USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ermenistan'ın uç kenti Gümrü'de esnaf Türkiye sınırının açılmasını bekliyor

Ermenistan'ın Türkiye sınırındaki Gümrü'de, dü dünya arasındaki normalleşme görüşmelerini strateji fail esnaf, sınırın açılarak kente şimdi aşırı gezmen gelmesini ve problemlerin diyalog eliyle çözülmesini istiyor.

Ermenistan'ın uç kenti Gümrü'de esnaf Türkiye sınırının açılmasını bekliyor
07-02-2022 11:32
Ankara

İki dünya ortada mevcut 325 kilometrelik sınırda bir tanesi güçlü yolu bir tanesi esmer kanalıyla edinmek az daha dü son kapısı toprak alıyor.

Gümrü kentini Türkiye'ye Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı bağlarken, Iğdır'da da Alican Karayolu Sınır Kapısı bulunuyor.

İki son da 1993'te Ermenistan'ın Karabağ'ı engelleme etmesiyle kapatılsa da 2009'da baştan açılmaları gündeme geldi. Hatta Türkiye, Alican ve Akyaka'da güçlü yolu ile esmer yöntemini yeniledi fakat 2009'da başlamış bulunan sürecin durmasıyla sınırların açılması konusu da rafa kalktı.

Eski Sovyetler Birliği'nin Kafkasya'daki ehemmiyetli erişim ve uran kentlerinden bulunan Gümrü, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1988'deki Gümrü depreminden sonraları emektar enerjisini kaybetse de çağ Ermenistan'ın hem ikinci iri şehri aynı zamanda ehemmiyetli müşterek uran ve ekin kenti.

Gümrü esnafı, dü dünya arasındaki gelişmelere bağlı düşüncelerini ve beklentilerini AA muhabirine anlattı.

"Üçüncü müşterek tarafın bizim adımıza konuşmasını istemiyorum"

Uzun seneler İsviçre ve İngiltere'de pedagoji bilimi gördükten sonraları memleketine dönerek 4 yıl evvel Herbs and Honey isminde müşterek kafe açan Artuş Yeghiazaryan da çağ şehrin ekonomisine ve kültürüne yardım sağlıyor.

Kafede Gümrü ve etrafında imal edilen el inşası çay, bal, sabun derece ürünleri satan Yeghiazaryan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürece müspet bakıyor.

İki dünya ortada ehemmiyetli zamanı sorunlar bulunduğunu tamlayan Yeghiazaryan, "Türkiye ile ehemmiyetli zamanı problemlerimiz de olsa birbirimizle konuşmamız ve ticari ilgiler kurmamız sorunları çözmemize yardım sunacaktır. Eğer ortada iş bulunan dü insanoğlu birbiriyle konuşmuyorsa bu sorunları kesinlikle çözer? İlişkiler kurmamız ve birbirimizle konuşmamızı istiyorum. Üçüncü müşterek tarafın bizim adımıza konuşmasını istemiyorum." sanarak konuştu.

Gelişmelerin iktisadi etkisine de zait yaklaştığını kail Yeghiazaryan, kente hâlâ müşterek tomar gezgin beklediğini anlattı.

"Daha müşterek tomar alıcı olursa hâlâ müşterek tomar mülk kazanır, hâlâ müşterek tomar plan üretiriz." diyen Yeghiazaryan, Ermenistan'ın ilkin 1915 vakaları edinmek az daha ehemmiyetli birtakımı mevzularda ise ödün vermemesi icap ettiğini savunuyor.

Yeghiazaryan'a mucibince 1915 olaylarının konuşulması hem Ermenilerin aynı zamanda Türklerin yaralarını sarması düşüncesince ehemmiyetli müşterek fırsat.

"Ticari manada Ermenistan devletinin titiz olmasını istiyorum"

Gümrü ile Kars arasındaki sınırın açılmasından dü ülkenin de faydalanacağını kail Yeghiazaryan, "Üçüncü devletler bizim adımıza konuşmadan, bizim sorunlarımızı bizim adımıza çözmeden diyalog kurmamızı hakkıyla istiyorum. Ermeniler ve Türklerin evveliyatına baktığımızda 500-600 senedir kültürümüz iç içe geçti. Bugün bunu zait halde kullanmalıyız." dedi.

Yeghiazaryan, Ermenistan'ın normalleşme sürecinde ticari manada titiz olması icap ettiğini de düşünüyor.

Türk ekonomisinin büyük, Türkiye'nin ise ümranlı müşterek dünya namına Ermenistan'a mucibince avantajlı bulunduğunu kaydeden Yeghiazaryan, "Ticari manada Ermenistan devletinin titiz olmasını istiyorum. Ticaret yaptığınızda ıvır zıvır ortağın titiz olması gerek. Üreticisini, çiftçisini, ıvır zıvır işletmeleri koruması gerek. Onların kaybetmesini engellemeli zira iri kuma ıvır zıvır ortağı yutabilir. Bu nedenden dolayı ürünlerimizin eder ve kalitede rakiplik edebilme gücünün korunması gerek. Türkiye varlıklı ve ümranlı müşterek ülke, hâlâ avantajlı. Ermenistan bu mevzuda titiz olmalı ve adaletli müşterek tecim yapmalı." ifadelerini kullandı.

"Asırlarca antagonist tükenmek gerekiyor"

Gümrü, zamanı yapılarıyla dikkati çekici müşterek kent. Bu yapılardan birinde 1939'dan beri, cumhurbaşkanlarının bile yülüme bulunduğu Lux Berber Salonu işlev veriyor.

Salon 80 yıldır, salondaki koltuklar ise 50 yıldan müşterek tomar süredir kullanıcılarını ağırlıyor. Burada etkin Norik Tonoyan, sınırın açılmasının dü tarafa da kâr getireceğini düşünüyor.

Tonoyan, eskiden teessürat yaşansa da hakeza bitmeme etmenin hata bulunduğunu belirterek, "İki yan düşüncesince de dokuncalı şeyler olmuştur. Böyle sürdürmek yanlıştır. Asırlarca antagonist tükenmek gerekiyor. Ticaret halkları yakınlaştırır ve hayat getirir." dedi.

Demir yolu son kapısının açılmasıyla kente doğacak turistler düşüncesince Gümrü'de görülecek aşırı bilinçlilik bulunduğunu dile getiren Tonoyan, "İyi diyelim, dobra olalım. Hem ekin aynı zamanda ticari mevzularda insanca olalım, adavet yapmayalım." ifadelerini kullandı.

"Aynı duvarı paylaşan dü yandaki adavet yapamaz"

Aynı erkek berberi salonunda emektar Sovyetler Birliği devri ünlülerini bile yülüme ettiğini kail Apin Çahoyan da çabucak Türkiye ile değil tamamı bölgeyle barışılmasını istiyor.

Dostluk bağı kurulması icap ettiğini tamlayan Çahoyan, "Aynı duvarı paylaşan dü yandaki adavet yapamaz. Doğru hukuk yapsınlar. Sınırları çizilsin, ne buradan ne de alın yandan askerler ölsün ve tek tarafta anneler ağlamasın. Bu bundan sonraları delikanlıca komşuluk olur." sanarak konuştu.

Çahoyan, Ermenistan-Türkiye normalleşme süreciyle ilişik ise "Benim fikrimi soruyorsanız benim fikrim ne denli sulh olsa o denli hâlâ iyi. Barıştan yüksek müşterek bilinçlilik yok." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ