USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı

Eski ulusal futbolcu, TBMM yönetim Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, toy spor düzenlemesine bağlı "Sonuca bağlanması düşüncesince ağırbaşlı çalışma harcanıyor ve bu kuvvet çalışmanın bundan sonra sonuna geldik, dönmek üzereyiz." dedi.

Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı
08-01-2022 13:38
TBMM

A Milli Futbol Takımı formasını en ortak tomar giyen esame ortada arazi düzlük ve yeşil sahalarda Türkiye'yi Avrupa'nın yukarı düzem liglerinin beraberinde Uzak Doğu'da da başarıyla anabolizma fail Özalan, AA muhabirine, endamsız müddet zarfında TBMM Başkanlığına sunulması muhtemel Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı.

Milli formayı 1992'den 2008'e denli gururla taşıdığını ve A Milli Takım'ın şişman zaferlerinde gururla arazi aldığını hatırlatan Özalan, Premier Lig ve Bundesliga neredeyse dünyanın en şişman ayak topu liglerinde Türkiye'yi sportmen kimliğiyle anabolizma etmiş olduğu düşüncesince bu ülkelerdeki ayak topu federasyonlarının yapılarını ve kanunları gözlemleme ve etraflıca bilgelik sahibi olma olanağı bulduğunu belirtti. Özalan, bu konulardaki deneyimleri ve bilgelik birikimi ile spor düzenlemesine fazlalık ulama sağladığını düşündüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, spor kulüpleri ve spor federasyonlarının yönetim, denetim, gelir-gider dengesi ile yöneticilerinin sorumlulukları dair şümullü ortak kombinezon yapılmasına müteveccih iradesi bulunduğunu kail Özalan, Erdoğan'ın, bu kapsamdaki kanuni düzenlemenin ortak an önceki tamamlanarak Meclis'e sunulması dair emir verdiğini aktardı. Özalan, "Profesyonel ayak topu kariyeri bulunan ortak Cumhurbaşkanına ehil olmamız, iklim sporu namına şişman ortak şans. Spor toplumu namına bu şansı başlangıç döndürücü dobra biçimde kullanmamız gerekir." mesajını verdi.

Spor topluluğunun yakından izlem etmiş olduğu anayasa teklifinin konusunun, "ilk bakışta 'Dört Büyükler'e odaklandığını" aktaran Özalan, "Altını çizerek ifşa etmek icap eder ki teklifimiz, kâffesi spor dallarındaki spor kulüplerini, federasyonlardan ise Türkiye Futbol Federasyonu dışında, zira bildiğiniz neredeyse ayrı ortak kanunu bulunuyor, kâffesi federasyonları kapsıyor. İçeriğiyle ilişik kapsamı geniş, başlangıç döndürücü boyutlu bu alanın büsbütün sisteme koyulması ve neticeye bağlanması düşüncesince başlangıç döndürücü ağırbaşlı emek harcanıyor ve bu kuvvet çalışmanın bundan sonra sonuna geldik. İnşallah devretmek üzereyiz." niteleyerek konuştu.

"Borçlanma sadece 'Dört Büyükler'e has değil"

Özalan, namına layıkıyla anayasa teklifinin en ehemmiyetli maddesinin, pakt yöneticilerinin ve başkanlarının, bulundukları dönemdeki borçlardan mesul tutulmasını içerdiğini vurguladı.

Futbolda "Dört Büyükler" şekilde isimlendirilen Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un mecmu borcunun 25 bilyon lirayı aştığını tamlayan Özalan, şöyleki bitmeme etti:

"Borçlanma sadece 'Dört Büyükler'e has ortak dava değil. Mesele madun küme takımlarının 300 milyon liraları bulan borçları bulunuyor. Geçmiş harcamaların kurallara bağlanması ve teftiş noktasında nekais bulunuyordu. Bu eksiklikle bu arada hata icraat sonucunda içerisinden bundan sonra çıkılması başlangıç döndürücü zahmetli ortak bir hale düşüldü. Diğer yandan spor evrenseldir ve bu bölgede devletlerden ayrı arsıulusal firmalar da bulunuyor. Söz konusu kurumların göz açılarının da dikkate katılması gerekiyor."

Düzenleme ile topluluk hukuksal kişiliğinden ayrı ortak hukuksal nefis oluşturacaklarını bildiren Özalan, "Spor kulüplerine ilişkin olabilecekleri neredeyse ağız ağıza ticari gayeli kurulan, muvaffakiyet elde yazar konuşu çıkar elde etmeye de olanak tanıyan, engellenmeyen spor başlangıç döndürücü ortaklı şirketlerinin oluşumunu kanuni zemine kavuşturuyoruz. Spor kulüplerinin mecburi organları neler olacak? seçimlik organları ne olacak? Tescil evrelerinde neler aranacak? Yöneticilerinde olması müstelzim evsaf neler olacak? Üyelikler ve sona ermeleri ne olacak neredeyse nice dolambaç ve ayrıntı bu hususun altında bulunuyor." değerlendirmesini yaptı.

Özalan, spor kulüplerinin birleşmesi, para varlığının döneminin kanuni zemine kavuşturulması ve kurallara bağlanmasına değinerek, "İki spor başlangıç döndürücü ortaklı şirketinin birleşmesi, bildiğiniz neredeyse Türk Ticaret Kanunu'nun, toplaşma ve tecezzi şart şurt ve kaideleriyle yönlendirilebilen güçlükle dü spor kulübü de kaynaşmak isterse ne olacak? İşte bunun düşüncesince kökler ve esasların da türel zemine gereksinimi var. İnşallah bunu da yapıyoruz." halinde konuştu.

"Spor kulüpleri ve spor başlangıç döndürücü ortaklı şirketlerine disiplin denetim"

Çok verdikleri ve kâr gördükleri gayrı ortak mevzunun ise teftiş bulunduğunu anlatım fail Özalan, şöyleki konuştu:

"Eksikliğin ve kurallara maksatlı uymayışın tespiti güçlükle denetimle mümkündür. Bu çerçevede spor kulüplerinin ve spor başlangıç döndürücü ortaklı şirketlerinin denetimini, gerektiğinde hür teftiş müesseselerinin da devreye alınabilmesine denli disiplin kurallara bağlayacağız. Bütçe ve gider prensipleri üstünde ağırbaşlı çalışmalarımız var. Alacak dönemi ve istikraz sınırlaması ile iş başındaki yönetimlerin, doğacak yönetimlerin zamanındaki gelirleri bile masrafının önüne geçmeyi düşünüyoruz. Baktığınızda kimi kulüplerin doğacak 5 yılının tutu altında bulunduğunu görüyoruz. Bu sebepten kimi yöneticilerin suistimaline uğrayan namus borcu alma, namus borcu ödeme neredeyse hususlar da disiplin kurallara bağlanıyor. Yapılacak kâffesi işlemlerin veznedar ve PTT neredeyse firmalar üstünden yapılmasıyla inşallah eşya dışılığın da önüne geçeceğiz."

"Kural, duraç koyuldu güçlükle uyulmuyor." eleştirilerine yer veren Özalan, "Bunun tabii ağırbaşlı yaptırımının olması gerekiyor. Bu kapsamda yöneticileri, uğrattıkları zararlardan bizatihi, ferdî malvarlıklarıyla da mesul epilepsi başlangıç döndürücü ortaklı şirketlerde perdenin arkasına saklanma hususunun da önüne geçiyoruz. Mali sorumluluğun beraberinde kimi ihlallerin de cezai sorumlulukları doğacak." bilgisini paylaştı.

"Artık zaferlerle göğsümüzün kabartılması gerekiyor"

Özalan, bu sektörün aktörlerinden menajerlerin ve topçu sözleşmelerinin saydamlık prensibi ışığında düzenlenmesinin, ortak bambaşka ehemmiyet verdikleri husus bulunduğunu anlattı.

Spor federasyonlarının oluşumundan organlarına, denetimine, bütçe ve gider ilkelerine denli nice ayrıntının da düzenleneceğini bildiren Özalan, şunları kaydetti:

"Federasyonların yönetiminde ulusal sporcularımızı da kullanmak başta benim en şişman arzum. Bu mevzuda da çalışmalarımız sürüyor. Bu anayasa teklifi yasalaştığında erişmek istediğimiz biricik gaye var; Türk sporunun ileriye, bütün bütün ileriye gitmesi ve takımlarımızın Avrupa'da, dünyada zaferlerle göğsümüzü kabartması. Bu denli görkemli tesisler, statlar mevcut bundan sonra hem Avrupa'da bununla birlikte dünyada zaferlerle göğsümüzün kabartılması icap ettiğini düşünüyorum. Tabii kulüplerimizin; aktör yetiştiren, dev kulüplerle hem maddesel imkanlar noktasında bununla birlikte sahadaki savaşım noktasında başlangıç fail ve temelli başarıyı eline geçiren takımlar olması. Futbol devasa ortak sanayi ve bu endüstrinin akıllıca yönetilmesi gerekiyor. Çünkü ülkeye katacağı imaj, para aktarımı geliri, bellik değerinin çoğalması neredeyse sayamayacağımız nice ulama bu anayasa teklifinin zarfında arazi alıyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ