USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan: "Akdeniz kirlilikten olumsuz etkileniyor"

Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'nda (COP 22) mütekellim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, "Deniz çöpleri, yağız ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde şişman müşterek ruhsal gerilim yapmaya halen bitmeme

Emine Erdoğan:
09-12-2021 20:25
09-12-2021 20:43

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da planlı Barselona Sözleşmesi şekilde bilinen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'na (COP 22) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan da katıldı. COP 22 kapsamındaki 2020-2021 İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni'nde mütekellim Emine Erdoğan, hakeza manalı birlikte ödülün isminin dünyanın imge kentlerinden İstanbul ile anılmasından talih duyduğunu kaydetti. mükafat sahibi İspanya'daki Malaga Belediyesi yetkililerini başarılarından ötürü kutlayan Erdoğan, ”Büyük birlikte kararlılıkla yeşil yerlerin artması, deniz boyu şeridinin yenilenip korunması kabilinden kaç bölgede bitirdikleri kalburüstü icraat hakkıyla takdire şayan. Bu dobra söz gelişi hepsi düşüncesince esin deposu olmasını diliyorum. Zira çelimsiz birlikte müddet evvel hükümetlerarası hava değişikliği panelinin yayınladığı rapor, yaşadığımız krizin insanoğlu çalışmalarından kaynaklandığını emsalsiz şekilde ortaya koydu. İnsanlığın içerisine girmiş bulunduğu bu çıkmazı gene insanoğlu faaliyetleriyle aşacağız. Ancak bu defa sürdürülebilirliği mebde edinmiş faaliyetlerden yana eda koyacağız. Akdeniz'in korunması düşüncesince ortaya koyduğumuz kuma çabanın, bu tavrın en ehemmiyetli göstergelerinden olduğuna inanıyorum” dedi.

"Masmavi birlikte Akdeniz için"
Denizleri, ormanları ve doğa ananın biricik güzelliklerini birbirinden ayırmanın ve bir tanesini diğerine yeğleme etmenin belkili olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Ancak Akdeniz'e kıyısı bulunan devletler şekilde en ilkin kapımızın önünden başlamalı ve geleceğin yaşamına gökçe birlikte Akdeniz bırakmalıyız. Bu gökçe hazineyi çöplerden arındırmak, dirim bilimsel çeşitliliği arkalamak ve hava dengesini arkalamak neredeyse adımlar atıyoruz. Uzun birlikte gün süresince sulh biçiminde ve birlikte arada zihayat medeniyetlerin mirasçıları şekilde Akdeniz'i arkalamak düşüncesince derinliğine yıllara yayılan kuma birlikte gayretimiz var. Kısa sürede çöplerinden arındırılmış ve biyoçeşitliliği korunmuş, olgunlaşmamış birlikte Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum” sanarak konuştu.

"Akdeniz olumsuz etkileniyor"
Geçtiğimiz yaz yaşanmış bulunan orman yangınlarının iri kayıplara sebep bulunduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, “Doğayı çevirmek düşüncesince epeyce himmet veren, gözümüzün uğrunda namevcut oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü bizlere soluk bulunduğu genişliğinde sayımsız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda kaç deli dolu yaşamını kaybetti. Ormanlara sakıt kin bire birlikte halde kalplerimize de düştü. Bunun beraberinde deniz çöpleri, kişmiri ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde iri birlikte ruhsal gerilim meydana getirmeye halen bitmeme ediyor. Orman yangınları kabilinden afetlerden, denizlerdeki kirlilik stresinden ve dirim bilimsel gam kaybından Akdeniz akıbet aşama olumsuz etkileniyor. Ayrıca raporlarında açıca belirttiği neredeyse bugün bulunduğu kabilinden gelecekte de en başlangıç döndürücü etkilenecek bölgelerden birisi gene Akdeniz” ifadelerini kullandı.

Kullan at anlayışıyla mücadele
Türkiye şekilde hepsi alana elleme doğacak adımlar attıklarını vurgulayan Emine Erdoğan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlatmış bulunduğu ve bizzat de takip edeni olduğum Sıfır Atık Projesi bu adımlardan biridir. Bu projenin esas prensibi atılan oluşumunu en uzuv ıskat etmek düşüncesince kullan at tatlı uğraş etmektir. Önle, azalt, baştan kullan, art dönüştür yaklaşımıyla derinliğine vadeli döngüsel ekonomiye intikal hepsi toplumlar düşüncesince birlikte sorumluluktur. Tabii ölçüm edersiniz ki bu dönüşüme zihnî birlikte inkılap de zevcelik etmelidir. Çünkü kurduğumuz sistemler devir zarfında öz kültürünü oluşturuyor. Kullanıp atmak, ürettiğimiz atığın akıbetini sorgulamamak, bu yüzyıla katışıksız ve yıkmacı tesirleri bulunan birlikte dirim biçimidir maalesef” dedi.

"2023 amacı yüzdelik 35 art kazanım"
Sıfır atılan yaklaşımıyla toplumda dönüşümü ölçü gayreti zarfında olduklarını tamlayan Erdoğan şöyleki konuştu:
“Daha şuurlu tüketmek, henüz az atılan üretmek, oluşan atığı kaynağında ayrıştırmak ve art dönüşüm, bahsettiğim dönüşümün ehemmiyetli fazlarıdır. 2017 senesinde çıktığımız bu yolda aceleci adımlar attık. 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattık ve 2019-2020 yıllarında plastik torba kullanımında yüzdelik 75'lik eksilme sağladık. Bu da plastik torba kaynaklı 354 bin titrem plastik atığın engellenmesi demek. 14 bin 640 titrem limonluk gazı salınımının engellenmesi de gene bu yürütüm sebebiyle oldu. Sıfır atılan uygulaması başladığı günden beri 24.2 milyon titrem art kazanılabilir atılan ekonomiye kazandırıldı. Geri avantaj payı plan başladığımızda yüzdelik 13 iken, bu kantite şu an yüzdelik 22'nin üstünde çıktı. 2023 düşüncesince misyonumuz yüzdelik 35. Tabii işin maşer kabilinden benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin başlangıç döndürücü iri birlikte önemi var. İlk günden bu güne kestirmece 14 milyon insana el değmemiş atılan eğitimi verdik. Bilhassa mekân hikayelerinde şuurlu birlikte döl esermek düşüncesince küçüklere müteveccih edep bilimi bilimi programları geliştiriyoruz. Bu çalışmanın meyvelerini mütebeddil tutum biçimleri şekilde topluyoruz. Toplumumuzda çaput çanta ve ağ kabilinden başlangıç döndürücü kullanımlık ekipmanlar münteşir şekilde yeğleme ediliyor. Yakın birlikte gelecekte de ambalajlanmış ürünlere güvence akçesi uygulamasının getirilmesi üstünde çalışıyoruz. Bunun yanında, ‘Sıfır Atık Mavi Atık' projemizle de gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu anne genişliğinde 88 bin titrem deniz çöpü topladık ve bertarafa gönderdik” dedi.

519 gökçe bayraklı plaj var
Temiz denizlerin nişanesi bulunan gökçe bayraklı plaj sayısı 2002 senesinde 151 iken bu sayının 2021'de 519'a ulaştığını kaydeden Emine Erdoğan, “Dünyanın en başlangıç döndürücü gökçe bayraklı plajına ehil üçüncü ülkesiyiz. Ve bu plajların 485'i Akdeniz kıyılarında toprak alıyor. Kısa birlikte müddet evvel Türkiye şekilde 2053 kemiksiz el değmemiş sürüm hedefimizi açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin çabucak ülkemizi değil, alanımızı de dönüştürecek birlikte dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum” sanarak konuştu.

"İnsanın icra ettiği tahribatın bedelini ödüyorlar"
Erdoğan, Akdeniz'de zihayat 17 binden birlikte tomar deli dolu türünün bulunduğunu belirterek, Antalya'da da caretta carettaların bulunduğunu söyledi. Caretta carettaların da denizlerin kirliliğinden ve hava değişikliğinden olumsuz etkilendiğine ayraç fail Emine Erdoğan, “Nesilleri zarar altında bulunan bu canlılar düşüncesince derinliğine zamandır icraat yürütüyoruz. Yaralı olanların tedavileri yapılmasından sonradan baştan tabii yaşamlarına bırakıyoruz. Hatta güzeşte yıl tedavisi tamamlanan 3 caretta carretta ve birlikte yeşil deniz kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktık. ‘Belkıs' ismini verdiğim birlikte caretta carettanın da kişi annesiyim ve onun umuda yolculuğuna tanıklık ettiğim düşüncesince başlangıç döndürücü mutluyum. Caretta carettaların 100 milyon yıldan birlikte tomar okyanuslarda yaşamış bulunduğu söyleniyor. Dünyanın en emektar şahitlerinden, deniz boyu ve deniz ekosistemi düşüncesince elzem rolleri var. İnsanın icra ettiği tahribatın bedelini tükenme tehlikesiyle beniz yüze gelmiş şekilde ödemeleri hakkıyla başlangıç döndürücü biberli birlikte tablodur. Türkiye'nin deniz kaplumbağasının korunması düşüncesince gösterdiği çabayla Akdeniz'de' sağlam memleket olmasından iri birlikte talih duyuyorum. Bu çabayı beraberlik ile büyütür ve hepsi biyoçeşitliliği himaye dibine alırız” ifadelerini kullandı.

"Dünyayı iyileştirmenin anahtarı kalplerde saklı"
Dünyayı iyileştirmenin anahtarının kalplerin odalarında hafi bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Yeşil ekonomiye geçiş, uygarlık algımızda yapacağımız değişiklikle direkt alakalıdır. Kadim tarihe bakacak olursak, gelişigüzel toplumda şahısların menfaatlerini tabiatın birlikte parçası şekilde benimseme ettiğini görürüz. Bugün geldiğimiz halin özeti, tabiatın ötekileştirilmesi, insanoğlunun kendini huy karşısında mütehakkim birlikte görgülü pozisyonuna yükseltmesidir. Tüm medeniyetlerin doğa algısına ve huy ahlakına değgin koskoca örnekleri var. Anadolu uygarlığı de bu açıdan insanlığın kuma mirası bulunan birlikte zenginliktir. misal hasretmek gerekirse, amut kesmeyi başlangıç kesmekle birlikte sayan, girmiş bulunduğu ormanda kıray ağaçlar korkmasın sanarak baltasını bezle örten soluk çiçeklerle tanrısal sohbetlere lobi birlikte anlayıştır Anadolu. Tabiatın gayrı değil, tabiatla birlikte ve halis muhlis olduğumuz birlikte evren geleceğimiz olsun. Bu hem sorumluluğunuz bununla birlikte adaletle kalkmak durumunda olduğunuz hat nesillere borcunuzdur” sanarak konuştu.

"Mavi Akdeniz düşüncesince dobra neticeler çıkacak"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, ev sahibi memleket şekilde Barselona Sözleşmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantısı'nın üçüncü gününde “İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni” düşüncesince birlikte arada olduklarını kaydetti. “Mavi Bir Akdeniz'e Doğru: Çöpsüz Miras Bırakmak; Biyolojik Çeşitliliği Korumak, İklim Dengesini Sürdürmek” temasıyla meydana gelen COP 22 toplantılarının ve taraf etkinliklerin derin halde bitmeme ettiğini dile getiren Bakan Kurum, “Bu toplantılarda Akdeniz'deki kirliliğin önüne geçmek, deniz canlılarını korumak, hava değişikliğinin etkilerini azaltmak, döngüsel iktisat prensipleri çerçevesinde kendiliğinden yeten birlikte Akdeniz düşüncesince yürüteceğimiz çalışmalara değgin sağlam başlangıç döndürücü mevzuyu ele alıyoruz. Bugün burada alacağımız kararların gökçe Akdeniz'in geleceği için, çocuklarımızın geleceği düşüncesince yararlı ve dobra neticeler getirmesini diliyorum” dedi.

"Kadın ve gençlerin desteği önemli"
Doğayı arkalamak amacıyla yaşama geçirilen gelişigüzel birlikte projenin en ehemmiyetli paydaşının çoluk çocuk ve hanımlar bulunduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Bugün almış bulunduğu arsıulusal ödüllerle sınırları aşan el değmemiş atılan hareketinin de kahramanları gene kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Emine Erdoğan'ın desteklediği gelişigüzel birlikte mekân projesiyle hepsi evren evlatlarının arı sili birlikte dünyada bahtiyar birlikte halde yaşamasına başlangıç döndürücü iri katkılar sunmaktadır. Bu açıdan Barselona Sözleşmesi'nin sekretaryasının fasıl başkanlığı şekilde Emine Erdoğan'a çalışmalarımıza verdiği desteklerinden, toplantımıza ve ihsanıhümayun törenimize katılımlarından ötürü huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine toprak verdi.
Konuşmaların arkası sıra Erdoğan, İspanya'dan Malaga Belediyesi yerine Belediye Başkan Yardımcısı Gemma del Corral Parra'ya ödülünü sunma etti. Diğer katılımcılara ise plaketleri sunma edildi.

İsa Akar-Cem Geçim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ