meydan depremzedelerin toy konutlarında geçim ve inanma içinde yaşadıklarını aktaran Toraman, Elazığ'da kentsel transformasyon sahalarında aşırı gerçek ortak cılız yapılış stokunun güçlendirildiğini bildirdi.

Yerel mimariye ve çağcıl şehirciliğe makul mahalleler ve hayat alanlarının düz yazı edildiğine aksan önleyen Toraman, Türkiye'de kentsel transformasyon faaliyetleri düşüncesince aşırı ehemmiyetli ortak aşama ve vatandaşların hayat kalitesi ve standardının yükseltilmesine çevrilmiş ortak çalışkanlık bulunduğunu anlattı.

Kentsel transformasyon ile yapılış stokunun yenilendiğini tabir fail Toraman, devletin depremzedelerin yaralarının sarılması ve kıygın olmaması düşüncesince tahaffuz ve başka ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında şişman ortak güç gösterdiğine dikkati çekti.

Depremin verdiği dokunca şişman seviyede telafi edildi

Ağır hasarlı binaların yıkılmasından ekolojik ortam doğruluk sahibi bulunan yurttaşlar düşüncesince Elazığ'ın türlü yerlerinde mefruşat etütlerinin yapıldığını dile getiren Toraman, makul mefruşat şartlarını haiz yerlerde sakınım yerlerin belirleme edildiğini, buralarda toy mahalleler düz yazı edildiğini, Yemişlik bölgesinin buna sağlam namına gösterilebileceğini tabir etti.

Yemişlik alanında 12 aşama şeklinde konutların düz yazı edildiğini, toy ortak kentsel bölgeye ve mahalleye dönüştürüldüğünü bildiren Toraman, TOKİ kabilinden AFAD Başkanlığı koordinesinde imal edilen konutların vatandaşların henüz şen yaşayabilecekleri, mıhlı ve emniyetli konutlar olduğuna ayraç etti.

Mahalle konsepti içinde yolları, parkları ve bahçeleri, camileri, alım satım ve yetişek alanlarıyla ortak birlik dokuma edecek halde toy hayat alanlarının oluşturulduğunu kail Toroman, şehrin meydana getirilen toy konutlarla yerleşme sahasını hem şimal bununla birlikte lodos istikametinde az buçuk henüz genişlettiğine dikkati çekti.

Vali Toraman, "Yürütülen faaliyetlerle Elazığ kentçilik manasında yapılış stokunu değiştirmiş, güncellenmiş, mıhlı ve emniyetli duruma gelmiştir. Modern kentçilik prensiplerine makul taayyüş alanları, mahalleler oluşmuş. Dolayısıyla depremin verdiği dokunca şişman seviyede telafi edildi." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ