USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Enkazdan çıktı, itfaiyeci olup enkaza koştu

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 1999 yılındaki depremde babasıyla beraberce enkaz altında küsurat Cihat Karagöz, itfaiyeci olup Hatay'da onlarca dirilik kurtardı. Bir ayrıksı itfaiyecinin ailesi ise Adıyaman'da enkaz altında kaldı. Gözünü caba kırpmadan alana koşan itfaiyecinin a

Enkazdan çıktı, itfaiyeci olup enkaza koştu
19-02-2023 14:06

“Asrın felaketi” namına isimlendirilen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına ilişkin takımlar on paralık irtical yola çıktı. Gölcük depreminden edindikleri tecrübeyi sahaya yansıtan ekiplerin başarısı herhangi yanında kamet kabilinden konuşuldu. Depremden saatler sonradan enkaz altından yanında parça hiçbir vatandaşları kurtaran ekiplerin devir hin gözleri doldu.

Kaçak su aleti ile yanında parça hiçbir belirleme ettiler

Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş alanında fariza düzlük Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kontrol istirdat ekipleri, enkazların üstünde İSU'nun gümrüksüz su belirleme buyurmak düşüncesince kullandığı cihazla dinleme yaptı. Ses düzlük ekipler, gözlerini fark kırpmadan iri hasar düzlük binalara daldı. Enkazdan çıkartılan herhangi yanında canlının peşi sıra takımlar birbirlerine sarıldı. Gölcük depreminde yakınlarını, ailelerini kaybeden Kocaelili itfaiyecilerin başarısı Türkiye'ye kip oldu. Her birinin hikayesi ise duyanların gözlerini doldurdu.

“1999 senesinde enkazda kaldı, demincek itfaiyeci he avlu kurtarıyor”

19 yaşlarındayken 1999 senesinde Gölcük'te yaşanmış bulunan depremde babasıyla beraberce enkaz altında kaldığını tabir eden, şu anda 42 yaşlarında bulunan Kocaeli itfaiyesi mensubu Cihat Karagöz, "Afet haberini alır almaz yola çıktık. İnsanlarımıza müfit edinmek için, insanlarımızı enkaz altından kabul buyurmak düşüncesince geldik. 14-15 saatlik seyahat ondan sonra Kahramanmaraş'a ulaştık. Beşinci günde Hatay'ın Antakya ilçesine geldik. O günden bu yana yurttaşlarımıza iş vermeye ve yurttaşlarımıza müfit olmaya çalışıyoruz. Enkazda nice kontrol istirdat faaliyetlerinde vatandaşlarımızı enerjik namına enkaz altlarından kurtardık. Faydalı olduysak ne bahtiyar bize, derdimiz bireylere müfit olabilmek, canlarını kurtarabilmek" dedi.
3 maaş üçüz evlatları bulunduğunu dile getiren yanında itfaiyeci de, "Dün ilkokul parça enerjik çıkardık, dü tanesi çocuktu. Her enerjik çıkardığımızda esas babamızın adına koyuyoruz, yaşıyoruz. Bu duygunun tarifi bulunmayan kesinlikle" sanarak konuştu.

"Ses ulaşınca öz enkazını bırakıp, neva mevrut yerdeki bireyleri kurtardı"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu, "Hüseyin kardeşimizin Adıyaman'da ailesi enkaz altında kaldı. Biz depremi 04.17'de aldığımızda 1 vakit ondan sonra Kocaeli'nden Adıyaman'a ve Kahramanmaraş'a akım ettik. Adıyaman'a vasıl Hüseyin kardeşimiz dü parça enkazın yanına gitti. Bir tanesi ailesinin bulunduğu enkaz yanında tanesi taraf taraftaki yerde sesi duyar duymaz ailesinin enkazını bırakarak taraf taraftaki komşusunu çıkardı. Daha sonradan öz enkazına derece derece dü yakınını enerjik namına çıkarttı. Tabi merhum olanlar da vardı hakeza yanında duyguyu da muammer olduk" biçiminde konuştu.

"İtfaiye ekiplerimiz kontrol istirdat dair hususi yanında terbiye alıyorlar"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da depremin önceki saatiyle beraberce yola çıkarak alana geldi. Ekiplerin yanından yanında an olsun ayrılmayan Büyükakın, kurtarma, geri iş çalışmalarını durumunda yönetti. İtfaiye ekiplerinin kontrol istirdat dair hususi yanında tahsilden geçtiklerini tabir fail Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, "Bizim itfaiye ekiplerimiz kontrol istirdat dair hususi yanında terbiye alıyor. Sürekli namına tatbikatlarını yapıyorlar. Normal senelerde Kocaeli'de istirdat faaliyetlerini yürütüyorlar ancak eğitimlerini de derneşik namına alıyorlar. Biz afetler düşüncesince 3 parça tır hazırlamıştık. Bunlardan yanında tanesi itfaiyenin aceleci engelleme tırı, onun içinde yatakhanesinden engelleme ekipmanlarına derece herhangi yanında şeyi var. Bir facia acilen tıra atlayıp facia sahasına çabucak gidebiliyorlar. O günde oraya önceki vasıl ekiplerden yanında tanesi bizim ekibimizdi. Afetten yanında vakit sonradan yola çıktılar, kestirim ediyorum ki geceleyin ezanı saatlerinde oraya vardılar" sanarak konuştu.

"Çok çelimli kadroları mevcut ve baş döndürücü katı yürekleri var"

"Çok çelimli yanında kadroları mevcut ancak kadronun gücünden, ekipmanın gücünden, aldıkları eğitimin kalitesinden imdi önemlisi baş döndürücü katı yürekleri var" diyen Büyükakın, "Cesaretle o enkazların arasına giriyorlar. Evet hazırlık alıyorlar ancak neticede hazırlık aldığınız yapının taraf tarafında, arttırma dümdar depremin peşi sıra yıkılabilecek yapılar da duruyor. Oraya dönüşmek atılganlık istiyor. Yurt dışından mevrut meraklı takımlar mevcut hepsine teşekkürname ediyoruz. Yabancı ekiplerin ‘asla girilmez' söylediği binalara bizim arkadaşlarımız giriyor. Bu ayrıksı yanında ruh, bunu imanla cesurca yaparsınız. Arkadaşlarımız o anlamda hakkıyla birer kahramanlar. Şu esas derece 82 parça vatandaşımızı enerjik namına çıkarttılar. 22 kişiyi Kahramanmaraş'ta çıkarttılar, önceki anda oraya gitmişlerdi. 15 tanesini Adıyaman'da çıkarttılar. Diğer bireyleri de Hatay'da kurtardılar" biçiminde konuştu.

"Biz bu depremi 1999 senesinde yaşadık, ne derk geldiğini biliyoruz"

Burada meydana gelenleri en dobra anlayan ekiplerden biri olduklarını dile getiren Büyükakın, "Biz bu depremi 1999 senesinde yaşadık. Ne derk geldiğini biliyoruz. Birçoğumuz yakınlarını kaybetti, hastalıklı küsurat akrabalarımız var. İtfaiye ekibimizde istirdat ekibinde de o arkadaşlardan var. Dolayısıyla tinsel ayrıksı yanında deste ile de oraya bağlılar. Eskiden itfaiyeciler tulumbacılar namına adlandırılmış, o ayrımsız sürede yiğitlik hikayesiymiş. Aynı o inam sanki, arkadaşlarımız da inam acemi ruh. Kendileri profesyoneller ancak ruhları amatör. Hepsini kalben kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Süleyman Cenk İdaye - Refik Fidan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ