USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldıran anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi

Elektrik enerjisi satışı üstünden tahsil edilen TRT payının kaldırılmasına bağlı düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda bildirme edildi.

Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldıran anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi
21-12-2021 19:08
TBMM

Kanunla Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle sadece elektronik beyin programlarına bağlı adına sağlanan ve koruyan programları kuvvetsiz kılmaya müteveccih tedbir hareketlerini yaptırıma bağlayan düzenleme; bütün eser, icra, fonogram, imal ve yayınları kapsayacak halde genişletiliyor.

Telif hakkı sahiplerince müsaadesiz kullanımları engel olmak amacıyla öngörülen teknolojik önlemleri kuvvetsiz kılmaya müteveccih mahsul ve vasıtaların ticaretini yahut tanıtımını yapanlar 6 aydan 2 yıla denli delik cezasıyla cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesinin bozma sonucu öne sürülen sebebi de dikkate alınarak orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumunun kanuncu statüleri oluşturuluyor.

Denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği karşıcı tesislerin iskele, debboy ve parlak su havuzu kurulumu düşüncesince karada gerekli gerekseme alanları karşılanacak.

Kooperatiflerin, birleşke birliklerine; birleşke birliklerinin de biçim donanmasına eş bulunmadığı takdirde "kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacağı ve amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacağı" düzenlemesinin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Elektrik enerjisi satışı üstünden tahsil edilen TRT oranı kaldırılacak.

İşlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları mucibince üstlenme edilen yükümlülükleri istikbal etmek az daha getirilmiş ahkâm de yürürlükten kaldırılıyor.

Mesleki yetişek stajına büyüklük katkısı

Mesleki yetişek merkezlerinde 12'nci sınıfta bulunan öğrencilerin ücreti, minimal ücretin yüzdelik 50'sinden dun olamayacak.

Mesleklerinde minimum 10 sene eli uz adına çalışanlar, iş pedagojisi kursu sınavına direkt katılabilecek.

Mesleki yetişek merkezi programı dışındaki meslek ve kurumlarda tahsil gören öğrencilere ödenebilecek minimum ücretin; yirmiden az personel işveren işletmeler düşüncesince üçte ikisi, yirmi ve üstünde personel işveren işletmeler düşüncesince üçte biri; mesleksel yetişek merkezi programına bitmeme fail öğrencilere ise ödenecek ücretin hepsi büyüklük yardımı adına ödenecek. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri 10 yetişek ve talim yılına denli uzatmaya Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Kamu kasıntı ve kuruluşlarına büyüklük yardımı ödenmeyecek.

Ayarı akla yatkın sıfır endaze aletleri

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, aniden muayenelerde yahut endaze cihazı sahibi haricindeki kimselerin müracaatı dair meydana getirilen yakınma muayenelerinde ayarı akla yatkın sıfır endaze aletlerini kullanan kişiye, endaze cihazının şekline ve kullanıldığı işin durumuna layıkıyla 270 liradan 2 bin 700 liraya denli yönetimsel mal cezası verilecek.

Ayrıca bu endaze aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine değişmeyen verilecek fakat ayarın akla yatkın olmaması vaziyeti endaze cihazı sahibi aleyhine akıbet doğuruyorsa bu bireylere yönetimsel mal cezası verilmeyecek ve endaze aletlerine el konulmayacak.

Elektrik, su ve doğal kavara yağı lambası lambası sayaçlarının binaların eş dalında kullanıldığı dikkate alındığında "damgası kopuk yahut yoz endaze aletini kullanma" fiili ile "ayarı akla yatkın sıfır endaze aletini kullanma" fiili düşüncesince dağıtma firması ve sürdürümcü konumundaki vatandaşa direkt ayıp atfedilemeyecek ve yönetimsel mal cezası uygulanmayacak; fakat ait kurumların anayasa ve ast düzenlemeleri kapsamında muamelat bünye edilebilecek.

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Türkoğlu ilçelerindeki bulunan endüstri alanları, "Erkenez", "Aksu" ve "Türkoğlu 2" adlarıyla düzenli endüstri bölgesi adına anons edilecek.

Belirlenen bölgelerde minimal eş yararlanma piyasası oranı ve afiyet siper bandı mesafesi şartı aranmayacak. Bu OSB sahalarında artan taşınmazların musaddak bayındırlık planından mevrut edinilmiş hakları korunacak. Kuruluş protokolünün bakanlıkça onaylanması ve sicili kaydı ile OSB'ler hukuksal şahsiyet kazanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu içerisinde "Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı" kurulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ