USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek hakim karşısına çıktı

Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek, katılmış olduğu birlikte monitör programında dediği ‘vali militan, ilçebay militan' lafları zımnında yargılandığı davada hakim karşısına çıktı. Şimşek savunmasında, "Amacım kimseyi zehap altında çoğaltmak değildir" dedi.

Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek hakim karşısına çıktı
08-02-2022 23:55

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 22'nci fasıl Milletvekili Berhan Şimşek, katılmış yer aldığı birlikte monitör programında ‘vali militan, ilçebay militan' lafları zımnında yargılandığı davada hakim karşısına çıktı. İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tanıdık duruşmada tutuklanmadan maznun Berhan Şimşek ve yan avukatları amade bulundu.

Berhan Şimşek defans yaptı

Duruşmada defans önleyen maznun Berhan Şimşek, "Söz konusu programa 'militan devlet' başlığının tartışılması düşüncesince çağırma edildim ve bu mevzuyu vermek düşüncesince örnekler verdim. Amacım kimseyi zehap altında çoğaltmak değildir, mesai verenleri itham etmek değildir. İddia konusu lafları gider ettikten sonra, anonsör sorduğunda tamim yapmanın akla yatkın olamayacağını da programda belirttim. İddianamede, Türk Dil Kurumu'ndaki üç anlamından bahsedilmiş, ego banko üçüncü manası bulunan ‘mücadelesini tekaüt kullanarak ve gayrikanuni yollarla yapana taraftar' anlamıyla bu lafı gider etmedim. Benim ‘illegal birlikte biçimde davranıldığı' halinde anlatım etmem gibi değildir" dedi.

Hükmün açıklanmasının arka bırakılmasını ikrar etmedi

Son 1 yılda 14 değişik hesaptan ahiret yolculuğu tehditleri aldığını da tez fail maznun Şimşek savunmasının devamında, "Ben ‘adalet yerini bulsun, icabında facia kopsun' düşüncesini korumak için çaba sarfeden biriyim. Milletvekiliyken tabanca başvurusu yapmamama karşın bu tehditlerden sonradan tabanca başvurusu yaptığımı fakat bu başvurumun müspet sonuçlanmadığını da göstermek istiyorum. Ayrıca hakkımdaki hükmün açıklanmasının da arka bırakılmasını ikrar etmiyorum" ifadelerini kullandı.

"Müvekkil, siyasetçi kimliği bulunduğundan birlikte tenkit yapmıştır"

Duruşmada maznun avukatı meydana getirdiği savunmasında, "Müvekkilim, anne aykırılık partisinde mebusluk yapmış, İstanbul İl Başkanlığı yapmış siyasetçi birlikte kimliği bulunan kişidir. Eleştiri yapabilir, ifade, endişe özgürlüğü kapsamında alışılagelen birlikte vatandaştan henüz ciddi eleştiriler de yapabilir. Müvekkil, siyasetçi kimliği bulunduğundan birlikte tenkit yapmıştır ve bu, anlatım özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. ‘Militan' sözcüğünün anlamına bakılınca istihkar içermediği, eleştirel yer aldığı kanaatindeyiz" diye müvekkilinin beraatını arzu etti.
Müşteki İçişleri Bakanlığı avukatı ise davaya katıma taleplerinin olduğunu, suçun unsurlarının oluştuğunu, sanığın bahis konusu beyanlarının tenkit ve endişe özgürlüğü sınırlarını aştığını söyleyerek maznun Berhan Şimşek'in cezalandırılmasını arzu etti. Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, davaya iltihak talebinin ikrar edilmesini ve az hususların giderilmesini istedi. Mahkeme, şikâyetçi kurumun iltihak talebinin ikrar edilmesine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na mütalaasını sunması düşüncesince müddet verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanmakta bulunan iddianamede, maznun Berhan Şimşek'in 22 Ocak'ta katılmış yer aldığı birlikte programda ‘vali militan, ilçebay militan, yargıçlar militan, tahsil edilen kararları görüyoruz' halinde söylemlerde bulunmuş yer aldığı kaydedildi. Hazırlanan iddianamede, ‘militan' kelimesinin ‘yasa dışı yollarla uğraş eden, savaşçı ve birlikte siyasetçi örgütün çalışan üyesi' olması anlamını taşıdığı, Şimşek'in dediği sözlerin ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Devletin Yargı Organlarını Aşağılama' suçunu oluşturduğu aktarıldı. İddianamede, Berhan Şimşek'in ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama' suçundan 6 aydan 2 yıla denli dam cezası arzu edildi.

Sema Demir - İrem Demir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ